Przetargi.pl
Przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie posiłków na oddziały szpitalne

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej ogłasza przetarg

  • Adres: 46-100 Namysłów, ul. Oleśnicka 10/3
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel. (077) 410 36 95 , fax. (077) 410 30 12
  • Data zamieszczenia: 2009-05-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
    ul. Oleśnicka 10/3 10/3
    46-100 Namysłów, woj. opolskie
    tel. (077) 410 36 95, fax. (077) 410 30 12
    REGON: 00031019500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.namyslow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie posiłków na oddziały szpitalne
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie na oddziały szpitalne (do kuchenek oddziałowych) posiłków oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych bezpośrednio po posiłkach. Wspólny Słownik Zamówień - CPV: 55.52.00.00-1 (Usługi dostarczania posiłków). Średnia dzienna ilość pacjentów - 110 osób (+- 10%) Oddziały szpitalne: wewnętrzny, chirurgiczny, położniczo-ginekologiczny, urologiczny, hospicjum, zakład opiekuńczo-leczniczy, dziecięcy. Jeden osobodzień żywienia składa się ze śniadania, obiadu i kolaji. Posiłki należy dostarczać punktualnie. 1) śniadanie - godz. 08:00 2) obiad - godz. 12:30 3) kolacja - godz. 17:00 (Zamawiający dopuszcza możliwość dostarczania kolacji łącznie z obiadem bez pogorszenia jakości dostarczanych posiłków). Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974r. w sprawie ustalania racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZ i OS nr OS 16 z 1974r. poz. 69) oraz aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. Zbiorcze dzienne zestawienie składników pokarmowych: Norma: - K kalorie - 2600 kcal - białko ogółem - 75 g - w tym białko zwierzęce - 25-50g - tłuszcze - 75-100g - węglowodany - 410-350g Realizacja norm według grupy produktów: - produkty zbożowe - 410g - mleko i produkty mleczne - 500g - jaja - 1/3 szt. - mięso wędliny i ryby - 140g - masło i śmietana - 35g - inne tłuszcze - 35g - ziemniaki - 400g - warzywa i owoce z witamina C - 200g - warzywa i karotenem - 130g - strączkowe suche - 10g - cukier i słodycze - 55g W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w szpitalach z uwzględnieniem przede wszystkim: a) diety podstawowej, b) diety lekkostrawnej, c) diety cukrzycowej, d) Dieta małego dziecka. Dieta podstawowa tzw. dieta normalna - obejmuje pokarmy spożywane przez ludzi o zdrowym przewodzie pokarmowym, sposób przyrządzania posiłków uwzględnia wszystkie metody zgodnie z nowoczesną technologią potraw, stosuje się gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie. Dieta lekkostrawna - stosowana jest u ludzi w chorobach przemiany materii, w chorobach serca i układu krążenia. Zasadą diety jest nieobciążanie przewodu pokarmowego, wyklucza ostre potrawy, używki, produkty wzdymające. Jako technologie sporządzania potraw stosuje się gotowanie w wodzie na parze, duszenie bez tłuszczu. Dieta cukrzycowa - stosowana w zależności od wieku wagi, wzrostu, płci, pracy i stanu pacjenta. Przy sporządzaniu posiłków należy unikać stosowania cukru, dżemu, miodu. Stosuje się chude mięso, ryby, jaja, mleko i sery. Normy uwzględniają drugie śniadanie i podwieczorek. Dieta małego dziecka - urozmaicona dieta z uwzględnieniem odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i płynów dostosowanych do potrzeb małego dziecka. Dieta zawierająca: produkty mleczne np.: kaszki gotowane na mleku, budynie z niewielką ilością cukru; mięso chude np.: drobiowe gotowane na parze lub duszone; zupki warzywno-mięsne; chude wędliny; warzywa gotowane (bez warzyw wzdymających); wszelkiego rodzaju kasze. Wymagania jakościowe: 1. Przedmiot zamówienia należy wykonywać zgodnie z wymaganiami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz. 1225) oraz wymaganiami właściwych przepisów szczególnych. 2. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć termometr zanurzeniowy do pomiaru ciepłoty dostarczanych posiłków na własny koszt uwzględniony w cenie za jeden osobodzień, do dyspozycji osoby nadzorującej realizację przedmiotu umowy ze strony Zamawiającego. 3. Wykonawca będzie sporządzał cyklicznie dziesięciodniowe jadłospisy i dostarczał je Zamawiającemu do zatwierdzenia faxem, pocztą internetową, listownie z tygodniowym wyprzedzeniem: 1) w ilości jednego zestawu dla diety podstawowej, 2) w ilości sześciu zestawów dla diety lekkostrawnej i cukrzycowej, 3) w ilości jednego zestawu dla diety małego dziecka. Jadłospis na dany dzień będzie zawierał siedem różnorodnych zestawów na każdy planowany posiłek. 4. Zestawy określone w pkt. 4 muszą zawierać zróżnicowane menu, 5. W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w szpitalach. 6. Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów uwzględniać będzie sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów tj.: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, itp. 7. Zamawiający wymaga od Wykonawcy by uwzględniał w menu surówki do drugiego dania. 8. Ilość zamawianych posiłków uzależniona będzie od ilości pacjentów. 9. Posiłki zamawiane będą z jednodniowym wyprzedzeniem przez Zamawiającego do godz. 14:00 dnia poprzedniego. 10. Korekty zamówień dotyczące obiadów i kolacji będą zgłaszane przez Zamawiającego do godz. tego samego dnia (godz. do uzgodnienia z Zamawiającym). 11. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać naczynia jednorazowe dla pacjentów izolowanych na własny koszt uwzględniony w cenie za jeden osobodzień. Przewidywana ilość pacjentów izolowanych w roku od 5 do 15 osób przebywających w szpitalu przez około 5 dni. 12. Posiłki mają być przygotowane i dostarczone punktualnie przez pracowników Wykonawcy w odpowiednich pojemnikach przeznaczonych wyłącznie do tego celu z zachowaniem wszelkich obowiązujących warunków higieniczno-sanitarnych. 13. Dostarczane posiłki obiadowe lub inne gorące dania muszą posiadać temperaturę: 1) gorące zupy - minimum 75oC, 2) gorące drugie dania - minimum 62oC, 3) gorące napoje - minimum 80oC, 4) sałatki i surówki - 4oC, 14. Wykonawca zobowiązuje się do pobierania i dostarczania do Zamawiającego próbek żywności razem z dostarczonymi posiłkami zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. nr 80 poz. 545). 15. Zamawiający wymaga od Wykonawcy by w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy przygotował posiłki o charakterze świątecznym z uwzględnieniem tradycyjnych potraw. 16. Zamawiający wymaga by realizacja przedmiotu zamówienia odbywała się w systemie ciągłym obejmującą pracę w soboty, niedziele i dnia świąteczne. 17. Wykonawca musi przestrzegać realizacji zaleceń Sanepidu, Państwowej Inspekcji Pracy, służb ppoż, systemu HACPP itp. 18. Pracownicy wykonawcy realizujący zamówienie powinni je wykonywać w odpowiednim ubraniu roboczym zgodnym z przepisami BHP i obowiązującymi normami w tym zakresie. Nie dopuszcza się składania ofert częściowych. Miejsce realizacji zamówienia: siedziba zamawiającego - kuchenki oddziałowe.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 15000.00 PLN
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: W przetargu mogą wziąć udział wykonawcy posiadający uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, nie wykluczeni na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2007 r. nr 223 poz. 1655 z późn. zmianami), posiadający niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny, a także dysponujący osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawiają pisemne zobowiązania innych przedmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, którzy posiadają niezbędne do wykonania zamówienia narzędzia i urządzenia lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia narzędzi i urządzeń niezbędnych do realizacji przedmiotu zamówienia, znajdujący się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, którzy wniosą wadium, którzy złożą ofertę obejmującą całość zamówienia i nie modyfikujący przedmiotu zamówienia określonego przez zamawiającego w SIWZ, którzy zagwarantują co najmniej 30 dniowy termin płatności od daty wystawienia faktury, którzy podpiszą umowę zgodną z niniejszą SIWZ, a także zgodną z ofertą przetargową, którzy zagwarantują stałe ceny przez cały czas obowiązywania umowy, przygotują ofertę zgodnie z formularzami, stanowiącymi załączniki do niniejszej SIWZ i zgodnie z wymaganiami SIWZ, którzy udzielą odpowiedzi na wszystkie pytania postawione w formularzu oferty i w załącznikach do oferty, którzy sporządzą ofertę w języku polskim, którzy złożą ofertę w formie pisemnej, którzy złożą ofertę podpisaną przez osobę lub osoby wskazane w dokumencie upoważniającym do występowania w obrocie prawnym lub posiadające pełnomocnictwo, którzy złożą ofertę dostarczoną w opakowaniu uniemożliwiającym odczytanie jego zawartości bez uszkodzenia tego opakowania i opatrzoną informacjami zawartymi w SIWZ, którzy pozostaną związani ofertą przez okres 30 dni od daty upływu terminu składania ofert, którzy profesjonalnie zajmują się usługami wymienionymi w przedmiocie zamówienia.Ocena spełnienia warunków zostanie dokonana na podstawie złożonego oświadczenia we wniosku. Sposób dokonywania oceny spełnienia warunków wymaganych od wykonawców oparty będzie na zasadzie (spełnia - nie spełnia)
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. wypełniony formularz oferty; 2. oświadczenie o spełnianiu warunków wynikających z art. 22 ust. 1 ustawy; 3. aktualny odpis z właściwego rejestru albo zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert; 4. wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych usług w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartościom dostawom stanowiącym przedmiot zamówienia, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentów potwierdzających, że usługi zostały wykonane należycie, 5. wykaz osób, którymi dysponuje lub będzie dysponował wykonawca i które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia wykształcenia, niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, 6. pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia osób zdolnych do wykonania zamówienia, jeżeli w wykazie, o którym mowa w pkt. 5, wskazał osoby, którymi będzie dysponował *, 7. wykaz niezbędnych do wykonania zamówienia narzędzi i urządzeń, którymi dysponuje lub będzie dysponował wykonawca, 8. pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia niezbędnych do wykonania zamówienia narzędzi i urządzeń, jeżeli w wykazie, o którym mowa w pkt. 7, wykonawca wskazał narzędzia i urządzenia, którymi będzie dysponował, 9. dokument wniesienia wadium, 10. pełnomocnictwo - w przypadku, gdy wykonawcę reprezentuje pełnomocnik, posiadające zakres i podpisane przez osoby reprezentujące wykonawcę

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.namyslow.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach