Przetargi.pl
Pomoc kuchenna z obsługą kasy fiskalnej

Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 47-400 Racibórz, ul. Sienkiewicza 1
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 032 4152650 , fax. 032 4190659
  • Data zamieszczenia: 2012-05-21
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Sienkiewicza 1 1
    47-400 Racibórz, woj. śląskie
    tel. 032 4152650, fax. 032 4190659
    REGON: 00345727200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bipraciborz.pl/ops/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Pomoc kuchenna z obsługą kasy fiskalnej
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Zorganizowanie i przeprowadzenia szkolenia/kursu dla 13 osób w terminie od 26.06.2012r.-30.09.2012r (z wyłączeniem świąt, sobót, niedziel oraz dni ustawowo wolnych od pracy ) składającego się z dwóch modułów. 1. Moduł: 1)Pomoc kuchenna na który przypada 200 godz. w tym 150 godz. praktycznych, 2) Obsługa kasy fiskalnej na który przypada 40 godz. w tym 25 godz. praktycznych. 2. Łączna liczba godzin (dydaktycznych, praktycznych i egzaminacyjnych) kursu wynosi 240 godz. zegarowych. 3. Godzina zajęć szkoleniowych liczy 60 min.( może obejmować zajęcia edukacyjne liczące 45 min. oraz przerwę liczącą średnio 15 min.). 4. Zajęcia szkoleniowe : 1) muszą odbywać w godz. pomiędzy 8.00- 15.00, 2) w przypadku zajęć praktycznych dotyczących modułu pomocy kuchennej zajęcia mogą odbywać się od poniedziałku do soboty, w przedziale czasowym od 7.15 - 15.00 jednak nie dłużej niż 8 godzin zajęć szkolenia dziennie, 3) uczestnikom przysługują 15 minutowe przerwy kawowe oraz jedna 30 min przerwa obiadowa nie wliczana do czasu trwania szkolenia, 4) harmonogram szkolenia powinien być tak ustalony by zajęcia odbywały się w ciągu kolejnych następujących po sobie dni. I. Moduł Pomoc kuchenna program szkolenia 1) Teoria- Technologia gastronomiczna a) charakterystyka procesów technologicznych b) wiadomości o środkach spożywczych, c) zasady zdrowego żywienia, d) planowanie i sporządzanie zestawów codziennych i okolicznościowych, e) warzywa-podział, ziemniaki i grzyby skład chemiczny, obróbka cieplna, zastosowanie w produkcji gastronomicznej f) owoce- charakterystyka towaroznawstwa, obróbka wstępna i cieplna, potrawy i napoje z owoców, g) mleko, przetwory mleczne i sery, h) jaja, ocena świeżości, właściwości i ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej, i) kasze-rodzaje, obróbka wstępna i cieplna oraz wykorzystanie w potrawach, j) charakterystyka ciast drożdżowych, kruchych, biszkoptowych i francuskich, k) mięso budowa, podział tusz, obróbka wstępna, dobór technik wykonywania potraw, asortyment potraw, mięsna masa mielona, l) drób, ryby- skład chemiczny, obróbka wstępna, asortyment potraw, m) zupy i sosy rodzaje, zasady sporządzania, n) zagadnienia bhp i p.poż , udzielanie pomocy doraźnej ( poparzenia, skaleczenia itp.), o) inne zagadnienia. 2) Praktyczna nauka technologii obróbki żywności; a) zasady higieny (mycia rąk, urządzeń ,środki do dezynfekcji), b) bezpieczna obsługa maszyn i urządzeń, c) potrawy z warzyw, z jaj i przetworów mleczarskich, d) zupy, sosy w gastronomii, e) potrawy mączne w gastronomii, f) potrawy jarskie i półmięsne w gastronomii, g) potrawy z drobiu, z ryb, h) przekąski zimne i gorące, i) zimny bufet i napoje, j) desery , ciasta, k) inne zagadnienia. II. Moduł obsługa kasy fiskalnej program szkolenia 1) omówienie podstawowych pojęć fiskalnych, 2) przeznaczenie i zastosowanie kas fiskalnych, 3) budowa i podstawowe wyposażenie kas fiskalnych, 4) podstawowe funkcje programowe, 5) ćwiczenia praktyczne na kasach fiskalnych- uruchomienie, obsługa, programowanie kas fiskalnych, 6) rozpoznanie i kontrola znaków pieniężnych, 7) inne zagadnienia w tym temacie. 3.2 Wykonawca musi zapewnić: 1) miejsce realizacji przedmiotu zamówienia zajęcia teoretyczne jak i praktyczne na terenie miasta Racibórz 2) lokal o którym mowa wyżej musi znajdować się na terenie miasta Raciborza (w przypadku usytuowania lokalu na terenie miasta Raciborza w odległości większej niż 4 km od siedziby OPS ul. Sienkiewicza , Wykonawca musi zapewnić dowóz i odwóz osób na/ze szkolenia do siedziby OPS ul. Sienkiewicza 1 ), 3) lokal w skład którego wchodzi: min. 1 sala o powierzchni min.30 m2 wyposażona w stoliki, krzesła (w ilości odpowiadającej ilości uczestników szkolenia), 4) odpowiednie pomieszczenie kuchenne do zajęć praktycznych umożliwiające prowadzenie zajęć z gastronomii z liczbą stanowisk, sprzętu i narzędzi niezbędną do realizacji zajęć objętych programem o pow.min.40 m2, 5) odpowiednią ilość surowców i produktów na zajęcia praktyczne niezbędne do realizacji zajęć objętych programem szkolenia, 6) swobodny dostęp do pomieszczeń sanitarnych w budynku, w którym odbywają się zajęcia w ramach szkolenia, 7) kadrę dydaktyczną posiadającą kwalifikacje zawodowe odpowiednie do prowadzonego szkolenia, 8) osoba prowadząca zajęcia praktyczne musi poświęcać cały czas osobom uczestniczącym w zajęciach praktycznych, 9) pomieszczenia do zajęć praktycznych muszą być wyposażone w podstawowy sprzęt gastronomiczny oraz spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne. Każdy uczestnik powinien mieć dostęp do samodzielnego stanowiska pracy, 10) podczas realizacji zadań praktycznych należy zapewnić min.7 stanowisk do obsługi kas fiskalnych, 11) sprzęt i pomoce dydaktyczne umożliwiające prawidłową realizację szkolenia np. tablica sucho ścierne, rzutnik multimedialny, 12) każdemu uczestnikowi skrypty zawierający podstawowe informacje w każdym z poruszanych tematów programu szkolenia, podręcznik - o tematyce kucharskiej, 13) odzież 2 szt. (fartuch lub ubranie spodnie i bluza - kolor jasny ), obuwie robocze spełniające wymogi bhp anty-poślizgowe o spodach białych przewidzianych do pracy w pomieszczeniach kuchennych, czepek na głowę, 14) warunki szkolenia zgodne z przepisami bhp i p.poż, 15) wyrobić książeczkę dla celów sanitarno-epidemiologicznych dla uczestników szkolenia,(opłacić z tym związane koszty), 16) catering: a) w przerwie kawowej: kawę, herbatę, zimne napoje, mleczko/śmietankę do kawy, cukier, owoc, b) w przerwie obiadowej gorący posiłek (drugie danie w skład którego wchodzą ziemniaki lub ryż lub kasza; porcja mięsa lub ryby; surówka) każdego dnia inny podawany w opakowaniach termoizolacyjnych jednorazowego użytku wraz ze sztućcami jednorazowego użytku (dotyczy również zajęć praktycznych moduł pomoc kuchenna). 3.3 Wykonawca jest zobowiązany: 1) przeprowadzić szkolenie zgodnie ze złożoną ofertą, wymaganiami i warunkami określonymi w przedmiocie zamówienia, 2) oznakować wszelką dokumentację związaną z realizacją umowy zgodnie z wytycznymi Zamawiającego oraz z Wytycznymi dotyczącymi oznaczenia projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki znajdującymi się na stronie www.efs.gov.pl, 3) opracować i dołączyć przed podpisaniem umowy szczegółowy program szkolenia obejmujący osobno zagadnienia dla modułu pomoc kuchenna i osobno obsługa kasy fiskalnej z określeniem czasu jego trwania w formie papierowej i elektronicznej ( z możliwością przetwarzania danych), 4) opracować harmonogram przeprowadzenia szkolenia z określeniem czasu jego trwania z uwzględnieniem wszystkich godzin zgodny z programem szkolenia i przedłożyć przed podpisaniem umowy w formie papierowej i elektronicznej (z możliwością przetwarzania danych), 5) dostarczyć w dniu rozpoczęcia szkolenia uczestnikom niezbędne materiały biurowe (notes oraz długopis - w ilości po 1 szt. na uczestnika), pomoce dydaktyczne- skrypty, podręcznik do części gastronomicznej, 6) ubezpieczyć uczestników od dnia rozpoczęcia szkolenia od następstw nieszczęśliwych wypadków (na sumę ubezpieczenia 10 000 zł, forma ubezpieczenia imienna, pełny zakres całodobowy), kserokopię polisy należy dostarczyć do Zamawiającego najpóźniej na dwa dni przed planowanym rozpoczęciem szkolenia, a w przypadku kiedy okres od podpisania umowy do rozpoczęcia szkolenia będzie krótszy to w dniu ich rozpoczęcia. W przypadku zmiany osób uczestniczących w Projekcie Wykonawca zobowiązany jest zapewnić ubezpieczenie nowym uczestnikom na własny koszt, 7) zamieścić ogłoszenie o szkoleniu jak również instytucję szkolącą na stronie internetowej pod adresem: www.inwestycjawkadry.pl przed rozpoczęciem szkolenia a wydruk ze strony internetowej dostarczyć do Zamawiającego w pierwszym dniu zajęć, 8) niezwłocznie informować na piśmie Zamawiającego o nieobecności uczestnika na szkoleniu lub rezygnacji z uczestnictwa w nim, 9) przeprowadzić na zakończenie szkolenia modułu pomoc kuchenna egzamin pokazowy, 10) wydać osobno dla każdego modułu zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (Zamawiającemu) potwierdzającego zakres oraz umiejętności zdobyte w związku z ich ukończeniem. Wydane zaświadczenie powinno obowiązkowo zawierać dodatkowe informacje o współfinansowaniu w ramach PO KL oraz logo UE, EFS, 11) przeprowadzić na zakończenie szkolenia badania ankietowe uczestników dotyczące poziomu zawartości merytorycznej oraz jakości prowadzonych szkolenia. Ankieta ta winna posiadać metryczkę (wzór ankiety należy dołączyć celem zatwierdzenia przed podpisaniem umowy), 12) przeprowadzić analizę ankiet, a wyniki przekazać Zamawiającemu w formie papierowej oraz elektronicznej z możliwością przetwarzania danych, 13) do przechowywania dokumentacji związanej z realizacją zajęć do dnia 31.12.2020r. w przypadku konieczności przedłużenia tego terminu Zamawiający powiadomi Wykonawcę o tym przed jego upływem, 14) prowadzi dokumentację z przebiegu szkolenia (całość dokumentacji powinno obowiązkowo zawierać informację o współfinansowaniu w ramach PO KL oraz logo - EFS, UE ) którą stanowi: a) lista obecności, (obecność na liście musi być potwierdzona własnoręcznym podpisem uczestnika)- na bieżąco, b) listę potwierdzającą odbiór materiałów biurowych przez uczestników, c) listę potwierdzającą odbiór odzieży i obuwia przez uczestników-przed rozpoczęciem zajęć praktycznych, d) dziennik zawierający wymiar godzin, tematy szkolenia- na bieżąco, e) rejestr wydanych zaświadczeń lub innych dokumentów potwierdzających ukończenie szkolenia/warsztatów - po zakończonym szkoleniu, f) ankiety z przeprowadzonych badań- podczas ostatnich zajęć z uczestnikami szkolenia, g) analizę z przeprowadzonych badań po zakończeniu, h) lista osób - odbiór Cateringu (potwierdzona własnoręcznym podpisem uczestnika) - na bieżąco, i) zdjęcia dokumentujące przebieg szkolenia (min. 10 różnych zdjęć), które należy dostarczyć na płycie CD/DVD w momencie ukończenia szkolenia (Wykonawca zobowiązany jest do wykonania zdjęć aparatem cyfrowym).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.ops.bipraciborz.pl/index.php?id=110&typ=1
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach