Przetargi.pl
Przygotowanie, dostawa oraz podawania posiłków i napojów w termosach dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu

Dom Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 43-180 Orzesze, ul. Traugutta 45
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 032 2215362 , fax. 032 2215362
  • Data zamieszczenia: 2015-03-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej
    ul. Traugutta 45 45
    43-180 Orzesze, woj. śląskie
    tel. 032 2215362, fax. 032 2215362
    REGON: 00068655200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.dpsorzesze.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie, dostawa oraz podawania posiłków i napojów w termosach dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przygotowanie, dostawa oraz podawania posiłków i napojów w termosach dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu a) śniadanie na godzinę 700 - 730 - zupa w termosie dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) - chleb krojony lub bułki dla każdego zespołu oddzielnie - masło o zawartości tłuszczu minimum 82%, krojone wagowo w kostki (dla każdego zespołu oddzielnie) - dodatki do chleba lub bułek w pojemnikach lub słoikach dla każdego zespołu oddzielnie - diety: podstawowa - 63 szt. lekkostrawna - 17 szt. małosolna - 1 szt. purynowa - 1 szt. niskofenyloanalinowa - 1 szt. niskolaktyzowa - 2 szt. cukrzycowa - 2 szt. wrzodowa - 3 szt. .............................. 90 szt. b) obiad na godzinę 1200 - 1230 pierwsze danie - zupa w termosach dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) drugie danie - w termosach dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) diety jak w punkcie a c) kolacja dostarczana łącznie z obiadem - pieczywo krojone i dodatki w skrzynkach zamykanych dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) - diety jak w pkt. a d) dzienna ilość posiłków 3 x 90 porcji w sytuacjach szczególnych ilość posiłków może ulec zmianie np. w przypadku wyjazdu mieszkańców na turnus rehabilitacyjny lub do innych miejsc (szpital, wycieczki itp.). W takich sytuacjach Zamawiający ma prawo zrezygnować z posiłku lub zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków - suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu i sposobu wykonania wymaganych dostaw e) wyżywienie dotyczy wszystkich dni w tygodniu f) Wykonawca zapewni raz w tygodniu (środa) herbatę 6 paczek po 100 szt każda oraz 12 kg cukru g) Wykonawca w okresie od 1 kwietnia do 30 września każdorazowo po posiłkach zapewni dodatkowo 5 litrów napoju (przegotowanej wody z sokiem lub wody mineralnej) na każdy zespół (6 zespołów) h) Wykonawca zapewni dodatkowo całodzienny dostęp do chleba, masła oraz dżemu lub pasztetu (chleb 3 szt./ a 1,5 kg ; masło 3 szt./ a 200 g ; dżem lub pasztet 3 szt./ a 250 g) na każde żądanie Zamawiającego, które będzie zgłaszane dzień wcześniej telefonicznie lub faxem i) dostarczane i podawane posiłki muszą być gorące, poza posiłkami, które co do zasady są spożywane na zimno j) dostarczane i podawane posiłki muszą być ŚWIEŻE, z terminem do spożycia k) naczynia z których będą spożywane posiłki są własnością Zamawiającego l) Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli w zakresie: zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym (tzw. gramówka) weryfikacji odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków: zupa 85oC +/-3 oC drugie danie 75 oC +/- 3 oC napoje ciepłe 85 oC +/- 3 oC sałatki, surówki, sosy i inne 4 oC +/- 2 oC Pomiar temperatury odbywać się będzie w momencie przekazania posiłków na zespoły. m) Zamawiający ma prawo do kontroli przez wyznaczoną osobę procesu przygotowania, wydawania oraz samych posiłków pod względem ilościowym, jakościowym, dietetycznym i higienicznym, oraz do kontroli pod względem higienicznym pojazdów do transportu żywności jak również termosów i pojemników, w których żywność jest przewożona n) Zamawiający zastrzega sobie prawo do wykupienia dodatkowych obiadów informując o tym Wykonawcę przy dostawie śniadania. Cena posiłków sprzedawanych pracownikom powinna być taka sama jak posiłku dla mieszkańców Przygotowanie posiłków - śniadania i kolacje muszą być urozmaicone (wędlina wieprzowa i drobiowa, ser, warzywa, itd.), gramatura masła 30 g, wędliny 100 g na jednego mieszkańca - wymagane zestawy obiadowe powinny składać się z co najmniej dwóch rodzajów zup, dwóch drugich dań, dwóch surówek, - do wyboru - minimum cztery razy w tygodniu powinien być obiad mięsny ( drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina), a raz w tygodniu ryba (filet), mięso w postaci zmielonej jest dopuszczalne tylko 2 x w tygodniu - w niedzielę i święta musi być obiad mięsny typu pieczeń wieprzowa, rolada wołowa lub wieprzowa, kotlet wieprzowy - gramatura mięsa przygotowanego do spożycia musi wynosić na jednego mieszkańca 150 g, ryby (filet) 200 g, surówka 150 g, ziemniaki 300g, zupa 500 ml, natomiast innych potraw (naleśniki, pierogi itp.) 300 g -zamiennik ziemniaków typu kasza, makaron jest dopuszczalny raz w tygodniu. - W Wielki Piątek, Wielkanoc, Wigilię Świąt Bożego Narodzenia Wykonawca musi uwzględnić potrawy tradycyjne. Obowiązki Wykonawcy - Wykonawca zobowiązuje się do przygotowywania posiłków z własnych produktów. - Wykonawca jest zobowiązany do przedstawienia Zamawiającemu tygodniowego jadłospisu diet z gramaturą, na trzy dni robocze przed terminem obowiązywania jadłospisu, który podlega kontroli Zamawiającego. - Wykonawca zobowiązuje się na wniosek Zamawiającego niezwłocznie skorygować zakwestionowany jadłospis. - W miarę możliwości Wykonawca winien uwzględniać indywidualne uwagi i propozycje mieszkańców oraz Zamawiającego co do jadłospisu oraz sposobu świadczenia usług. - Wykonawca zapewnia wysoką jakość przygotowanych posiłków, a w szczególności obiadów przez co należy rozumieć wykonanie posiłków ze świeżych, naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie używając gotowych produktów jak: mrożone pierogi, klopsy, gołąbki i inne. - Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość posiłków i wszelkie spowodowane nimi szkody, tak wobec Zamawiającego jak i osób trzecich. Wyłączenie tej odpowiedzialności może nastąpić jedynie w przypadku zaistnienia wyłącznej winy po stronie Zamawiającego jak i osób trzecich. - Na Wykonawcy ciąży obowiązek pobrania próbek żywności, zgodnie z przepisami sanitarno - epidemiologicznymi. - Wykonawca ponosi odpowiedzialność za szkody spowodowane niewłaściwym wykonaniem usługi, stwierdzone w wyniku kontroli właściwych organów, między innymi Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej. - Wykonawca utrzymuje porządek: - w pomieszczeniu w którym wysyłane są windą termosy na Zespoły Opiekuńcze - korytarz dojazdowy gdy wystąpią wycieki z termosów - wózek w którym transportowane są termosy - opróżnia zbiornik z odpadkami - Usługa musi być wykonana zgodnie z normami żywienia zbiorowego oraz zgodnie z ustawą z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. Nr 136, poz. 914 z 2010 r.) a kaloryczność, waga, temperatura i dietetyczność posiłków musi być zgodna z normami ujętymi w systemie dietetycznym stosowanym dla Zakładów Służby Zdrowia wydanym przez Instytut Żywności i Żywienia. - Wykonawca dostarcza posiłki w termosach do każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) do I Zespołu Opiekuńczego dowozi wózkiem Zamawiającego do II, III, IV, V Zespołu Opiekuńczego termosy są przesyłane windą towarową przez Wykonawcę, natomiast odbieranie następuje przez pracowników Zamawiającego do zespołu hostelowego (osobny budynek)- osobiście, -Termosy i inne naczynia muszą być zabierane w godzinach 1400-1600, z tym że na Zamawiającym nie spoczywa obowiązek ich wymycia przed ich wydaniem. -Termosy w których dostarczane są posiłki muszą być szczelne, czyste, pozbawione uszkodzeń, łatwe do przenoszenia (posiadające uchwyty).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 24 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wadium musi być wniesione najpóźniej do dnia 17.03.2015 r. do godz. 900. Za skuteczne wniesienie wadium w pieniądzu Zamawiający uważa wadium, które w oznaczonym terminie znajdzie się, tj. zostanie zaksięgowane na rachunku Zamawiającego. Pozostałe formy wadium należy złożyć do depozytu w kasie Domu Pomocy Społecznej w Orzeszu ul. Traugutta 45 pok. 49 najpóźniej do dnia 17.03.2015 roku do godz. 900. W przypadku uchybienia ww. terminom, miejscom, treści lub formie wniesienia wadium, Zamawiający uzna, że wadium nie zostało skutecznie wniesione. W przypadku wniesienia wadium w innej formie niż pieniądz w dokumencie wadialnym musi znaleźć się zapis, iż jest ono nieodwołalne, bezwarunkowe i płatne na pierwsze żądanie Zamawiającego. W gwarancji nie mogą być zawarte jakiekolwiek warunki ograniczające zakres odpowiedzialności gwarancyjnej. Dokument wadialny musi obejmować wszystkie przypadki opisane w art.46 ust.4a i ust.5 ustawy Prawo Zamówień Publicznych. Zgodnie z art. 46 ust 1 ustawy Zamawiający zwraca wadium wszystkim wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem ust.4a art.46 ustawy. Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający zwraca wadium niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz wniesieniu zabezpieczenia należytego wykonania umowy, jeżeli jego wniesienia żądano. Zgodnie z art. 46 ust. 2 ustawy Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium, na wniosek wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert. Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono wadium na podstawie art. 46 ust. 1, jeżeli w wyniku ostatecznego rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez zamawiającego. Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu, zamawiający zwraca je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez wykonawcę. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana: 1) odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie; 2) nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy; 3) zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy.; Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1, pełnomocnictw, listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, lub informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej, lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3, co powodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez wykonawcę jako najkorzystniejszej.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.dpsorzesze.pl/ogłoszenia/przetargi

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach