Przetargi.pl
Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa różnych artykułów spożywczych do Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego im. Marii Grzegorzewskiej w Wałbrzychu przy ul. Strzegomskiej 20. Przedmiot zamówienia ze względu na jego specyfikę został podzielony na 7 podzadań (części)

Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy w Wałbrzychu ogłasza przetarg

  • Adres: 58-308 Wałbrzych, ul. Strzegomska
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 074 842 61 28 , fax. 074 842 61 28
  • Data zamieszczenia: 2019-06-14
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy w Wałbrzychu
    ul. Strzegomska 20
    58-308 Wałbrzych, woj. dolnośląskie
    tel. 074 842 61 28, fax. 074 842 61 28
    REGON: 20733738000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mowwalbrzych.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Wojewódzka samorządowa jednostka edukacyjno-opiekuńczo-wychowawcza

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa różnych artykułów spożywczych do Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego im. Marii Grzegorzewskiej w Wałbrzychu przy ul. Strzegomskiej 20. Przedmiot zamówienia ze względu na jego specyfikę został podzielony na 7 podzadań (części)
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa różnych artykułów spożywczych do Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego im. Marii Grzegorzewskiej w Wałbrzychu przy ul. Strzegomskiej 20. Przedmiot zamówienia ze względu na jego specyfikę został podzielony na 7 (części), w tym: Zadanie nr I: Dostawy mięsa i produktów mięsnych Zadanie nr II: Dostawy produktów mrożonych i rybnych Zadanie nr III: Dostawy produktów mleczarskich i nabiału Zadanie nr IV: Dostawy owoców i warzyw Zadanie nr V: Dostawy pieczywa, wyrobów piekarskich i ciastkarskich Zadanie nr VI: Dostawy artykułów różnych: sypkich, drobnych, przypraw itp. Zadanie nr VII: Dostawy jaj kurzych Szczegółowe wykazy zamawianych produktów zawarte są w formularzu cenowym odrębnym dla każdego Podzadania (części). Ilości podane w przedmiocie zamówienia (w formularzach cenowych) są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie. Wysokość wynagrodzenia wykonawcy będzie wynikała z iloczynu cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę i ilości rzeczywiście zamówionego towaru/produktów. Wykonawcy nie przysługują względem Zamawiającego jakiekolwiek roszczenia z tytułu niezrealizowania w pełni podanych ilości artykułów, wskazanych w formularzach cenowych w zakresie przedmiotu zamówienia. Zamawiający dopuszcza zmniejszenie dostaw w okresie ferii szkolnych i przerw świątecznych. Asortyment musi być dostarczany środkiem transportu Wykonawcy, spełniającym obowiązujące wymogi sanitarne i prawne w zakresie przewozu artykułów spożywczych, np. chłodnia do przewozów artykułów wymagających chłodzenia ( temperatury przewozu zgodne z obowiązującymi przepisami prawa) takich jak m.in. mrożonki, nabiał oraz mięso.Dostarczane artykuły muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach, a ponadto odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach zbiorowych oraz cechować się wysokimi walorami smakowymi. Wszystkie produkty muszą posiadać niezbędne dokumenty z badań i dopuszczenia do obrotu oraz certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami. Produkty muszą być dostarczane w oryginalnych, nieuszkodzonych, szczelnych, zamkniętych, prawidłowo oznakowanych w języku polskim opakowaniach. Na każdym dostarczonym opakowaniu musi znajdować się odpowiednia etykieta z następującymi danymi: a) nazwa oraz adres dostawcy lub producenta, b) nazwa oraz rodzaj produktu, c) termin przydatności do spożycia (dzień, miesiąc, rok), d) masa netto, e) warunki przechowywania, f) wykaz składników wg udziału surowców. Dostarczane produkty muszą spełniać wymagania jakości handlowej oraz muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej. Produkty muszą być dostarczane w nienaruszonych oryginalnych opakowaniach. Dostawy przetworów.Przetwory muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia, przy czym termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 3 miesiące od dnia dostarczenia produktu. Równoważność oferowanych produktów, wyrobów: - Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert równoważnych, przy czym przez produkty równoważne rozumie się produkty o takich samych lub wyższych cechach jakościowych i walorach smakowych, porównywalnej wartości odżywczej i energetycznej oraz takiej samej zawartości. - Wykonawca, który zdecyduje się na złożenie oferty równoważnej, ma obowiązek wpisać w - Formularzu cenowym zaoferowany asortyment równoważny oraz posiadać dokumenty potwierdzające, że oferowane produkty równoważne odpowiadają wymaganiom określonym w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, tj.: opis (charakterystykę) zaoferowanego asortymentu równoważnego, zawierający informacje producenta dotyczące składu produktu, wartości odżywczych, właściwości zgodnych z opisem Zamawiającego. - Udowodnienie równoważności zaoferowanych artykułów spoczywa na Wykonawcy. Wykonawca jest zobowiązany do przedstawienia Zamawiającemu, na jego żądanie, dokumentu (-ów) potwierdzających równoważność oferowanych produktów w stosunku do tych zapotrzebowanych przez Zamawiającego. - W sytuacji, gdy oferowany produkt równoważny nie odpowiada opisowi Zamawiającego podanemu w niniejszej SIWZ Zamawiający ma prawo odmowy przyjęcia produktów równoważnych i żądania dostarczenia towaru zgodnego z opisem. - W sytuacji, gdy Wykonawca nie jest w stanie w terminie dostarczyć produktu zgodnego z opisem w SIWZ lub jego właściwego odpowiednika, Zamawiający ma prawo do nabycia takiego towaru poza obowiązującą umową i obciążenia kosztami zakupu Wykonawcę. - Przez pozostawienie pustych pozycji w kolumnie „Oferowany produkt równoważny” w Formularzu cenowym Zamawiający rozumie, że Wykonawca oferuje produkty wskazane w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia. WARUNKI W ZAKRESIE REALIZACJI DOSTAW: 1. Zamawiający będzie zamawiał wyroby przez osoby upoważnione, faxem lub pocztą elektroniczną, sukcesywnie od poniedziałku do piątku w przedziale czasowym od 6:30 do 15:00 w ilościach i asortymencie zależnym od potrzeb Zamawiającego. Dostawy będą realizowane po uzgodnieniu dostawy z Zamawiającym. 2. Dostawy z podziałem na podzadania: - dla podzadania V – Dostawy pieczywa, wyrobów piekarskich i ciastkarskich – od poniedziałku do piątku między godziną 6:00 a 6:30, a w soboty, ferie, wakacje i dni wolne od zajęć szkolnych między godziną 7:00 a 8:30, w przypadku przerw świątecznych 7:00 a 8.30 (tak jak w weekendy). - dla podzadania VII – Dostawy jaj kurzych – codziennie między godziną 7:15 a 11:00 - podzadania I, II, III, IV, VI – dostawy codziennie między godziną 8:30 a 11:00. 3. Wszelkie koszty realizacji przedmiotu umowy, w szczególności koszty opakowania, przesłania, załadunku, rozładunku i ubezpieczenia ponosi Wykonawca. W przypadku reklamacji, zwrot reklamowanego towaru (niezgodnego z zamówieniem) odbywa się na koszt Wykonawcy. 4. Przedmiot zamówienia powinien być wolny od cech powszechnie uznawanych za wady jakościowe. 5. Wykonawca do realizacji dostaw zapewnia środek transportu przystosowany do przewozu artykułów stanowiących przedmiot zamówienia oraz gwarantujący dostarczenie przedmiotu zamówienia bez uszczerbku na jego cechach jakościowych. 6. Miejscem dostaw jest magazyn siedziby MOW w Wałbrzychu przy ul. Strzegomskiej 41. Wymagany termin realizacji zamówienia: od 1 września 2019 r. do 31 sierpnia 2020 r.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15800000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Warunki udziału w postępowaniu. 1. O udzielenie zamówienia publicznego ubiegać się mogą Wykonawcy, którzy: 1) nie podlegają wykluczeniu oraz 2) spełniają warunku udziału w postępowaniu dotyczące: 1.2.1) kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej Zamawiający nie precyzuje tego warunku. 1.2.2) sytuacji ekonomicznej lub finansowej O udzielenie zamówienia może ubiegać się Wykonawca, który wykaże, że posiada środki finansowe lub zdolność kredytową na kwotę minimum 20.000,00 zł (słownie: sto pięćdziesiąt tysięcy złotych). Jeżeli z uzasadnionej przyczyny Wykonawca nie może złożyć dokumentów dotyczących sytuacji finansowej lub ekonomicznej wymaganych przez Zamawiającego, może złożyć inny dokument, który wystarczający sposób potwierdza spełnianie opisanego przez Zamawiającego warunku udziału w postępowaniu. 1.2.3) zdolności technicznej lub zawodowej Doświadczenie zawodowe – tj. wykonawcy, którzy w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonali/ wykonują co najmniej dwie dostawy o charakterze i złożoności porównywalnej z przedmiotem zamówienia, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców oraz z załączeniem dowodów ich należytego wykonania. Za dostawę porównywalną z przedmiotem zamówienia uważa się dostawę, polegającą na dostawie produktów spożywczych tożsamych z przedmiotem zamówienia. Przez jedną dostawę Zamawiający rozumie dostawę wykonaną na podstawie jednej umowy lub zadania. 2. Zamawiający może na każdym etapie postępowania uznać, że Wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia. 3. Korzystanie z zasobów podmiotu trzeciego. 1) Wykonawca może polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków prawnych. 2) Wykonawca, który polega na sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, odpowiada solidarnie z podmiotem, który zobowiązał się do udostępnienia zasobów, za szkodę poniesioną przez Zamawiającego powstałą wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba że za nieudostępnienie zasobów nie ponosi winy. 3) W celu oceny, czy Wykonawca polegając na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów będzie dysponował tymi zasobami w stopniu niezbędnym do należytego wykonania zamówienia publicznego oraz oceny, czy stosunek łączący Wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów Wykonawca zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu, w szczególności przedstawiając pisemne zobowiązanie tych podmiotów (tylko w formie oryginału – Załącznik Nr 5 do SIWZ) do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia – wymagane jest aby zobowiązanie określało: a) zakres dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu, b) sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia publicznego, c) zakres i okres udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia publicznego, d) zamawiający ocenia, czy udostępniane Wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne lub zawodowe lub ich sytuacja finansowa lub ekonomiczna, pozwalają na wykazanie przez Wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz bada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 13–22 i ust. 5 pkt. 1 i 8 ustawy, 4) Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuacja ekonomiczna lub finansowa, podmiotu, o którym mowa w pkt 1 powyżej, nie potwierdzają spełnienia przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych podmiotów podstawy wykluczenia, Zamawiający żąda, aby Wykonawca w terminie określonym przez Zamawiającego: a) zastąpił ten podmiot innym podmiotem lub podmiotami lub b) zobowiązał się do osobistego wykonania odpowiedniej części zamówienia, jeżeli wykaże zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuację finansową lub ekonomiczną, o których mowa w pkt 1. 4. Podwykonawcy: 1) W przypadku realizacji zamówienia przy udziale podwykonawców, Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom, i podania przez Wykonawcę firm podwykonawców (o ile są znane na dzień składania ofert). 2) Jeżeli Wykonawca zmieni albo zrezygnuje z podwykonawcy będącego podmiotem, na którego zasoby Wykonawca powoływał się, na zasadach określonych w art. 22a ust. 1 ustawy, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, Wykonawca jest obowiązany wykazać Zamawiającemu, iż proponowany inny podwykonawca lub Wykonawca samodzielnie spełnia je w stopniu nie mniejszym niż podwykonawca, na którego zasoby Wykonawca powoływał się w trakcie postępowania o udzielenie zamówienia. 3) Jeżeli Zamawiający stwierdzi, że wobec danego podwykonawcy zachodzą podstawy wykluczenia, Wykonawca obowiązany jest zastąpić tego podwykonawcę lub zrezygnować z powierzenia wykonania części zamówienia podwykonawcy. 4) Powierzenie wykonania części przedmiotu zamówienia Podwykonawcy lub Podwykonawcom wymaga zawarcia umowy o podwykonawstwo. 5) Umowa o podwykonawstwo powinno być dokonana w formie pisemnej – należy przez to rozumieć umowę o charakterze odpłatnym, której przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane stanowiące część zamówienia publicznego, zawartą między wybranym przez Zamawiającego Wykonawcą a innym podmiotem (podwykonawcą), 6) W przypadku powierzenia części zamówienia podwykonawcom, Wykonawca ponosi odpowiedzialność za należyte wykonanie tego zamówienia oraz odpowiada za zapłatę wynagrodzenia za prace wykonane przez podwykonawców. Zlecenie wykonania części przedmiotu zamówienia podwykonawcom nie zmienia zobowiązań Wykonawcy wobec Zamawiającego. Za wykonanie tej części Wykonawca odpowiedzialny jest za działania, uchybienia i zaniechania podwykonawców i ich pracowników jak za własne.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach