Przetargi.pl
Przygotowanie, transport ,dostarczanie i dystrybucja posiłków dla wychowanków Pogotowia Opiekuńczego w Gdańsku.

Pogotowie Opiekuńcze im. Karola Olgierda Borchardta ogłasza przetarg

  • Adres: 80432 Gdańsk, ul. Leczkowa
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 0-58 344 59 16 , fax. 0-58 341-10-42
  • Data zamieszczenia: 2016-11-13
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Pogotowie Opiekuńcze im. Karola Olgierda Borchardta
    ul. Leczkowa
    80432 Gdańsk, woj. pomorskie
    tel. 0-58 344 59 16, fax. 0-58 341-10-42
    REGON: 19085862300000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: inny:

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie, transport ,dostarczanie i dystrybucja posiłków dla wychowanków Pogotowia Opiekuńczego w Gdańsku.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    : 1.Przedmiotem zamówienia jest całoroczne przez 365 dni w tym święta , ferie, soboty, niedziele świadczenie usług związanych z przygotowaniem, transportem ,dostarczaniem i dystrybucją posiłków dla wychowanków Pogotowia Opiekuńczego w Gdańsku zgodnie z warunkami zawartymi w SIWZ, według średniego dziennego zapotrzebowania na posiłki. 2.Placówka dysponuje 30 miejscami, w tym przedmiotem zamówienia objęte są 3 Zespoły Opieki Wychowawczej zlokalizowane na dwóch kondygnacjach budynku bez windy będącego siedzibą zamawiającego. Łączna liczba wychowanków: do 30 osób, aktualnie żywionych 19 osób. 3.Z uwagi na charakter interwencyjny placówki- dużą rotacją wychowanków, liczba osób żywionych nie jest stała. Zapotrzebowanie na ilość posiłków może ulegać zmianie. 4.Zamawiający zastrzega, iż w okresie przerw świątecznych, wakacyjnych liczba posiłków może być zdecydowanie niższa. 5.Dostawy będą realizowane na podstawie codziennych zamówień dokonywanych z jednodniowym wyprzedzeniem przez zamawiającego drogą telefoniczną, faksową lub e-mailem , określających każdorazowo ilość posiłków do godziny 10.00 następnego dnia po złożeniu zamówienia. 6.W przypadku nagłego przyjęcia podopiecznego zamawiający zastrzega sobie prawo do do prowiantowania w danym dniu drogą telefoniczną, faksową lub e-mailem do godziny 15.00 (domawiane posiłki mogą obejmować obiad, podwieczorek i kolację-przygotowane z produktów spożywczych z bieżącej produkcji dziennej) a wykonawca zobowiązany jest przygotować i dostarczyć domówiony posiłek/łki w czasie określonym w formularzu ofertowo -cenowym. 7.Przewidywany okres wykonywania zamówienia: 01.01.2017r. do 31.12.2017r. 8.Stawka dzienna żywieniowa zaplanowana przez zamawiającego na okres wykonywania zamówienia wynosi 17,00 zł. brutto. 9.Zapotrzebowanie na okres od 01.01.2017r. do 31.12.2017r., w systemie nie feryjnym,365 dni)-przez wszystkie dni tygodnia dla maksymalnej ilości 30 miejsc wynosi : a)śniadanie i II śniadanie to około 10 950 porcji; b)obiad (dwu daniowy zupa i drugie danie) oraz podwieczorek to około 10 950 porcji; c)kolacja to około 10 950 porcji. 10.W przypadku, gdy dostawa będzie mniejsza niż planowana liczba 10 950 porcji w ciągu roku przez zamawiającego, wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowe z tytułu niezrealizowanych (przygotowywanych) posiłków. Wykonawcy będzie przysługiwało wynagrodzenie wyłącznie za faktycznie przygotowane, wydane i dostarczone zgodnie z miesięcznym zestawieniem posiłków. 11.W Pogotowiu Opiekuńczym występuje dieta ogólna, dostosowana do dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 18 lat. Zamawiający w sytuacjach wyjątkowych, zastrzega sobie prawo do zamówienia diety innej niż ogólna np. lekkostrawna. 12.Wykonawca będzie przygotowywał, dostarczał i zajmował się dystrybucją gotowych posiłków do aneksów kuchennych 3 Zespołów Opieki Wychowawczej zlokalizowanych na dwóch kondygnacjach budynku będącego siedzibą zamawiającego: I piętro mieszczą się 2 Zespoły Opieki Wychowawczej tj. ZOW I, ZOW II; a II piętrze jest 1 Zespół Opieki Wychowawczej tj. ZOW III; 13.Zestaw dzienny przypadający na 1 osobę to: a)Śniadanie np. potrawy mleczne, płatki i mleko pochodne, pieczywo mieszane, ser, jaja, jajecznica, parówki, surówki ,kanapki, herbata, herbata z cytryną; b)drugie śniadanie w dni szkolne pon-pt.np.: bułka z serem żółtym/wędliną , sałatą lub drożdżówka, w weekend: owoce, warzywa; c)obiad dwudaniowy (zupa, drugie danie: ziemniaki (zamiennie ryż, kasza, kopytka itp.), dania mięsne np. sztuka mięsa, kotlet mielony, pulpety, udziec kurczaka, kotlet schabowy, filet drobiowy, bitki wołowe, gulasz, ryba, pierogi, naleśniki, knedle itp, surówka, kompot d)podwieczorek (batonik lub słodka bułka (ciasto), desery mleczne w formie budyniu lub galaretki, owoce (w tym sezonowe), soki lub napój mleczny; e)kolacja np. potrawy mleczne ,pieczywo mieszane, ser, jaja, pasty rybne parówki na ciepło , herbata z cytryną, kawa zbożowa, kakao. 14.Podstawą sporządzenia posiłków będzie jadłospis dekadowy sporządzony przez wykonawcę cyklicznie na okres 10 dni i dostarczany zamawiającemu (pisemnie, faksem lub drogą elektroniczną). Opracowany jadłospis na 5 dni przed wprowadzeniem do realizacji, wykonawca musi przedłożyć zamawiającemu celem zatwierdzenia. 15.O ewentualnych, sporadycznych zmianach w jadłospisie należy niezwłocznie powiadomić zamawiającego. 16.Jadłospis dekadowy powinien określać rodzaj posiłku, warunki ilościowe jak: -gramaturę (oznaczoną g, lub ml); -kaloryczność (oznaczoną kcal) , oraz zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności WYKAZ ALERGENÓW. Gramatura i wartość energetyczna posiłku, będzie zróżnicowana z uwagi na przedział wiekowy przebywających podopiecznych. ZOW I- dzieci w wieku 6-10 lat nie mniej niż 2100 kcal., ZOW II-dziewczęta wiek 11-18 lat nie mniej niż 2500 kcal, ZOW III- chłopcy 15-18 lat nie mniej niż 3200 kcal. 17.Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. 18.Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: a)zestawy produktów zawarte w jadłospisach muszą zawierać zróżnicowane menu z uwzględnieniem sezonowych produktów dostępnych na rynku. W ramach jadłospisu dekadowego zasadnicze produkty potraw składające się na poszczególne posiłki nie mogą się powtarzać częściej niż co 5 dni; b)wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa, przygotowane wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych z bieżącej produkcji dziennej bez konieczności dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w aneksach kuchennych zamawiającego; c)posiłki mają być przygotowane z naturalnych produktów, bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp.)z gwarancją świeżości artykułów i produktów. Mięso nie może być MOM (mięso odkostnione mechanicznie); d)oferent jest zobowiązany do urozmaicenia posiłków z uwzględnieniem tradycji Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy; e)W przypadku planowanego wyjścia/wyjazdu podopiecznych wykonawca zobowiązuje się w ramach środków przeznaczonych na wyżywienie do przygotowania tzw. suchego prowiantu. Zamawiający poinformuje wykonawcę o planowanej wycieczce telefonicznie z 2 dniowym wyprzedzeniem. 19.Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 20.Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. 21.Wykonawca zobowiązuje się do odbioru i utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych. Pojemniki zabierane będą w następnym dniu dostawy śniadania. 22.Zamawiający zapewnia pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, które znajdują się w aneksach kuchennych; 23.Wykonawca pobiera i przechowuje próbki wszystkich produktów i potraw przygotowanych dla zamawiającego zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007 r. Dz. U. 2007 nr 80 poz. 545 w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego; 24.Zamawiający zastrzega sobie prawo dostępu do kopii protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce i sprzęt wykorzystany w procesie produkcji kuchennej oraz transportu. 25.Posiłki będą dostarczane na poszczególne oddziały wychowawcze w opakowaniach zbiorczych (termosach lub termo portach )spełniających wymagania sanitarno-higieniczne, środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności i izotermami. 26.Posiłki wykonawca dostarczać będzie własnym transportem wyposażonym w izotermy w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie temperatury oraz jakości przewożonych potraw oraz posiadające dopuszczenie przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Minimalna temperatura zupy powinna wynosić 75 stopni C, drugiego dania 65 stopni C, a maksymalna temperatura produktów zimnych surówki) 15 stopni C. 27.W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń wykonawca jest zobowiązany zapewnić dostawę posiłków zgodnych z wymogami SIWZ z innych źródeł. 28.W przypadku gdy, nastąpią : awaria lub inne nieprzewidziane zdarzenia i wykonawca nie zapewni posiłków zamawiającemu, zamawiający zamawia posiłki na koszt wykonawcy w dogodnym dla siebie punkcie gastronomicznym po cenie tam obowiązującej. 29.Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną i finansową za jakość dostarczanych posiłków, oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci. 30.Sposób realizacji usługi: a)posiłki powinny zostać przygotowane i dostarczone tak, aby możliwe było ich wydanie przez zamawiającego w ściśle określonych porach (godzinach), tj. Śniadanie i II śniadanie na godz. 6.00, Obiad i Podwieczorek o godz. 13.00, Kolacja o godz. 17.30 b) W wyjątkowych sytuacjach, gdy liczba zamawianych posiłków jest od 1 do 14 porcji dziennie dopuszczamy dwa transporty posiłków dziennie przy założeniu, że kolacja będzie dowożona razem z obiadem i podwieczorkiem. Godzina dostarczenia śniadania nie ulega zmianie. c) W sytuacji , gdy liczba zamawianych posiłków jest od 15 do 30 porcji dziennie posiłki powinny zostać dostarczone w obowiązujących godzinach. d)Posiłki muszą być pakowane oddzielnie dla każdego Zespołu Opieki Wychowawczej tj: ZOW I około 10 podopiecznych; ZOW II około 10 podopiecznych; ZOW III około 10 podopiecznych; e)mycie oraz dezynfekcja termosów lub termo portów należeć będzie do wykonawcy; f)zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili i produkcji dystrybucji posiłków; g)organizacja wydawania i konsumpcji dostarczanych do aneksów kuchennych posiłków należy do zamawiającego; h)rozliczenie między zamawiającym i wykonawcą odbywać się będzie na podstawie faktycznie wydanych posiłków w miesięcznym okresie rozliczeniowym; i) wykonawca zapewni codzienny nadzór dietetyka posiadającego kwalifikacje, udokumentowane kserokopią dyplomu potwierdzającego uzyskanie tytułu zawodowego magistra lub licencjata na kierunku dietetyka.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach