Przetargi.pl
Przeprowadzenie szkoleń i kursów dla uczestników projektu pn. „OD BIERNOŚCI DO AKTYWNOŚCI w Centrum Rehabilitacji Społecznej i Zawodowej ZAZ Słoneczne Wzgórze”

Centrum Rehabilitacji Społecznej i Zawodowej - Zakład Aktywności Zawodowej ogłasza przetarg

  • Adres: 33-100 Tarnów, Mickiewicza
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 146393034, 146393034
  • Data zamieszczenia: 2018-06-26
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Centrum Rehabilitacji Społecznej i Zawodowej - Zakład Aktywności Zawodowej
    Mickiewicza 2
    33-100 Tarnów, woj. małopolskie
    tel. 146393034, 146393034
    REGON: 367190810
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zaz.tarnow.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przeprowadzenie szkoleń i kursów dla uczestników projektu pn. „OD BIERNOŚCI DO AKTYWNOŚCI w Centrum Rehabilitacji Społecznej i Zawodowej ZAZ Słoneczne Wzgórze”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest organizacja i przeprowadzenie szkoleń dla 66 osób – uczestników projektu pn. „OD BIERNOŚCI DO AKTYWNOŚCI w Centrum Rehabilitacji Społecznej i Zawodowej ZAZ Słoneczne Wzgórze” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 9. Region spójny społecznie, Działanie 9.1, Poddziałanie 9.1.2, z Europejskiego Funduszu Społecznego. Zamówienie zostało podzielone na części. 1)Część 1 - organizacja i przeprowadzenie szkoleń komputerowych dla 13 osób w tym: Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Kurs Komputerowy z elementami pracownika obsługi biurowej / 7 os./ 100h Cel szkolenia/program: Cel: przygotowanie do obsługi programów biurowych (Podstawy pracy z komputerem, podstawy pracy w sieci, przetwarzanie tekstów, arkusze kalkulacyjne), korzystanie z Internetu, poczty elektronicznej i komputera pod systemem Windows oraz wykorzystania tych umiejętności do codziennej działalności zawodowej. Program: Wiedza o gospodarce (Podstawy ekonomii, Zasady rachunkowości, Podstawowe zagadnienia prawne, Socjologia i psychologia pracy, Aktywne poszukiwanie pracy, Ogólne przepisy BHP, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska) Organizacja i funkcjonowanie biura (Organizacja pracy biurowej, Rodzaje, przechowywanie i archiwizowanie dokumentów, Prowadzenie i obsługa korespondencji, Prowadzenie rozmów, Organizacja i obsługa spotkań) Komputer w pracy biurowej (budowa i obsługa komputera, korzystanie z usług internetowych, skanowanie, tworzenie i obróbka grafiki, redagowanie i formatowanie dokumentów, wykonywanie obliczeń, korzystanie z baz danych). Technika biurowa (urządzenia i sprzęt biurowy, urządzenia i sprzęt pomocniczy) Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin Kurs Komputerowy / 4 os./ 40h - w tym osoba mająca problemy z poruszaniem się Cel: przekazanie słuchaczom wiedzy i umiejętności z zakresu obsługi komputera, poruszania się w sieci, przetwarzania tekstu oraz pracy w arkuszu kalkulacyjnym Program: Budowa i obsługa komputera Podstawy pracy z komputerem Podstawy pracy w sieci Przetwarzanie tekstów Arkusze kalkulacyjne Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Programowanie serwisów www / 1 os./ 50h - osoba z wadą słuchu, nosząca aparat Cel szkolenia/program: Cel: zapoznanie uczestników z zasadami projektowania stron internetowych. Ponadto kurs zakłada zdobycie przez uczestników umiejętności tworzenia statycznych oraz dynamicznych stron internetowych oraz zapoznanie się z podstawami języka HTML, CSS oraz PHP i ich zastosowaniami w praktycznych zadaniach. Program: Grafika www, obsługa programu do projektowania stron www, Obsługa klienta FTP – publikacja strony, Porządkowanie i walidacja dokumentów, Tekst, kolor, listy, rysunki, łącza, tabele, formularze, style, Osadzanie obiektów multimedialnych na stronie, czcionki, dziedziczenie, pozycjonowanie, i in. Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Grafik komputerowy / 1 os./ 50h Cel: zdobycie przez uczestników wiadomości i umiejętności z zakresu grafiki komputerowej. Po ukończeniu szkolenia uczestnik: - ma uporządkowaną wiedzę z zakresu podstaw projektowania graficznego, rastrowej i wektorowej grafiki komputerowej oraz multimedialnych technik komputerowych - potrafi posługiwać się programami GIMP, CorelDraw, Photoshop Program: Teoretyczne podstawy grafiki komputerowej (podstawowe zagadnienia, rodzaje grafiki, kolor, modele barw, oprogramowanie dla grafiki, formaty plików, sprzęt komputerowy w grafice), Cechy grafika komputerowego, praca w zawodzie, Postawy prawne (prawo autorskie), Tworzenie i edycja obrazów rastrowych, Tworzenie i edycja obrazów wektorowych, Animacje, Tworzenie obrazów pod konkretne zastosowanie. 2) Część 2 - organizacja i przeprowadzenie szkoleń z zakresu hotelarstwa i gastronomii dla 27 osób w tym: Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Pracownik utrzymania czystości / 10 os./ 20h - w tym jedna osoba z wadą słuchu, nosząca aparat oraz osoby z upośledzeniem umysłowym w tym dwie mające problemy z komunikacją. Cel szkolenia/ program Cel: Nabycie umiejętności sprzątania w nowoczesnych systemach utrzymania czystości, poznanie środków stosowanych podczas sprzątania, poznanie technik sprzątania, poznanie obsługi maszyn i urządzeń czyszczących. Program: Wiedza podstawowa, wprowadzenie Teoria sprzątania Chemia profesjonalna podstawy Technologie sprzątania Materiałoznawstwo Ćwiczenia praktyczne Podstawowe przepisy BHP Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Recepcjonista w branży turystyki zdrowotnej / 6 os./40h - w tym jedna osoba poruszająca się na wózku oraz osoba mająca problemy z poruszaniem się Cel szkolenia/program Cel: Zdobycie wiedzy i doskonalenie umiejętności obsługi gościa hotelowego, poznanie zasad właściwej organizacji pracy i technik pracy recepcji hotelowej, język angielski w hotelarstwie Program: Rola i znaczenie recepcji w hotelu Prawidłowa organizacja pracy w recepcji Profesjonalna obsługa klienta przez telefon Psychologiczne aspekty obsługi gości hotelowych Etyka w zawodzie Podstawy prawne dotyczące pracy w recepcji w zakładzie hotelarskim język angielski w obsłudze gości hotelowych Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Wykonywanie usług kelnerskich/ 4 os./50h Cel szkolenia/program Cel: zdobycie wiedzy na temat pracy w restauracji oraz sprzedaży sugestywnej, nabycie umiejętności świadczenia usług kelnerskich podczas przyjęć okolicznościowych profesjonalna obsługa gości Program: planowanie posiłków i układanie prostego menu, organizacja przyjęć okolicznościowych i cateringu, przygotowanie sali konsumenckiej dla gości, doradzanie i udzielanie informacji dotyczących potraw, przyjmowanie i rejestrowanie zamówienia klienta, przyjmowanie należności, rozliczanie się z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu, serwowanie potraw i napojów w zakładzie gastronomicznym i na przyjęciach, obsługa gości hotelowych w restauracji i pokoju hotelowym, współpraca w grupie, zarządzanie zespołem kelnerów podczas obsługi kelnerskiej i ocena ich pracy, ocena wielkości, świeżości, dekoracji oraz estetyki potraw i napojów przed podaniem ich konsumentowi Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Kucharz małej gastronomii/ 6 os./60h – w tym osoby z upośledzeniem umysłowym mające problemy z komunikacją Cel szkolenia/program Cel: teoretyczne i praktyczne, profesjonalne przygotowanie uczestników szkolenia do pracy w zawodzie kucharz małej gastronomii Program: teoretyczne, praktyczne, językowe i informatyczne obszary kompetencji zawodowych, z uwzględnieniem następujących zagadnień: Przepisy i normy w gospodarce żywnościowej, technologia gastronomiczna, wartości energetyczne produktów, zasady zdrowego żywienia, ocena towaroznawcza produktów, potrawy garmażeryjne i ich walory smakowe i odżywcze, właściwe dobieranie surowców do produkcji potraw i napojów i oszczędne gospodarowanie nimi, sporządzanie różnymi technikami i metodami podstawowego asortymentu potraw i napojów, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydanie wykonanych potraw i napojów, planowanie posiłków i układanie menu w małej gastronomii, stosowanie zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych, sporządzanie kalkulacji potraw i napojów, obsługa kas fiskalnych, BHP w zakładach żywienia zbiorowego, kompetencje informatyczne niezbędne w zawodzie. Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Dietetyka/ 1 os./50h Cel szkolenia/program Cel: nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu dietetyki i odchudzania czyli prawidłowego żywienia, sporządzania diet oraz zasad planowania jadłospisów Program: Podstawy nauki o żywieniu człowieka Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka Zasady racjonalnego żywienia = właściwości składników pokarmowych Zasady planowania jadłospisów Stosowanie zasad racjonalnego żywienia, planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych Planowanie diety lekkostrawnej, planowanie diety odchudzającej 3) Część 3 - organizacja i przeprowadzenie szkolenia z zakresu autoprezentacji i wystąpień publicznych dla 1 osoby Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Autoprezentacja i wystąpienia publiczne / 1 os./ 15h Cel szkolenia/program Cel: Nabycie przez uczestników szkolenia praktycznych umiejętności związanych z budowaniem własnego wizerunku i poprawą komunikacji interpersonalnej. Poznanie technik autoprezentacji Program: składniki i strategii pozytywnej autoprezentacji komunikacja interpersonalna pozytywne wrażenie dostosowanie ubioru do sytuacji biznesowej zasady etykiety przygotowanie struktury wystąpienia publicznego sterowanie wrażeniem utrzymanie zainteresowania w trakcie przekazu przemawianie przed publicznością wystąpienia w mediach 4) Część 4 - organizacja i przeprowadzenie szkolenia operator obrabiarek CNC dla 1 osoby: Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Operator obrabiarek CNC / 1 os./ 50h Cel szkolenia/program Cel: gruntowne przygotowanie do samodzielnego wykonywania pracy przy obrabiarkach sterowanych numerycznie – tokarkach i frezarkach Program: Minimalny program szkolenia wg kodu zawodu 722308 przygotowywanie stanowiska pracy (zaznajamianie się z rysunkiem technicznym lub wzorcem, przygotowywanie narzędzi do pracy); ustawianie parametrów i nadzorowanie pracy obrabiarek sterowanych numerycznie; nastawianie parametrów pracy poszczególnych narzędzi w głowicy obrabiarki; mocowanie obrabianych przedmiotów na stole w uchwytach-kłach, na tarczy i kątownikach; ustalanie korekcji poszczególnych narzędzi zamocowanych w głowicy, w zależności od naddatku i innych czynników wpływających na dokładność obróbki; uruchamianie i zatrzymywanie obrabiarek; wykrywanie nieprawidłowości w pracy obrabiarek i usuwanie drobnych usterek; obsługiwanie przyrządów i aparatury pomiarowej do sprawdzania jakości wykonanej obróbki (dokładność kształtów, wymiarów itp.); czyszczenie i konserwowanie obsługiwanych maszyn, urządzeń i przyrządów; przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. podczas obsługi maszyn i urządzeń. 5) Część 5 - organizacja i przeprowadzenie szkolenia z języka angielskiego dla 3 osób: Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Język angielski / 3 os./ 80h- w tym jedna osoba poruszająca się na wózku Cel szkolenia Cel: podniesienie kwalifikacji z języka lub uzyskanie jego podstaw, w zależności od poziomu wiedzy uczestnika. 6) Część 6 - organizacja i przeprowadzenie szkolenia z zakresu ogrodnictwa dla 8 osób: Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Ogrodnik terenów zieleni / 8 os./ min.15h maks. 30 – w tym osoby z upośledzeniem umysłowym mające problemy z komunikacją Cel szkolenia/program Cel: nabycie przez uczestników wiadomości z zakresu projektowania i pielęgnacji terenów zieleni Program: Wiadomości ogólne; Elementy projektowania i zakładania terenów zieleni; Analiza terenu; BHP; Zakładanie i pielęgnacja trawników, rabat kwiatowych i bylinowych; Sadzenie i pielęgnacja drzew i krzewów; 7) Część 7 - organizacja i przeprowadzenie szkolenia dozorca/portier z uprawnieniami SEP dla 2 osób: Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: Dozorca-portier z uprawnieniami SEP / 2 os./ 110h Cel szkolenia/program Cel: Nabycie uprawnień SEP Program: Zagadnienia prawne w zakresie wymaganym na tym stanowisku ochrona osób i mienia, prace konserwatorskie pierwsza pomoc przedlekarska, BHP i p. poż., urządzenia i zespoły prądotwórcze, instalacje i sieci elektroenergetyczne, aparatura kontrolno- pomiarowa 8)Część 8 - organizacja i przeprowadzenie szkolenia z zakresu „Siostra PCK” I stopnia dla 7 osób: Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin: „Siostra PCK” I stopnia/ 7 os./ 60h Cel szkolenia/program Cel: Przygotowanie do wykonania zawodu "Siostra PCK"/ opiekun osoby starszej Program: podstawy prawne i etyczne, działalność PCK, organizacja pracy opiekuna; obserwacja chorego, wykonywanie zabiegów, techniki opieki, podawania leków; zasady żywienia. Diety pacjentów; zakres obowiązków siostry PCK; zakres prac siostry PCK; profilaktyka podawania leków, mierzenia ciśnienia, tętna, oddechu; zajęcia praktyczne przy łóżku chorego; Pierwsza pomoc; Praktyka w instytucji/placówce opiekuńczej. 9)Część 9 - organizacja i przeprowadzenie szkolenia trener pracy dla 1 osoby: Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin:Trener pracy / 1 os./ 30h Cel szkolenia/program Cel: nabycie wiedzy i umiejętności w zakresie wspierania klientów w aktywności zawodowej i społecznej. Nabycie umiejętności prowadzenia zajęć grupowych oraz indywidualnej pracy z klientem. Poznanie warsztatu pracy trenera pracy/zatrudnienia wspieranego Program: Aktywizacja zawodowa – zatrudnienie wspierane i wspomagane (zagadnienia prawne, formy zatrudnienia - organizacja) Metody pracy z różnym klientem Techniki doradcze Przygotowanie warsztatu pracy trenera pracy (Motywowanie i pobudzanie klienta, Bilans umiejętności zawodowy rachunek sumienia, Poszukiwania, czyli jak dotrzeć do pracodawców, Umiejętności interpersonalne – negocjacje, perswazja, manipulacja, Planowanie drogi zawodowej klientów- plan trwałego wejścia na rynek pracy) BHP, podstawy ergonomii- aspekty organizacyjne, ekonomiczne, prawne i społeczne z zakresu ergonomii niepełnosprawnych, rozwiązania techniczno – organizacyjne poprawiające bezpieczeństwo i higienę pracy 10)Część 10 - organizacja i przeprowadzenie szkolenia z zakresy kwalifikacja wstępnej do przewozu rzeczy dla 1 osoby: Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin:Kwalifikacja wstępna przyspieszona przewóz rzeczy / 1 os./ 140h- osoba z wadą słuchu, nosząca aparat Cel szkolenia/program Cel: Przygotowanie do egzaminu państwowego przed Urzędem Wojewódzkim w zakresie kwalifikacji zawodowej, niezbędnej do wykonywania zawodu kierowcy Program: Poznanie charakterystyk układu przeniesienia napędu w celu jego optymalnego wykorzystania Poznanie charakterystyki technicznej i sposobu działania urządzeń służących bezpieczeństwu w celu zapewnienia panowania nad pojazdem, zminimalizowania jego zużycia i zapobiegania awariom Poznanie uwarunkowań społecznych dotyczących transportu drogowego i rządzących nim zasad Uświadomienie kierowcom zagrożenia wypadkami na drodze i w pracy Umiejętność zapobiegania przestępstwom i przemytowi nielegalnych imigrantów Umiejętność zapobiegania zagrożeniom fizycznym Świadomość znaczenia predyspozycji fizycznych i psychicznych Umiejętność oceny sytuacji awaryjnych, zachowanie w sytuacjach krytycznych Umiejętność zachowania się w sposób poprawiający wizerunek przewoźnika 11)Część 11 - organizacja i przeprowadzenie szkolenia opiekun osoby starszej/niepełnosprawnej dla 1 osoby: Nazwa szkolenia/ ilość osób/ ilość godzin:Opiekun osoby starszej/niepełnosprawnej / 1 os./ 80h Cel szkolenia/program Cel: Przygotowanie uczestników do pracy w charakterze Opiekuna Osób Starszych i Niepełnosprawnych oraz umożliwienie zdobycia praktycznych umiejętności i podstawowej wiedzy o profesjonalnej opiece nad osobami starszymi i niepełnosprawnymi Program: Rola i zadania opiekuna Choroby wieku podeszłego, obserwacja chorego, pomiar i analiza parametrów Ochrona przed zakażeniem, dezynfekcja, sterylizacja Zasady prawidłowego żywienia ludzi chorych, starszych i niepełnosprawnych Fizjologiczne i psychologiczne aspekty starzenia się Postawa wobec uczuć i sposobu zachowania pielęgnowanej osoby Profilaktyka odleżyn oraz skutków długotrwałego unieruchomienia Problemy opieki chorych niepełnosprawnych Pielęgnacja chorych w podeszłym wieku Proces rehabilitacji Pierwsza pomoc w geriatrii Opieka nad umierającym i towarzyszenie śmierci Wybrane zagadnienia farmakoterapii
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80500000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Wykonawca, który polega na zdolnościach innych podmiotów, musi udowodnić Zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia. Do oferty należy dołączyć oryginał zobowiązania, o którym mowa powyżej. 2. W celu wykazania potwierdzenia braku podstaw wykluczenia Wykonawcy z udziału w postępowaniu określonych w art. 24 ust. 1 ustawy Zamawiający żąda oświadczenia o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 Ustawy PZP oraz, w przypadku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, dowody potwierdzające, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu (według załącznika nr 3 do SIWZ). W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców oświadczenia składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach