Przetargi.pl
Przetarg nieograniczony na organizację i przeprowadzenie szkoleń dla osób bezrobotnych zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Końskich w ramach projektu Przystanek praca .

Powiatowy Urząd Pracy w Końskich ogłasza przetarg

  • Adres: 26-200 Końskie, ul. Stanisława Staszica 2
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Telefon/fax: tel. 41 260 43 62 wew. 214 , fax. 41 260 43 62 wew.220
  • Data zamieszczenia: 2014-06-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy w Końskich
    ul. Stanisława Staszica 2 2
    26-200 Końskie, woj. świętokrzyskie
    tel. 41 260 43 62 wew. 214, fax. 41 260 43 62 wew.220
    REGON: 29114225000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pup.konskie.ibip.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przetarg nieograniczony na organizację i przeprowadzenie szkoleń dla osób bezrobotnych zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Końskich w ramach projektu Przystanek praca .
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Zamówienie obejmuje cztery części ( dokładny opis części zamówienia w rozdziale III SIWZ Część I, Część II, Część III, Część IV). Część I Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa: kurs Sprzedawca czyni dla 20 osób bezrobotnych (kod CPV 80530000 8 usługi szkolenia zawodowego). Projekt PRZYSTANEK PRACA jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Poddziałanie 611 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Ogólna liczba godzin szkolenia wynosi 150 h dla każdej osoby. (1 godzina szkolenia = 45 minut zajęć + 15 minut przerwy) Program szkolenia. Program szkolenia obejmujący zajęcia teoretyczne i praktyczne musi zawierać m. inn. następujące zagadnienia: Obsługa kas fiskalnych (minimum 35 h, w tym min. 30 h zajęć praktycznych). Obsługa komputera (minimum 55 h, w tym min. 50 h zajęć praktycznych), moduł obsługi komputera musi obejmować podstawy obsługi komputera oraz obsługę programów komputerowych wykorzystywanych w pracy w handlu. Podstawowe zagadnienia higieny w branży spożywczej (tzw. minimum sanitarne). Organizacja sprzedaży, zasady obsługi klienta, podstawy reklamy i marketingu. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy ( Dz.U. z 2014 r., poz. 667) program szkolenia powinien zawierać następujące informacje: Nazwę szkolenia; Czas trwania i sposób organizacji szkolenia; Wymagania wstępne dla uczestników szkolenia; Cele szkolenia ujęte w kategoriach efektów uczenia się z uwzględnieniem wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych; Plan nauczania określający tematy zajęć edukacyjnych oraz ich wymiar, z uwzględnieniem w miarę potrzeby części teoretycznej i praktycznej;Opis treści kluczowe punkty szkolenia w zakresie poszczególnych zajęć edukacyjnych; Wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych; Przewidziane sprawdziany i egzaminy. Program szkolenia powinien uwzględniać standardy kwalifikacji zawodowych dostępne w bazach danych MPiPS. Zajęcia na kursie nie mogą trwać dłużej niż 8 godzin zegarowych dziennie i nie mogą być realizowane w niedziele. Szkolenie musi zostać zrealizowane według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu. Uczestnicy kursu w trakcie jego realizacji muszą mieć zapewnione warunki pracy zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy (za warunki BHP Wykonawca odpowiada od momentu rozpoczęcia szkolenia do jego zakończenia - Wykonawca zobowiązuje się do wyznaczenia pracownika/ów odpowiedzialnych za przestrzeganie tych przepisów), materiały dydaktyczne (zeszyty formatu A4 - 96 kartkowe w kratkę, długopisy, skrypty tematyczne lub podręczniki związane z tematyką szkolenia materiały te uczestnicy kursu otrzymują na własność). Podczas zajęć z zakresu obsługi komputera uczestnicy kursu muszą mieć zapewniony indywidualny dostęp do stanowisk komputerowych z odpowiednim oprogramowaniem. Podczas zajęć z zakresu obsługi kas fiskalnych uczestnicy kursu muszą mieć zapewniony indywidualny dostęp do kas fiskalnych. Godziny realizacji szkolenia między godz. 8.00 a 18.00. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić każdego dnia uczestnikom szkolenia gorące i zimne napoje (kawa, herbata, woda mineralna). Szkolenie musi zostać przeprowadzone przez odpowiednio wykwalifikowaną i doświadczoną kadrę dydaktyczną adekwatnie do tematyki szkolenia. Absolwenci kursu po jego zakończeniu otrzymują następujący dokument : Zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie umiejętności lub kwalifikacji zawierające: numer z rejestru wydanych zaświadczeń, imię i nazwisko oraz numer PESEL uczestnika (w przypadku cudzoziemca numer dokumentu stwierdzającego tożsamość), nazwę instytucji szkoleniowej przeprowadzającej szkolenie, formę i nazwę szkolenia, okres trwania szkolenia, miejsce i datę wydania zaświadczenia, tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych, podpis osoby upoważnionej przez instytucję szkoleniową przeprowadzającą szkolenie - dokument oznaczony zgodnie z zapisami SIWZ Zaświadczenie wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy ( Dz.U. z 2014 r., poz. 667) lub Zaświadczenie wydane na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych. Do zaświadczenia należy dołączyć suplement zawierający następujące informacje: okres trwania szkolenia, tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych numer z rejestru zaświadczenia, do którego należy suplement, podpis osoby upoważnionej przez instytucję szkoleniową. Zaświadczenia muszą być oznaczone zgodnie z wzorem zamieszczonym w SIWZ. Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia ankiety ewaluacyjnej wśród uczestników szkolenia. Wykonawca zobowiązany jest do oznakowania miejsca realizacji szkolenia oraz materiałów dydaktycznych zgodnie z zapisami w SIWZ. Ponadto Zamawiający dokona zapłaty za w/w szkolenie po jego zakończeniu oraz przedłożeniu dokumentów wymienionych w istotnych postanowieniach umowy po podpisaniu przez strony zgodnego protokołu odbioru usługi. Miejsce realizacji szkolenia : Końskie. B. Termin realizacji zamówienia : lipiec 2014 r. Część II Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa: kurs Magazynier/ka z uprawnieniami do obsługi wózków jezdniowych z napędem silnikowym dla 15 osób bezrobotnych (kod CPV 80.53.00.00 - 8 usługi szkolenia zawodowego). Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Poddziałanie 611 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Liczba dni szkolenia około 19. Program szkolenia. Program szkolenia obejmujący zajęcia teoretyczne i praktyczne musi zawierać m. inn. następujące zagadnienia: Przepisy bhp i p.poż. w magazynie i hurtowni. Odpowiedzialność materialna pracownika magazynowego. Dokumentacja organizacji magazynu. Zasady właściwego przechowywania towarów. Odbiór ilościowy i jakościowy. Obsługiwanie magazynowych systemów informacyjnych. Sporządzanie dokumentów zakupu, zamówień do dostawcy i rozliczanie zobowiązań finansowych. Sporządzanie dokumentów sprzedaży, zamówień od klienta i rozliczanie należności finansowych. Sporządzanie dokumentów przyjęcia magazynowe, wydania magazynowe, przesunięcia międzymagazynowe. Przyjmowanie i realizacja reklamacji. Współpraca z dostawcami i klientami. Przeprowadzanie inwentaryzacji. Gospodarka magazynowa. Wiadomości o dozorze technicznym. Typy stosowanych wózków jezdniowych. Budowa wózków jezdniowych. Wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa. Czynności operatora przed rozpoczęciem, w trakcie oraz po zakończeniu pracy. Bezpieczeństwo i higiena pracy. Zajęcia praktyczne. Bezpieczna obsługa -wymiana butli gazowych. Obsługa kas fiskalnych. Podstawowe zagadnienia z higieny w branży spożywczej. Ogólna liczba godzin szkolenia wynosi 150h dla każdej osoby. Moduł magazyniera w wymiarze 83h w tym m.in.: zajęcia z obsługi kasy fiskalnej w wymiarze co najmniej 10h, zagadnienia z podstawowych zagadnień z higieny w branży spożywczej (tzw. minimum sanitarne) w wymiarze co najmniej 8 godzin, obsługa komputera w zakresie programów fakturowo magazynowych w wymiarze co najmniej 35h dla każdej osoby. Moduł kierowcy wózków jezdniowych z napędem silnikowym wraz z bezpieczną obsługą -wymianą butli gazowych w wymiarze 67h dla każdej osoby, w tym zajęcia praktyczne (indywidualna nauka jazdy wózkiem jezdniowym) w wymiarze 15h. 1 godzina szkolenia = 45 minut+15 minut przerwy. Magazynier w zakresie pracy w handlu hurtowym jest zobowiązany do przestrzegania przepisów bhp i p.poż., czynności związanych z przyjmowaniem towarów, odbiorem ilościowym i jakościowym, czynności reklamacyjne w zakresie wad jakościowych, braków lub nadwyżek ilościowych, rozmieszczania i układania przyjętych towarów na wyznaczonej powierzchni magazynowej, przechowywania towarów, zabezpieczania przed zepsuciem, zniszczeniem i kradzieżą, procesu magazynowego oraz systemów kompletacji towarów, wydawania towarów z magazynu na podstawie dowodów rozchodowych, prowadzenia dokumentacji magazynowej przy użyciu programów komputerowych, odpowiedzialności materialnej za powierzone mu towary i środki, gospodarki opakowaniami w magazynach. Kurs kierowcy wózków jezdniowych z napędem silnikowym kończy się egzaminem państwowym przed Urzędem Dozoru Technicznego (koszt egzaminu należy uwzględnić w kalkulacji kosztów). Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy ( Dz.U. z 2014 r., poz. 667) program szkolenia powinien zawierać następujące informacje: Nazwę szkolenia; Czas trwania i sposób organizacji szkolenia; Wymagania wstępne dla uczestników szkolenia; Cele szkolenia ujęte w kategoriach efektów uczenia się z uwzględnieniem wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych; Plan nauczania określający tematy zajęć edukacyjnych oraz ich wymiar, z uwzględnieniem w miarę potrzeby części teoretycznej i praktycznej; Opis treści kluczowe punkty szkolenia w zakresie poszczególnych zajęć edukacyjnych; Wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych; Przewidziane sprawdziany i egzaminy. Program szkolenia powinien uwzględniać standardy kwalifikacji zawodowych dostępne w bazach danych MPiPS. Zajęcia na kursie nie mogą trwać dłużej niż 8 godzin zegarowych dziennie i nie mogą być realizowane w niedziele. Szkolenie musi zostać zrealizowane według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu. Uczestnicy kursu w trakcie jego realizacji muszą mieć zapewnione warunki pracy zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy (za warunki BHP Wykonawca odpowiada od momentu rozpoczęcia szkolenia do jego zakończenia Wykonawca zobowiązuje się do wyznaczenia pracownika/ów odpowiedzialnych za przestrzeganie tych przepisów). Każdy z uczestników w dniu rozpoczęcia zajęć ma otrzymać materiały dydaktyczne (zeszyty formatu A4 96 kartkowe w kratkę, długopisy, skrypty tematyczne lub podręczniki związane z tematyką szkolenia - materiały te uczestnicy kursu otrzymują na własność). Wykonawca zobowiązany jest zapewnić każdego dnia uczestnikom szkolenia gorące i zimne napoje (kawa, herbata, woda mineralna gazowana i niegazowana), cukier. Do realizacji zajęć z modułu magazyniera każdy z uczestników szkolenia musi mieć indywidualny dostęp do stanowiska komputerowego z dostępem do Internetu oraz programu magazynowego. Wykonawca musi zapewnić uczestnikom szkolenia plac manewrowy, na którym będą odbywać się zajęcia praktyczne z jazdy wózkami. Wykonawca musi zapewnić minimum 2 wózki jezdniowe z napędem silnikowym, które będą cały czas do dyspozycji uczestników przez cały okres zajęć praktycznych. Szkolenie musi zostać przeprowadzone przez odpowiednio wykwalifikowaną i doświadczoną kadrę dydaktyczną adekwatnie do tematyki szkolenia. Zamówienie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Wykonawca zobowiązany jest umieścić logo EFS, PO KL i symbol UE na wszystkich dokumentach związanych z organizacją szkolenia. Absolwenci kursu po jego zakończeniu otrzymują następujący dokument : Zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie umiejętności lub kwalifikacji zawierające: numer z rejestru wydanych zaświadczeń, imię i nazwisko oraz numer PESEL uczestnika (w przypadku cudzoziemca numer dokumentu stwierdzającego tożsamość), nazwę instytucji szkoleniowej przeprowadzającej szkolenie, formę i nazwę szkolenia, okres trwania szkolenia, miejsce i datę wydania zaświadczenia, tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych, podpis osoby upoważnionej przez instytucję szkoleniową przeprowadzającą szkolenie - dokument oznaczony zgodnie z zapisami w SIWZ. Zaświadczenie wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy ( Dz.U. z 2014 r., poz. 667) lub Zaświadczenie wydane na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych. Do zaświadczenia należy dołączyć suplement zawierający następujące informacje: okres trwania szkolenia, tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych numer z rejestru zaświadczenia, do którego należy suplement, podpis osoby upoważnionej przez instytucję szkoleniową. Zaświadczenia muszą być oznaczone zgodnie z wzorem zamieszczonym w SIWZ. Zaświadczenie kwalifikacyjne do obsługi urządzeń do transportu bliskiego po zdaniu egzaminu zewnętrznego przed komisją powołaną przez Urząd Dozoru Technicznego. Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia ankiety ewaluacyjnej wśród uczestników szkolenia. Wykonawca zobowiązany jest do oznakowania miejsca realizacji szkolenia oraz materiałów dydaktycznych zgodnie z zapisami w SIWZ Ponadto Zamawiający dokona zapłaty za w/w szkolenie po jego zakończeniu oraz przedłożeniu dokumentów wymienionych w istotnych postanowieniach umowy po podpisaniu przez strony zgodnego protokołu odbioru usługi. Miejsce realizacji szkolenia : Końskie. B. Termin realizacji zamówienia : lipiec - sierpień 2014r. Część III Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa: kurs Kucharz kucharka dla 20 osób bezrobotnych (kod CPV 80530000-8 usługi szkolenia zawodowego). Projekt PRZYSTANEK PRACA jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Poddziałanie 611 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Ogólna liczba godzin szkolenia wynosi 150 h dla każdej osoby, w tym co najmniej 80 godzin zajęć praktycznych. (1 godzina szkolenia = 45 minut zajęć + 15 minut przerwy) Program szkolenia. Program szkolenia obejmujący zajęcia teoretyczne i praktyczne musi zawierać m. inn. następujące zagadnienia: Sporządzanie potraw, napojów i półproduktów kulinarnych z uwzględnieniem wiedzy o żywności i żywieniu. Podstawowe zagadnienia higieny w branży spożywczej (tzw. minimum sanitarne). Monitorowanie procesu produkcyjnego pod kątem występowania czynników zagrażających życiu i zdrowiu człowieka zgodnie z procesami systemu HACCP. Planowanie ofert kulinarnych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów oraz wymogami nauki o żywieniu (przyrządzanie potraw charakterystycznych dla kuchni różnych narodów np. kuchni polskiej, włoskiej, meksykańskiej, chińskiej). Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy ( Dz.U. z 2014 r., poz. 667) program szkolenia powinien zawierać następujące informacje: Nazwę szkolenia; Czas trwania i sposób organizacji szkolenia; Wymagania wstępne dla uczestników szkolenia; Cele szkolenia ujęte w kategoriach efektów uczenia się z uwzględnieniem wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych; Plan nauczania określający tematy zajęć edukacyjnych oraz ich wymiar, z uwzględnieniem w miarę potrzeby części teoretycznej i praktycznej; Opis treści - kluczowe punkty szkolenia w zakresie poszczególnych zajęć edukacyjnych; Wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych; Przewidziane sprawdziany i egzaminy. Program szkolenia powinien uwzględniać standardy kwalifikacji zawodowych dostępne w bazach danych MPiPS. Zajęcia na kursie nie mogą trwać dłużej niż 8 godzin zegarowych dziennie i nie mogą być realizowane w niedziele. Szkolenie musi zostać zrealizowane według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu. Uczestnicy kursu w trakcie jego realizacji muszą mieć zapewnione warunki pracy zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy (za warunki BHP Wykonawca odpowiada od momentu rozpoczęcia szkolenia do jego zakończenia Wykonawca zobowiązuje się do wyznaczenia pracownika/ów odpowiedzialnych za przestrzeganie tych przepisów), materiały dydaktyczne (zeszyty formatu A4 - 96 kartkowe w kratkę, długopisy, skrypty tematyczne lub podręczniki związane z tematyką szkolenia - materiały te uczestnicy kursu otrzymują na własność). Podczas zajęć praktycznych uczestnicy muszą mieć zapewniony dostęp do stanowisk z wyposażeniem gastronomicznym adekwatnym do zakresu szkolenia oraz umożliwiającym wykonywanie zadań każdej osobie. Zajęcia praktyczne muszą być realizowane z użyciem produktów spożywczych będących składnikami poszczególnych potraw, które będą przygotowywać uczestnicy kursu. Wykonawca musi zapewni uczestnikom oraz wkalkulować w cenę usługi produkty spożywcze będące składnikami poszczególnych potraw. Godziny realizacji szkolenia między godz. 8.00 a 18.00. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić każdego dnia uczestnikom szkolenia gorące i zimne napoje (kawa, herbata, woda mineralna). Szkolenie musi zostać przeprowadzone przez odpowiednio wykwalifikowaną i doświadczoną kadrę dydaktyczną adekwatnie do tematyki szkolenia. Absolwenci kursu po jego zakończeniu otrzymują następujący dokument : Zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie umiejętności lub kwalifikacji zawierające: numer z rejestru wydanych zaświadczeń, imię i nazwisko oraz numer PESEL uczestnika (w przypadku cudzoziemca numer dokumentu stwierdzającego tożsamość), nazwę instytucji szkoleniowej przeprowadzającej szkolenie, formę i nazwę szkolenia, okres trwania szkolenia, miejsce i datę wydania zaświadczenia, tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych, podpis osoby upoważnionej przez instytucję szkoleniową przeprowadzającą szkolenie - dokument oznaczony zgodnie z zapisami w SIWZ Zaświadczenie wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy ( Dz.U. z 2014 r., poz. 667) lub Zaświadczenie wydane na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych. Do zaświadczenia należy dołączyć suplement zawierający następujące informacje: okres trwania szkolenia, tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych numer z rejestru zaświadczenia, do którego należy suplement, podpis osoby upoważnionej przez instytucję szkoleniową. Zaświadczenia muszą być oznaczone zgodnie z wzorem zamieszczonym w SIWZ. Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia ankiety ewaluacyjnej wśród uczestników szkolenia. Wykonawca zobowiązany jest do oznakowania miejsca realizacji szkolenia oraz materiałów dydaktycznych zgodnie z zapisami w SIWZ Ponadto Zamawiający dokona zapłaty za ww szkolenie po jego zakończeniu oraz przedłożeniu dokumentów wymienionych w istotnych postanowieniach umowy po podpisaniu przez strony zgodnego protokołu odbioru usługi. Miejsce realizacji szkolenia : Końskie. B. Termin realizacji zamówienia : sierpień 2014r. Część IV Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa: kurs Opiekun ka osób starszych i niepełnosprawnych dla 15 osób bezrobotnych (kod CPV 80.53.00.00 - 8 - usługi szkolenia zawodowego). Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Poddziałanie 611 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Ogólna minimalna liczba godzin szkolenia wynosi 120h dla każdej osoby. (1 godzina szkolenia = 45 minut + 15 minut przerwy) Liczba dni szkolenia około 15 Program szkolenia. Program szkolenia obejmujący zajęcia teoretyczne i praktyczne musi zawierać m. in. następujące zagadnienia: Podstawy psychologii. Dietetyka i przygotowanie posiłków. Podstawy higieny i pielęgnacji osób starszych i niepełnosprawnych. Pomoc w rehabilitacji osób starszych i niepełnosprawnych. Organizacja pracy i podstawy BHP. Opiekunka domowa w zakresie opieki domowej nad osobą starszą i niepełnosprawną podejmuje zadania związane z zaspokajaniem podstawowych potrzeb życiowych podopiecznego i zapewnia mu poczucie bezpieczeństwa. Wykonuje codzienne czynności związane z prowadzeniem gospodarstwa domowego, utrzymaniem higieny osobistej i otoczenia podopiecznego. Organizuje czas podopiecznemu i towarzyszy mu w życiu codziennym. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy ( Dz.U. z 2014 r., poz. 667) program szkolenia powinien zawierać następujące informacje: Nazwę szkolenia; Czas trwania i sposób organizacji szkolenia; Wymagania wstępne dla uczestników szkolenia; Cele szkolenia ujęte w kategoriach efektów uczenia się z uwzględnieniem wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych; Plan nauczania określający tematy zajęć edukacyjnych oraz ich wymiar, z uwzględnieniem w miarę potrzeby części teoretycznej i praktycznej; Opis treści - kluczowe punkty szkolenia w zakresie poszczególnych zajęć edukacyjnych; Wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych; Przewidziane sprawdziany i egzaminy. Program szkolenia powinien uwzględniać standardy kwalifikacji zawodowych dostępne w bazach danych MPiPS. Zajęcia na kursie nie mogą trwać dłużej niż 8 godzin zegarowych dziennie i nie mogą być realizowane w niedziele. Szkolenie musi zostać zrealizowane według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu. Uczestnicy kursu w trakcie jego realizacji muszą mieć zapewnione warunki pracy zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy (za warunki BHP Wykonawca odpowiada od momentu rozpoczęcia szkolenia do jego zakończenia Wykonawca zobowiązuje się do wyznaczenia pracownika/ów odpowiedzialnych za przestrzeganie tych przepisów). Część praktyczna musi odbywać się w placówkach, w których przebywają osoby starsze i niepełnosprawne (np. zakład opiekuńczy lub dom pomocy społecznej). Każdy z uczestników w dniu rozpoczęcia zajęć ma otrzymać materiały dydaktyczne (zeszyty formatu A4 96 kartkowe w kratkę, długopisy, skrypty tematyczne lub podręczniki związane z tematyką szkolenia materiały te uczestnicy kursu otrzymują na własność). Wykonawca zobowiązany jest zapewnić każdego dnia uczestnikom szkolenia gorące i zimne napoje (kawa, herbata, woda mineralna gazowana i niegazowana), cukier. Szkolenie musi zostać przeprowadzone przez odpowiednio wykwalifikowaną i doświadczoną kadrę dydaktyczną adekwatnie do tematyki szkolenia. Zamówienie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Wykonawca zobowiązany jest umieścić logo EFS, PO KL i symbol UE na wszystkich dokumentach związanych z organizacją szkolenia. Absolwenci kursu po jego zakończeniu otrzymują następujący dokument : Zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia i uzyskanie umiejętności lub kwalifikacji zawierające: numer z rejestru wydanych zaświadczeń, imię i nazwisko oraz numer PESEL uczestnika (w przypadku cudzoziemca numer dokumentu stwierdzającego tożsamość), nazwę instytucji szkoleniowej przeprowadzającej szkolenie, formę i nazwę szkolenia, okres trwania szkolenia, miejsce i datę wydania zaświadczenia, tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych, podpis osoby upoważnionej przez instytucję szkoleniową przeprowadzającą szkolenie - dokument oznaczony zgodnie z zapisami w SIWZ Zaświadczenie wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobu prowadzenia usług rynku pracy ( Dz.U. z 2014 r., poz. 667) lub Zaświadczenie wydane na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych. Do zaświadczenia należy dołączyć suplement zawierający następujące informacje: okres trwania szkolenia, tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych numer z rejestru zaświadczenia, do którego należy suplement, podpis osoby upoważnionej przez instytucję szkoleniową. Zaświadczenia muszą być oznaczone zgodnie z wzorem zamieszczonym w SIWZ. Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia ankiety ewaluacyjnej wśród uczestników szkolenia. Wykonawca zobowiązany jest do oznakowania miejsca realizacji szkolenia oraz materiałów dydaktycznych zgodnie z zapisami w SIWZ. Ponadto Zamawiający dokona zapłaty za w/w szkolenie po jego zakończeniu oraz przedłożeniu dokumentów wymienionych w istotnych postanowieniach umowy po podpisaniu przez strony zgodnego protokołu odbioru usługi. Miejsce realizacji szkolenia : Końskie. B. Termin realizacji zamówienia : sierpień - wrzesień 2014r.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie przewiduje wnoszenia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie wykonawcy w realizacji usług szkoleniowych
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.pup.konskie.ibip.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach