Gminny Zespół Oświatowy w Cekcynie ogłasza przetarg
- Adres: 89-511 Cekcyn, ul. Szkolna 2
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Telefon/fax: tel. 052 3347560 , fax. 052 3347580
- Data zamieszczenia: 2012-06-01
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Gminny Zespół Oświatowy w Cekcynie
ul. Szkolna 2 2
89-511 Cekcyn, woj. kujawsko-pomorskie
tel. 052 3347560, fax. 052 3347580
REGON: 00111328400000 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.cekcyn.pl
- I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: jednostka organizacyjna samorządu terytorialnego
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Przygotowanie, dostawa i wydawanie gorących posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola Gminnego w Cekcynie - II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1. Zakres rzeczowy przedmiotu zamówienia obejmuje: a) przygotowanie obiadów z własnych produktów żywnościowych, b) dowóz ciepłych obiadów do przedszkola samochodem spełniającym warunki wymagane przy prowadzeniu działalności w zakresie transportu żywności zatwierdzonym przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną, w termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw, c) wydawanie obiadów dzieciom w pomieszczeniach udostępnianych przez dyrektora placówki, d) zabezpieczenie zastawy stołowej, sprzątanie brudnych naczyń wraz z ich wywiezieniem po spożyciu przez dzieci posiłku ( na własny koszt) 2. Dostawy i wydawanie posiłków będą miały miejsce w przedszkolu w godz. 11.45- 13.00. 3. Przewidywana ilość dostarczanych dziennie obiadów wynosi 80 (z możliwością odstępstw +/- 30%, w zależności od ilości dożywianych dzieci) )- z wyłączeniem przerw świątecznych, ferii zimowych ,wakacji i innych dni wolnych od nauki w szkole . 4. W okresie przerw świątecznych, ferii zimowych i wakacji oraz innych dni wolnych od nauki w szkole liczba dzieci jedzących może ulec radykalnej obniżce. Nie zwalnia to Wykonawcy od obowiązku przygotowania posiłków dla obecnych w przedszkolu dzieci( obiad dla minimum 10 dzieci). Także w przypadku wzmożonej zachorowalności, czy wyjazdu dzieci na wycieczkę Zamawiający zastrzega sobie prawo do znacznego ograniczenia ilości posiłków . 5. Ilość dzienną tj. zapotrzebowanie na dostarczanie konkretnej liczby posiłków przez wykonawcę ustalana będzie w dzień dostarczania posiłków, w sposób telefoniczny do godz. 9.00, przez osobę wyznaczoną przez dyrektora przedszkola. W przypadkach znacznych zmian w ilości dostarczanych obiadów, o których mowa w pkt.4, Wykonawca zostanie powiadomiony przez osobę wyznaczoną przez Dyrektora Przedszkola z jednodniowym wyprzedzeniem. 6. Wymagania dotyczące jadłospisu: 1) Obiad jednodaniowy mięsny/ rybny na przemian z dwudaniowym ( zupa+ danie jarskie) .Do posiłków mięsnych/ rybnych maja być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki lub gotowane jarzyny. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze , ryż lub makaron. Zamawiający wymaga aby do każdego posiłku przygotować napój( herbata, sok ,kompot). 2) Kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok. 550 kcal. 3) Posiłki będą przygotowywane zgodnie z gramaturą podaną poniżej: a) Danie mięsne/ rybne: - porcja mięsa 100g, porcja ryby 100g, - porcja ziemniaków lub kaszy, ryżu czy makaronu 100 g, - surówka/ jarzyny gotowane 100g, - kompot, sok, napój 150 ml b) Danie jarskie+ zupa: - zupa 200 ml, - drugie jarskie np :pierogi, placki ziemniaczane, racuchy, krokiety, naleśniki ) między 100g. - kompot, sok, napój 150ml 7.Wymagania dotyczące jakości: Posiłki muszą być urozmaicone, na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnych ze standardami HACCP. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat. Posiłki winny być wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycji kulinarnej. Przygotowane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności posiłki, powinny składać się z odpowiednio dobranych produktów minimalnie przetworzonych, o zmniejszonej zawartości soli, z ograniczeniem substancji dodatkowych i barwników . Posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów, np. klopsy, gołąbki itp. Nie dopuszcza się również podania bigosu . Należy stosować dietę lekko strawną; posiłki gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. 8. Wykonawca najpóźniej na 7 dni roboczych przez rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca świadczenia usług ustali i przedstawi do zatwierdzenia i Dyrektorowi Przedszkola propozycję jadłospisu na okres kolejnego miesiąca. Jadłospis musi być zatwierdzony przez dietetyka, a następnie dostarczony Zamawiającemu . 9. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w jadłospisie. Zmiany w jadłospisie wprowadzone przez Wykonawcę należy uzgodnić z Dyrektorem Przedszkola ,co najmniej z 1 dniowym wyprzedzeniem przed dokonaniem zmiany. 10. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu dwóch tygodni. 11. Wykonawca zobowiązany jest do podania posiłków zgodnie z gramaturą podaną w jadłospisach. 12. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: a) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), b) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), c) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków), d) w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne). 13. W sytuacjach szczególnych ( zorganizowane wyjazdy wychowanków przedszkola ), Zamawiający ma prawo zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków- suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu i sposobu wykonania wymaganych dostaw. 14. Dowożone posiłki winny być dostarczane własnym transportem, spełniającym warunki sanitarne zatwierdzone przez Państwowa Stację Sanitarno- Epidemiologiczną, w specjalistycznych termosach zapewniających zachowanie odpowiedniej jakości i temperatury przy ich spożyciu. Pojemniki i termosy powinny być szczelnie zamykane, tak aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie uległy rozlaniu. Temperatura dla dań gorących w momencie przekazywania posiłków dzieciom winna wynosić odpowiednio : zupa + 75?C; gorące danie drugie 60 ?C. 15. W ramach zamówienia Wykonawca powinien zapewnić zastawę stołową i mycie naczyń we własnym zakresie poza obiektem placówki, a także nieodpłatnie dokonywać odbioru niespożytych resztek, zgodnie z potrzebami, jednak nie rzadziej niż raz na dobę. 16. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno-sanitarnych. Odpowiada on za ich działania jak za działania własne oraz ponosi będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi (tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymagań higieniczno-sanitarnych i porządkowych). 17. W przypadku zastrzeżeń, co do jakości posiłków Zamawiający może poddać je badaniu laboratoryjnemu. W razie potwierdzenia w laboratorium nieprawidłowości Wykonawca będzie obciążony kosztami takiego badania. Jeżeli takie badania zostaną zlecone a nieprawidłowości nie będą potwierdzone wówczas koszty ponosi Zamawiający. 18. Zamawiający nie przewiduje możliwości wykorzystania zaplecza kuchennego w przedszkolu. 19. W okresie objętym zamówieniem przewiduje się zakupienie łącznie ok. 14.840 gorących posiłków, z możliwością zwiększenia lub zmniejszenia tej liczby do 30% w przypadku zmiany ilości świadczeniobiorców . 20. Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie co miesiąc, na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
- II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.2. Kryteria oceny ofert
- IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.cekcyn.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Przygotowanie i podawanie posiłków profilaktycznych i napojów dla uprawnionych policjantów jednostek policji woj. kujawsko-pomorskiego
Dodano: 2016-07-25 - USŁUGA CATERINGOWA POLEGAJĄCA NA PRZYGOTOWANIU I DOSTARCZENIU POSIŁKÓW DLA WYCHOWANKÓW INTERNATU SOSW w WIELGIEM
Dodano: 2016-06-30 - Dożywianie dzieci Zespołu Szkół Boniewo w roku szkolnym 2016/2017
Dodano: 2016-06-30 - Przygotowanie i dowóz posiłków dla osób zatrzymanych i osadzonych w Pomieszczeniu dla Osób Zatrzymanych
Dodano: 2016-06-24 - Przygotowanie posiłków dla osób zatrzymanych i osadzonych w Pomieszczeniu dla Osób Zatrzymanych
Dodano: 2016-04-15 - Przygotowanie posiłków dla osób zatrzymanych i osadzonych w Pomieszczeniu dla Osób Zatrzymanych.
Dodano: 2016-03-30 - Świadczenie usług żywienia na rzecz Zespołu Opieki Zdrowotnej w Brodnicy - sprawa nr ZP/2/2016
Dodano: 2016-03-10 - Przygotowanie posiłków dla osób zatrzymanych i osadzonych w Pomieszczeniu dla Osób Zatrzymanych
Dodano: 2016-02-25 - USŁUGA KATERINGOWA
Dodano: 2016-02-15 - Wykonywanie usług całodobowego żywienia pacjentów dla Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Mogilnie
Dodano: 2015-12-14