Przetargi.pl
Prowadzenie kuchni, przygotowywanie i dystrybucja posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Szczutowie.

Dom Pomocy Społecznej w Szczutowie ogłasza przetarg

  • Adres: 09-227 Szczutowo, ul. 3 Maja 116
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 0-24 276 74 74 , fax. 0-24 276 74 74
  • Data zamieszczenia: 2013-01-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej w Szczutowie
    ul. 3 Maja 116 116
    09-227 Szczutowo, woj. mazowieckie
    tel. 0-24 276 74 74, fax. 0-24 276 74 74
    REGON: 61133393500000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Samorządowa jednostka budżetowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Prowadzenie kuchni, przygotowywanie i dystrybucja posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Szczutowie.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie kuchni i świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego kompleksowych usług dla 70 osób, związanych z całodzienną obsługą, polegającą na: - Przygotowaniu całodziennych posiłków ( śniadanie, II śniadanie, obiad, posiłek dodatkowy, podwieczorek, kolacja) z uwzględnieniem specyfiki mieszkańców DPS wraz z dietami: ogólnej, łatwostrawnej, łatwostrawnej z ograniczeniem węglowodanów, łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu, o zmienionej konsystencji wysokobiałkowej - papka, indywidualnej diety odchudzającej zgodnie z zaleceniami lekarza oraz w oparciu o zalecane normy żywienia. - Przygotowywanie posiłków musi odbywać się na bieżąco, ze świeżych produktów, w pomieszczeniach kuchni Domu Pomocy Społecznej w Szczutowie, zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U.2010r., Nr 136, poz. 914 z pózn. zm.) i innych w tym zakresie, jak również z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia oraz zaleceniami lekarza. Dobowa kaloryczność posiłków powinna mieścić się w granicach 2200-2400 kcal. Posiłki mają być przygotowywane i podawane zgodnie z poniższym harmonogramem; śniadanie 08.00 - 11.00, II śniadanie - 11.00, obiad - 13.00 - 15.00, posiłek dodatkowy - 15.00, podwieczorek - 16.00 - 17.00, kolacja - -18.00 - 20.00 Zgodnie z przepisem § 6 ust. 1 pkt. 6 lit. c rozporządzenia w sprawie domów pomocy społecznej, czas wydawania dla każdego z posiłków wynosi 2 godziny. 2. Wykonawca zobowiązany jest do: - Przygotowywania tzw. suchego prowiantu dla mieszkańców Domu w dniach, w których wyjeżdżać oni będą na wyjazdy okolicznościowe. W ramach suchego prowiantu muszą znaleźć się również ciepłe napoje w termosach zabezpieczonych przez Wykonawcę. Rodzaj i ilość porcji uzgadniane będą (z co najmniej czterodniowym wyprzedzeniem) z upoważnionym pracownikiem Zamawiającego. - Przygotowywania posiłków w oparciu o przedstawione przez Zamawiającego jadłospisy sezonowe z uwzględnieniem jadłospisów świątecznych oraz właściwej ich oprawy. - Codziennego przygotowania 100 saszetek herbaty, 4 bochenków chleba o gramaturze 500g, 2 porcji masła (smarowne lub mieszanka z olejem) do smarowania pieczywa o gramaturze 250g, 2 słoików dżemu o gramaturze 270g, 5 litrów wody niegazowanej, sezonowo (wiosna, lato) 500g warzyw (pomidor, ogórek, papryka), 1 kg cukru, które codziennie odbierane będą przez pracowników Zamawiającego z przeznaczeniem na rozstawienie w kuchenkach pomocniczych do wykorzystania przez mieszkańców. Koszt w/w artykułów wliczony będzie w cenę jednostkową usługi. - Korzystania z kuchni wraz z zapleczem i stosowanie się do wymogów stawianych przez system HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli - art, 3 ust. 3 pkt 41 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U. 2012 r., Nr 136, poz. 914 ze zm.). Wykonawca będzie dysponował własną księgą HACCP. - Utrzymania czystości pomieszczeń, urządzeń i sprzętu oraz czasowej ich konserwacji. - Zaopatrzenia w gaz we własnym zakresie. - Wywozu odpadów komunalnych i resztek pokonsumpcyjnych. - Udziału w kosztach wywozu nieczystości płynnych ze zbiorników. - Dbania o estetyczny wygląd stołówki. 3. Dystrybucja posiłków dla mieszkańców polegać będzie na rozwiezieniu posiłków na stołówkę i rozłożeniu ich na stoliki. Dostarczanie posiłków do pokoi należeć będzie do Zamawiającego. Ilość posiłków może ulegać zmianie w zależności od ilości mieszkańców. Fakt ten będzie zgłaszany przez pracownika Zamawiającego. 4. Wykonawca zobowiązany jest do: - Przejęcia w wynajem pomieszczeń o łącznej powierzchni 194,70m? i opłacania comiesięcznie czynszu w wysokości 3 zł/m? na rzecz Zamawiającego. - Opłaty wykorzystywanych mediów; energii elektrycznej, wody i ścieków, podgrzewania wody, CO. Opłaty za wymienione media będą płatne po dokonaniu przez Zamawiającego kompensat not obciążeniowych z bieżących faktur za usługi żywieniowe w terminie 14 dni od daty wręczenia faktur przez Wykonawcę. - Wywozu nieczystości stałych, gdzie zachodzi potrzeba podpisania stosownych umów pomiędzy Wykonawcą a firmą utylizującą odpady.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553200009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia wadium w wysokości 5.000,00PLN (słownie: pięć tysięcy złotych 00/100).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.dps-szczutowo.cba.pl (zakładka zamówienia publiczne)
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach