Przetargi.pl
Przygotowanie i wydawanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Lipsku, oraz dowóz posiłków do szkół podstawowych na terenie Gminy Lipsk

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipsku ogłasza przetarg

  • Adres: 16315 Lipsk, ul. Kościelna
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 87 642 36 81 , fax. 87 642 36 81
  • Data zamieszczenia: 2017-11-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipsku
    ul. Kościelna 3
    16315 Lipsk, woj. podlaskie
    tel. 87 642 36 81, fax. 87 642 36 81
    REGON: 79074026800000

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i wydawanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Lipsku, oraz dowóz posiłków do szkół podstawowych na terenie Gminy Lipsk
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu,dostarczeniu i wydaniu gorących posiłków jednodaniowych uczniom Zespołu Szkół Samorządowych w Lipsku, Szkoły Podstawowej w Bartnikach i Szkoły Podstawowej w Rygałówce w roku 2018r. w ramach Wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania ,,Pomoc państwa w zakresie dożywiania”, zgodnie z zasadami określonymi w obowiązujących przepisach a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j.Dz. U.z 2015 r., poz. 594 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r. poz. 1154 z późn.zm.) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. 2. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, urozmaicone, lekkostrawne oraz atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży. 3. Wykonawca zobowiązuje się do wyeliminowania produktów przetworzonych i stosowania naturalnych, wartościowych produktów spożywczych. 4. Za gorący posiłek Zamawiający uznaje świeży, nieodgrzewany posiłek umieszczony w jadłospisie. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, odpiekanych, przygotowanych poprzez przetworzenie półproduktów głęboko zamrożonych. 5. Wykonawca zapewni gorący posiłek na który składać się będzie zupa lub drugie danie naprzemiennie, - danie drugie-poniedziałek, środa, piątek; - zupa - wtorek, czwartek. 6. Każdy gorący posiłek powinien zawierać produkty będące źródłem białka zwierzęcego (mięso wieprzowe lub wołowe, drób, ryby, nabiał) uzupełnione o produkty będące źródłem białka roślinnego. Za posiłek jednodaniowy uważa się: zupa z wkładką 400ml + wkładka min.50g mięsa lub wędliny podana z pieczywem plus owoc. lub drugie danie nie mniej niż 400 gram - ziemniaki, ryż, kasza, makaron itp. gramatura nie mniej niż 200 gram, - mięso lub ryba gramatura nie mnij niż 100 gram, - surówka lub sałatka gramatura nie mniej niż 100 gram - kompot nie mniej niż 200ml. lub - danie jarskie (np. pierogi, kopytka, łazanki, naleśniki, krokiety itp. plus sos ) gramatura nie mniej niż 400 gram, - kompot nie mniej niż 200ml. 7.Co najmniej trzy razy w tygodniu ( poniedziałek, środa, piątek) drugie danie powinno być zróżnicowane: mięsne, rybne lub danie jarskie. Zupy dwa razy w tygodniu muszą być gotowane na wywarze mięsno warzywnym. Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku. 8. Gorące posiłki muszą charakteryzować się: wysoką jakością,posiadać właściwe walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturą tj. zupa: minimum + 75 0C, drugie danie: minimum + 60 0C, potrawy serwowane na zimno minimum +4 0C. 9. Wykonawca odpowiada za transport oraz dostarczenie na miejsce dostawy przedmiotu zamówienia własnym transportem – samochód musi spełniać wymogi sanitarno- techniczne do przewozu żywności, na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca zobowiązany jest dbać o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. 10. Wykonawca zobowiązany jest do opracowania dwu dekadowych jadłospisów i przedkładania ich do akceptacji Zamawiającemu, najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Brak zastrzeżeń zgłoszonych przez Zamawiającego skutkuje akceptację zaproponowanego jadłospisu. Zgłoszenie przez Zamawiającego uwag lub zastrzeżeń do zaproponowanego jadłospisu obliguje Wykonawcę do wprowadzenia zmian w jadłospisie. Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania po uzyskaniu zgody Zamawiającego. 11.Zamawiający zastrzega sobie prawo do nadzoru wydawania posiłków w stołówce szkolnej poprzez dokonywanie degustacji próbek dań dostarczonych do szkoły. Uwagi i wnioski wynikające z tych degustacji będą wiążące dla Wykonawcy i przedstawione Wykonawcy w formie protokołu. W przypadku ponownego nie zastosowania się do uwag Zamawiający zastrzega sobie prawo do stosowania kar umownych, które mogą być podstawą rozwiązania umowy. 12. Nie dopuszcza się serwowania posiłków przygotowanych w formie fastfood. 13. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego posiłku. 14. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie w kuchni Wykonawcy lub w kuchni Zespołu Szkół Samorządowych w Lipsku. 15. Wydawanie posiłków w każdej szkole odbywa się przez pracowników Wykonawcy i na koszt Wykonawcy. 16. Wykonawca powinien wydawać posiłki uczniom w czasie przerw międzylekcyjnych. 17. Wykonawca zobowiązany jest do utrzymania w czystości wyposażenia oraz pomieszczeń używanych w czasie przygotowywania i wydawania posiłków. 18. Wykonawca, we własnym zakresie i na swój koszt zapewni obrusy, serwetki, niezbędne naczynia kuchenne i sztućce do spożywania i wydawania posiłków oraz na własny koszt będzie je uzupełniał. 19. Posiłki należy wydawać z zastosowaniem naczyń ceramicznych lub szklanych i sztućców umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych do kontaktu z żywnością określonych w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2015r. poz.594 z późn.zm.). 20. Odbiór brudnych naczyń i sztućców ze stołówki szkolnej odbywać się będzie po zakończonym posiłku. Wykonawca zapewni we własnym zakresie mycie i dezynfekcję naczyń stołowych, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi określonymi w aktualnych przepisach sanitarnych z wykorzystaniem urządzeń, sprzętu oraz środków myjących i dezynfekujących dopuszczonych do stosowania w zbiorowym żywieniu. 21.Utylizacja odpadów pokonsumpcyjnych, wywóz odpadów komunalnych należy do Wykonawcy zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami. 22. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia ciągłości dostaw posiłków bez względu na trudności powstałe po stronie Wykonawcy. 23.Wykonawca obowiązany jest prowadzić ewidencje dożywianych uczniów w danym miesiącu. 24.Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłków dla pozostałych uczniów i nauczycieli ,,przy czym decyzja o korzystaniu, lub nie, z usług będzie indywidualną sprawą w/w osób i uzależniona od ich indywidualnych preferencji możliwości”. 25. Posiłki mają być takie same i cena posiłków ma być taka sama dla wszystkich. 26. Nazwa i kod stosowanych we Wspólnym Słowniku Zamówień: CPV: 55523100-3 Usługi w zakresie posiłków, 55524000-9 Usługi dostarczania posiłków do szkół. 27. Orientacyjna ilość posiłków oraz wykaz szkół Zespół Szkół Samorządowych w Lipsku - 100 uczniów x 182 dni nauki =18200 posiłków Szkoła Podstawowa w Rygałówce - 17 uczniów x 182 dni nauki = 3094 posiłków Szkoła Podstawowa w Bartnikach - 18 uczniów x 182 dni nauki = 3276 posiłków Łącznie: 24 570 posiłków 28. Podane ilości są szacunkowe i w czasie obowiązywania umowy mogą ulec zmianie, co oznacza, że nie stanowią ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą być podstawą do zgłoszenia roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy wykonania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia wielkości zamówienia w zależności od liczby osób uprawnionych do objęcia dożywianiem. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia za faktycznie dostarczone i wydane posiłki. Zamawiający dostarczy Wykonawcy wykaz uczniów wraz z fakturą po 25 każdego miesiąca w którym wykonywana jest usługa. 29. Warunki korzystania z pomieszczeń szkolnych oraz wyposażenia Wykonawca obowiązany jest ustalić we własnym zakresie z Dyrektorem danej szkoły.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55524000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: brak
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udział w postępowaniu mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy : 1) nie podlegają wykluczeniu z postępowania na podstawie art.24 ust.1 ustawy Prawo zamówień publicznych. 2) Spełniają warunki udziału w postępowaniu dotyczące: a) kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów; b) sytuacji ekonomicznej lub finansowej; c) dysponuje miejscem/lokalem do wytwarzania posiłków, zwanym ,,kuchnią", który posiada decyzję lub inny dokument Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. (tj.D.U.z 2015r.poz.594 z póź. zm.) oraz posiadać dokument potwierdzający prawo do dysponowania ww. lokalem, który Wykonawca przedstawi Zamawiającemu przed podpisaniem umowy. Wykonawca odpowiada za transport oraz dostarczenie na miejsce dostawy przedmiotu zamówienia własnym transportem-samochód musi spełniać wymogi sanitarno techniczne do przewozu żywności. Posiłki winny być przewożone w specjalnych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury, oraz jakości przewożonych potraw. Opis sposobu dokonania oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w ust.1. Wykonawcy ubiegający się o udzielenie zamówienia muszą spełnić wymienione warunki udziału w postępowaniu o którym mowa w ust.1. Wykonawcy ubiegający się o udzielenie zamówienia o którym mowa w ust.1 pkt.2 lit a, powinni posiadać uprawnienia do wykonywania określonej działalności, którzy są wpisani do ,,Rejestru Zakładów” podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2015 r.,poz.594 z późn.zm.). potwierdzając aktualnym zaświadczeniem o prowadzeniu działalności w zakresie przygotowywania i wydawania posiłków. W zakresie warunków udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres działalności jest krótszy – w tym okresie wykonali co najmniej dwie usługi wartości nie mniejszej niż 8 000zł netto każda, polegającą na przygotowywaniu posiłków wraz z podaniem wartości, daty wykonania, potwierdzić dowodami określającymi czy usługi zostały wykonane należycie, wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach