Przetargi.pl
Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego o wartości szacunkowej poniżej 209 000 euro, którego przedmiotem jest: dostawa ryb i przetworów rybnych do placówek Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gdyni; oznaczenie sprawy: MOPS.DZP.322.17/2016

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 81265 Gdynia, ul. Grabowo
  • Województwo: pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 058 7810120, 7820124 w. 55, 38 , fax. 058 7820124 w. 38
  • Data zamieszczenia: 2016-12-20
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Grabowo 2
    81265 Gdynia, woj. pomorskie
    tel. 058 7810120, 7820124 w. 55, 38, fax. 058 7820124 w. 38
    REGON: 283033200000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: inny:

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego o wartości szacunkowej poniżej 209 000 euro, którego przedmiotem jest: dostawa ryb i przetworów rybnych do placówek Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gdyni; oznaczenie sprawy: MOPS.DZP.322.17/2016
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa ryb i przetworów rybnych wyszczególnionych w formularzu cenowym stanowiącym załącznik Nr 2 do SIWZ do placówek Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gdyni. Dostawy będą realizowane wyłącznie w granicach administracyjnych Gminy Miasta Gdynia, tj. do: 1) Dziennego Dom Pomocy Społecznej przy ul. Generała Maczka 1, 2) Zespołu Opiekuńczego przy ul. Fredry 3, 3) Ośrodka Opiekuńczego dla Osób Przewlekle Chorych przy ul. Bosmańskiej 32A, 4) Środowiskowego Domu Samopomocy przy ul. Generała Maczka 1, 5) Środowiskowego Domu Samopomocy przy ul. Wąsowicza 3, 2. Dostawy będą realizowane sukcesywnie, zgodnie z zapotrzebowaniem składanym za pomocą faksu lub pocztą elektroniczną. Zamawiający każdorazowo ustali rodzaj i ilość zamawianego towaru oraz miejsce dostawy, z zastrzeżeniem, że termin realizacji każdorazowej dostawy liczony od dania złożenia zamówienia przez Zamawiającego do dnia dostarczenia zamawianych artykułów, stanowiących przedmiot zamówienia, do miejsca wskazanego przez Zamawiającego, określony ilością dni - nie może być dłuższy niż 3 dni robocze. 3. Dostarczane produkty muszą być w I gatunku jakości, spełniać wymagania jakościowe dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich normach, posiadać odpowiednie atesty, Certyfikaty oraz estetyczne opakowania, nie uszkodzone mechanicznie. Wykonawca dostarczy produkty żywnościowe spełniające wymogi określone przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t. j. Dz. z 2015 r. poz. 594 ze zm.). 4. Dostawa przedmiotu zamówienia wykonywana będzie środkami transportu dopuszczonymi do przewozu żywności. Osoby wykonujące dostawę muszą legitymować się aktualnym orzeczeniem lekarskim dla celów sanitarno – epidemiologicznych, które okazują na żądanie Zamawiającego. 5. Wykonawca zobowiązany będzie do wskazania w Formularzu cenowym, którego wzór stanowi załącznik nr 2 do SIWZ, pełnej nazwy handlowej oferowanego produktu oraz producenta lub dystrybutora oferowanego produktu. 6. UWAGA! Ryby mrożone – Glazura lodowa nie może przekraczać 10% masy produktu. Zamawiający po rozmrożeniu produktu w przypadku stwierdzenia przekroczenia wskazanej normy oraz ubytku wagi poniżej 10% będzie miał prawo nie przyjąć wadliwej dostawy, o czym zawiadomi Wykonawcę faksem lub emailem. 7. Produkty o długoterminowym okresie przydatności do spożycia muszą posiadać co najmniej 3 miesięczną datę przydatności do spożycia licząc od daty ich dostarczenia do Zamawiającego. Produkty świeże i z krótkim okresem przechowywania odpowiednio powinny posiadać aktualny, co najmniej 5 dniowy termin przydatności do spożycia. 8. Dostawy towaru wykonywane będą środkami transportu spełniającymi warunki określone w rozdziale IV Załącznika nr II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE. L. z 30 kwietnia 2004 r. nr 139.1), a osoby wykonujące dostawę będą legitymować się aktualnym orzeczeniem lekarskim dla celów sanitarno – epidemiologicznych, które okażą na żądanie Zamawiającego. 9. W związku z tym, że w trakcie obowiązywania umowy dotyczącej przedmiotowego zamówienia może zmniejszyć się zapotrzebowanie na zamawiane produkty Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia ilości poszczególnych artykułów z zakresu przedmiotu zamówienia o nie więcej niż 25% w stosunku do zamawianych ilości. W takim przypadku Wykonawcy będzie przysługiwać tylko wynagrodzenie wynikające ze zrealizowanych dostaw i nie będzie on zgłaszać roszczeń, co do realizacji pozostałej części. 10. W związku z realizacją zamówienia Wykonawca winien zapewnić na własny koszt i ryzyko transport zamawianego asortymentu do siedziby Zamawiającego. Ewentualne koszty związane z transportem wykonawca winien wkalkulować w cenę jednostkową zamawianego asortymentu. 11. Wykonawcy występujący wspólnie ponoszą solidarną odpowiedzialność za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03311000-2

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach