Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Nowym Czarnowie

Dom Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 74-105 Nowe Czarnowo, Nowe Czarnowo 66
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 91 316 59 21 , fax. 91 316 59 21
  • Data zamieszczenia: 2015-09-17
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej
    Nowe Czarnowo 66 66
    74-105 Nowe Czarnowo, woj. zachodniopomorskie
    tel. 91 316 59 21, fax. 91 316 59 21
    REGON: 00107126100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.gryfino.powiat.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Nowym Czarnowie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przediotem zamówienia jest świadczenie usług, polegających na przygotowaniu i dostarczaniu całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Nowym Czarnowie,Gmina Gryfino.Szacunkowa liczba mieszkańców objętych żywieniem 120.W razie potrzeby, Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia wyżywienia dla 10 dodatkowych mieszkańców, przyjętych z interwencji.Zamawiający zastrzega sobie prawo zamówienia mniejszej ilości posiłków. W takim przypadku,Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego.Wykonawca ma obowiązek przygotowywać całodzienne posiłki, zgodnie z najnowszymi zalecanymi normami oraz zalecanymi składnikami pokarmowymi i produktami spożywczymi dla pensjonariuszy w zakładach służby zdrowia, opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra.med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.Wykonawca będzie przygotowywał posiłki, zgodnie z warunkami określonymi w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225 z późn.zm.) oraz z obowiązującymi normami HACCP i GHP. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki,z zachowaniem wymogów sanitarno-epidemiologicznych, w zakresie personelu i warunków produkcji oraz odpowiedzialności za ich przestrzeganie, zgodnie z Rozporządzeniem 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych wraz z przepisami wykonawczymi. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki, zgodnie z normami racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu dla wymienionych grup wiekowych, zalecanymi przez Instytut Żywności i Żywienia. Normy racji pokarmowych są zamieszczone m.in. w publikacji Jarosz Mirosław, Bułhak Jachymczyk Barbara Normy Żywienia Człowieka, wyd. PZWL.Grupy wiekowe mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Nowym Czarnowie (wg stanu na dzień 07.08.2015)od 7 - 9 lat-2 1 osoba dieta normalna, zbilansowana,1 osoba - lekkostrawna od 10- 12 lat-1 osoba dieta w chorobie refluksowej lekkostrawna, od 13 -15 lat-1 osoba bezglutenowa, od 16-20 lat-76 osób dieta normalna,zbilansowana 1 osoba wysokokaloryczna, lekkostrawna powyżej 20 lat 107,74 osób dieta normalna,7 osób wątrobowa; 4 osoby żołądkowa,4 osoby niskokaloryczna,2 osoby cukrzycowa B,6 osoby lekkostrawna,2 osoby bogatoresztkowa,1 osoba trzustkowa,1 osoba wysokokaloryczna,1 osoba fenyloketonuria,3 osoby wysokobiałkowa,1 osoba bogatoresztkowa, bogato błonnikowa,1 osoba dieta mleczna wielowarzywna, kolacje mleczne Pozostałe,2 osoby-żywienie przemysłowe.Wykonawca będzie dostarczał Zamawiającemu posiłki, w uzgodnionym terminie, zgodnie z wymaganiami jakościowymi i wartościowymi, wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.Dla każdego Domu Rodzinnego, Wykonawca ma obowiązek zapewnić dodatkowo pieczywo wraz z dodatkiem do smarowania oraz napoje, zgodnie z §6 pkt. 1 ppk.6 Rozporządzenia Ministra Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 w sprawie domów pomocy społecznej (Dz. U. nr 162 poz. 964) należy je wpisywać do jadłospisu przy każdym dniu, z dopiskiem dodatek.Wymagane jest dostarczenie jadłospisów (dieta normalna pozostałe diety) do wcześniejszego zatwierdzenia upoważnionym przedstawicielom Zamawiającego. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Dyrektora DPS, będą wiążące dla Wykonawcy.Przy ocenie ofert, jadłospis (dla diety normalnej) oceniony poniżej 30 pkt, wg skali Starzyńskiej (np. Roszkowski W. Red: Wybrane działy z nauki o żywieniu człowieka. Zbiór ćwiczeń, wyd. SGGW Warszawa 1992) - nie będzie zatwierdzony (druk - załącznik nr 8 do SIWZ). Niedostarczenie jadłospisów do zatwierdzenia przez Zamawiającego, spowoduje naliczenie kar umownych Wykonawcy, z tytułu nienależytego wykonania usługi.Podstawa wykonania przedmiotu zamówienia-Posiłki sporządzane będą na podstawie zapotrzebowania żywnościowego tzw.relewów, które Wykonawca odbierać będzie w siedzibie. Zamawiającego, z co najmniej czterodniowy wyprzedzeniem. Za kaloryczność i właściwe zróżnicowanie posiłków, zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem mieszkańców, odpowiada dietetyk, zatrudniony przez Wykonawcę.Przewidywana ilość całodobowych posiłków dziennie wynosi: 120 Na całodzienne wyżywienie składają się 4 posiłki ( śniadanie , obiad II dania zupa, danie drugie kompot, podwieczorek, kolacja) dostarczone przez Wykonawcę, do siedziby Domu Pomocy Społecznej w Nowym Czarnowie.Harmonogram dostaw posiłków kształtuje się następująco: śniadanie od 7.45 do 8.00,obiad od 12.30 do 13.00 podwieczorek i kolacja od 16.00 do 17.00 Zamawiający może zmienić godziny dostarczania posiłków. Możliwe jest ustalenie dostarczania posiłków- 2 razy dziennie, po wcześniejszym uzgodnieniu z Zamawiającym.Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu 1 dekady (10 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku jak również Wykonawca zobowiązuje się do przestrzegania zaleceń lekarskich.Wykonawca zobowiązuje się uwzględnić w jadłospisie sezonowość produktów.Wykonawca przygotuje co najmniej dwa razy ciepłą kolację.Owoce surowe na podwieczorek wystąpią co najmniej 5 razy.Dwa razy wystąpi ryba przynajmniej raz w formie obiadu w kawałku.Wykonawca uwzględni w jadłospisie wędliny w kawałku np. polędwica, szynki.Wykonawca we wcześniejszym terminie (15 dni) i z należytą starannością i tradycją polską przygotuje jadłospis na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc , uwzględniając uwagi Dyrektora.Do przygotowywania posiłków Wykonawca zobowiązuje się używać wyłącznie produktów o wysokiej jakości, świeżych, posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia, nabytychw źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami higieniczno-sanitarnymi.Do obowiązków Wykonawcy będzie należał odpowiedni podział posiłków, na 7 Domów Rodzinnych - do naczyń i opakowań Wykonawcy. Posiłki przygotowywane będą pod nadzorem dietetyka Wykonawcy. Wykonawca będzie dostarczał posiłki własnym środkiem transportu, do siedzibyZamawiającego. Zastosowane środki transportu muszą spełniać właściwe wymogi sanitarne, potwierdzone decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, w zakresie środka transportu, a w zakresie termosów i pojemnikó odpowiednimi atestami.Wykonawca odpowiada za higienę naczyń i opakowań, w których będą przechowywane i przewożone posiłki,Wykonawca udostępni pojemniki na odpady kuchenne szt.7 oraz codziennie będzie je odbierał od zamawiającego i utylizował zgodnie z obowiązującymi procedurami
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 14 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: ocena proponowanego jadłospisu dekadowego /dieta normalna/ wg skali Starzyńskiej.
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: bip.gryfino.powiat.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach