Przetargi.pl
Przeprowadzenie wyjazdowych warsztatów z zakresu budowania kompetencji życiowych i promocji zdrowia dla osób niepełnosprawnych intelektualnie oraz psychicznie

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Krakowie ogłasza przetarg

  • Adres: 30-529 Kraków, ul. Józefińska 14/002
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 012 6165420, 6165424 , fax. 012 6165428
  • Data zamieszczenia: 2010-11-24
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Krakowie
    ul. Józefińska 14/002 14/002
    30-529 Kraków, woj. małopolskie
    tel. 012 6165420, 6165424, fax. 012 6165428
    REGON: 35150530800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.krakow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przeprowadzenie wyjazdowych warsztatów z zakresu budowania kompetencji życiowych i promocji zdrowia dla osób niepełnosprawnych intelektualnie oraz psychicznie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie 4-dniowych wyjazdowych warsztatów z zakresu budowania kompetencji życiowych i promocji zdrowia dla osób niepełnosprawnych intelektualnie oraz psychicznie, zgodnie z poniższymi wytycznymi: 1 Uczestnikami warsztatów będą osoby niepełnosprawne w stopniu umiarkowanym i znacznym oraz ich otoczenie (tj. członkowie rodziny, sąsiedzi, osoby należące do tej samej kategorii społecznej, osoby ze wspólnego środowiska pracy, osoby związane środowiskowo z uczestnikiem), w tym: 1) I grupa: 54 osób niepełnosprawnych intelektualnie (dotkniętych zespółem downa, autyzmem, porażeniem mózgowym, zespołem Coffina i Lowryego, retinopatią lub epilepsją), w tym 4 osoby poruszające się na wózku inwalidzkim oraz 27 osób z ich otoczenia 2) II grupa: 38 osób niepełnosprawnych psychicznie (dotkniętych schizofrenią, depresją lub nerwicami) w tym 2 osoby poruszające się na wózku inwalidzkim oraz 18 osób ich otoczenia. 2. Organizacja zajęć 1) Zajęcia będą organizowane dla dwóch grup uczestników osobno. 2) Zamawiający dopuszcza zorganizowanie zajęć dla poszczególnych grup w odrębnych ośrodkach. 3) Zajęcia dla osób niepełnosprawnych będą prowadzone w grupach maksymalnie 6-osobowych 4) Zajęcia dla osób niepełnosprawnych będą odbywać się: a) I grupa - w 9 podgrupach, b) II grupa - w 7 podgrupach. 5) Zajęcia dla otoczenia będą odbywać się: a) otoczenie I grupy - w 2 podgrupach, b) otoczenie II grupy - w 1 podgrupie. 6) Zajęcia dla osób niepełnosprawnych z I grupy będą prowadzone w dziennym wymiarze nie większym niż 5 godzin dydaktycznych (45 - minutowych) zajęć tematycznych oraz 3 godziny dydaktyczne zajęć integracyjnych. 7) Zajęcia dla osób niepełnosprawnych z II grupy będą prowadzone w dziennym wymiarze nie większym niż 3 godziny dydaktyczne (45 - minutowych) zajęć tematycznych oraz 3 godziny dydaktycznych zajęć integracyjnych. Po każdej godzinie dydaktycznej nastąpi 15-minutowa przerwa. 8) Zajęcia dla otoczenia będą prowadzone w dziennym wymiarze nie większym niż 3,5 modułów trwających 90 minut. 9) Po każdej godzinie dydaktycznej nastąpi 15-minutowa przerwa. 10) Wykonawca przeprowadzi zajęcia integracyjne, wykorzystujące element zabawy, aktywności ruchowej, umożliwiające bezpośredni kontakt ze sobą uczestników warsztatów. 11) Zajęcia integracyjne będą prowadzone wspólnie z otoczeniem, w wymiarze: a) 1 godziny dydaktycznej 45 - minutowej - w podgrupach nie większych niż 14 - osobowe, b) 2 godziny dydaktyczne 45 - minutowe (z jedną 15 minutową przerwą) w podgrupach nie mniejszych niż 20 osób 3. Tematyka oraz wymiar zajęć dla osób niepełnosprawnych: 1) Higiena osobista (zajęcia prowadzone przez pielęgniarkę środowiskową) - 4 godziny dydaktyczne dla każdej podgrupy: c) mycie ciała i jamy ustnej, d) używanie środków do higieny osobistej, e) pranie bielizny i odzieży 2) Trening ekonomiczny (zajęcia prowadzone przez osobę posiadającą wykształcenie wyższe oraz przygotowanie pedagogiczne) - 4 godziny dydaktyczne dla każdej podgrupy: a) tworzenie budżetu domowego/osobistego, b) racjonalne gospodarowanie budżetem, c) planowanie wydatków 3) Trening kompetencji finansowych (zajęcia prowadzone przez osobę posiadającą wykształcenie wyższe oraz przygotowanie pedagogiczne) - 4 godziny dydaktyczne dla każdej podgrupy: a) otwieranie i obsługa rachunku bankowego, b) używanie karty debetowej, c) zakładanie i obsługa rachunku bankowego elektronicznego, d) wykonywanie przelewów, e) odróżnianie karty debetowej i kredytowej. 4) Trening aktywności fizycznej (zajęcia prowadzone przez fizjoterapeutę w sali wyposażonej w sprzęt sportowo-rehabilitacyjny lub na basenie) - 2 godziny dydaktyczne dla każdej podgrupy: a) proste ćwiczenia usprawniające fizycznie dla rożnych typów niepełnosprawności, b) ćwiczenia, które można wykonywać z udziałem innej osoby. c) wyjaśnienie wpływu kondycji fizycznej na funkcjonowanie społeczne i zawodowe, W przypadku zajęć na basenie Wykonawca zapewni opiekę ratownika WOPR. 4. Tematyka oraz wymiar zajęć dla otoczenia (zajęcia prowadzone przez osobę posiadającą wykształcenie wyższe oraz przygotowanie pedagogiczne) 1) Kształcenie kompetencji w zakresie wspierania osób niepełnosprawnych w procesie leczenia - 3 moduły 90 - minutowe dla każdej podgrupy: 1. metody i sposoby wpierania aktywności osób niepełnosprawnych intelektualnie 2. metody i sposoby wpierania aktywności osób chorujących psychicznie 3. psychodrama jako terapeutyczna metoda pracy 4. budowanie pozytywnych relacji w sytuacji choroby 5. motywująca informacja zwrotna 2) Rodzic w procesie zdrowienia - 2 moduły 90 - minutowe dla każdej podgrupy a) rodzaje mechanizmów obronnych występujących w relacjach osób chory-opiekun i ich konsekwencje w kontaktach z innymi, b) emocje w sytuacjach choroby i ich konsekwencje w relacjach z innymi 3) przygotowanie otoczenia do radzenia sobie ze stresem i wypaleniem w kontakcie z osobą chorująca, niepełnosprawną - 5,5 modułu 90 - minutowego dla każdej podgrupy a) Niekorzystne oddziaływania sytuacji przeciążenia i przeszkody w kontaktach interpersonalnych agresja, wycofywanie się, zachowania depresyjne, mechanizmy obronne b) Wypalenie: Syndrom wypalenia Symptomy wypalenia Fazy wypalenia Sposoby przeciwdziałania wypaleniu c) Indywidualny plan działania w walce ze stresem modyfikacja własnej optyki stresu, czyli sposobu spostrzegania potencjalnych źródeł stresu restrukturyzacja własnego środowiska pracy (czasu, ilości, sposobu pracy, stosunków społecznych w pracy) zmiana własnego stylu życia w kierunku zwiększania odporności na stres przeciwdziałanie wystąpieniu negatywnych skutków zaistniałego już stresu przez relaksację, wentylację emocji, biofeedback, medytację i inne. metoda formowania pozytywnego obrazu siebie według Maxwella Malza. ćwiczenia relaksacyjno oddechowe ćwiczenia relaksacyjne oczu (po długotrwałej pracy przy komputerze) automasaż d) aktywność fizyczna 5. W ramach warsztatów Wykonawca zorganizuje dla wszystkich uczestników wycieczkę do muzeum, skansenu, teatru, zamku, dworu, pałacu, itp., oddalonych maksymalnie 50 km od miejsca pobytu. Celem wycieczki będzie nauka zachowań w miejscach publicznych jako forma kształtowania kompetencji społecznych i umiejętności korzystania z oferty kulturalnej. 6. Podczas realizacji usługi Wykonawca zobowiązany jest do: 1) prowadzenia dziennika każdych zajęć zawierającego listę obecności, wymiar godzin i tematykę zajęć, 2) prowadzenia warsztatów w sposób dostosowany do możliwości intelektualnych i fizycznych uczestników, z wykorzystaniem, filmu instruktażowego, ilustracji, broszur tematycznych oraz ćwiczeń integrujących grupę 3) zapewnienia w czasie zajęć każdemu uczestnikowi dostępu do komputerów z Internetem, 4) zapewnienia atrapy karty kredytowej i bankomatowej 5) oznaczenia dokumentów wytworzonych w związku z realizacją przedmiotu zamówienia, materiałów, sal w których odbywać się będą zajęcia itp. zgodnie z wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, (http://www.efs.gov.pl/Documents/wytyczne_04_02.pdf) 6) wydania po zakończeniu realizacji usługi zaświadczeń o ukończeniu warsztatów oznakowanych zgodnie z w/w wytycznymi, 7) prowadzenia dokumentacji fotograficznej usługi, 8) zachowania w tajemnicy wszelkich danych osobowych, do których uzyskał dostęp w związku z wykonywaniem zadania oraz przestrzegania innych postanowień ustawy o ochronie danych osobowych. 7. Uczestnicy warsztatów otrzymają: 1) wszyscy uczestnicy: a. długopis metalowy typu Zenit, b. teczkę tekturową, format A4, zamykaną, lakierowaną, c. zeszyt 32 kartkowy w kratkę, d. identyfikator, e. materiały z zakresu edukacji i promocji zdrowia dostosowane do potrzeb grupy uczestników (nie mniej niż 16 stron tekstu z ilustracjami, format A4), f. skrypt zajęć dla każdego uczestnika zawierający materiał omawiany na zajęciach, wskazówki, porady. 2. osoby niepełnosprawne: 1. podczas zajęć z higieny osobistej: ręcznik o wymiarach min. 50 x 100 cm, gramatura 450g/m2, mydło 100g, szampon z ekstraktami z roślin min. 250ml, szczoteczkę do zębów dla dorosłych miękką, pastę do zębów min. 75g ), 2. podczas zajęć trening ekonomiczny: kalkulator, kalendarz książkowy, maksymalnie 3 dni na 1 stronie, format A5, notes A5, 100 kartek w kratkę, 3. podczas treningu aktywności fizycznej: czapkę z daszkiem, rozmiar uniwersalny z możliwością regulacji, kolor zielony, przód biały z logo POKL. 8. Wykonawca może zostać skontrolowany w zakresie przedmiotu zamówienia przez Zamawiającego lub podmiot kontrolujący Zamawiającego. 9. W razie potrzeby Wykonawca zapewni opiekę pielęgniarską lub opiekę lekarską polegającą na wezwaniu lekarza do ośrodka lub dowiezieniu uczestnika pobytu do przychodni/szpitala. 10. Miejsce zakwaterowania i realizacji zajęć w czasie wyjazdu: 1) Miejscowość o charakterze turystyczno-wypoczynkowym, w odległości do 150 km od Krakowa 2) Zakwaterowanie w ośrodku wypoczynkowym, szkoleniowym, pensjonacie, hotelu lub gospodarstwie agroturystycznym 3) Stołówka musi mieścić się w budynku zakwaterowania, bądź nie dalej niż 100 m od niego 4) Pokoje 1 lub 2 lub 3 lub 4 osobowe (z możliwością dostawek wyłącznie w przypadku prośby ze strony otoczenia o wspólny pokój) z łazienkami, bez ograniczeń w korzystaniu z zimnej i ciepłej wody. 5) Ośrodek musi dysponować co najmniej 6 pokojami (z łazienkami) dostosowanymi dla osób na wózkach inwalidzkich 6) Wykonawca zapewni dodatkowe 2 pokoje na potrzeby ewentualnych konsultacji i uzgodnień wewnątrzgrupowych 7) Ośrodek musi posiadać sale do zajęć grupowych, dostępne w trakcie wyjazdu w czasie umożliwiającym realizację harmonogramu zajęć zapewniające możliwość przeprowadzenia zajęć powyżej opisanych grup. Sale muszą posiadać przestrzeń na ćwiczenia ruchowe itp. 8) Każda z sal, o których mowa w pkt 7 musi być wyposażona w: rzutnik multimedialny z ekranem i możliwością podłączenia do laptopa, tablicę typu flipchart z markerami (4 x czarny, 2 x niebieski, 2x zielony, 2x czerwony), 1 ryzę papieru białego A4 do drukarki. 9) Ośrodek musi umożliwiać drukowanie i kserowanie materiałów do zajęć. 10) Ośrodek musi posiadać basen lub salę sportową wyposażoną w sprzęt sportowo-rehabilitacyjny (atlasy, piłki, materace itp.), umożliwiający realizację zajęć, o których mowa w ust. 3 pkt 4. 11) W ośrodku lub w jego okolicy musi znajdować zadaszone miejsce na grill lub miejsce na ognisko posiadające miejsca do siedzenia dla każdego uczestnika wyjazdu. Wykonawca zorganizuje co przynajmniej 1 raz grill lub ognisko dla wszystkich uczestników wyjazdu. 11. Wykonawca zapewni dojazd uczestnikom wyjazdu z Krakowa z siedziby Zamawiającego do miejsca pobytu i z powrotem autokarami, zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi przewozu osób. Wyjazd z Krakowa w godzinach uzgodnionych z Zamawiającym. Wyjazd z miejsca pobytu w godzinach popołudniowych (po obiedzie, wykwaterowaniu i wyposażeniu w prowiant uczestników wyjazdu przez Wykonawcę. Wykonawca zapewnia sprawdzenie stanu technicznego autokarów przez Policję w dniu wyjazdu (z Krakowa i z miejscowości pobytu). Kierowca musi uzyskać protokół dopuszczenia pojazdu i kierowcy do przewozu osób. Kierowca musi posiadać wymagane przepisami dokumenty m.in. licencję przewoźnika. Wykonawca zapewni autokar sprawny technicznie. Przewoźnik musi posiadać wymagane prawem ubezpieczenia. Kierowca jest zobowiązany do dbania o czystość autokaru podczas podróży (zewnątrz jak i wewnątrz). 12. Uczestnicy wyjazdu zostaną ubezpieczeni od następstw nieszczęśliwych wypadków w trakcie przejazdów oraz w trakcie trwania wyjazdu oraz kosztów leczenia na kwotę nie mniejszą niż 10 000,00 PLN na każdego uczestnika. Wykonawca zobowiąże się do przedłożenia Zamawiającemu polisy - umowy ubezpieczenia uczestników wyjazdu nie później niż 48 godzin przed terminem wyjazdu. 13. Wyżywienie: 1) Wykonawca zapewni minimum 3 posiłki dziennie (śniadanie, dwudaniowy obiad z deserem, kolacja) oraz dostęp do napojów (kawa, herbata, sok, woda mineralna i ciastka) w ramach przerw miedzy zajęciami zgodnie z normami żywieniowymi zalecanymi przez Instytut Żywienia i Żywności. Przy opracowywaniu menu należy uwzględnić 3 osoby z dietą wegetariańską. Menu dla 6 osób z dietą lekkostrawną, cukrzycową opracuje zapewniony przez Wykonawcę dietetyk. 2) Menu-wyżywienie na 1 osobę: Dzień I Śniadanie: herbata lub kawa z mlekiem 200 ml, cukier 10g, sok owocowy bez cukru 100 ml, jogurt owocowy 100g, muesli 35 g, płatki śniadaniowe 35g, mleko 250 ml, miód 5 g, dżem 10g, ser żółty 2 rodzaje (łagodny i wędzony) 50g łącznie, masło 5g, pomidor i ogórek świeży 75g łącznie, pieczywo (w tym pieczywo ciemne, bułki) 150g, polędwica sopocka 50g, twarożek śmietankowy 70g, jabłko lub banan min. 100g Obiad: barszcz z ziemniakami 400 ml, surówka z pomidora, cebuli i śmietany 100g, filet z kurczaka pieczony 150g (opcjonalnie dla wegetarian faszerowana papryka (farsz z ryżu, warzyw i sera) 200g, ziemniaki z wody 150g, kompot 200 ml, deser: winogrona 100g, gruszki 100g. Kolacja: szaszłyki (drobiowe z kurczaka/indyka i wegetariańskie, każdy z co najmniej 3 składników, w mięsnych mięso ma stanowić min. 50% wagi szaszłyka) 200g, pieczywo 100g (w tym ciemne, bułki), herbata 200 ml, cukier 10g, pieczone ziemniaki 150g, keczup 5g, musztarda 5g, ogórek kiszony (30g). Dzień II Śniadanie: herbata lub kawa z mlekiem 200 ml, cukier 10g, sok owocowy bez cukru 100 ml, jogurt owocowy 100g, muesli 35 g, płatki śniadaniowe 35g, mleko 250 ml, miód 5 g, dżem 10g, ser żółty 2 rodzaje (łagodny i wędzony) 50g łącznie, masło 5g, pomidor i ogórek świeży 75g łącznie, pieczywo (w tym pieczywo ciemne, bułki) 150g, polędwica sopocka 50g, twarożek śmietankowy 70g, jabłko lub banan min. 100g Obiad: zupa pomidorowa z ryżem 400ml, placki ziemniaczane (300g), sos pieczarkowy 100g, sos z mięsa i papryki 100g (mięso min. 50% wagi sosu), kompot 200 ml, deser: szarlotka 150g, pomarańcza 1 sztuka. Kolacja: zapiekanka z ziemniaków, brokułów i sera w sosie beszamelowym (300 g), pieczywo 75g (w tym ciemne, bułki), herbata 200 ml, cukier 10g, szaszłyki owocowe (min 3 owoce w tym min. 1 świeży, pozostałe mogą być konserwowe) 150 g. Dzień III Śniadanie: herbata lub kawa z mlekiem 200 ml, cukier 10g, sok owocowy bez cukru 100 ml, jogurt owocowy 100g, muesli 35 g, płatki śniadaniowe 35g, mleko 250 ml, miód 5 g, dżem 10g, ser żółty 2 rodzaje (łagodny i wędzony) 50g łącznie, masło 5g, pomidor i ogórek świeży 75g łącznie, pieczywo (w tym pieczywo ciemne, bułki) 150g, polędwica sopocka 50g, twarożek śmietankowy 70g, jabłko lub banan min. 100g Obiad: zupa fasolowa 400 ml, ryż 150g, ryba (mintaj lub morszczuk) 200g, gotowane warzywa (marchew, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, papryka) 150g, kompot 200ml, banany pieczone z czekoladą 150g, mandarynki 3 sztuki. Kolacja: sałatka grecka (pomidor, sałata, ogórek, czerwona cebula, ser typu feta oliwa z oliwek) 150 g, grillowany kurczak 150 g, pieczywo 75g (w tym ciemne, bułki), herbata owocowa 200 ml, cukier 10g grysik orkiszowy na mleku z sokiem owocowym 150g. Dzień IV Śniadanie: herbata lub kawa z mlekiem 200 ml, cukier 10g, sok owocowy bez cukru 100 ml, jogurt owocowy 100g, muesli 35 g, płatki śniadaniowe 35g, mleko 250 ml, miód 5 g, dżem 10g, ser żółty 2 rodzaje (łagodny i wędzony) 50g łącznie, masło 5g, pomidor i ogórek świeży 75g łącznie, pieczywo (w tym pieczywo ciemne, bułki) 150g, polędwica sopocka 50g, twarożek śmietankowy 70g, jabłko lub banan min. 100g Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem 400ml, makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym (400g, w tym mięsa min. 100g, brokułów min 100g), kompot owocowy 200 ml, galaretka z zsiadłego mleka z owocami kandyzowanymi 150 g, Kolacja: ryba (minataj, morszczuk) pieczona w folii z masłem cytrynowym 200g, ziemniaki pieczone z ziołami 200g, zielona sałata (min. 2 rodzaje) z sosem vinegrette 100g, herbata owocowa 2400 ml, cukier 10g, piernik na miodzie naturalnym polany czekoladą 150g.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 804000008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=27000
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach