Przetargi.pl
PRZYGOTOWANIE I DOWÓZ OBIADÓW DWUDANIOWYCH DO DZIENNEGO DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ W RACIBORZU

Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 47-400 Racibórz, ul. Sienkiewicza 1
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 032 4152650 , fax. 032 4190659
  • Data zamieszczenia: 2015-11-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Sienkiewicza 1 1
    47-400 Racibórz, woj. śląskie
    tel. 032 4152650, fax. 032 4190659
    REGON: 00345727200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bipraciborz.pl/ops/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    PRZYGOTOWANIE I DOWÓZ OBIADÓW DWUDANIOWYCH DO DZIENNEGO DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ W RACIBORZU
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest Świadczenie usługi cateringowej tj. przygotowanie i dowóz obiadów dwudaniowych do Dziennego Domu Pomocy Społecznej w Raciborzu przy ul.Ocicka 13 a 1) Szacunkowa ilość posiłków rocznie: - obiady dwudaniowe 6600 posiłków rocznie, - liczba wydawanych średnio obiadów dwudaniowych dziennie pomiędzy 20-40 porcji, 1) Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia zamówienia na posiłki z uwagi na zmianę liczby osób korzystających z tej formy pomocy, co nie skutkuje powstaniem żadnych roszczeń po stronie Wykonawcy wobec Zamawiającego, 2. Wymagania, jakie musi spełnić Wykonawca: 1) kuchnia Wykonawcy musi spełniać wymogi higieniczno-sanitarne i znajdować się nie dalej niż 30 km od miejsca dowozu obiadów, 2) samochód, którym będą przewożone obiady musi być dostosowany do przewozu żywności oraz posiadać pozytywną opinię Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej, 3) dowóz obiadów wraz z wniesieniem do kuchni (ul.Ocicka 13 a w Raciborzu) przez Wykonawcę na własny koszt w godzinach pomiędzy 11.30-12.00 4) zapewnienie zakupu obiadów na podstawie zapotrzebowania składanego telefonicznie do godz.15.00 w dniu poprzedzającym odbiór posiłków, 5) dostarczenie posiłków od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy, 6) w razie potrzeby odbiór i utylizacja odpadków, 7) przechowywanie prób żywności zgodnie z obowiązującymi wymogami przepisów prawa, 8) przewożenie obiadów w termosach gwarantujących utrzymanie temperatury zgodnie z obowiązującymi przepisami: a) dla potraw serwowanych na gorąco: zupa, temp. nie niższa niż 750C, b) II danie temp. nie niższa niż 650C, c) surówki, sałatki od 4 do 100 C. 9) każdorazowe mycie i wyparzanie termosów służących do przewożenia żywności w siedzibie Wykonawcy, 10) przy realizacji żywienia zbiorowego należy brać pod uwagę wymagania sanitarno-higieniczne i jakość zdrowotną żywności, aby wyeliminować ryzyko zatruć i zakażeń pokarmowych, 11) posiłki przygotowywać zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być urozmaicone, o wysokiej wartości odżywczej, podawane regularnie i atrakcyjne pod względem organoleptycznym, planowane pod kontem żywieniowej grupy wiekowej, wykorzystywania produktów sezonowych, sposobu ich przyrządzania i możliwości techniczno-organizacyjnych przewożonych posiłków, 12) uwzględnić odpowiedni dobór produktów spożywczych również pod względem barw, smaku i zapachu, jak najszerzej należy korzystać z kontrastu barw i smaku, 13) w planowaniu jadłospisu należy uwzględniać pory roku, tak, aby posiłki wysoko energetyczne i tłuste nie były podawane w czasie upałów, 14) należy dbać nie tylko o urozmaicenie pod względem doboru produktów, lecz także sposobu ich przyrządzania, 15) posiłki należy przygotowywać codziennie na bieżąco ze świeżych naturalnych produktów wysokiej jakości ( niemrożonych), 16) niedopuszczalne jest przygotowywanie posiłków z koncentratów obiadowych w proszku oraz konserw, 17) posiłki w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy będą sporządzane w sposób wynikający z tradycji, bez dodatkowego wynagrodzenia dla Wykonawcy , 18) zupy należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną albo masłem czy mąką, a tylko sporadycznie zasmażką, 19) drugie danie musi składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, ryż, kluski, makaron) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane), 20) należy używać jak najmniej konserwantów spożywczych, 21) posiłki obiadowe w przeciągu jednej dekady nie powinny powtarzać się, 22) jadłospis miesięczny należy przesyłać do akceptacji na siedem dni przed rozpoczęciem każdego miesiąca na adres skrzynki e-mailowej ddps@ops-raciborz.pl, 23) zatwierdzony jadłospis stanowi podstawę do realizacji zamówienia, 24) zamawiający ma prawo dokonywać korekty w jadłospisie, w przypadku nagminnie powtarzających się tych samych potraw lub niewłaściwych zestawów obiadowych, 25) posiadać ubezpieczenie na sumę nie mniejsza niż 20.000,00 zł., od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia przez cały czas trwania umowy. 3. Przy wycenie obiadów dwudaniowych należy wziąć pod uwagę gramaturę posiłku: 1) zupa 450 ml, 2) porcja mięsa 100 g -bez kości, 120 g-z kością - waga mięsa po przetworzeniu, 3) gulasz 150 g, 4) ziemniaków ( kasza, ryż, makaron) w ilości 250 g, 5) surówka 150 g, 6) potrawy typ: fasolka po bretońsku, bigos, łazanki w ilości 300g, 7) w miesiącu należy ustalić następujące ilości obiadów: a) 3 obiady rybne, b) 4 obiady półmięsne ( bigos, pierogi, krokiety itp.), c) 3 obiady bezmięsny, d) 10 obiadów mięsnych, e) sosy podprawiane niskotłuszczową śmietaną dodatkowo w ilości 40 ml przy potrawach ziemniaczanych ( kaszy, ryżu), 4. Kontrola gotowanych obiadów oraz dostawy 1) Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dostawy posiłków. 2) Wykonawca zapewni zamawiającemu dostęp do wszelkich dokumentów, danych i pomieszczeń niezbędnych do przeprowadzenia kontroli. 3) kontrola będzie obejmować między innymi: a) ocenę higieny środka transportu, opakowań, termosów, b) ocenę higieny kierowcy, c) ocenę organoleptyczną posiłków, d) sprawdzenie zgodności dostawy z jadłospisem, e) sprawdzenie gramatury posiłków i ilości posiłków, f) sprawdzenie temperatury posiłków w momencie dostarczenia do siedziby zamawiającego, 4) Zamawiający zastrzega sobie prawo dostępu do kopii protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce, urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystywane w procesie produkcji kuchennej oraz do transportu posiłków do zamawiającego. 5. Wymagania zamawiającego odnośnie personelu Wykonawcy: 1) Wykonawca musi dysponować wykwalifikowanym i dostatecznie licznym personelem zapewniającym poprawne wykonywanie usługi. 2) Wykonawca wyznacza osobę odpowiedzialną za nadzór nad realizacją umowy, 3) osoby, którymi dysponuje wykonawca przy realizacji zamówienia muszą posiadać stosowne kwalifikacje zawodowe, zezwolenia i szkolenia, które są wymagane przepisami prawa w odniesieniu do wykonywania czynności związanych z przygotowaniem i dystrybucją posiłków. 4) pracownicy wykonawcy zajmujący się dowozem zobowiązani są do posiadania imiennych identyfikatorów, jednolitych ubrań ochronnych i zachowania czystego i schludnego wyglądu osobistego oraz posiadania aktualnych książeczek zdrowia do celów sanitarno- epidemiologicznych. 6. Klauzule społeczne art. 29 ust.4 pkt.4 u (ustawy Pzp) 1) Wykonawca, zgodnie z art. 29 ust. 4 pkt 4 p.z.p. do zatrudniania na podstawie umowy o pracę a) co najmniej 1osobę na stanowisku kucharza w wymiarze co najmniej pół etatu, b) wskazana w pkt 1 osoba powinna być zatrudniona w terminie nie dłuższym niż 7 dni od dnia podpisania niniejszej umowy , nieprzerwanie przez cały okres na jaki została zawarta niniejsza umowa. 2) Wykonawca w terminie do 14 dni od dnia podpisania niniejszej umowy zobowiązuje się przedłożyć Zamawiającemu w formie pisemnej pod rygorem bezskuteczności komplet dokumentów, potwierdzających, wykonanie zobowiązania, o którym mowa w ust. 1: a) kserokopię umowy o pracę zawartą z pracownikiem, b) zgodę na przetwarzanie danych osobowych pracownika, 3) Zamawiający uprawniony będzie, przez cały okres trwania umowy, do kontroli spełnienia przez Wykonawcę zobowiązań, o których mowa w ust.6.1 4) Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego zobowiązany jest w terminie do 2 dni udokumentować spełnianie zobowiązania, o którym mowa w ust. 6.1 5) Strony dopuszczają zmianę osoby, o której mowa w ust.6.1, wykonującej przedmiot zamówienia, z tym zastrzeżeniem, że kolejny pracownik będzie spełniał wymagania tam wskazane 6) W przypadku wypowiedzenia(rozwiązania(wygaśnięcia stosunku pracy z osobą, o której mowa w ust.6 pkt.1, ust. 6 pkt.5 biorącą udział przy realizacji zamówienia, Wykonawca jest zobowiązany powiadomić Zamawiającego o tym fakcie w formie pisemnej lub faxem pisemnie (fax), pod rygorem bezskuteczności, w terminie do 3 dni, licząc od dnia w którym nastąpiło rozwiązanie(wypowiedzenie(wygaśnięcie stosunku pracy. 7) Wykonawca w terminie do 14 dni od dnia rozwiązania(wypowiedzenia(wygaśnięcia stosunku pracy, o którym mowa w ust. 6 pkt.5 zobowiązany jest zatrudnić kolejną osobę na podstawie umowy o pracę, spełniającą wymagania z ust. 1 i przedłożyć Zamawiającemu w formie pisemnej (faxem) kopie dokumentów potwierdzających to zatrudnienie, o których mowa w ust.6 pkt. 2 . 8) Zamawiający zastrzega sobie prawo wstępu do miejsca wykonywania zamówienia w celu weryfikacji rzeczywistego udziału osób zatrudnionych przy wykonywaniu zamówienia,
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 853210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: doswiadczenie Wykonawcy w wykonywaniu usług restauracyjnych lub cateringowych z dowozem
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.ops.bipraciborz.pl/index.php?id=110&typ=1
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną