Przetargi.pl
Przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie na oddziały szpitalne (do kuchenek oddziałowych) posiłków oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych bezpośrednio po posiłkach.

Namysłowskie Centrum Zdrowia Spółka Akcyjna ogłasza przetarg

  • Adres: 46-100 Namysłów, ul. Oleśnicka 4
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel. 0-77 40 40 248 , fax. 0-77 40 40 250
  • Data zamieszczenia: 2011-05-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Namysłowskie Centrum Zdrowia Spółka Akcyjna
    ul. Oleśnicka 4 4
    46-100 Namysłów, woj. opolskie
    tel. 0-77 40 40 248, fax. 0-77 40 40 250
    REGON: 16021646300000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Namysłowskie Centrum Zdrowia SA

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie na oddziały szpitalne (do kuchenek oddziałowych) posiłków oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych bezpośrednio po posiłkach.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie, dostarczanie i przekazywanie na oddziały szpitalne (do kuchenek oddziałowych) posiłków oraz odbiór odpadów pokonsumpcyjnych bezpośrednio po posiłkach. Wspólny Słownik Zamówień - CPV: 55.52.00.00-1 (Usługi dostarczania posiłków). Średnia dzienna ilość pacjentów - 110 osób (+/- 10%). Oddziały szpitalne: wewnętrzny, chirurgiczny, położniczo-ginekologiczny, urologiczny, hospicjum, zakład opiekuńczo-leczniczy, dziecięcy. Jeden osobodzień żywienia składa się ze śniadania, obiadu i kolacji. Posiłki należy dostarczać punktualnie. 1)śniadanie - godz. 08:00 2)obiad - godz. 12:30 3)kolacja - godz. 17:00 (Zamawiający dopuszcza możliwość dostarczania kolacji łącznie z obiadem bez pogorszenia jakości dostarczanych posiłków). Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974r. w sprawie ustalania racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZ i OS nr OS 16 z 1974r. poz. 69) oraz aktualnych wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. Zbiorcze dzienne zestawienie składników pokarmowych: Norma: - K kalorie - 2600 kcal. - białko ogółem - 75 g. - w tym białko zwierzęce - 25-50g. - tłuszcze - 75-100g. - węglowodany - 410-350g. Realizacja norm według grupy produktów: - produkty zbożowe - 410g. - mleko i produkty mleczne - 500g. - jaja - 1/3 szt. - mięso wędliny i ryby - 140g. - masło i śmietana - 35g. - inne tłuszcze - 35g. - ziemniaki - 400g. - warzywa i owoce z witamina C - 200g. - warzywa i karotenem - 130g. - strączkowe suche - 10g - cukier i słodycze - 55g. W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w szpitalach z uwzględnieniem przede wszystkim: a)diety podstawowej, b)diety lekkostrawnej, c)diety cukrzycowej, d)dieta małego dziecka, e)dieta płynna do żywienia pacjenta przez sondę lub PEG - dieta o zmodyfikowanej konsystencji do podawania pacjentowi żywionemu przez sondę. Dieta podstawowa tzw. dieta normalna - obejmuje pokarmy spożywane przez ludzi o zdrowym przewodzie pokarmowym, sposób przyrządzania posiłków uwzględnia wszystkie metody zgodnie z nowoczesną technologią potraw, stosuje się gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie. Dieta lekkostrawna - stosowana jest u ludzi w chorobach przemiany materii, w chorobach serca i układu krążenia. Zasadą diety jest nieobciążanie przewodu pokarmowego, wyklucza ostre potrawy, używki, produkty wzdymające. Jako technologie sporządzania potraw stosuje się gotowanie w wodzie na parze, duszenie bez tłuszczu. Dieta cukrzycowa - stosowana w zależności od wieku wagi, wzrostu, płci, pracy i stanu pacjenta. Przy sporządzaniu posiłków należy unikać stosowania cukru, dżemu, miodu. Stosuje się chude mięso, ryby, jaja, mleko i sery. Normy uwzględniają drugie śniadanie i podwieczorek. Dieta małego dziecka - urozmaicona dieta z uwzględnieniem odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i płynów dostosowanych do potrzeb małego dziecka. Dieta zawierająca: produkty mleczne np. kaszki gotowane na mleku, budynie z niewielką ilością cukru; mięso chude np. drobiowe gotowane na parze lub duszone; zupki warzywno-mięsne; chude wędliny; warzywa gotowane (bez warzyw wzdymających); wszelkiego rodzaju kasze. Dieta przeznaczona do żywienia pacjenta przez sondę - dieta płynna do żywienia pacjenta przez sondę lub PEG - dieta o zmodyfikowanej konsystencji do podawania pacjentowi żywionemu przez sondę, zawierająca wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Wymagania jakościowe: 1.Przedmiot zamówienia należy wykonywać zgodnie z wymaganiami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz. 1225) oraz wymaganiami właściwych przepisów szczególnych. 2.Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć termometr zanurzeniowy do pomiaru ciepłoty dostarczanych posiłków na własny koszt uwzględniony w cenie za jeden osobodzień, do dyspozycji osoby nadzorującej realizację przedmiotu umowy ze strony Zamawiającego. 3.Wykonawca będzie sporządzał cyklicznie dziesięciodniowe jadłospisy i dostarczał je Zamawiającemu do zatwierdzenia faxem, pocztą internetową, listownie z tygodniowym wyprzedzeniem: 1)w ilości jednego zestawu dla diety podstawowej, 2)w ilości sześciu zestawów dla diety lekkostrawnej i cukrzycowej, 3)w ilości jednego zestawu dla diety małego dziecka, 4)w ilości jednego zestawu dla diety płynnej przeznaczonej do żywienia pacjenta przez sondę. Jadłospis na dany dzień będzie zawierał siedem różnorodnych zestawów na każdy planowany posiłek. W jadłospisie przy diecie płynnej przeznaczonej do żywienia pacjentów przez sondę Wykonawca będzie określał zawartość kaloryczną diety i ilość białka w diecie. 4.Zestawy określone w pkt 3 muszą zawierać zróżnicowane menu, 5.W sporządzaniu posiłków należy uwzględnić powszechnie stosowane diety w szpitalach. 6.Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów uwzględniać będzie sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów tj.: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, itp. 7.Zamawiający wymaga od Wykonawcy by uwzględniał w menu surówki do drugiego dania. 8.Ilość zamawianych posiłków uzależniona będzie od ilości pacjentów. 9.Posiłki zamawiane będą z jednodniowym wyprzedzeniem przez Zamawiającego do godz. 14:00 dnia poprzedniego. 10.Korekty zamówień dotyczące obiadów i kolacji będą zgłaszane przez Zamawiającego do godz. tego samego dnia (godz. do uzgodnienia z Zamawiającym). 11.Wykonawca zobowiązuje się dostarczać naczynia jednorazowe dla pacjentów izolowanych na własny koszt uwzględniony w cenie za jeden osobodzień. Przewidywana ilość pacjentów izolowanych w roku od 5 do 15 osób przebywających w szpitalu przez około 5 dni. 12.Posiłki mają być przygotowane i dostarczone punktualnie przez pracowników Wykonawcy w odpowiednich pojemnikach przeznaczonych wyłącznie do tego celu z zachowaniem wszelkich obowiązujących warunków higieniczno-sanitarnych. 13.Dostarczane posiłki obiadowe lub inne gorące dania muszą posiadać temperaturę: 1)gorące zupy - minimum 75 st. C, 2)gorące drugie dania - minimum 62 st. C, 3)gorące napoje - minimum 80 st. C, 4)sałatki i surówki - 4 st. C, 14.Wykonawca zobowiązuje się do pobierania i dostarczania do Zamawiającego próbek żywności razem z dostarczonymi posiłkami zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. nr 80 poz. 545). 15.Zamawiający wymaga od Wykonawcy by w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy przygotował posiłki o charakterze świątecznym z uwzględnieniem tradycyjnych potraw. 16.Zamawiający wymaga by realizacja przedmiotu zamówienia odbywała się w systemie ciągłym obejmującą pracę w soboty, niedziele i dnia świąteczne. 17.Wykonawca musi przestrzegać realizacji zaleceń Sanepidu, Państwowej Inspekcji Pracy, służb ppoż, systemu HACPP itp. 18.Pracownicy wykonawcy realizujący zamówienie powinni je wykonywać w odpowiednim ubraniu roboczym zgodnym z przepisami BHP i obowiązującymi normami w tym zakresie. 19.Wykonawca posiada aktualne dokumenty dopuszczające samochód do transportu posiłków i na każde żądanie Zamawiającego zobowiązuje się je dostarczyć. Nie dopuszcza się składania ofert częściowych. Miejsce realizacji zamówienia: siedziba zamawiającego - kuchenki oddziałowe.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 10.000,00 PLN

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.namyslow.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach