Przetargi.pl
Przedmiotem zamówienia jest usługa przeprowadzenia na rzecz Zamawiającego szkolenia zawodowego Sprzedawca branży spożywczej

Powiatowy Urząd Pracy w Sejnach ogłasza przetarg

  • Adres: 16-500 Sejny, ul. Łąkowa 26
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 87 516 39 70 , fax. 87 516 33 75
  • Data zamieszczenia: 2013-10-02
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy w Sejnach
    ul. Łąkowa 26 26
    16-500 Sejny, woj. podlaskie
    tel. 87 516 39 70, fax. 87 516 33 75
    REGON: 79074285300000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa przeprowadzenia na rzecz Zamawiającego szkolenia zawodowego Sprzedawca branży spożywczej
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa przeprowadzenia na rzecz Zamawiającego szkolenia zawodowego Sprzedawca branży spożywczej dla 10 osób bezrobotnych. 1.Szkolenie zostanie przeprowadzone w ramach projektu Nowe kwalifikacje szansą na zatrudnienie realizowanego z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VII Promocja Integracji Społecznej, Działanie 7.2 Przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu i wzmocnienie sektora ekonomii społecznej, Poddziałenie 7.2.1 Aktywizacja zawodowa i społeczna osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. 2. Zamawiający skieruje na szkolenie ogółem 10 osób (1 grupa) rekrutacja leży po stronie Zamawiającego. 3.Miejscem przeprowadzenia zajęć teoretycznych i praktycznych będzie miasto Sejny. 4.Szkolenie powinno odbyć się w następującym terminie listopad 2013r., przy czym Zamawiający wymaga aby maksymalny czas trwania szkolenia wyniósł 15 dni szkoleniowych i obejmował 100 godzin, w tym: co najmniej 10 godzin (nie więcej jednak niż 20 godz.) praktycznej nauki obsługi kasy fiskalnej i terminalu płatniczego. 5.Program szkolenia powinien być opracowany w oparciu Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2012 r. poz. 186). Program szkolenia musi zawierać informacje o których mówi Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 września 2010 roku w sprawie standardów i warunków prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. z 2010r., Nr 177, poz. 1193) oraz powinien wykorzystywać standardy kwalifikacji zawodowych i modułowe programy szkoleń zawodowych dostępne w bazach danych, o których mowa w art. 4 ust. 1 pkt 7 lit. e ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2013 r. poz. 674 z późn. zmianami), 6.Program szkolenia musi zawierać co najmniej następujące zagadnienia: obsługa klienta i techniki sprzedaży, etyka w zawodzie, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, prawo a sprzedaż m.in. umowa sprzedaży, odpowiedzialność sprzedawcy, pojęcie rękojmi za wady, rozpatrywanie reklamacji, gwarancje, odpowiedzialność producenta za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, organizacja zaopatrzenia i dostawa towarów (m.in. przyjmowanie dostaw towarów, przygotowywanie ich do sprzedaży i wyeksponowanie), dokumentacja sprzedaży (m.in. faktura, rachunek, paragon), omówienie ustawy o podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowym, omówienie rozporządzenia dot. kas fiskalnych, praktyczna obsługa kasy fiskalnej oraz terminalu płatniczego. Uwaga, zamawiający podał minimalny zakres programowy wskazując tym samym na zagadnienia, które muszą zostać podjęte podczas szkolenia. Wykonawca może przedstawić autorski program szkolenia, zawierający niezbędne minimum, rozszerzając dowolnie zakres poszczególnych zagadnień oraz dodając własne moduły tematyczne. 7.Zajęcia na szkoleniu powinny odbywać się codziennie, od poniedziałku do piątku, w godzinach przedpołudniowych lub popołudniowych zaczynać się nie wcześniej niż o godz. 8.00, kończyć nie później niż o godzinie 19.00. Powinny obejmować przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu. Czas trwania szkolenia w ciągu jednego dnia nie może być dłuższy niż 8 godzin zegarowych. 1 godzina kursu liczy 60 minut i obejmuje zajęcia edukacyjne trwające 45 minut i 15 minutową przerwę. Długość przerw może być ustalana elastycznie. 8.Zamawiający dopuszcza również możliwość prowadzenia szkolenia w soboty, w sytuacji gdyby istniała taka konieczność ze względów organizacyjnych. 9.Uczestnicy szkolenia powinni nabyć wiedzę i umiejętności niezbędne do wykonywania pracy w zawodzie sprzedawca branży spożywczej (kod zawodu 522304). 10.Szkolenie winno kończyć się egzaminem wewnętrznym w ostatnim dniu szkolenia i wydaniem stosownego zaświadczenia zgodnie ze wzorem określonym w § 18 ust. 2 (Załącznik nr 5) Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2012 r., poz. 186). Do każdego zaświadczenia należy wystawić suplement zawierający następujące informacje: Okres trwania szkolenia oraz tematy i wymiar godzin edukacyjnych. 11.Wykonawca zobowiązuje się dodatkowo wystawić każdemu uczestnikowi szkolenia zaświadczenia o uczestnictwie w szkoleniu bądź inny dokument potwierdzający ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji z logiem projektu. 12.Uczestnicy szkolenia przed szkoleniem i na koszt WYKONAWCY zrobią badania lekarskie u Lekarza Medycyny Pracy stwierdzające zdolność do uczestnictwa w szkoleniu i podjęcia pracy na stanowisku sprzedawca branży spożywczej. Koszt badania lekarskiego powinien obejmować także wydanie książeczki do potrzeb sanitarno epidemiologicznych dla każdego uczestnika. Koszty badań lekarskich powinny zawierać się w cenie szkolenia przedstawionej przez Wykonawcę. Wykonawca zobowiązuje się skierować wszystkich kandydatów na uczestników kursu do Lekarza Medycyny Pracy wskazanego przez Zamawiającego i dostarczyć do Urzędu najpóźniej w dzień rozpoczęcia szkolenia zaświadczenia (kopie) o zdolności do odbycia szkolenia wystawione przez Lekarza Medycyny Pracy. 13.Zamawiający wymaga aby Wykonawca zapewnił w trakcie szkolenia: warunki zgodne z ogólnymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, z zachowaniem przepisów dotyczących ochrony środowiska, kadrę posiadającą wykształcenie, kwalifikacje i doświadczenie zawodowe tożsame z przedmiotem zamówienia oraz nadzór wykładowcy lub instruktora na każdym etapie prowadzonego szkolenia, salę szkoleniową lub pracownię zlokalizowaną na terenie miasta Sejny - gwarantującą miejsce siedzące dla każdego uczestnika szkolenia, stolik, ławkę lub krzesło z przystawką zapewniającą swobodne sporządzanie notatek wyposażoną w sprzęt audiowizualny, oraz inny niezbędny sprzęt (np. kasy fiskalne, komputery) i pomoce dydaktyczne do przeprowadzenia szkolenia Sprzedawca branży spożywczej dla grupy minimum 10 osób, nieodpłatne materiały szkoleniowe, przekazane każdemu z uczestników na własność, zawierające minimum: podręcznik uwzględniający tematykę zawartą w programie szkolenia, notatnik format A4, długopis a także niezbędne materiały dydaktyczne w formie instrukcji, tabel, schematów itp., bufet kawowy podczas realizacji kursu, tj.: co najmniej kawa, herbata, cukier oraz napoje zgodnie z obowiązującymi przepisami BHP. Sposób podania estetycznie, w formie stołu szwedzkiego z zapewnieniem filiżanek, talerzyków, szklanek, łyżeczek i serwetek bądź naczyń i łyżeczek jednorazowego użytku w czasie trwania szkolenia, 14. Wykonawca w ramach zamówienia zobowiązany będzie również: zapewnić realizację zamówienia na wysokim poziomie, umożliwiającym zdobycie kwalifikacji i praktycznych umiejętności, oznaczyć sale szkoleniowe oraz wszystkie dokumenty związane z realizacją zamówienia w sposób zgodny z dokumentem: Wytyczne w zakresie oznaczania projektów POKL dostępnym na stronie www.efs.gov.pl, przeprowadzić egzamin końcowy, sprawdzający poziom zdobytej wiedzy i umiejętności, współpracować z Zamawiającym w zakresie ustalania dokładnego harmonogramu zajęć, zapewnić możliwość stałego, bezpośredniego kontaktu z Zamawiającym, w tym umożliwić mu przeprowadzenie ewentualnych wizyt monitorujących w miejscu realizacji zamówienia łącznie z wykonaniem fotografii, na koniec szkolenia przekazać uczestnikom kursu imienne ankiety (Załącznik nr 8 do SIWZ) służące ocenie jakości oraz sprawdzeniu efektów szkolenia. Prowadzić odpowiednią i oznaczoną zgodnie z wytycznymi dokumentację: imienne listy obecności na każdych zajęciach, dziennik zajęć, zawierający listę obecności, wymiar godzin i tematy zajęć edukacyjnych, lista potwierdzenia odbioru materiałów dydaktycznych i biurowych, rejestr wydanych zaświadczeń lub innych dokumentów potwierdzających ukończenie szkolenie, protokół z egzaminu, 15.Wykonawca, pod rygorem utraty prawa do zapłaty za szkolenie, zobowiązany będzie do niezwłocznego poinformowania Zamawiającego o: nie zgłoszeniu się Uczestników na szkolenie, przerwaniu szkolenia lub rezygnacji z uczestnictwa oraz każdorazowej nieobecności skierowanych osób bezrobotnych, innych sytuacjach, które mają wpływ na realizację programu szkolenia i umowy. 16. Wykonawca zobowiązany będzie do przekazania Zamawiającemu, w terminie do 5 dni od dnia zakończenia szkolenia, następujących dokumentów: oryginału ankiet oceniających szkolenie przeprowadzonych wśród uczestników wraz z analizą wyników oceny, oryginału imiennego wykazu osób, które ukończyły szkolenie, oryginału imiennego wykazu osób, które nie ukończyły szkolenia, kserokopii rejestru wydanych zaświadczeń lub innych dokumentów potwierdzających ukończenie szkolenia i uzyskanie kwalifikacji poświadczony za zgodność z oryginałem, kserokopii dziennika zajęć poświadczona za zgodność z oryginałem, kserokopii list obecności poświadczona za zgodność z oryginałem, kserokopii protokołu z egzaminu, kserokopii wszystkich zaświadczeń i certyfikatów potwierdzających ukończenie szkolenia, poświadczone za zgodność z oryginałem, oryginału listy potwierdzenia odbioru materiałów dydaktycznych i biurowych, Innej dokumentacji niezbędnej do rozliczenia kursu. 17.Ponadto Wykonawca zobowiązuje się do realizacji zamówienia w sposób zgodny z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych oraz w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Nr 100, poz. 1024) i co za tym idzie przetwarzać dane osobowe uczestników i uczestniczek tylko i wyłącznie w celu realizacji niniejszego zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie Wykonawcy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://pup.sejny.sisco.info/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach