Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla uczest. proj. pn. „STREFA PLUS 50 - rozwój usług społecznych świadczonych w społeczności lokalnej na terenie Gminy Adamów poprzez utworzenie Klubu Senior

GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W ADAMOWIE ogłasza przetarg

  • Adres: 22-442 Adamów, Adamów 11b
  • Województwo: lubelskie
  • Telefon/fax: tel. 846187722
  • Data zamieszczenia: 2022-08-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W ADAMOWIE
    Adamów 11b
    22-442 Adamów, woj. lubelskie
    tel. 846187722
    REGON: 006055611
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla uczest. proj. pn. „STREFA PLUS 50 - rozwój usług społecznych świadczonych w społeczności lokalnej na terenie Gminy Adamów poprzez utworzenie Klubu Senior
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla uczestników projektu pn. „STREFA PLUS 50 - rozwój usług społecznych świadczonych w społeczności lokalnej na terenie Gminy Adamów poprzez utworzenie Klubu Senior”. 2. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę gorących posiłków dwudaniowych (zupa i drugie danie), trzy razy w tygodniu, bez sobót, niedziel i świąt będących dniami wolnymi od pracy, dla uczestników Klubu Seniora z wykorzystaniem własnego zaplecza kuchennego. Zamawiający zastrzega że w przypadku braku możliwości funkcjonowania Klubu z uwagi na obowiązujące na terenie Polski stan epidemii lub stan zagrożenia epidemicznego częstotliwość świadczenia usług może zostać zmieniona, lub całkowicie zawieszona. Częstotliwość może ulec zmianie również na skutek zmian projektowych (w uzasadnionych przypadkach częstotliwość dowozu może ulec zwiększeniu do 5 dni w tygodniu oraz na weekendach o każdym przypadku Zamawiający poinformuje z odpowiednim wyprzedzeniem).3. Wykonawca zobowiązuje się zapewnić produkty niezbędne do przygotowania posiłków. 4. Posiłki nie mogą być przygotowywane z produktów gotowych i półproduktów oraz potraw w proszku (wyjątek to kisiele i budynie). Nie zezwala się na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: konserw, produktów z glutaminianem sodu, mięsa odkostnionego mechanicznie. 5. Wyklucza się podawanie następujących dań: wątróbka, kaszanka, parówki. 6. Do przygotowania posiłków należy używać wyłącznie produktów wysokiej jakości zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe zgodne z polskimi normami żywieniowymi. 7. Owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone. 8. Zupy muszą być gotowane na wywarze warzywnym lub mięsno – warzywnym i ewentualnie zagęszczane śmietaną. Zupy krem muszą być gęste. 9. W przypadku dań mięsnych należy serwować całe sztuki mięsa. Mięso przerobione (mielone) może pojawiać się nie częściej niż 2 razy w miesiącu, zgodnie z zatwierdzonym jadłospisem. 10. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu (minimum), potrawy powinny być lekkostrawne, w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli. Ważna jest estetyka potraw i posiłków. 11. W planowaniu jadłospisu Wykonawca uwzględni pory roku, tak aby posiłki wysokoenergetyczne i tłuste nie były podawane w czasie upałów. W miesięcznym jadłospisie winno być uwzględnionych minimum 6 dni zawierających dania mięsne, minimum jedno danie rybne. Dopuszcza się 2 razy w miesiącu, nie częściej niż raz w tygodniu, uwzględnienie przez Wykonawcę w jadłospisie jednego dnia zawierającego dania półmięsne (bigos, fasolka po bretońsku, pierogi z mięsem, krokiety z mięsem, makaron z kawałkami mięsa) lub bez mięsa oraz ryb (naleśniki, racuchy, krokiety z kapustą, grzybami, pierogi z serem, owocami, dania warzywne). Do zestawu obiadowego z mięsem lub z rybą Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć dodatki w postaci surówki lub warzyw gotowanych; W ramach miesięcznego jadłospisu dana surówka lub jarzyny nie mogą powtarzać się w tym samym tygodniu. Objętość/waga posiłków powinna spełniać następujące standardy: 1) Zupa – 400 ml/os. 2) Drugie danie, w tym: a) ziemniaki lub kasza lub ryż lub makaron – 250 g/os. b) porcja mięsa (schab, szynka wieprzowa, polędwica)– 150 g/os. lub porcje kurczaka (udko, 3 skrzydełka) – 150 g/os. lub ryba – 100 g/os. c) surówka lub jarzyny gotowane – 100 g/os. d) drugie danie – naleśniki z dodatkami, krokiety, racuchy – 300 g/os. e) drugie danie – pierogi (z serem lub z mięsem), kluski – 300 g/os. f) drugie danie – fasolka po bretońsku, bigos, dania warzywne – 300 g/os.; 3) Zamawiający zaleca stosowanie surówek – warzyw gotowanych lub parzonych. Zamawiający zaleca stosowanie do surówek warzyw miękkich i drobno pokrojonych; 4) Zamawiający wymaga stosowania sosów dodatkowo w ilości 40 ml przy potrawach ziemniaczanych, kaszy, ryżu; sosy winny być różnorodne (jasny, ciemny, pomidorowy, grzybowy itd.); 12. Wykonawca wraz z ofertą złoży miesięczny jadłospis uwzględniający wszystkie powyższe wymagania. 13. Jadłospis przygotowany przez Wykonawcę i złożony w ofercie będzie obowiązywał przez 1 miesiąc obowiązywania umowy. Następne jadłospisy będą przygotowywane przez Wykonawcę w sposób w jaki został przygotowany jadłospis w ofercie co oznacza, że Wykonawca musi zapewnić w następnych jadłospisach taką samą lub lepszą ilość w zakresie częstotliwości występowania w jadłospisie miesięcznym warzyw i owoców sezonowych, produktów dostarczających białka zwierzęce, urozmaicenie posiłków. 14. Pomieszczenia kuchenne, w których Wykonawca będzie przygotowywał posiłki winny spełniać wszelkie wymogi w tym wymogi Sanepidu, konieczne do prowadzenia zbiorowego żywienia. 15. Maksymalna dzienna liczba dostarczanych posiłków wynosi 30 obiadów, a w trakcie całego okresu realizacji zamówienia 5850 obiadów. 17. Faktyczne ilości obiadów na dany dzień będą potwierdzane telefonicznie przez Zamawiającego w dniu dostawy do godz. 9:30. 18. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia liczby obiadów w zależności od frekwencji uczestników Klubu Seniora. 19. Wykonawca będzie dostarczał obiady własnym transportem do siedziby Klubu Seniora w Jacni pod adresem Jacnia 49B, 22-442 Adamów w godzinach między 12:00 a 12:30. 20. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dla uczestników Klubu Seniora. 21. Dania ciepłe dostarczane będą w specjalnych jednorazowych pojemnikach izolacyjnych, zaś zimne w szczelnych opakowaniach gastronomicznych. Zużyte jednorazowe pojemniki będą odbierane przez Wykonawcę do utylizacji w godzinach pracy Klubu Seniora następnego dnia podczas kolejnej dostawy. 22. Sposób transportu musi zapewniać zapobieganie deformowaniu, sklejaniu, odkształcaniu, wylewaniu się i niszczeniu się produktów. 23. Posiłki powinny być estetycznie zapakowane. 24. Wykonawca będzie przedstawiał Zamawiającemu propozycję jadłospisu na następny miesiąc najpóźniej do 25 dnia miesiąca poprzedzającego. 25. Z obiadów w Klubie Seniora korzystają głównie osoby starsze, dlatego też Zamawiający będzie miał prawo do wprowadzenia zmian w zaproponowanym przez Wykonawcę jadłospisie, w przypadku gdy nie będzie on dostosowany do wymagań i upodobań uczestników. Decyzje dotyczące zmian w miesięcznym jadłospisie Zamawiający będzie przekazywał Wykonawcy minimum na dwa dni przed końcem miesiąca poprzedzającego.26. W trakcie wykonywania usługi Zamawiający zastrzega możliwość każdorazowego sprawdzania jakości i ilości dostarczonych posiłków, jak również jakości pracy personelu Wykonawcy, wykonującego przedmiot umowy. 27. Podana w ofercie cena za dostarczenie 1 obiadu dwudaniowego (zupa i drugie danie) musi zawierać wszystkie koszty związane z jego przygotowaniem oraz dostarczeniem do siedziby Klubu Seniora. 28. Przez cały okres trwania umowy obowiązuje stała stawka brutto za 1 obiad, zgodnie ze złożoną ofertą. 29. Zamawiający przez cały okres wykonywania zamówienia zleci Wykonawcy przygotowanie i dostawę gorących posiłków (obiad dwudaniowy) w ilości maksymalnie 5850 posiłków. 30. Wymogi dotyczące przedmiotu zamówienia: przedmiot zamówienia winien być wykonany zgodnie z obowiązującymi przepisami, w szczególności z: 1) ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2020 r. poz.2021 ze zm.) oraz przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie wyżej wymienionej ustawy, 2) rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L Nr 139 poz.1) 31. Zamawiający nie korzysta z możliwości podziału zamówienia na części oraz nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych. Podział zamówienia spowodowałby trudności techniczne, potrzebę skoordynowania działań różnych Wykonawców realizujących poszczególne części zamówienia, co zagroziłoby prawidłowemu wykonaniu zamówienia. Warunki udziału w postępowaniu zostały określone przez Zamawiającego na minimalnym poziomie, nieutrudniającym dostępu do przedmiotowego zamówienia małym i średnim przedsiębiorstwom. Oferty mogą składać wszyscy zainteresowani Wykonawcy. Zamawiający zapewnił konkurencyjność między Wykonawcami.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55520000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach