Przetargi.pl
Przygotowanie i dostaw posiłków

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 26-510 Chlewiska, ul. Czachowskiego 47
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 48 628 70 53 wew. 24 , fax. 48 628 70 82
  • Data zamieszczenia: 2011-10-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Czachowskiego 47 47
    26-510 Chlewiska, woj. mazowieckie
    tel. 48 628 70 53 wew. 24, fax. 48 628 70 82
    REGON: 14032727300000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostaw posiłków
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków jednodaniowych do placówek szkolnych tj. Publicznego Gimnazjum w Chlewiskach, Publicznych Szkół Podstawowych w Chlewiskach, Skłobach, Pawłowie, Cukrówce, Budkach, Warsztatów Terapii Zajęciowej w Ostałówku oraz osób dorosłych, zwanych w dalszej części Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia Placówkami (wg. wspólnego słownika zamówień (CPV ) 55 52 31 00- 9 - usługi w zakresie posiłków szkolnych). 2. Łączna ilość planowanych dziennie posiłków: 310. 3. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie przemiennie: 3 razy w ciągu tygodnia drugie danie i 2 razy w ciągu tygodnia zupa, według rodzaju dań ujętych w jadłospisie: a) zupy: - Zupa jarzynowa z pomidorami -porcja 300ml: wywar z mięsa wieprzowego, ziemniaki, mieszanka warzywna, przyprawy, koncentrat pomidorowy, śmietana + pieczywo, jabłko: - Żurek z kiełbasą - porcja 300ml: wywar z kości, kiełbasa, ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula, przyprawy, śmietana + pieczywo: - Zupa zarzutka - porcja 300ml: wywar mięsny, ziemniaki, warzywa: marchew, seler, por, pietruszka, cebula, kapusta kiszona, olej mąka, przyprawy + pieczywo + banan; - Zupa pieczarkowa z makaronem - porcja 300ml: wywar mięsny, warzywa: pieczarki, masło, przyprawy, śmietana, makaron, pieczywo ciemne + owoc; - Zupa fasolowa zasmażana - porcja 300ml: wywar z kości, ziemniaki, warzywa: fasola biała, olej, mąka, przyprawy, pieczywo, owoc; b) drugie danie: - Kotlety z piersi kurczaka z ziemniakami i marchewką - porcja 350g, składniki: pierś z kurczaka, jaja, bułka tarta, ziemniaki, woda, przyprawy, olej, marchew, masło, mąka; - Paluszki rybne lub filet rybny z ziemniakami i surówka z kapusty kiszonej - porcja 350g, składniki: jaja, bułka tarta, paluszki rybne, przyprawy, ziemniaki, olej, kapusta kiszona, marchew, jabłko, cukier; - Kopytka w sosie myśliwskim - porcja 350g, składniki: ziemniaki, jaja, mąka, przyprawy, woda, kiełbasa zwyczajna, ogórek kiszony, cebula, koncentrat pomidorowy; - Potrawka z kurczak z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej -porcja 350g, składniki: kurczak, woda, warzywa, mąka, śmietana, ziemniaki, przyprawy, kapusta pekińska, marchew, jabłko, kwasek cytrynowy, olej; - Kotlety mielone z ziemniakami i ogórkiem kiszonym - porcja 350g, składniki: mięso wieprzowo-wołowe, jaja, bułka, cebula, ziemniaki, ogórek kiszony. 4. Danie mięsne nie może powtarzać się w ciągu dwóch tygodni (do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu, łazanek). 5. Do posiłków drugodaniowych mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane. 6. Gramatura posiłku: - zupa - min. 300ml - ziemniaki, kasza, ryż, makaron, kopytka itp. - min. 150g - surówka, jarzyny gotowane - min. 100g - naleśniki, pierogi, placki ziemniaczane - min. 250g - mięso, ryba - min. 100g - pieczywo - min. 80g 7. Posiłek musi odpowiadać normom odżywczym, tj. posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności, według wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej (zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2010 r., Nr 136, poz. 914 ze zm.). 8. Produkty i potrawy muszą być tak urozmaicone, by gwarantowały dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zapobiegały monotonii żywienia. Posiłki muszą być zgodne z modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez: - stosowanie tłuszczów roślinnych, - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, - umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego, - stosowanie mięsa drobiowego, - stosowanie ryb, - umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli, - duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także roślin strączkowych, 9. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność posiłków. 10. Kaloryczność posiłków będzie nie mniejsza niż 600 kcal z: a) węglowodanów -75g co najmniej b) tłuszczów - 18g co najmniej c) białka - 17g co najmniej d) witamin z grupy C, B1 i B2 - 17,5g co najmniej e) żelaza - 13,3g co najmniej f) wapnia - 0,15g co najmniej. 11. Szczegółowa liczba posiłków będzie uzależniona od liczby dożywianych osób w Placówkach. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia liczby posiłków. 12. Zaoferowana cena za przygotowanie i dostarczenie posiłku nie może ulec zmianie przez cały okres realizacji zamówienia. 13. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć posiłki do palcówek własnym transportem na własny koszt w atestowanych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 14. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostarczanych posiłków oraz sprzątnięcia i odebrania wszystkich pozostałych odpadów pokonsumpcyjnych i nieczystości wraz z termosami w stanie nie czystym. 15. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia Zamawiającemu oraz do Placówek wykazu proponowanych posiłków - jadłospisu z co najmniej 10-dniowym wyprzedzeniem. 16. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć posiłki w ściśle ustalonych godzinach oraz dniach nauki szkolnej w terminie uzgodnionym z dyrektorami Placówek. 17. Zamawiający zastrzega sobie możliwość wykupienia u Wykonawcy posiłków dla osób dorosłych, które są objęte programem dożywiania, za cenę określoną przez Wykonawcę w formularzu ofertowym. 18. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych. 19. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych. 20. Wykonawca jest zobowiązany wskazać w ofercie zadania , których wykonanie zamierza ewentualnie powierzyć podwykonawcom. 21. Zamawiający nie przewiduje zamówienia uzupełniającego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 2 miesięcy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.chlewiska.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną