Przetargi.pl
Organizacja kursów dla beneficjentów projektu Aktywni i Efektywni współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 67-200 Głogów, ul. gen. Wł. Sikorskiego 4
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 076 7276500 , fax. 076 7276501
  • Data zamieszczenia: 2010-07-13
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. gen. Wł. Sikorskiego 4 4
    67-200 Głogów, woj. dolnośląskie
    tel. 076 7276500, fax. 076 7276501
    REGON: 00404359000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.glogow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Organizacja kursów dla beneficjentów projektu Aktywni i Efektywni współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiot zamówienia obejmuje zorganizowanie następujących szkoleń: 1. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kucharza małej gastronomii (badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 4 osób. Powinno odbyć się w ciągu min. 140 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: -organizacja punktu gastronomicznego, -podstawowa dokumentacja, -wybrane zagadnienia z obsługi klienta, -wybrane zagadnienia z technologii kulinarnej (m.in.): a.dobieranie surowców i półproduktów do produkcji w małej gastronomii, b.przeprowadzanie obróbki wstępnej surowców i półproduktów w małej gastronomii, c.przygotowywanie półproduktów do dalszej obróbki w małej gastronomii, d.dokonywanie obróbki termicznej surowców i półproduktów w małej gastronomii, e.sporządzanie różnymi technikami i metodami podstawowego asortymentu potraw i napojów w małej gastronomii, f.planowanie posiłków i układanie prostego menu w małej gastronomii, g.porcjowanie, dekorowanie i ekspedycja potraw w małej gastronomii, h.przechowywanie i magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w małej gastronomii. -maszyny i urządzenia stosowane w gastronomii, -zagadnienia higieny w procesie produkcji żywności i obrocie żywnością - wdrażanie HACCP, -zajęcia praktyczne. 2. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kurs opiekunki osób starszych i niepełnosprawnych z modułem masażu klasycznego (badania lekarskie + wykłady + praktyka w co najmniej dwóch miejscach + egzamin końcowy): A. dla 8 osób, który powinien odbyć się w ciągu min. 120 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: -podstawy gerontologii i informacji na temat osób niepełnosprawnych, -podstawy psychologii, w tym komunikacja i mediacje, -zachowanie osób chorych z wybranymi schorzeniami; Parkinsonizm, Alzhaimer, demencje starcze, zaburzenia psychiczne, -podstawy higieny i pielęgnacji, -podstawy rehabilitacji i aktywizacji, -opieka w domu pacjenta i w placówce zamkniętej (np.dom pomocy społecznej), -ustalanie warunków pracy z pracodawcą oraz współpracy z podopiecznym i jego rodziną, -zasady udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej, -przepisy bhp i ppoż., -zajęcia praktyczne w odpowiednich placówkach. B. dla 9 osób (dot. 7 osób z kursu opiekunki i 1 osoby spoza kursu opiekunki), który powinien odbyć się w ciągu min. 50 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: a)anatomia człowieka, b)wprowadzenie do masażu - zagadnienia teoretyczne obejmujące: - techniki masażu i ich oddziaływanie, - wskazania i przeciwwskazania do masażu, - wpływ masażu na organizm człowieka, - metodyka stosowania masażu, - techniki masażu. c)część praktyczna I (masaż poszczególnych części ciała): - masaż kończyny górnej, - kończyny dolnej, - masaż grzbietu, - kręgosłupa, - karku i obręczy barkowej, - klatki piersiowej, - powłok brzusznych. d)część praktyczna II: - masaż całego ciała. UWAGA! Kurs A i B do przeprowadzenia przez jednego Wykonawcę. 3.Organizacja i przeprowadzenie szkolenia: A.Kurs magazyniera (badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 6 osób (z zastrzeżeniem pkt.1), które powinno odbyć się w ciągu min. 130 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: - organizacja prac magazynowych, - technologie prac magazynowych, - wiadomości z zakresu obrotu magazynowego, - zabezpieczenie towarów, - minimum sanitarne, - przepisy bhp i p.poż, - obsługa kas fiskalnych, - obsługa programu Subiekt, B.Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kurs operatora wózka widłowego wszystkich typów (badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 6 osób (w tym 5 z kursu magazyniera i 1 osoby spoza kursu magazyniera), które winno odbyć się w ciągu min. 45 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: - część teoretyczna, - część praktyczna. UWAGA! Kurs A i B do przeprowadzenia przez jednego Wykonawcę. 4. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kurs pracownika porządkowego i terenów zielonych (badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 3 osób. Kurs powinien odbyć się w ciągu min. 120 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: A.Prace porządkowe: a.ogólne zasady utrzymania czystości, b.zasady stosowania chemicznych środków przy utrzymaniu czystości, c.utrzymanie porządku wewnątrz budynku (w tym podstawowe czynności, zasady porządkowania pomieszczeń, zasady konserwacji podłóg, obsługa urządzeń, pielęgnacja roślin) i na zewnątrz (w tym pielęgnacja zieleni), d.obsługa sprzętu i urządzeń mechanicznych (w tym obsługa samojezdnej maszyny czyszczącej, B.Praca na terenach zielonych: a.gleboznawstwo i czynniki siedliska, b.roślinoznawstwo, c.podstawowe narzędzia używane w terenach zieleni, d.pielęgnacja terenów zieleni. C.przepisy bhp i ppoż, D.zajęcia praktyczne. 5. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia kosmetycznego: A. Manicure, pedicure, tipsy i stylizacja (wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 2 osób, które winno odbyć się w ciągu min. 50 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: - podstawy teoretyczne, - część praktyczna (metoda żelowa, akrylowa, porcelanowa), - uzupełnianie tipsów, - zdobnictwo paznokci, - przepisy bhp i ppoż. B. Wizaż (wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 3 osób, które winno odbyć się w ciągu min. 50 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: -wyposażenie do wykonywania makijażu, -zasady makijażu, -pielęgnacja i przygotowanie twarzy do makijażu, -makijaż korekcyjny, oczu, policzków, ust, makijaż dzienny, wieczorowy, ślubny, -depilowanie wybranych części ciała, -pielęgnowanie wybranych części ciała, -stylizacja postaci i fryzur, -przepisy bhp i ppoż. 6. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kurs bukieciarz - florysta (wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 2 osób, które winno odbyć się w ciągu min. 70 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: - anatomia i fizjologia roślin, - asortyment roślin ozdobnych, - narzędzia i środki techniczne, w tym sposoby utrwalania materiału roślinnego, - podstawowe zasady wykonywania kompozycji, - florystyka ślubna, - florystyka żałobna, - florystyka okolicznościowa, - kompozycje z roślin suchych i preparowanych, - obsługa kas fiskalnych, - przepisy bhp i ppoż. 7. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kurs komputerowy (wykłady + praktyka + egzamin końcowy) w podziale na: A.kurs podstawowy - dla 10 osób, który powinien odbyć się w ciągu min. 32 godzin lekcyjnych (45 minut każda). Zakres tematyczny zgonie z załącznikiem nr 1, B.kurs zaawansowany- dla 5 osób, który powinien odbyć się w ciągu min.45 godzin lekcyjnych(45 minut każda). Zakres tematyczny zgodnie z załącznikiem nr 2, C.kurs zaawansowany z tworzeniem stron www dla 1 osób, który powinien odbyć się w ciągu min.60 godzin lekcyjnych (45 minut każda). Zakres tematyczny zgodnie z załącznikiem nr 3. UWAGA! Jedna osoba szkolona ma przypadać na jeden komputer. Zakres tematyczny kursów jest podany w Załącznikach 1,2,3. Kurs A, B i C do przeprowadzenia przez jednego Wykonawcę. 8. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kadry, płace i obsługa biura (wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 3 osób powinno odbyć się w ciągu min. 100 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: - wybrane zagadnienia z prawa pracy, cywilnego i postępowania administracyjnego, - dokumentacja kadrowej, - czynności związane z zatrudnianiem pracowników, - zasady urlopowe, - czas pracy, - dokumentacja płacowa; lista płac, karty wynagrodzeń; - zasad naliczania płac, rozliczanie z ZUS i US, - świadczenia na rzecz pracowników z ubezpieczenia społecznego, - fundusz pracy i gwarantowanych świadczeń pracowniczych - podstawy obsługi programów kadrowych oraz Płatnik, - organizacja biura i prowadzenie dokumentacji, - wykorzystywanie pakietu Office w pracach biurowych, - autoprezentacja, - zasady i przepisy BHP w biurze firmy. 9. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kurs prawa jazdy kat. B (badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 12 osób powinno odbyć się w ciągu min. 60 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: - szkolenie teoretyczne, - szkolenie praktyczne. 10. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kurs kładzenia glazury i terakoty(badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 1 osoby powinno odbyć się w ciągu min. 110 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: -posługiwanie się dokumentacją techniczną, -technologie układania w zależności od podkładu i materiału okładzinowego, -metody przygotowywania podłoża, -techniki wykonywania robót, wykończeniowych i dekoracyjnych, -zasady organizacji stanowiska pracy, w tym obsługa maszyn i urządzeń do robót glazurniczych, -przepisy bhp i ppoż., -szkolenie praktyczne. 11. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kursy językowe, w podziale na trzy moduły językowe: A.kurs podstawowy języka niemieckiego (wykłady + egzamin końcowy) - dla 4 osób powinno odbyć się w ciągu min. 48 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: - nauka języka na poziomie podstawowym, B.kurs podstawowy języka angielskiego (wykłady + egzamin końcowy) - dla 3 osób powinno odbyć się w ciągu min. 48 godzin lekcyjnych (45 minut każda), bez posiłku i składać się z następujących bloków tematycznych: - nauka języka na poziomie zaawansowanym, C.kurs średniozaawansowany języka angielskiego (wykłady + egzamin końcowy) - dla 1 osoby powinno odbyć się w ciągu min. 60 godzin lekcyjnych (45 minut każda), bez posiłku i składać się z następujących bloków tematycznych: - nauka języka na poziomie zaawansowanym. UWAGA! Kursanci mogą być dołączeni do grup - max. 8-mio osobowych. Kurs A, B i C do przeprowadzenia przez jednego Wykonawcę. 12. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kurs profesjonalnego sprzedawcy (badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 3 osób powinno odbyć się w ciągu min. 100 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: -podstawowe pojęcia ekonomiczne, -instrumenty marketingu, -fakturowanie, -psychologia sprzedaży, -kultura obsługi klienta, -podstawy obsługi komputera, -program Subiekt, -obsługa kas fiskalnych, -bhp i p.poż. 13. Organizacja i przeprowadzenie szkolenia Kurs małej przedsiębiorczości(badania lekarskie + wykłady + praktyka + egzamin końcowy) - dla 4 osób powinno odbyć się w ciągu min. 100 godzin lekcyjnych (45 minut każda) i składać się z następujących bloków tematycznych: -pomysł na własną firmę, -podstawy prawne działalności gospodarczej firmy prowadzonej przez osobę fizyczną, -krok po kroku - jak założyć własną firmę, -finansowanie bieżącej działalności i rozwoju małej firmy, -formy opodatkowania osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą - -różne sposoby rozliczania się z Fiskusem - księgowość i inne obowiązki przedsiębiorcy (zaliczki i składki VAT, kasy fiskalne), -podstawy marketingu i reklamy małej firmy, -obowiązki wobec ZUS, -działalność regulowana koncesjami i zezwoleniami, obowiązki sanitarne oraz wynikające z przepisów BHP i ppoż., -techniki informatyczne w biznesie, -opracowanie własnego biznes planu dla wybranej działalności z wykorzystaniem druku wniosku o przyznanie dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej (druk obowiązujący w powiecie głogowskim).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiajacy nie żąda wniesienia wadium w postępowaniu

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mops.glogow.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach