Przetargi.pl
Przeprowadzenie warsztatów podnoszących kompetencje społeczne osób dotkniętych problemem alkoholowym

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Krakowie ogłasza przetarg

  • Adres: 30-529 Kraków, ul. Józefińska 14/002
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 012 6165420, 6165424 , fax. 012 6165428
  • Data zamieszczenia: 2010-10-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Krakowie
    ul. Józefińska 14/002 14/002
    30-529 Kraków, woj. małopolskie
    tel. 012 6165420, 6165424, fax. 012 6165428
    REGON: 35150530800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.krakow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przeprowadzenie warsztatów podnoszących kompetencje społeczne osób dotkniętych problemem alkoholowym
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie warsztatów dla uczestników projektu Pora na aktywność i ich otoczenia umożliwiające podniesienie kompetencji życiowych i umiejętności społecznych umożliwiających powrót do życia społecznego i aktywności zawodowej osób z problemem alkoholowym. 2. Warsztaty będą prowadzone dla osób pogrupowanych w następujące grupy tematyczne: 1) Grupa I: osoby mające problem z alkoholem uświadomiony lub nieuświadomiony z niską motywacją do podjęcia terapii oraz zachowania abstynencji. 77 osób dorosłych i 7 dzieci ( w tym 1 niepełnosprawne dziecko) 2) Grupa II: osoby uzależnione od alkoholu po przerwaniu leczenia lub powracające do alkoholu po zakończonym leczeniu, nie potrafiące zachować abstynencji. 42 osoby dorosłe, i 1 dziecko 3) Grupa III: dorośli członkowie rodzin, w których istnieje problem alkoholowy. 19 osób dorosłych, i 21 dzieci.( w tym 3 niepełnosprawnych dzieci) 3. Realizacja usługi polega na przeprowadzeniu warsztatów dla każdej z wymienionych grup w postaci odrębnego cyklu zajęć w formie zajęć stacjonarnych oraz zajęć w formie wyjazdowej. 4. Wykonawca przeprowadzi zajęcia wg poniższej specyfikacji: Nazwa usługi Forma Odbiorca Ilość godzin łącznie na uczestnika Liczba godzin warsztatów stacjonarnych Liczba godzin warsztatów wyjazdowych Trening umiejętności społecznych, asertywnych zachowań abstynenckich, komunikacji interdyscyplinarnej, zdrowego stylu życia Zajęcia grupowe Uczestnicy dorośli 22 6 16 Poradnictwo specjalistyczne Porady indywidualne Uczestnicy dorośli 2 0 2 Trening umiejętności społecznych dotyczący wzmacniania własnej wartości i skuteczności w działaniu Zajęcia grupowe Uczestnicy dorośli 7 2 5 Warsztaty antystresowe i relaksacyjne Zajęcia grupowe Uczestnicy dorośli 10 5 5 Psychoedukacja w zakresie przeciwdziałania uzależnieniom Zajęcia grupowe Uczestnicy dorośli 19 5 14 Opieka nad dziećmi podczas zajęć rodziców Zajęcia grupowe Dzieci uczestników 64 22 42 Poradnictwo specjalistyczne medyczne dotyczące choroby alkoholowej Zajęcia grupowe Uczestnicy dorośli 4 4 0 5. Podczas realizacji usługi Wykonawca zobowiązany jest do: 1) prowadzenia dziennika każdych zajęć zawierający listę obecności, wymiar godzin i tematy zajęć, 2) dostarczenia materiałów dydaktycznych i publikacji z zakresu problemów alkoholowych dla każdego uczestnika w tym materiałów dla dzieci. 3) zapewnienia materiałów szkoleniowych dla każdego uczestnika: komplet cienkopisów 4 w kolorach (czerwony, niebieski, zielony, czarny) długopis metalowy typu zenit, teczkę tekturową lakierowaną na rzepę, zeszyt 30 kartkowy w kratkę, identyfikator. 4) przekazania podczas części wyjazdowej każdemu koszulki bawełnianej z krótkim rękawem (rozmiary od XS do XXL) w kolorze białym (gramatura materiału min 150 g/m2), z nadrukiem metodą sitodruku przedstawiającym logo POKL i Unii Europejskiej - Europejskiego Funduszu Społecznego i napis Człowiek - najlepsza inwestycja! 5) oznaczenia dokumentów wytworzonych w związku z realizacją przedmiotu zamówienia, materiałów, sal w których odbywać się będą zajęcia itp. zgodnie z wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (http://www.efs.gov.pl/Documents/wytyczne_04_02.pdf) 6) wydania po zakończeniu realizacji usługi zaświadczeń oznakowanych zgodnie z w/w wytycznymi POKL, 7) prowadzenia dokumentacji fotograficznej usługi, 8) opracowania indywidualnego planu terapii dla każdego uczestnika oddzielnie na zakończenie udziału w warsztatach, 9) zachowania w tajemnicy wszelkich danych osobowych, do których uzyskał dostęp w związku z wykonywaniem zadania oraz przestrzegania innych postanowień ustawy o ochronie danych osobowych. 10) przedstawienia na 5 dni roboczych przed rozpoczęciem zajęć harmonogramu warsztatów do zaakceptowania przez Zamawiającego. 6. Wykonawca może zostać skontrolowany w zakresie przedmiotu zamówienia przez Zamawiającego lub podmiot kontrolujący Zamawiającego. 7. Wymagania dotyczące części stacjonarnej: 1) Miejsce realizacji: Lokale w granicach administracyjnych Krakowa, posiadające: salę do zajęć - świetlicowa na min. 12 osób, wyposażoną w sprzęt audio - video (telewizor, DVD, flipczart z pisakami oraz papierem, projektor multimedialny) - salę do zajęć dla dzieci wraz wyposażeniem w zabawki, gry planszowe i materiały plastyczne, wyposażoną w telewizor, DVD, filmy dla dzieci i młodzieży pokój do zajęć indywidualnych, wyposażony w co najmniej krzesła i stół Lokal oraz sale muszą być dostosowane do korzystania z nich przez osoby niepełnosprawne poruszające się na wózku inwalidzkim. 2) Wyżywienie: Wykonawca zapewni dla uczestników serwis kawowy i wyżywienie dla dzieci na każde zajęcia. Dorośli : Menu - serwis kawowy na zajęcia: kawa - 250 ml/osoba herbata - 250 ml/osoba woda mineralna butelka 0,5 l /osoba Soki owocowe / jabłkowy, pomarańczowy / w dzbankach 250 ml na osobę, ciasteczka konferencyjne - 15 dkg na osobę /osoba Dzieci: Menu: drożdżówka 1 sztuka batonik typu Grześki w czekoladzie - 1 sztuka Soki owocowe / jabłkowy , pomarańczowy / w dzbankach 250 ml na osobę, herbata - 250 ml/osoba woda mineralna butelka 0,5 l / osoba, owoc 1 sztuka (jabłko lub banan) / osoba 3) Wymagania dot. realizacji usługi - opieka nad dziećmi beneficjentów: opieka będzie odbywać się podczas uczestniczenia rodziców w zającach grupowych oraz podczas ich zajęć indywidualnych - harmonogram opieki nad dziećmi winien być równoległy do harmonogramu zajęć rodziców na 10 dzieci wymagany jest 1 opiekun w przypadku uczestnictwa dziecka(dzieci) niepełnosprawnego konieczne jest zapewnienie oddzielnego opiekuna dla tego dziecka Zajęcia winny być dostosowane do warunków pogodowych oraz możliwości dzieci Wykonawca zobowiązany jest do zabezpieczenia dla dzieci materiałów plastycznych, dydaktycznych, gier, sprzętu sportowego, wejściówek na zajęcia zorganizowane 4) Wykonawca zorganizuje dla Zamawiającego spotkanie podsumowujące realizację całej usługi w miesiącu grudniu 2010 r., po zakończeniu części wyjazdowej. 8. Wymagania dotyczące części wyjazdowej: 1) Miejsce realizacji: Miejscowość o charakterze turystyczno-wypoczynkowym, w odległości do 150 km od Krakowa 2) Transport: Wykonawca zapewni dojazd uczestnikom wyjazdu z Krakowa z siedziby Zamawiającego do miejsca pobytu i z powrotem, oraz na wycieczki autokarami, zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi przewozu osób. Wyjazd z Krakowa w godzinach uzgodnionych z Zamawiającym (umożliwiający dojazd do miejsca wypoczynku przed godziną 9.00. Wyjazd powrotny do Krakowa w godzinach popołudniowych. Wykonawca zapewnia sprawdzenie stanu technicznego autokarów przez Policję w dniu wyjazdu (z Krakowa i z miejscowości pobytu). Kierowca musi uzyskać protokół dopuszczenia pojazdu i kierowcy do przewozu osób. Kierowca musi posiadać wymagane przepisami dokumenty m.in. licencję przewoźnika.: Wykonawca zapewni autokar sprawny technicznie. Przewoźnik musi posiadać wymagane prawem ubezpieczenia. Kierowca jest zobowiązany do dbania o czystość autokaru podczas podróży (zewnątrz jak i wewnątrz). 3) Zakwaterowanie: Ośrodek wypoczynkowy, szkoleniowy, hotel lub gospodarstwo agroturystyczne) . Ośrodek musi posiadać: salę do zajęć - świetlicowa na min. 12 osób, wyposażoną w sprzęt audio - video (telewizor, DVD, flipczart z pisakami oraz papierem, projektor multimedialny) - salę do zajęć dla dzieci wraz wyposażeniem w zabawki, gry planszowe i materiały plastyczne, wyposażoną w telewizor, DVD, filmy dla dzieci i młodzieży pokój do zajęć indywidualnych, wyposażony w co najmniej krzesła i stół Ośrodek, sale oraz co najmniej 1 pokój mieszkalny muszą być dostosowane do korzystania z nich przez osoby niepełnosprawne poruszające się na wózku inwalidzkim. Ośrodek musi posiadać miejsce na ognisko 4) Wykonawca zapewnia 5 noclegów w pokojach 2, 3 i 4 osobowych z łazienkami wyposażonymi w natryski i WC. Pokoje powinny być wyposażone co najmniej w szafy, krzesła, stolik, łóżka z pościelą oraz szafki przy łóżkach. 5) Ubezpieczenie: Uczestnicy wyjazdu muszą zostać ubezpieczeni od następstw nieszczęśliwych wypadków w trakcie przejazdów oraz w trakcie trwania wyjazdu oraz kosztów leczenia na kwotę nie mniejszą niż 10 000,00 PLN na każdego uczestnika. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu polisę - umowę ubezpieczenia uczestników wyjazdu nie później niż 48 godzin przed terminem wyjazdu 6) Opieka medyczna: W razie potrzeby Wykonawca zapewni opiekę pielęgniarską lub opiekę lekarską polegającą na wezwaniu lekarza do ośrodka lub dowiezieniu uczestnika pobytu do przychodni/szpitala. 7) Podczas części wyjazdowej Zamawiającego będzie reprezentował pracownik, którego zadaniem będzie wizytowanie przebiegu wyjazdu i pobytu uczestników Koszt pobytu pracownika Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany uwzględnić w cenie oferty. 8) Wyżywienie: Wykonawca zapewni minimum 3 posiłki dziennie (śniadanie, dwudaniowy obiad, kolacja), zgodnie z normami żywieniowymi zalecanymi przez Instytut Żywienia i Żywności. Wykonawca zapewni uczestnikom menu zgodnie z poniższą specyfikacją oraz suchy prowiant na czas wycieczek i podróży powrotnej do Krakowa. W przypadku organizacji całodziennych zajęć wyjazdowych poza miejsce pobytu Wykonawca zapewni uczestnikom gorący posiłek w postaci dwudaniowego obiadu. Po przyjeździe na miejsce pobytu uczestnicy otrzymają ciepły posiłek. Wykonawca zapewni dla uczestników serwis kawowy i wyżywienie dla dzieci na każde zajęcia. Dorośli : Menu - serwis kawowy na zajęcia : kawa - 250 ml/osoba herbata - 250 ml/osoba woda mineralna butelka 0,5 l / osoba ., Soki owocowe / jabłkowy , pomarańczowy / w dzbankach 250 ml na osobę, ciasteczka konferencyjne - 15 dkg na osobę /osoba Dzieci: Menu: drożdżówka z marmoladą 1 sztuka batonik typu Grześki w czekoladzie - 1 sztuka Soki owocowe / jabłkowy, pomarańczowy / w dzbankach 250 ml na osobę, herbata - 250 ml/osoba /osoba , woda mineralna butelka 0,5 l / osoba, owoc 1 sztuka (jabłko lub banan) / osoba Menu (ilości podane na 1 osobę) 1 dzień Śniadanie: serek homogenizowany owocowy - 1 sztuka 200 ml , rolada z indyka -50 gr, zupa mleczna -400 ml masło - 50 gr, dżem - 50 gr, miód - 30 gr, pomidor -1 szt., herbata -250 ml, bułka - 1 sztuka , pieczywo mieszane -5 kromek obiad : 1 danie : zupa pomidorowa z makaronem / 400 ml/ 2 danie : kotlet mielony, 150 gr ziemniaki 200gr sałata ze śmietaną, 150 gr banan, 1 sztuka butelka wody mineralnej 500 ml kolacja: Bigos - 400 ml , ser żółty-50 gr, masło -50gr , blok szynkowy -50gr, dżem -50gr, miód -20 gr, pomidor 1 sztuka , pieczywo mieszane 5 kromek , herbata 250 ml, cukier 2 łyżeczki 2 dzień Śniadanie: szynka tyrolska - 50 gr , jajko gotowane- 1 szt. , masło- 50gr, dżem-50gr, miód -30 gr, pieczywo mieszane 5 kromek , herbata -250 ml, cukier 2 łyżeczki,pomidor- 1 szt, soki z owoców 250 ml obiad 1 danie : zupa jarzynowa / 400 ml/ 2 danie : zrazy wołowe zwijane w sosie, 300 gr ziemniaki 200gr surówka z warzyw mieszanych, 150 gr jabłko, 1 sztuka butelka wody mineralnej 500 ml kolacja: spaghetti 400 gr , ser żółty- 50gr, blok szynkowy- 50gr, ogórek świeży plasterkowany - 100 gr , masło- 50gr, dżem- 50gr, miód- 30 gr , pieczywo mieszane - 5 kromek , herbata 250 ml, cukier 2 łyżeczki 3 dzień Śniadanie: kakao 250 ml, rogal - 1 szt., polędwica- 50gr, pieczeń rzymska- 50gr, serek topiony 1 szt., masło- 50gr, pomidor - 1 szt. , dżem- 50gr, miód - 30 gr , pieczywo mieszane - 5 kromek , herbata 250 ml, cukier 2 łyżeczki Obiad 1 danie : biały barszcz z 1 jajkiem / 400 ml/ 2 danie : gulasz wołowy, 300 gr kasza 00gr ogórek małosolny, 150 gr jabłko, 1 sztuka kompot wieloowocowy 250 ml kolacja: kiełbaski na gorąco - 200 gr. ,ser żółty - 50 gr , szynka pieczona- 50 gr, masło- 50 gr, dżem- 50 gr, miód - 30 gr , pieczywo mieszane - 5 kromek , herbata 250 ml, cukier 2 łyżeczki/ 4 dzień Śniadanie: zupa mleczna - 400 m , bułka- 1 szt, masło- 50 gr, twarożek- 50 gr, dżem- 50 gr, szynka indycza- 50 gr, pomidor - 1 szt. , miód - 30 gr , pieczywo mieszane - 5 kromek , herbata 250 ml, cukier 2 łyżeczki Obiad 1 danie : zupa ogórkowa z ryżem / 400 ml/ 2 danie : gołąbki w sosie pomidorowym, 300 gr ziemniaki 200gr ogórek małosolny, 150 gr wafelki śmietankowe 100 gr kisiel 200 ml kolacja: kiełbasa żywiecka- 50 gr, masło- 50 gr, blok turystyczny- 50 gr, ser żółty- 50 gr, jajko gotowane- 1 szt. , dżem- 50 gr, miód, ogórek świeży krojony - 100 gr , pieczywo mieszane - 5 kromek , herbata 250 ml, cukier 2 łyżeczki 5 dzień Śniadanie: kawa Inka 250 ml lub herbata 250 ml , bułka maślana- 1 szt, serek topiony - 1 szt. , blok łopatkowy- 50 gr , pieczeń węgierska- 50 gr , masło- 50 gr, dżem- 50 gr, miód - 30 gr , pieczywo mieszane - 5 kromek , herbata 250 ml, cukier 2 łyżeczki obiad 1 danie : krupnik z zieleniną / 400 ml/ 2 danie : kotlet rybny 200 gr ziemniaki 200gr surówka z kapusty i marchwi, 150 gr jabłko - 1szt butelka wody mineralnej 500 ml kolacja :racuchy z cukrem 3 szt - 150 gr , ser żółty- 50 gr, masło- 50 gr, żywiecka- 50 gr szynka tyrolska- 50 gr, dżem- 50 gr, miód- 30 gr , ogórek małosolny - 1 szt, herbata 250 ml, cukier 2 łyżeczki, pieczywo mieszane - 5 kromek 6 dzień Śniadanie: zupa mleczna - 400 m , bułka- 1 szt, masło- 50 gr, twarożek- 50 gr, dżem- 50 gr, szynka indycza- 50 gr, pomidor - 1 szt. , miód - 30 gr , pieczywo mieszane - 5 kromek , herbata 250 ml, cukier 2 łyżeczki obiad 1 danie : rosół z makaronem / 400 ml/ 2 danie : kotlet drobiowy panierowany 200 gr ziemniaki 200gr mizeria ze śmietaną , 150 gr jabłko - 1szt butelka wody mineralnej 500 ml kolacja: kiełbaski na gorąco - 200 gr. ,ser żółty - 50 gr , szynka pieczona- 50 gr, masło- 50 gr, dżem- 50 gr, miód - 30 gr , pieczywo mieszane - 5 kromek , herbata 250 ml, cukier 2 łyżeczki 9. Warunki dodatkowe: 1) Zamawiający może udzielić Wykonawcy zamówień uzupełniających w trybie zamówienia z wolnej ręki w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego, stanowiących nie więcej niż 50 % wartości zamówienia podstawowego i polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówienia 2) Wszelkie kontakty z Zamawiającym mogą odbywać się w godzinach pracy Zamawiającego, tj. w poniedziałek w godzinach od 9:00 do 17:00 oraz od wtorku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:30. 3) Zamawiający ustala, że oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje Zamawiający i Wykonawcy przekazują sobie w formie pisemnej, faksem lub drogą elektroniczną, na adres: do@mops.krakow.pl.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 804000008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=27000
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach