Przetargi.pl
przygotowanie i dostawa posiłków (catering) dla dzieci w wieku przedszkolnym, w formie śniadania i obiadu do Punktu Przedszkolnego w ramach projektu pod nazwą /Gmina Kraśniczyn przyjazna dzieciom/POKL.09.01.01-06-003/12.

Urząd Gminy ogłasza przetarg

  • Adres: 22-310 Kraśniczyn, ul. Tadeusza Kościuszki 21
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 082 5775511 , fax. 082 5775572
  • Data zamieszczenia: 2012-08-23
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Gminy
    ul. Tadeusza Kościuszki 21 21
    22-310 Kraśniczyn, woj. lubelskie
    tel. 082 5775511, fax. 082 5775572
    REGON: 00054340400012
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.krasniczyn.lubelskie.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    przygotowanie i dostawa posiłków (catering) dla dzieci w wieku przedszkolnym, w formie śniadania i obiadu do Punktu Przedszkolnego w ramach projektu pod nazwą /Gmina Kraśniczyn przyjazna dzieciom/POKL.09.01.01-06-003/12.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków (catering) dla dzieci w wieku przedszkolnym, w formie śniadania i obiadu do Punktu Przedszkolnego w ramach projektu pod nazwą Gmina Kraśniczyn przyjazna dzieciom POKL.09.01.01-06-003/12. Zakres rzeczowy przedmiotu zamówienia obejmuje a) Przygotowanie śniadań i obiadów z własnych produktów żywnościowych b) Dostarczenie i dowóz śniadań i ciepłych obiadów do przedszkola samochodem spełniającym warunki wymagane przy prowadzeniu działalności w zakresie transportu żywności i zatwierdzonym przez Państwowa Stację Sanitarno - Epidemiologiczną, termosach gwarantujących utrzymania odpowiedniej temperatury oraz jakości dowożonych potraw (1 dostawa dziennie: obiad oraz śniadanie na dzień następny) c) Zabezpieczenie zastawy stołowej, sprzątanie brudnych naczyń d) Dostawy posiłków będą miały miejsce w przedszkolu w godzinach: - obiad 13.00 - 14.00 Ilość dostarczanych obiadów dziennie - 25 z możliwością odstępstw w przypadku: - wzmożonej zachorowalności - wyjazdu dzieci na wycieczkę itp. Zamawiający zastrzega sobie prawo do znacznego ograniczenia ilości posiłków. Ilość dzienną tj. zapotrzebowanie na dostarczenie konkretnej liczby posiłków przez Wykonawcę ustalana będzie w dzień dostawy posiłków do godziny 9.00 przez osobę wyznaczoną przez koordynatora projektu. W przypadku znacznych zmian w ilości dostarczanych obiadów (powyżej 50 %), Wykonawca zostanie powiadomiony z jednodniowym wyprzedzeniem. Maksymalna ilość posiłków: 25 osób x 460 dni = 11500 osobodni. Wymagania dotyczące jadłospisu: - śniadanie (np. jogurt i bułka wieloziarnista, chleb z masłem i szynką wiejską, ) - obiad jednodaniowy mięsny i rybny na przemian z dwudaniowym (zupa + danie jarskie). Do posiłków mięsnych i rybnym mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki lub gotowane warzywa. Do dań mięsnych/rybnych mają być na przemiennie podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Zamawiający wymaga, aby do każdego posiłku przygotować napój (herbata owocowa, sok, kompot). - kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok. 550 kcal - posiłki będą przygotowywane zgodnie z gramaturą podana poniżej: a) Śniadanie - produkty gotowe (pieczywo, nabiał, wędliny pasztety itp.) b) Danie mięsne i rybne: 1 porcja mięsa 100g, 1 porcja ryby 100g, 1 porcja ziemniaków lub kaszy lub ryżu lub makaronu 100g 1 porcja surówki i warzyw gotowanych 100g, 1 porcja herbaty owocowej, soku, kompotu 150 ml c) Danie jarskie + zupa: 1 porcja zupy 200 ml 1 porcja dania jarskiego: (pierogi ruskie, placki ziemniaczane, racuch, krokiety, naleśniki) 100g, 1 porcja herbaty owocowej, soku, kompotu 150 ml Wymagania dotyczące jakości: Posiłki musza być urozmaicone, na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnych ze standardami HACCP. Posiłki muszą spełnić wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci w wieku 3,4 lata. Posiłki powinny być wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki oraz uwzględniać polskie tradycje kulinarne. Przygotowanie ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Posiłki powinny składać się z odpowiednio dobranych produktów minimalnie przetworzonych, o zmniejszonej zawartości soli, z ograniczeniem substancji dodatkowych i barwników. Posiłki muszą być także wykonane z naturalnych produktów metoda tradycyjną, nie można używać posiłków gotowych np. klopsy, gołąbki itp. Oraz produktów typu instant. Nie dopuszcza się również bigosu. Należy stosować dietę lekkostrawną: posiłki gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. Wykonawca najpóźniej 7 dni roboczych przed rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usług ustali i przedstawi do zatwierdzenia koordynatorowi projektu propozycję jadłospisu na okres kolejnego miesiąca. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu dwóch tygodni. Wykonawca zobowiązany jest do podawania posiłków zgodnie z gramaturą podaną w jadłospisach. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z póź. zm.) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: - wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń) - personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie) - cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno - higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składania i magazynowania produktów, przewozu posiłków) - w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniających różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków - posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne). Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p. poż. I higieniczno - sanitarnych. Odpowiada on za ich działania oraz za działania własne oraz ponosi odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi (jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymagań higieniczno - sanitarnych i porządkowych). W przypadku zastrzeżeń, co do jakości posiłków Zamawiający może poddać je badaniu laboratoryjnemu. W przypadku potwierdzenia w laboratorium nieprawidłowości Wykonawca będzie obciążony kosztami takiego badania. Jeżeli badania zostaną zlecone a nieprawidłowości nie będą potwierdzone wówczas koszty ponosi Zamawiający.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210000
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://ugkrasniczyn.bip.e-zeto.eu/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach