Przetargi.pl
Przygotowanie i wydawanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Lipsku oraz dowóz posiłków do szkół podstawowych na terenie Gminy Lipsk.

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipsku ogłasza przetarg

  • Adres: 16315 Lipsk, ul. Kościelna
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 87 642 36 81 , fax. 87 642 36 81
  • Data zamieszczenia: 2016-11-23
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipsku
    ul. Kościelna 3
    16315 Lipsk, woj. podlaskie
    tel. 87 642 36 81, fax. 87 642 36 81
    REGON: 79074026800000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: inny:

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i wydawanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Lipsku oraz dowóz posiłków do szkół podstawowych na terenie Gminy Lipsk.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu, dostarczeniu i wydaniu dla około 155 uczniów gorących posiłków jednodaniowych w dni nauki szkolnej z uwzględnieniem przerw w nauce szkolnej. Posiłki powinny być wydawane w następujących szkołach: - Zespół Szkół Samorządowych w Lipsku - Szkoła Podstawowa w Bartnikach - Szkoła Podstawowa w Rygałówce Posiłki przygotowuje się zgodnie z zasadami określonymi w obowiązujących przepisach: w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.z 2015 r., poz. 594 z póżn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r. poz. 1154 z późn.zm.) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. 2. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, urozmaicone, lekkostrawne oraz atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży. 3. Wykonawca zobowiązuje się do wyeliminowania produktów przetworzonych i stosowania naturalnych, wartościowych produktów spożywczych. 4. Za gorący posiłek Zamawiający uznaje świeży, nieodgrzewany posiłek. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowanych poprzez przetworzenie półproduktów głęboko zamrożonych. 5. Gorący posiłek jednodaniowy dla osób uprawnionych na podstawie decyzji administracyjnej wydanej przez Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipsku należy wydawać zachowując następujące zasady: a) 2x w tygodniu ( wtorek, czwartek) - zupa z wkładką 400ml + wkładka min.50g mięsa lub wędliny podana z pieczywem plus owoc. b)3 x w tygodniu (poniedziałek, środa, piątek)- drugie danie (nie mniej niż 400 gram) - ziemniaki, ryż, kasza, makaron itp. gramatura nie mniej niż 200 gram, - mięso różne gatunki lub ryba gramatura nie mnij niż 100 gram, - danie bezmięsne (np. pierogi, kopytka, łazanki, naleśniki, krokiety itp. plus sos ) gramatura nie mniej niż 400 - surówka lub sałatka gramatura nie mniej niż 100 gram - kompot nie mniej niż 200ml. 6. Zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno warzywnym. Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku. 7. Gorące posiłki muszą charakteryzować się wysoką jakością, winne posiadać właściwe walory smakowe i estetyczne oraz właściwą temperaturę tj. zupa: minimum + 750C, drugie danie: minimum + 600C, potrawy serwowane na zimno minimum +40C. 8. Wykonawca odpowiada za transport oraz dostarczenie na miejsce dostawy przedmiotu zamówienia własnym transportem – samochód musi spełniać wymogi sanitarno- techniczne do przewozu żywności. Posiłki winny być przewożone w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca zobowiązany jest dbać o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. 9. Wykonawca zobowiązany jest do opracowania dwudekadowych jadłospisów i przedkładania ich do akceptacji Zamawiającemu, najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Brak zastrzeżeń zgłoszonych przez Zamawiającego oznacza akceptację zaproponowanego jadłospisu. Zgłoszenie przez Zamawiającego uwag lub zastrzeżeń do zaproponowanego jadłospisu obliguje Wykonawcę do wprowadzenia zmian w jadłospisie. Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania po uzyskaniu zgody Zamawiającego. 10. Zamawiający zastrzega sobie prawo do nadzoru wydawania posiłków w stołówce szkolnej poprzez dokonywanie degustacji próbek dań dostarczonych do szkoły. Uwagi i wnioski wynikające z tych degustacji będą wiążące dla Wykonawcy i przedstawione Wykonawcy w formie protokołu. W przypadku ponownego nie zastosowania się do uwag Zamawiający zastrzega sobie prawo do stosowania kar umownych, które mogą być podstawą rozwiązania umowy. 11. Nie dopuszcza się serwowania posiłków przygotowanych w formie fastfood. 12. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu dziesięciu dni wystąpiła powtarzalność tego samego posiłku. 13. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie poza obszarem szkoły. 14. Wydawanie posiłków w każdej szkole odbywa się przez pracowników Wykonawcy i na koszt Wykonawcy. 15. Wykonawca powinien wydawać posiłki uczniom w czasie przerw międzylekcyjnych. 16. Wykonawca zobowiązany jest do utrzymania w czystości wyposażenia oraz pomieszczeń używanych w czasie wydawania posiłków. 17. Wykonawca, we własnym zakresie i na swój koszt zapewni obrusy, serwetki, niezbędne naczynia kuchenne i sztućce do spożywania i wydawania posiłków oraz na własny koszt będzie je uzupełniał. 18. Posiłki należy wydawać z zastosowaniem naczyń ceramicznych lub szklanych i sztućców umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych do kontaktu z żywnością określonych w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2015r. poz.594 z późn.zm.). 19. Odbiór brudnych naczyń i sztućców ze stołówki szkolnej odbywać się będzie po zakończonym posiłku. Wykonawca zapewni we własnym zakresie mycie i dezynfekcję naczyń stołowych, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi określonymi w aktualnych przepisach sanitarnych z wykorzystaniem urządzeń, sprzętu oraz środków myjących i dezynfekujących dopuszczonych do stosowania w zbiorowym żywieniu. 20. Utylizacja odpadów pokonsumpcyjnych, wywóz odpadów komunalnych należy do Wykonawcy zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami. 21. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia ciągłości dostaw posiłków bez względu na trudności powstałe po stronie Wykonawcy. 22. Wykonawca obowiązany jest prowadzić ewidencje dożywianych uczniów w danym miesiącu. 23. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłków dla pozostałych uczniów i nauczycieli ,,przy czym decyzja o korzystaniu, lub nie, z usług będzie indywidualną sprawą w/w osób i uzależniona od ich indywidualnych preferencji możliwości”. 24. Posiłki mają być takie same i cena posiłków ma być taka sama dla wszystkich. 25. Nazwa i kod stosowanych we Wspólnym Słowniku Zamówień: CPV: 55523100-3 Usługi w zakresie posiłków, 55524000-9 Usługi dostarczania posiłków do szkół. 26. Orientacyjna ilość posiłków oraz wykaz szkół Zespół Szkół Samorządowych w Lipsku - 110 uczniów x 187 dni nauki =20570 posiłków Szkoła Podstawowa w Rygałówce - 20 uczniów x 187 dni nauki = 3740 posiłków Szkoła Podstawowa w Bartnikach - 25 uczniów x 187 dni nauki = 4675 posiłków Łącznie: 28 985 posiłków 27. Podane ilości posiłków są szacunkowe i w czasie obowiązywania umowy mogą ulec zmianie, co oznacza, że nie stanowią ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą być podstawą do zgłoszenia roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy wykonania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia wielkości zamówienia w zależności od liczby osób uprawnionych do objęcia dożywianiem. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia za faktycznie dostarczone i wydane posiłki. Zamawiający dostarczy Wykonawcy wykaz uczniów wraz z fakturą po 25 każdego miesiąca w którym wykonana jest usługa. 28. Warunki korzystania z pomieszczeń szkolnych oraz wyposażenia Wykonawca obowiązany jest ustalić we własnym zakresie z Dyrektorem danej szkoły.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55524000-9

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach