Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Chojnicach w okresie od 01.01.2013 r. do 31.12.2013 r.

Dom Pomocy Społecznej w Chojnicach ogłasza przetarg

  • Adres: 89-600 Chojnice, ul. Leśna 12
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 0-52 3963800 , fax. 0-52 3963800
  • Data zamieszczenia: 2012-11-13
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej w Chojnicach
    ul. Leśna 12 12
    89-600 Chojnice, woj. pomorskie
    tel. 0-52 3963800, fax. 0-52 3963800
    REGON: 00123275800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip.powiatchojnice.pl/index.php#Y2xpY2tNZW51R2V0Q29udGVudHMoMzkwOCwxLDAp
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Państwowa Jednostka Organizacyjna nie posiadająca osobowości prawnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Chojnicach w okresie od 01.01.2013 r. do 31.12.2013 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie posiłków na bazie kuchni wykonawcy zlokalizowanej poza obiektami Zamawiającego. Przedmiot zamówienia obejmuje: Przygotowanie i dostarczanie do zamawiającego około 108 posiłków dziennie wg złożonego zamówienia(uwzględniając diety według zaleceń lekarza lub dietetyka) . 1. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego posiłków dostarczanych oraz za jakość oferowanych posiłków: tj. odpowiednią gramaturę ,wartość odżywczą i właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość dostarczanych potraw, dobór właściwych surowców oraz procesów technologicznych. 2. Dostarczane posiłki muszą być świeże, z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w kuchenkach. Posiłki muszą być przygotowywane ze świeżych produktów wysokiej jakości. 3. W ramach całodziennego wyżywienia Wykonawca zobowiązany jest do zabezpieczenia napojów tj. herbaty, kawy zbożowej oraz pieczywa, dżemu i masła między posiłkami, wg tygodniowego zapotrzebowania kuchenek podręcznych. 4. Posiłki muszą być dostarczane codziennie do poszczególnych kuchenek na piętrach w wyznaczonych godzinach, wg harmonogramu wspólnie opracowanego. Dostawy posiłków do kuchenek nie mogą odbywać się wcześniej niż pora wskazana w harmonogramie. 5. Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania 10-dniowych jadłospisów (dwa zestawy) uwzględniające racje pokarmowe, wartość odżywczą i kaloryczną zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności, zgodnie z ustalonymi przez lekarza Zamawiającego dietami. Jadłospis winien być przedstawiony do akceptacji wyznaczonej przez Zamawiającego osobie z wyprzedzeniem w terminie uzgodnionym z Zamawiającym. W ofercie należy uwzględnić przygotowanie posiłków tradycyjnych w okresie świątecznym oraz z okazji uroczystości okolicznościowych np.: Dzień Babci i Dziadka, prowiant na wycieczki i pikniki mieszkańców, torty urodzinowe raz w miesiącu. 6. Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania zestawień wartości odżywczej (kaloryczności) każdego jadłospisu dekadowego. 7. Wykonawca i Zamawiający są zobowiązani do prowadzenia ewidencji dostarczanych posiłków z podziałem na piętra, śniadania obiady kolacje, drugie śniadanie, podwieczorek oraz do każdorazowego imiennego potwierdzenia odbioru posiłków przez osoby upoważnione przez Zamawiającego do odbioru ilości i jakości posiłków. 8. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania próbek żywnościowych poszczególnych posiłków i przechowywania zgodnie z wymaganiami ustawowymi. 9. Zamawiający dokonuje korekty zamawianych poszczególnych posiłków w związku z ruchem mieszkańców (urlopy, pobyty w szpitalu i zgony)na podstawie telefonicznego zgłoszenia. 10. Transport posiłków ma się odbywać w pojemnikach gwarantujących utrzymanie właściwej dla potrawy temperatury i zgodnie z wymaganiami sanitarnymi. Temperatura dostarczonych posiłków na kuchenki powinna wynosić 65-80oC. dla gorących, dla zimnych do 10oC. Czas transportu nie powinien przekraczać 60 minut. 11. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru naczyń transportowych po dystrybucji posiłków w kuchenkach. 12. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru odpadów pokonsumpcyjnych w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Obowiązek mycia i dezynfekcji pojemników spoczywa na Wykonawcy. 13. Wykonawca zobowiązany jest w przeciągu jednej godziny od chwili zgłoszenia, dostarczyć do zamawiającego, taką ilość posiłków jaka została zakwestionowania z powodu niezachowania wymogów zawartych w punkcie II.1.3 od (1-10 ). 14. Wykonawca zobowiązany jest zabezpieczyć odzież roboczą i ochronną czystą podczas realizacji transportu posiłków na piętra. Informacje uzupełniające. 15. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości zamawianych posiłków w stosunku do liczby przebywających mieszkańców. 16. Produkcja i dostarczanie posiłków musi odbywać w sposób zapewniający wymagany standard sanitarno - epidemiologiczny oraz będzie to zgodne z wszystkimi obowiązującymi ustawami wykonawczymi na terenie Polski w zakresie produkcji organizacji żywienia zbiorowego. 17. Posiłki muszą być dostarczone do poszczególnych kuchenek w wyznaczonych godzinach wg harmonogramu: - Śniadanie, drugie śniadanie 6.45 - Obiad, podwieczorek, kolacja 11.20 Dostawy do kuchenek nie mogą odbywać wcześniej niż pora wskazana w harmonogramie. 18. Posiłki produkowane w kuchni Wykonawcy muszą być dowożone do placówki Zamawiającego samochodami przystosowanymi do transportu żywności w sposób zapewniający wymagany standard sanitarno - epidemiologiczny zgodny z obowiązującymi ustawami w zakresie transportu środków spożywczych. 19. Temperatura dostarczonych do kuchenek posiłków ciepłych będzie monitorowana przy pomocy termometrów Wykonawcy a także Zamawiającego. 20. Wykonawca zobowiązany jest do mycia i dezynfekcji naczyń transportowych, nie dopuszcza się zmywanie naczyń transportowych w kuchenkach Domu Pomocy. 21. Zamawiający zastrzega sobie prawo dostępu do kopii protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce i sprzęt wykorzystany w procesie produkcji posiłków. 22. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego żywienia oraz za jakość oferowanych posiłków tj.: odpowiednią gramaturę, wartość odżywcza i właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość dostarczanych potraw, dobór właściwych surowców oraz procesów technologicznych. 23. Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie produkcji i dostawy posiłków, a Wykonawca na każdym etapie produkcji i dostawy umożliwi dostęp do linii technologicznych i wyprodukowanych posiłków na każdym etapie produkcji. Wykonawca udostępni dokumentację dotyczącą ilościowo wartościowego wsadu surowcowego do potraw tzw. zapotrzebowania żywnościowe na poszczególne dni. 24. Wykonawca udostępni Zamawiającemu listę osób i kwalifikacje z aktualnymi wpisami badan lekarskich mających kontakt z produkcją i dostawą posiłków na rzecz Zamawiającego, z podziałem na zakres świadczonych usług: przygotowanie posiłków - kuchnia, transport. 25. Wykonawca zobowiązany będzie do zabezpieczenia napojów tj.: herbaty, kawy zbożowej oraz pieczywa, dżemu i masła między posiłkami wg zapotrzebowania - kuchenek. 26. Transport posiłków odbywać się będzie w hermetycznych pojemnikach niezależnie od rodzaju posiłku, gwarantujących utrzymanie właściwej temperatury, zgodnie z wymaganiami sanitarnymi. Posiłki należy dostarczyć do kuchenek podręcznych na piętra w ilości adekwatnej do złożonego zamówienia. 27. Wykonawca zobowiązany jest wyznaczyć pracownika odpowiedzialnego za stałe kontaktowanie się z Zamawiającym w zakresie przedmiotu zamówienia. 28. Doprowiantowanie (korekta zamawianych poszczególnych posiłków w związku z ruchem mieszkańców urlopy, pobyty w szpitalu i zgony) odbywać się będzie na podstawie telefonicznego zgłoszenia do godz. 10.00. 29. Wykonawca zabezpieczy odzież ochronną i roboczą realizującym transport posiłków do kuchenek na piętrach. Wymagania sanitarne Wykonawca ponosi odpowiedzialność za: 30. Utrzymanie w należytym stanie sanitarno - epidemiologicznym, czystości pomieszczeń przeznaczonych do przygotowania posiłków oraz środków transportowych w zakresie przedmiotu zamówienia. 31. Odpowiedzialność za stan sanitarno - epidemiologiczny i techniczny wobec organów kontroli urzędowej żywności i innych. 32. Odpowiedzialność za zatrudnione osoby pod względem zdrowotnym i higienicznym, dokumentacja zdrowotna, kontrola higieny osobistej ze szczególnym uwzględnieniem higieny rąk i odzieży, dbałość o aktualne książeczki zdrowia. 33. Właściwe przechowywanie środków spożywczych. 34. Higienę produkcji, zmywania naczyń transportowych. 35. Jakościowa i ilościowa ocena sposobu żywienia. 36. Pobieranie prób posiłków z PPIS. 37. Pobieranie prób wymazów bakteriologicznych w sytuacjach awaryjnych wymagających natychmiastowej interwencji.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie jest wymagane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg ograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach