Przetargi.pl
Przygotowanie ekspertyzy tematycznej Badanie ukraińskiego sektora spożywczego w ramach projektu Baltfood realizowanego przez Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie ogłasza przetarg

  • Adres: 10-719 Olsztyn, ul. Oczapowskiego 2
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 089 5233420 , fax. (089) 5233278
  • Data zamieszczenia: 2011-12-12
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
    ul. Oczapowskiego 2 2
    10-719 Olsztyn, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 089 5233420, fax. (089) 5233278
    REGON: 51088420500010
  • Adres strony internetowej zamawiającego: uwm.edu.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Uczelnia publiczna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie ekspertyzy tematycznej Badanie ukraińskiego sektora spożywczego w ramach projektu Baltfood realizowanego przez Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie ekspertyzy tematycznej Badanie ukraińskiego sektora spożywczego w ramach projektu Baltfood realizowanego przez Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie.Jednym z zadań projektu Baltfood jest opracowanie ekspertyzy tematycznej zatytułowanej Geograficznie specjalistyczne badania żywności na rynkach spożywczych regionu Morza Bałtyckiego (TE-2). Ekspertyza niniejsza ma być geograficznie zorientowanym badaniem skupiającym się na potencjale wschodzących rynkach żywnościowych (w tym przypadku Ukrainy). Wyniki niniejszego opracowania będą wykorzystane w celu określenia priorytetów rozwoju rynków spożywczych regionu Morza Bałtyckiego szczególnie istotnych dla małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), które nie dysponują własnymi działaniami badawczo - rozwojowymi i są członkami organizacji/stowarzyszeń o charakterze klastrów. Szczegółowym celem zastosowania uzyskanych wyników będzie identyfikacja przyszłych międzynarodowych trendów spożywczych, także tych występujących poza obecnym obszarem rynku MŚP. 1. Cele ekspertyzy tematycznej Celem niniejszej ekspertyzy jest dostarczenie MŚP sektora spożywczego pochodzących z regionów uczestniczących w projekcie BaltFood wiarygodnych, właściwych i gotowych do wykorzystania informacji na temat wybranych wschodzących rynków żywności w regionie Morza Bałtyckiego (w tym przypadku Ukrainy - jednego z rynków, o którym dane i informacje są trudno dostępne). Do celów niniejszej ekspertyzy tematycznej opracowana została metodyka badania rynków wschodzących, w oparciu o której należy dokonać specyficznego badania ukraińskiego sektora spożywczego. Rezultaty ekspertyzy posłużą jako podstawa do organizacji warsztatów szkoleniowych skierowanych zwłaszcza do MŚP przetwórstwa spożywczego. 2. Metodyka, zadania i spodziewane rezultaty. Głównym rezultatem jest ekspertyza tematyczna składająca się z następujących różnych, ale powiązanych ze sobą części: 2.1 Opracowanie i opis ogólnej metodyki ( w tym opracowanie przyszłych scenariuszy) badania wschodzących rynków żywnościowych w regionie Morza Bałtyckiego. 2.2 Dogłębna analizy (w tym prezentacja i materiały szkoleniowe) ukraińskiego sektora spożywczego. 3. Minimalne wymagania ekspertyzy tematycznej. 3.1 Część 1. - Ogólna metodyka Ekspertyza musi przedstawiać wiarygodne, istotne i gotowe do użycia informacje dla MŚP sektora spożywczego. Wymóg ten oznacza, że metodyka musi skoncentrować się na specyficznych potrzebach grupy docelowej. W związku powyższym ekspertyza musi zawierać; a) twarde, łatwe w użyciu dane rynkowe, jak również b) scenariusz(-e) rozwoju rynku żywności do 2030 roku. W rezultacie opracowana metodologia obejmuje co najmniej następujące zagadnienia: Dane makro o rynku: - Status Quo - Scenariusze rozwoju rynku do 2030 r. Dane mikro o rynku: - Status Quo - Scenariusze rozwoju do 2030 r. - ogólny charakter - scenariusze 2030 związane z trzema wyselekcjonowanymi trendami spożywczymi (tj. żywność funkcjonalna/prozdrowotna, żywność zrównoważona oraz żywność jako forma/narzędzie samo - ekspresji). Opracowanie metodyki obejmuje identyfikację i dokumentację (darmowych/niskonakładowych) źródeł informacji niezbędnych do wykonywania badań ukraińskiego rynku żywności, określenie zestawu danych makro- i mikro- (jakie dane są wymagane przez MŚP sektora spożywczego) oraz opracowanie i udokumentowanie narzędzia analitycznego. Wskazane jest, aby narzędzie analityczne było oparte na programie Microsoft Exel i umożliwiało MŚP z branży przetwórstwa spożywczego prowadzenia ich własnych badań rynkowych w oparciu o wstępnie zdefiniowane zestawy danych. 3.2 Część 2 - 4. Badania Biorąc pod uwagę powyższe cele, co najmniej następujące dane muszą być zebrane, poddane analizie i zaprezentowane dla badanego rynku ukraińskiego: Dane makro o rynku - Dane demograficzne, takie jak wielkość, populacja, produkt krajowy brutto PKB, bezrobocie, dochód, siła nabywcza - Dane statystyczne (import/eksport) - Analiza SWOT Dane mikro o rynku - Grupy docelowe (cechy, dochód, rozmiar, wielkość,), - Systemy dystrybucji (licencja produkcji, produkcja, import, hurt, detal, dystrybutor,), - Struktura sprzedaży detalicznej (hipermarkety supermarkety, dyskonty, wygoda, drogeriach, cash & carry,) z nazwą, obrotami, udziałem w rynku, powierzchnia sprzedaży, liczba placówek, - Trenty spożywcze (megatrendy, żywność wygodna, cena, bio/organiczna, marka własna,), - Wymagania rynku w dziedzinie ceł/ importu żywności etykietowania (odżywianie,), wymagania handlu detalicznego (jakość, transport, płatności, dostawy,), - Marketing (przesyłki próbki, targi/pawilony,), - Obliczenia (typowe dla handlu detalicznego, dystrybutor, import mark-up), - Konkurencja (lokalna produkcja,), - Często występujące problemu. Scenariusz 2030 na podstawie danych makro i mikro - Skanowanie środowiska na dużą skalę w sektorze żywności, w tym produkcji, przetwórstwa, handlu detalicznego i konsumpcji żywności. Banie zawiera również analizę globalnych sił napędowych, trendów żywnościowych i tzw. słabych sygnałów. W efekcie połączy dostępne informacje i zwięzłe scenariusze. Zatem część ta będzie skanowała środowisko sektora spożywczego i wygeneruje przyszłościowe i zwięzłe scenariusze dla rozwoju sektora spożywczego. - Scenariusz 2030 powinien zawierać wyniki badania trendów (dostępne na www.baltfood.org), radar trenów spożywczych (baltfood trendwiki) i skanowanie przeszłości, pozwalające na określenie zadań jakie w przyszłości mają spełnić produkty spożywcze
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 793100000
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 14 dni

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.uwm.edu.pl/zamowienia
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach