Przetargi.pl
Prowadzenie kuchni, przygotowanie i dystrybucja posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Szczutowie.

Dom Pomocy Społecznej w Szczutowie ogłasza przetarg

  • Adres: 09-227 Szczutowo, ul. 3 Maja 116
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 0-24 276 74 74 , fax. 0-24 276 74 74
  • Data zamieszczenia: 2015-01-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej w Szczutowie
    ul. 3 Maja 116 116
    09-227 Szczutowo, woj. mazowieckie
    tel. 0-24 276 74 74, fax. 0-24 276 74 74
    REGON: 61133393500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.dps-szczutowo.cba.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Samorzadowa Jednostka Budżetowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Prowadzenie kuchni, przygotowanie i dystrybucja posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Szczutowie.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie kuchni i świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego kompleksowych usług dla 70 osób, związanych z całodzienną obsługą, polegającą na: 1) Przygotowaniu całodziennych posiłków (śniadanie, II śniadanie, obiad, posiłek dodatkowy, kolacja) w pomieszczeniach Zamawiającego i dystrybucji posiłków do jadalni Domu Pomocy Społecznej w Szczutowie. 2) Przygotowaniu posiłków z uwzględnieniem następujących diet: ogólnej, łatwostrawnej, łatwostrawnej z ograniczeniem węglowodanów, łatwostrawnego z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu, bezmlecznej, wysokobiałkowej, indywidualnej specjalnej według zaleceń lekarza, o zmiennej konsystencji (miksy, papka, kleik na żądanie Zamawiającego). 3) Pzygotowanie posiłków musi odbywać się na bieżąco ze świeżych produktów zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. 2010 r. Nr 136, poz. 914 z póżn.zm.) i innych w tym zakresie, jak również z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia oraz zaleceniami lekarza. 4) Dobowa kaloryczność posiłków powinna mieścić się w granicach 2200-2400 kcal. Uprawniony dietetyk Wykonawcy będzie opracowywał jadłospis na okres 10 dni (3 razy w miesiącu). Jadłospis należy sporządzić z uwzględnieniem specyfiki mieszkańców DPS, zlecanych przez lekarza diet oraz wymagań w zakresie wyżywienia i organizacji posiłków wynikających z rozporządzenia w sprawie domów pomocy społecznej. Na ewentualne zmiany w jadłospisie, powstałe z przyczyn niezależnych od Wykonawcy wymagana jest zgoda Zamawiającego. Jadłospis podpisany przez Zamawiającego Wykonawca będzie wywieszał na tablicy informacyjnej przy jadalni. 5) Posiłki mają być przygotowywane zgodnie z harmonogramem (śniadanie 08:00 - 10:00, II śniadanie + posiłek dodatkowy - 11:00, obiad - 13:00 - 15:00, kolacja 18:00 - 20:00, posiłek dodatkowy - 21:00). Zgodnie z przepisem § 6 ust. 1 pkt 6 lit. c rozporządzenia w sprawie domów pomocy społecznej czas wydawania dla każdego z posiłków wynosi 2 godziny. 2. Liczba osób żywionych nie jest stała, może zmieniać się okresowo ze względu na wyjazdy na urlop, pobyty w szpitalach itp. może ona ulegać zmniejszeniu w sposób naturalny. W 2014 roku średni miesięczny stan mieszkańców wynosił 71 osób. Zamawiający będzie dostarczał Wykonawcy z wyprzedzeniem jednodniowym, najpóźniej tego samego dnia do godz. 7:30 pisemny wykaz mieszkańców oraz wymaganych diet. 3. W razie wystąpienia przypadków diet niepełnych (min. przyjęcie nowego mieszkańca lub powrót ze szpitala albo tez powrót mieszkańca z urlopu w godzinach popołudniowych), przyjmuje się następujące wartości procentowe udziału poszczególnych posiłków w cenie jednostkowej usługi: - Śniadanie - 30% wartości ceny jednostkowej usługi, - Obiad + posiłek dodatkowy - 50% wartości ceny jednostkowej usługi, - Kolacja - 20% wartości ceny jednostkowej usługi. Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania ewidencji wydanych posiłków. 4. Zakres rzeczowy: 1) przygotowywanie tzw. suchego prowiantu dla mieszkańców Domu w dniach, w których wyjeżdżać oni będą na wyjazdy okolicznościowe. W ramach suchego prowiantu muszą znaleźć się również ciepłe napoje w termosach zabezpieczonych przez Wykonawcę. Rodzaj i ilość porcji uzgadniane będą (z co najmniej dwudniowym wyprzedzeniem) z upoważnionym pracownikiem Zamawiającego; 2) przygotowywanie posiłków w oparciu o przedstawione przez Zamawiającego jadłospisy sezonowe z uwzględnieniem jadłospisów świątecznych oraz właściwej ich oprawy; 3) przygotowywanie posiłków dla mieszkańców Domu z wykorzystaniem pomieszczeń kuchni Domu Pomocy Społecznej w Szczutowo wymagać będzie od Wykonawcy zawarcia umowy na wynajem pomieszczeń z Zamawiającym, na zasadach określonych w umowie najmu. 4) utrzymania czystości pomieszczeń, urządzeń, sprzętu itp. wykorzystywanych przez Wykonawcę oraz czasowej ich konserwacji oraz konserwacji pomieszczeń wynajmowanych przez Wykonawcę; 5) zaopatrzenia w gaz butlowy we własnym zakresie (brak sieci gazowej ziemnej); 6) oczyszczenia dwa razy w roku (wiosna i jesień) dwóch odstojników z osadów kuchennych znajdujących się przy kuchni; 7) Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 r. poz. 964 w sprawie domów pomocy społecznej (Dz.U.Nr 217, poz.1837) podopieczni powinni przez całą dobę mieć dostęp do podstawowych produktów żywnościowych i napojów, mieć możliwość wyboru zestawu posiłków lub otrzymania posiłku dodatkowego. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania każdego dnia, z przeznaczeniem na rozstawienie w kuchenkach pomocniczych do wykorzystania przez mieszkańców: a) 1 paczkę herbaty (min. 50 saszetek), b) 2 bochenki chleba o gramaturze po 0,5 kg, c) 2 porcji masła (margaryna lub mieszanka z olejem) o gramaturze 0,250 kg każda, d) 2 słoiki dżemu o gramaturze po min. 0,270 kg, e) 6 litrów wody niegazowanej w opakowaniach max 2 litry (latem: miesiące czerwiec, lipiec, sierpień) 12 litrów, które codziennie odbierane będą przez pracowników Zamawiającego z przeznaczeniem na rozstawienie w kuchenkach pomocniczych do wykorzystania przez mieszkańców. f) sezonowo: 1 kg warzyw i owoców (pomidor, ogórek, jabłka, gruszki, śliwki), g) cukier - 2 kg. Ponadto na kulinarną terapię zajęciową należy zapewnić według potrzeb Zamawiającego produkty do wypieku ciast i przyrządzania innych potraw oraz słodycze na wzmocnienie w kwocie nie przekraczającej jednorazowo 200,00 złotych i nie częściej niż raz w miesiącu zgodnie ze złożonymi zamówieniami przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Koszt wyżej wymienionych artykułów spożywczych wliczony będzie w cenę jednostkową usługi. Możliwa jest zmiana powyższych ilości w zależności od stanu zdrowia oraz zapotrzebowania mieszkańców. 8) Przygotowanie i dystrybucja posiłków dla mieszkańców Domu odbywać się będzie tylko i wyłącznie wewnątrz budynku (z kuchni do jadalni), co polegać będzie na rozwiezieniu posiłków na stołówkę i rozłożeniu ich na stoliki. Dla mieszkańców spożywających posiłki w pokojach przygotowane przez Wykonawcę porcje pokarmowe będą odbierane z kuchni i dostarczane do pokoi przez personel opiekuńczy Zamawiającego. Informację na temat mieszkańców spożywających posiłki w pokojach mieszkalnych przekazywać będzie dyżurujący personel opiekuńczy. 9) Korzystanie z kuchni wraz z zapleczem dostosowanych do wymogów stawianych przez system HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli - art. 3 ust. 3 pkt 41 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U. 2010 r., Nr 136, poz. 914 z póżn. zm.). Wykonawca dysponuje własną księgą HACCP. W chwili obecnej pomieszczenia kuchni i zaplecza magazynowego nie wymagają remontów oraz spełniają wymagania systemu HACCP, a także odpowiadają zasadom bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisom ppoż. Zamawiający nie zwróci Wykonawcy ewentualnych kosztów poniesionych na prace związane z dostosowaniem pomieszczeń do systemu HACCP i in. w przypadku wcześniejszego rozwiązania umowy o zamówienie publiczne, odstąpienia od umowy lub innego sposobu wygaśnięcia stosunku zobowiązaniowego wynikającego z przyszłej umowy bez względu na przyczynę jej rozwiązania. 10) Udostępnienie płatnych posiłków pracownikom Domu Pomocy Społecznej, którzy się o to zwrócą i chętnym osobom w ramach tzw. usług środowiskowych. 11) Przejęcia w wynajem pomieszczeń o łącznej powierzchni 194,70 m? i uiszczania comiesięcznie czynszu na rzecz Zamawiającego. 12) Uiszczania opłat za wykorzystywane media w kuchni i pomieszczeniach powiązanych oraz magazynach tj.: za energię elektryczną, wodę i ścieki, wodę podgrzaną, CO. Opłaty za w/w media za dany miesiąc będą następowały miesięcznie na na podstawie noty obciążeniowej wystawionej przez Zamawiającego do dnia 20 następnego miesiąca z wyjątkiem grudnia, kiedy to realizacja not obciążeniowych będzie wystawiona do 28 tego miesiąca. 5. Wywóz nieczystości stałych wymaga podpisania stosownych umów pomiędzy Wykonawcą a firmą utylizującą odpady.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553200009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Wykonawca przystępujący do postępowania zobowiązany jest do wniesienia wadium w wysokości 8.000,00PLN (słownie: osiem tysięcy złotych 00/100). Wadium może być wniesione w pieniądzu, poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, gwarancjach bankowych, gwarancjach ubezpieczeniowych, poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (tj. Dz. U. z 2014 r., poz. 1804). Wadium wnoszone w pieniądzu należy przelać na rachunek Zamawiającego przed terminem otwarcia ofert, z podaniem tytułu przelewu: Wadium. Prowadzenie kuchni. w terminie otwarcia ofert wadium musi znajdować się na rachunku Zamawiającego. Za datę i godzinę wniesienia wadium w formie pieniądza przyjmuje się datę i godzinę uznania rachunku Zamawiającego. Do oferty należy dołączyć kopię przelewu, potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę. Wadium musi zabezpieczać ofertę w całym okresie związania z ofertą. Zamawiający dokona zwrotu wadium wniesionego w pieniądzu zgodnie z art. 46 ust. 1-4 ustawy Pzp na rachunek bankowy wskazany przez Wykonawcę w formularzu ofertowym. Zamawiający może zatrzymać wadium w przypadkach określonych w art. 46 4a ustawy Pzp.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.dps-szczutowo.cba.pl (zakładka zamówienia publiczne)
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach