Przetargi.pl
Przetarg nieogranicozny o wartości poniżej progów ustalonych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy prawo zamówień publicznych na sukcesywne dostawy warzyw, ziemniaków i jabłek do Zakładu Karnego w Jastrzębiu-Zdroju

Zakład Karny ogłasza przetarg

  • Adres: 44268 Jastrzębie-Zdrój, ul. C. K. Norwida
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 324 759 230 , fax. 32 475 92 33
  • Data zamieszczenia: 2017-02-21
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zakład Karny
    ul. C. K. Norwida 23
    44268 Jastrzębie-Zdrój, woj. śląskie
    tel. 324 759 230, fax. 32 475 92 33
    REGON: 31980700000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: inny:

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przetarg nieogranicozny o wartości poniżej progów ustalonych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy prawo zamówień publicznych na sukcesywne dostawy warzyw, ziemniaków i jabłek do Zakładu Karnego w Jastrzębiu-Zdroju
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów wymienionych w poniższej tabeli, w szacunkowych ilościach podanych poniżej. grupa lp Przedmiot zamówienia Kod CPV Ilość, kg I Warzywa korzeniowe 1 Marchew 03221112-4 8000,00 2 Buraki ćwikłowe 03221111-7 7000,00 3 Seler korzeniowy 03221110-0 3100,00 4 Pietruszka korzeniowa 03221110-0 3000,00 5 Cebula 03221113-1 3000,00 II Kapusta świeża i kiszone 1 Kapusta biała 03221410-3 6500,00 2 Kapusta czerwona 03221410-3 3500,00 3 Kapusta kiszona 15331142-4 4000,00 4 Ogórki kiszone 15331000-7 3000,00 III Ziemniaki 1 Ziemniaki w workach siatkowych 03212100-1 60000,00 IV Jabłka 1 Jabłka (średnica 6 – 7,5 cm, dopuszczalne: Jonagold, Jonagored, Glester, Idared, Champion, Lobo) 03222321-9 3000,00 UWAGA: - ziemniaki niemyte, pozbawione śladów gnicia - jabłka zbliżone wagowo i rozmiarowo, bez uszkodzeń, śladów gnicia STANDARDY JAKOŚCIOWE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA GRUPA I – WARZYWA KORZENIOWE I.1. MARCHEW kod wg słownika CPV: 03221112-4 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania marchwi. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-75356 Warzywa świeże – Badanie jakości  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Świeże, jędrne, całe, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, uszkodzeń spowodowanych przez mróz), czyste, wolne od szkodników i szkód przez nich wyrządzonych, niezdrewniałe, proste, kształtne (bez bocznych rozgałęzień i rozwidleń), pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, tj. należycie osuszone po umyciu, bez oznak świadczących o wyrastaniu korzenia w pęd nasienny; nać powinna być równo ucięta na wierzchołku marchwi, bez uszkodzenia korzenia; dopuszczalne są niewielkie wady kształtu, zabarwienia, zabliźnione pęknięcia, niewielkie pęknięcia lub bruzdy powstałe w wyniku czynności manipulacyjnych lub mycia pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktów, jakość, utrzymanie jakości i prezentację w opakowaniu Barwa na przekroju: Charakterystyczna dla odmiany, jednolita, dopuszcza się zielone lub fioletowe/purpurowe wierzchołki o długości do 1cm w przypadku marchwi o długości nieprzekraczającej 10 cm, oraz do 2cm w przypadku pozostałej marchwi Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzeni mierzona w najszerszym przekroju, cm: Od 2 do 4 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia marchwi deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.2. BURAKI ĆWIKŁOWE kod wg słownika CPV: 03221111-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania buraków ćwikłowych. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-75356 Warzywa świeże – Badanie jakości  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Świeże, całe, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), czyste, jędrne, wolne od szkodników i szkód przez nich wyrządzonych, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, jednolite pod względem odmiany i wielkości Barwa na przekroju: Ciemnoczerwona, charakterystyczna dla odmiany Zapach: Niedopuszczalny obcy Średnica korzeni mierzona w najszerszym przekroju, cm: Od 4 do 10 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia buraków ćwikłowych deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.3. SELER KORZENIOWY kod wg słownika CPV: 03221100-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania selera korzeniowego. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-75356 Warzywa świeże – Badanie jakości  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyworaz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Kształtne, twarde, jędrne, bez pustych przestrzeni na przekroju podłużnym, czyste, bez stłuczeń i ordzawień skórki, zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), wolne od owadów i szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej, bez oznak wyrastania pędu kwiatostanowego Barwa na przekroju: Biała do białokremowej Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzenia selera korzeniowego w najszerszym przekroju, cm: Od 7 do 13 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia selera korzeniowego deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). I.4. PIETRUSZKA KORZENIOWA kod wg słownika CPV: 03221100-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania pietruszki korzeniowej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-75356 Warzywa świeże – Badanie jakości  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Zdrowe (bez oznak gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), czyste, twarde, jędrne, kształtne (bez rozwidleń i bocznych rozgałęzień), bez stłuczeń, pęknięć oraz ordzawień skórki, wolne od uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; nać pietruszki powinna być równo oberwana lub obcięta tuż przy główce, tak aby korzeń był nieuszkodzony Barwa na przekroju: Biała do białokremowej Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzenia selera korzeniowego w najszerszym przekroju, cm: Od 3 do 6 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia pietruszki korzeniowej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ).   I.5. CEBULA kod wg słownika CPV: 03221113-1 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania cebuli. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-75356 Warzywa świeże – Badanie jakości  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd korzeni: Cała, ścisła, jędrna, czysta, zdrowa (bez objawów gnicia, śladów pleśni, zmarznięcia), dojrzała, wystarczająco sucha, bez objawów wyrośnięcia lub kiełkowania, z zaschniętą szyjką i korzeniami, wolna od szkodników i uszkodzeń przez nich wyrządzonych, pozbawiona nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; dopuszczalne są lekkie zabrudzenia nie pokrywające więcej niż jednej piątej części powierzchni pojedynczej cebuli oraz powierzchowne pęknięcia i brak części łuski zewnętrznej (pod warunkiem, że miąższ cebuli jest chroniony) jeżeli nie wpływają one na ogólny wygląd produktu, jego jakość, trwałość i prezentację w opakowaniu Barwa: - łuski suchej – jasnożółta do jasnobrązowej - łuski mięsistej – białokremowa lub kremowozielona Dopuszczalne sa niewielkie wady zabarwienia Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica korzenia selera korzeniowego w najszerszym przekroju, cm: Od 3 do 6 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia cebuli deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). GRUPA II – KAPUSTA ŚWIEŻA I KISZONE II.1. KAPUSTA BIAŁA kod wg słownika CPV: 03221410-3 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania kapusty białej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-75356 Warzywa świeże – Badanie jakości  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd: Główki powinny być świeże, czyste, zdrowe (bez objawów gnicia, śladów pleśni), zwarte, bez oznak kwitnienia, wolne od owadów i szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; łodyga powinna być ucięta nieco poniżej najniższego poziomu wyrastania liści; liście powinny pozostać mocno przytwierdzone, a miejsce cięcia powinno być czyste; dopuszczalne są nieznaczne obicia, przycięcia liści zewnętrznych, niewielkie pęknięcia zewnętrznych liści oraz nieznaczne uszkodzenia spowodowane mrozem, pod warunkiem że nie mają one wpływu na ogólny wygląd, jakość, zachowanie jakości oraz prezentację w opakowaniu Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Masa główki, nie mniej niż, kg: - kapusta biała wczesna – 0,7 - kapusta biała – 1,2 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia kapusty białej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). II.2. KAPUSTA CZERWONA kod wg słownika CPV: 03221410-3 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania kapusty czerwonej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-75356 Warzywa świeże – Badanie jakości  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd: Główki powinny być świeże, czyste, zdrowe (bez objawów gnicia, śladów pleśni), zwarte, bez oznak kwitnienia, wolne od owadów i szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez choroby i szkodniki, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; łodyga powinna być ucięta nieco poniżej najniższego poziomu wyrastania liści; liście powinny pozostać mocno przytwierdzone, a miejsce cięcia powinno być czyste; dopuszczalne są nieznaczne obicia, przycięcia liści zewnętrznych, niewielkie pęknięcia zewnętrznych liści oraz nieznaczne uszkodzenia spowodowane mrozem, pod warunkiem że nie mają one wpływu na ogólny wygląd, jakość, zachowanie jakości oraz prezentację w opakowaniu Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Masa główki, nie mniej niż, kg: - kapusta biała wczesna – 0,7 - kapusta biała – 1,2 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia kapusty czerwonej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75356 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od 25kg do 30kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ).   II. 3. KAPUSTA KISZONA kod wg słownika CPV: 15331142-4 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania kapusty kiszonej. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-75021 Owoce świeże – Badanie jakości  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporzadzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s. 16 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne produkt otrzymany z poszatkowanej białej kapusty, poddanej kiszeniu poprzez zasolenie i fermentację. Wygląd: Wąskie paseczki kapusty o grubości 2-3 mm zanurzone w kwaśnym soku kapuścianym o słomkowo-żółtawym, przejrzystym kolorze. Barwa kapusty słomkowo-kremowa Kształt: Paseczki o nieregularnej grubości Rozmiar: Paski długości 2 – 25cm, w przekroju 2-3 mm na 4-6 mm Smak i zapach: Przyjemny słodkokwaśny smak i zapach. Niedopuszczalny obcy, mocno słony, stęchły 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz dozwolonych substancji dodatkowych zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Wymagania mikrobiologiczne Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem 4 Trwałość Okres przydatności do spożycia kapusty kiszonej deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 1 miesiąc od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 5 Badania Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 6 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 6 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią wiaderka plastikowe do 10l lub plastikowe beczki o pojemności do 120l wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania, klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). II.4. OGÓRKI KISZONE kod wg słownika CPV: 15331000-7 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania ogórków kiszonych. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-75021 Owoce świeże – Badanie jakości  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporzadzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s. 16 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne produkt otrzymany z ogórków gruntowych z dodatkiem roślinnych przypraw aromatyczno-smakowych, w słonej zalewie, poddany naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej, z ewentualnym dodatkiem kwasu sorbowego – w przypadku opakowań niehermetycznych, lub utrwalony w procesie pasteryzacji w opakowaniach hermetycznie zamkniętych Wygląd: Barwa ogórków oliwkwozielona, kształt możliwie prosty, powierzchnia wolna od uszkodzeń mechanicznych i plam chorobowych. Barwa zalewy od białoszarej do zielonkawoszarej, bez oznak śluzowacenia i zapleśnienia Konsystencja i przekrój poprzeczny: Ogórki jędrne, chrupkie, komory nasienne prawidłowo wypełnione Smak i zapach: Charakterystyczny dla ogórków kwaszonych, z wyczuwalnym smakiem i zapachem przypraw, bez obcych posmaków i zapachów 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz dozwolonych substancji dodatkowych zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Wymagania mikrobiologiczne Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem 4 Trwałość Okres przydatności do spożycia ogórków kiszonych deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 1 miesiąc od daty dostawy do magazynu Zamawiającego   5 Badania Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 6 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 6 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią wiaderka wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością o pojemności od 10kg do 20 kg Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania, klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ). GRUPA III – ZIEMNIAKI III.1. ZIEMNIAKI JADALNE kod wg słownika CPV: 03212100-1 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania ziemniaków jadalnych. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-74456 Rośliny okopowe – Badanie jakości ziemniaków  PN-R-74452 Rośliny okopowe – Pobieranie próbek ziemniaków  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-74456 Wygląd: Jednolite odmianowo, dojrzałe, zdrowe, niezazieleniałe, czyste, nie uszkodzone, nie nadmarznięte, nie porośnięte, o kształcie i zabarwieniu miąższu typowym dla odmiany, bez pustych miejsc wewnątrz miąższu Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Minimalna średnica poprzeczna, cm: - dla bulw okrągłych i okrągłoowalnych – 3,5 - dla bulw podłużnych – 3,0 Średnica poprzeczna: Dwa razy większa od poprzecznej Zawartość bulw, % wagowy, nie więcej niż: 1) zazieleniałych i z wadami wewnętrznymi – łącznie do 2 2) porażonych zgnilizną - 1 3) zanieczyszczonych mineralnie i organicznie - 1 4) o mniejszej średnicy (nie mniejszej jednak niż 28mm) - 2 5) porażonych parchem zwykłym - 3 6) uszkodzonych - 3 7) niekształtnych - 3 8) niedojrzałych - 2 9) innych odmian – 2 Zawartość bulw z wadami o których mowa powyżej w lp. 1 pkt. 1 – 7, % wagowy, nie więcej niż: 6 Zawartość bulw z wadami o których mowa powyżej w lp. 1, % wagowy, nie więcej niż: 8 Bulwy: 1) porośnięte kiełkami powyżej 3mm – nie dopuszcza się 2) nadmiernie zawilgocone na powierzchni – nie dopuszcza się 3) zaparzone – nie dopuszcza się 4) zapleśniałe – nie dopuszcza się 5) zamarznięte – nie dopuszcza się 6) zanieczyszczone środkami ochrony roślin – nie dopuszcza się 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia jabłek deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-74452 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1 5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią worki raszlowe od od 25kg do 30 kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ).   IV. 1. JABŁKA kod wg słownika CPV: 03222321-9 Niniejszym opisem przedmiotu zamówienia objęto wymagania, metody badań oraz warunki przechowywania i pakowania jabłek. Do stosowania niniejszego opisu przedmiotu zamówienia są niezbędne podane niżej dokumenty powołane. Stosuje się ostatnie aktualne wydanie dokumentu powołanego (łącznie ze zmianami):  PN-R-75021 Owoce świeże – Badanie jakości  Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. U. L 157 z 15. 06.2011, s 1 z późn. zm.)  Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. (Dz. U. L 364 z 20.12.2006, s 5 z późn. zm.)  Rozporzadzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. L 354 z 31.12.2008, s. 16 z późn. zm.)  Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.) Lp. Wymagania 1 Wymagania organoleptyczne, fizyczne Metody badań według PN-R-75356 Wygląd: Całe, zdrowe (bez oznak gnicia), czyste, odpowiednio dojrzałe ale nie przejrzałe, praktycznie wolne od szkodników, wolne od uszkodzeń miąższu przez nich wyrządzonych, pozbawione nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej; pod względem kształtu, rozmiaru i wybarwienia muszą spełniać wymogi cechy odmianowej; dopuszczalne są następujące wady pod warunkiem że nie wpływają one ujemnie na ogólny wygląd produktu, jego jakość, zachowanie jakości, prezentację w opakowaniu: - nieznaczne wady kształtu, rozwoju, wybarwienia, - nieznaczne i nieodbarwione odgniecenie nieprzekraczajace 1cm2 łącznej powierzchni, - lekkie uszkodzenie szypułki, - nieznaczne wady skórki które nie mogą przekraczać: -2cm na długości w przypadku wad o podłużnym kształcie; -1cm2 powierzchni całkowitej w przypadku pozostałych wad, z wyjątkiem plam parcha jabłoni, których łączna powierzchnia nie może przekraczać 0,25cm2; jabłka mogą być bez szypułek, pod warunkiem, że miejsce odłamania szypułki jest czyste, a sąsiadująca z nim skórka nie jest uszkodzona Smak i zapach: Niedopuszczalny obcy Jednolitość: Jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości Średnica mierzona w najszerszym przekroju poprzecznym, nie mniej niż, cm: 6,5 2 Wymagania chemiczne Zawartość zanieczyszczeń w produkcie oraz pozostałości pestycydów zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ) ). 3 Trwałość Okres przydatności do spożycia jabłek deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 14 dni od daty dostawy do magazynu Zamawiającego 4 Badania Pobieranie próbek i metody badań: Pobieranie próbek wg PN-R-75021 Sprawdzenie znakowania i stanu opakowania: Wykonanie metodą wizualną na zgodność z pkt. 5 Sprawdzenie masy netto: Wykonanie metodą wagową na zgodność z deklaracją producenta Oznaczenie cech organoleptycznych i fizycznych: Oznaczenie wg norm podanych w pkt. 1   5 Pakowanie, znakowanie, przechowywanie Pakowanie: Opakowania stanowią skrzynki do 25kg wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów, zabrudzeń, pleśni i uszkodzeń mechanicznych. Nie dopuszcza się stosowania opakowań zastępczych oraz umieszczania reklam na opakowaniach. Znakowanie: Do partii dostawczej należy dołączyć specyfikację zawierającą następujące informacje: nazwę produktu, nazwę odmiany, nazwę dostawcy – producenta, adres, kraj pochodzenia, warunki przechowywania, klasę jakości handlowej oraz pozostałe informacje zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem. Przechowywanie: Zgodnie z zaleceniami producenta 6 Częstotliwość dostaw Nie rzadziej niż 1 raz w tygodniu* Częstotliwość dostaw może być zmieniona w zależności od bieżących potrzeb wynikających z infrastruktury magazynowej, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa przechowywania żywności u Zamawiającego Postanowienia dotyczące tolerancji zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem ).  
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03000000-1

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Warunkiem udziału w postępowaniu jest wniesienie wadium. 2. Zamawiający określa wadium na kwoty: a) Dla części I (warzywa korzeniowe) - 600.00 złotych b) Dla części II (kapusta świeża i kiszone) - 500.00 złotych c) Dla części III (ziemniaki) - 550.00 złotych d) Dla części IV (jabłka) - 100.00 złotych W przypadku oferty składanej na kilka części kwoty wymaganego wadium należy zsumować. 3. Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach: a) Pieniądzu; b) Poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej; c) Gwarancjach bankowych; d) Gwarancjach ubezpieczeniowych;  e) Poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (dZ. U. z 2014 r. poz. 1804 oraz z 2015 r. poz. 978 i 1240) 4. Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacić na rachunek bankowy Zamawiającego przed upływem terminu składania ofert tj. do dnia 06-03-2017r. do godziny 10:00 Nazwa i numer konta: Zakład Karny w Jastrzębiu-Zdroju, ul. C.K. Norwida 23 44-268 Jastrzębie Zdrój Konto: NBP O/O Katowice numer konta: 86 1010 1212 3069 0013 9120 0000 z dopiskiem „WADIUM DKW.2232.1.2017.W dla części …..” Zamawiający uzna, że termin wpłaty wadium został dotrzymany, jeżeli przed upływem terminu składania ofert zostało uznane konto zamawiającego.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach