Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczenie wyżywienia uczestnikom zajęć dydaktycznych stanowiącego element realizacji projektu Młodzieżowa Akademia Umiejętności 2 oraz Nowe Perspektywy współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Ochotnicze Hufce Pracy - Pomorska Wojewódzka Komenda ogłasza przetarg

  • Adres: 80-237 Gdańsk, ul. J. Uphagena 27
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 58 3017916 , fax. 58 3017916
  • Data zamieszczenia: 2012-10-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ochotnicze Hufce Pracy - Pomorska Wojewódzka Komenda
    ul. J. Uphagena 27 27
    80-237 Gdańsk, woj. pomorskie
    tel. 58 3017916, fax. 58 3017916
    REGON: 00103674400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.pomorska.ohp.pl/ http://www.pomorskie.eu/pl/bip/ohp
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: instytucja rynku pracy

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczenie wyżywienia uczestnikom zajęć dydaktycznych stanowiącego element realizacji projektu Młodzieżowa Akademia Umiejętności 2 oraz Nowe Perspektywy współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczenie wyżywienia uczestnikom zajęć dydaktycznych stanowiącego element realizacji projektu Młodzieżowa Akademia Umiejętności 2 oraz Nowe Perspektywy współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. 2. Przedmiot zamówienia został podzielony na 5 zadań częściowych w następujący sposób: Nowe Perspektywy Zadanie nr 1 2012 r. 2013 r. RAZEM ILOŚĆ POSIŁKÓW Miejsce realizacji zajęć projektowych oraz miejsce dostarczania usługi wyżywienia: 11-6 ŚHP w Gdańsku ul. Brzegi 45 20 osób x 52 dni = 1040 posiłków 20 osób x 52 dni = 1040 posiłków 2080 Zadanie nr 2 2012 r. 2013 r. RAZEM ILOŚĆ POSIŁKÓW Miejsce realizacji zajęć projektowych oraz miejsce dostarczania usługi wyżywienia: 11-12 HP w Gdyni, ul. Śląska 53 20 osób x 52 dni = 1040 posiłków 20 osób x 52 dni = 1040 posiłków 2080 Zadanie nr 3 2012 r. 2013 r. RAZEM ILOŚĆ POSIŁKÓW Miejsce realizacji zajęć projektowych oraz miejsce dostarczania usługi wyżywienia: 11- 23 ŚHP w Słupsku ul. Dunikowskiego 3 40 osób x 52 dni = 2080 posiłków 40 osób x 52 dni = 2080 posiłków 8320 Miejsce realizacji zajęć projektowych oraz miejsce dostarczania usługi wyżywienia: CEiPM w Słupsku ul. Dunikowskiego 3 40 osób x 52 dni = 2080 posiłków 40 osób x 52 dni = 2080 posiłków Młodzieżowa Akademia Umiejętności 2 Zadanie nr 4 2012 r. 2013 r. RAZEM ILOŚĆ POSIŁKÓW Miejsce realizacji zajęć projektowych oraz miejsce dostarczania usługi wyżywienia: 11-5 ŚHP w Lęborku, ul. B. Krzywoustego 1 15 osób x 12 dni = 180 posiłków 15 osób x 10 dni = 150 posiłków 330 Zadanie nr 5 2012 r. 2013 r. RAZEM ILOŚĆ POSIŁKÓW Miejsce realizacji zajęć projektowych oraz miejsce dostarczania usługi wyżywienia: 11-19 HP w Słupsku, ul. Przemysłowa 100 15 osób x 12 dni = 180 posiłków 15 osób x 10 dni = 150 posiłków 330 1. Wyżywienie w ilości jednego posiłku dziennie na uczestnika będzie dostarczane uczestnikom w trakcie zajęć dydaktycznych na adresy wskazane w w/w tabeli w okresie od dnia zawarcia umowy do 10-12-2013 r.. 2. Przez wyżywienie rozumie się ciepły posiłek składający się z: - drugiego dania obiadowego (dopuszcza się raz w miesiącu posiłki typu pizza, chińszczyzna lub inne nietradycyjne danie obiadowe), - napoju (ciepłe lub zimne w zależności od pory roku). 3. Przedmiot zamówienia będzie realizowany dla osób w wieku 15-24 lata. 4. Posiłki muszą być dostarczone w naczyniach jednorazowych razem z workami na odpady. 5. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania jednego posiłku dziennie dla każdego z uczestników, przy czym będzie to posiłek ciepły składający się z dania głównego i napoju. 6. Posiłek zostanie dostarczony przez Wykonawcę w miejsce wskazane przez pracownika Zamawiającego, pełniącego funkcję koordynatora terenowego przy czym w szczególnych przypadkach mogą to być soboty i niedziele oraz dni wolne od pracy. 7. Dokładna ilość zamawianych posiłków określana będzie przez koordynatora terenowego w momencie rozpoczęcia zajęć w danym dniu i uzależniona jest od liczby osób obecnych na zajęciach danego dnia. 8. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia zróżnicowanego menu. Z początkiem miesiąca Wykonawca przekłada do akceptacji koordynatorowi terenowemu jadłospis na dany miesiąc. 9. W uzasadnionych przypadkach Wykonawca obowiązany jest zapewnić odrębne menu dla indywidualnych uczestników (np.: ze względów zdrowotnych, światopoglądowych uczestników) 10. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków ze świeżych produktów przy zachowaniu wszelkich norm i wymogów sanitarnych. Wartość kaloryczna powinna być zgodna z obowiązującymi normami żywienia. 11. W razie stwierdzenia przez pracownika Zamawiającego niezgodności przygotowania lub dostarczenia posiłku, poczęstunku z normami i wymogami sanitarnymi, Wykonawca zobowiązany jest do niezwłocznego dostarczenia innego posiłku, poczęstunku. 12. Wykonawcy przysługuje wynagrodzenie za ilość wydanych posiłków uzależnioną od obecności uczestników na zajęciach. 13. Dostawa posiłków, poczęstunku do wskazanych miejsc odbywać się będzie na koszt Wykonawcy. 14. Dokładne określenie ilości posiłków i ilości uczestników w każdym dniu będzie możliwe dopiero na etapie praktycznej realizacji projektu. Możliwa jest również sytuacja, kiedy w danym dniu nie będą dostarczane posiłki. 15. Wykonawca ma obowiązek stosować zróżnicowane menu składające się z posiłków dostarczających podstawowe wartości odżywcze. 16. Wykonawca przed podpisaniem umowy z Zamawiającym zobowiązany jest dołączyć przykładowy jadłospis na 1 tydzień. 17. Zamawiający do SIWZ dołącza umowę powierzania przetwarzania danych osobowych którą wyłoniony wykonawca będzie miał obowiązek podpisać wraz z umową na realizację zamówienia publicznego - załącznik nr 4. 18. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zastosowania prawa opcji, tj. możliwość zmniejszenia ilości zamawianych posiłków w stosunku do podanych w formularzu cenowym i SIWZ. Maksymalny zakres przedmiotu zamówienia może zostać pomniejszony o nie więcej niż 70 % ogólnej wartości tzn. zostanie zrealizowany w co najmniej 30 % wartości zamówienia. 19. Posiłek powinien składać się z co najmniej z: A. ziemniaki lub ryż lub kasza lub makaron lub kopytka lub kluski śląskie - 180 gram- - sztuka mięsa bez sosu 150 gram lub sztuka mięsa z sosem 160 gram lub kotlet schabowy sosie 130 gam lub kotlet schabowy panierowany 150 gram lub kotlet z piersi kurczaka w panierce 150 gram lub ryba bez panierki 150 gram lub ryba panierowana 170 gram lub udko z kurczaka 150 gram lub kotlet mielony 150 gram lub pulpety 150 gram lub gołąbki 150 gram B. surówka warzywna sezonowa 120 gram, C. napój 200 ml W przypadku bardziej zróżnicowanego menu gramatura posiłku nie może być mniejsza. 20. Do zadań Wykonawcy należy również obsługa i zapewnienie odbioru odpadów pokonsumpcyjnych (pojemników termoizolacyjnych, sztućców) po posiłku. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości dostarczonych posiłków (zmniejszenia) w zależności od faktycznie istniejących potrzeb - poprzez telefoniczną informację najpóźniej do godz. 10:00 w dniu planowanego dnia posiłku. Uczestnicy kwitują odbiór posiłku własnoręcznym podpisem. Rozliczenie nastąpi za rzeczywistą ilość dostarczonych posiłków. Ceny zaoferowane przez wykonawcę nie ulegną zmianie przez okres obowiązywania umowy. 21. Posiłek powinien być w formie ciepłego dania obiadowego wraz z napojem. Obiad dla każdego uczestnika ma być podany na ciepło w pojemniku termoizolacyjnym (posiadającym stosowny atest), z kompletem sztućców i serwetek. Należy zadbać o zróżnicowane menu składające się z posiłków dostarczających podstawowych wartości odżywczych. Wykonawca odpowiada za przygotowanie i transport przedmiotu zamówienia zgodnie z obowiązującymi wymaganiami sanitarnymi dotyczącymi żywności i żywienia zbiorowego, dostarcza posiłki do miejsca spożycia zapewniając utrzymanie właściwej jakości i temperatury. Przygotowanie posiłków odbywać się musi wyłącznie na bazie pełnowartościowych produktów wysokiej jakości oraz produktów posiadających stosowne atesty. 22. Wykonawcy przysługuje wynagrodzenie za ilość wydanych posiłków, uzależnioną od obecności uczestników na zajęciach. 23. Wykonawca będzie dostarczał do siedziby PWK OHP fakturę/rachunek za dany miesiąc do 5 każdego następnego miesiąca. 24. Zamawiający do SIWZ dołącza umowę powierzania przetwarzania danych osobowych (osobnona MAU 2 i NP), które wyłoniony wykonawca będzie miał obowiązek podpisać wraz z umową na realizację zamówienia publicznego - załącznik nr 4.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający odstępuje od żądania wadium w niniejszym postępowaniu.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.pomorskie.eu/pl/bip/ohp
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach