Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa posiłków dla podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej oraz uczestników zajęć w Dziennym Domu „Senior+” w Brzegu Dolnym

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 56-120 Brzeg Dolny, Rynek 18
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 71/319-56-62
  • Data zamieszczenia: 2023-07-21
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    Rynek 18
    56-120 Brzeg Dolny, woj. dolnośląskie
    tel. 71/319-56-62
    REGON: 005943841
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://gops.brzegdolny.pl/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: instytucja samorządowa świadcząca pomoc społeczną

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa posiłków dla podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej oraz uczestników zajęć w Dziennym Domu „Senior+” w Brzegu Dolnym
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Część 1 zamówienia: Jednodaniowe posiłki dla podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków jednodaniowych obiadowych o gramaturze nie mniej niż 500g, smacznych i urozmaiconych, o wysokiej wartości odżywczej, dla ok. 40 osób dziennie.2. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa, w tym w szczególności z zasadami określonymi w:1) ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisami wykonawczymi do tej ustawy2) z zachowaniem zasad systemu HACCP, czyli Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej.3. Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych. Urozmaicenie posiłków powinno dotyczyć doboru posiłków, barwy, smaku i zapachu, konsystencji oraz sposobu przyrządzenia potraw.4. Nie dopuszcza się produktów typu instant, fast-food, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree).5. Niedopuszczalne jest dostarczanie pieczywa czerstwego lub wykazującego objawy pleśnienia, psucia, zawilgocenia.6. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.7. Wykonawca musi mieć świadomość, że dostarczane przez niego posiłki wydawane będą osobom, dla których często będzie to jedyny posiłek w ciągu dnia.8. Zamawiający szacuje liczbę posiłków do dostarczenia w ramach zamówienia na 6 120 (słownie: sześć tysięcy sto dwadzieścia). Zamawiający jednocześnie zastrzega prawo do przerwania dostaw w każdym momencie i na każdy okres, w zależności od ilości osób objętych dożywianiem, a także z innych przyczyn, które uniemożliwią prawidłowe wykonanie przedmiotu zamówienia. Zmiany liczby osób objętych dożywianiem mogą wnikać z przyczyn niezależnych od Zamawiającego (np. zmiana sytuacji materialnej podopiecznych, itp.).9. Zamawiający gwarantuje zakup co najmniej 4000 (słownie: cztery tysięcy) posiłków w okresie obowiązywania umowy.10. Wykonawca zobowiązany będzie do przedkładania Zamawiającemu 10 dniowego jadłospisu (dalej zwany „dekadówką”) na 4 dni przed pierwszym dniem dostawy w celu jego akceptacji przez Zamawiającego, z wyjątkiem pierwszego jadłospisu, który strony ustalą w dniu podpisania umowy.10. Dostawy gorących posiłków będą następować we wszystkie dni kalendarzowe w tym również w soboty, niedziele i święta, w dwa miejsca:1) około 12 posiłków powinno zostać dostarczonych na godz. 12.00 pod adres Urazka 47, 56-120 Brzeg Dolny;2) około 28 posiłków powinno zostać dostarczonych na godz. 12.20 do siedziby Zamawiającego (Rynek 18, 56-120 Brzeg Dolny).Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia dla części 1 zawiera załącznik nr 1 do SWZ.Część 2 zamówienia: Dwudaniowe posiłki dla uczestników zajęć w Dziennym Domu „Senior+”1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków obiadowych dwudaniowych o gramaturze nie mniej niż 500g, smacznych i urozmaiconych, o wysokiej wartości odżywczej, dla ok. 30 osób dziennie – uczestników zajęć w Dziennym Domu „Senior+” osób w wieku 60+.2. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa, w tym w szczególności z zasadami określonymi w:1) ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisami wykonawczymi do tej ustawy2) z zachowaniem zasad systemu HACCP, czyli Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej.3. Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, z zachowaniem reżimów dietetycznych isanitarnych. Urozmaicenie posiłków powinno dotyczyć doboru posiłków, barwy, smaku i zapachu, konsystencji oraz sposobu przyrządzenia potraw.4. Nie dopuszcza się produktów typu instant, fast-food, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree).5. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.6. Dostarczane posiłki wydawane będą osobom w wieku 60+. Przygotowując dania Wykonawca powinien uwzględniać deficyty jakie występują u osób starszych, które będą je spożywać (np. braki w uzębieniu). Wykonawca powinien zapewnićodpowiednią twardość czy konsystencję dostarczanych posiłków.7. Zamawiający szacuje liczbę posiłków do dostarczenia w ramach zamówienia na 3 210 (słownie: trzy tysiące dwieście dziesięć). Zamawiający jednocześnie zastrzega prawo do przerwania dostaw w każdym momencie i na każdy okres, wzależności od ilości osób objętych dożywianiem, a także z innych przyczyn, które uniemożliwią prawidłowe wykonanie przedmiotu zamówienia. Zmiany liczby osób objętych dożywianiem mogą wnikać z przyczyn niezależnych odZamawiającego (np. zmiana sytuacji materialnej podopiecznych, rezygnacja z udziału w zajęciach itp.).8. Zamawiający gwarantuje zakup co najmniej 1500 (słownie: tysiąc pięćset) posiłków w okresie obowiązywania umowy.9. Wykonawca zobowiązany będzie do przedkładania Zamawiającemu 10 dniowego jadłospisu (dalej zwany „dekadówką”)na 4 dni przed pierwszym dniem dostawy w celu jego akceptacji przez Zamawiającego, z wyjątkiem pierwszego jadłospisu, który strony ustalą w dniu podpisania umowy.10. Dostawy gorących posiłków będą następować we wszystkie dni robocze na godz. 12.30 pod adres 56-120 Brzeg Dolny, ul. Zwycięstwa 8 do siedziby Dziennego Domu „Senior+”.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia części 2 zawiera załącznik nr 1a do SWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Przystępując do postępowania należy wnieść wadium w wysokości:1) w zakresie części 1 zamówienia: 1 000,00 zł (słownie: tysiąc złotych, 00/100);2) w zakresie części 2 zamówienia: 500,00 zł (słownie: pięćset złotych, 00/100).2. Wadium może być wnoszone według wyboru wykonawcy w jednej lub kilku następujących formach: 1) pieniądzu;2) gwarancjach bankowych;3) gwarancjach ubezpieczeniowych;4) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.3. Wadium wniesione w pieniądzu należy wpłacić przelewem na rachunek Zamawiającego: Bank Spółdzielczy Oborniki Śląskie Oddział Brzeg Dolny nr 67 9583 1022 0100 1195 2001 0003 wskazując w tytule przelewu, której części zamówienia wadium dotyczy (Wadium GOPS.ZP.271.2.2023 – część nr …”).4. W przypadku wadium wnoszonego w pieniądzu, jako termin wniesienia wadium przyjęty zostaje data i godzina uznania kwoty na rachunku Zamawiającego. Ze względu na ryzyko związane z czasem trwania okresu rozliczeń międzybankowych Zamawiający zaleca dokonanie przelewu ze stosownym wyprzedzeniem.5. Jeżeli wadium wnoszone jest w formach, o których mowa w ust. 2 pkt 2-4 Wykonawca przekazuje Zamawiającemu, wraz z ofertą, oryginał gwarancji lub poręczenia w postaci elektronicznej opatrzonej kwalifikowanym podpisem elektronicznym przez gwaranta.6. Szczegółowe postanowienia dot. wadium zawarte zostały w Rozdziale 10 SWZ.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia powinien posiadać aktualny wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej do prowadzenia działalności obejmującej przygotowywanie żywności oraz dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych w termosach odpowiednim środkiem transportu żywności.3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.4) zdolności technicznej lub zawodowej:Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia powinien posiadać doświadczenie w realizacji usług o zakresie zbliżonym do usługi będącej przedmiotem zamówienia tj. nie wcześniej niż w okresie 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał należycie co najmniej 2 zamówienia, które:- polegały na przygotowaniu i dostarczaniu lub wydaniu gorących minimum 500 posiłków obiadowych miesięcznie;- realizowane były na rzecz podmiotów innych niż świadczące usługi medyczne (w szczególności szpitale);- realizacja każdego zamówienia trwała minimum 3 miesiące;- wykonane zostały siłami własnymi.W przypadku oferty wspólnej Wykonawców warunek zostanie uznany przez Zamawiającego za spełniony, jeżeli spełni go co najmniej jeden z wykonawców składających wspólnie ofertę.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-07-31

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach