Przetargi.pl
Kelner, barman, barista

Powiatowy Urząd Pracy ogłasza przetarg

  • Adres: 77400 Złotów, ul. Kolejowa
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 672 635 434 , fax. 672 635 434
  • Data zamieszczenia: 2016-11-03
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy
    ul. Kolejowa 11
    77400 Złotów, woj. wielkopolskie
    tel. 672 635 434, fax. 672 635 434
    REGON: 57086785500000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Kelner, barman, barista
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest organizacja i przeprowadzenie szkolenia pn.: „Kelner, barman, barista” dla 10 osób bezrobotnych zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Złotowie. 2. Celem szkolenia jest nabycie przez uczestników szkolenia wiedzy i umiejętności do wykonywania czynności zawodowych na stanowisku kelner, barman, barista. 3. Szkolenie musi być przeprowadzone w formie kursu. 4. Program szkolenia musi być zgodny z § 69 ust. 1 pkt. 2 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku prac usług rynku pracy (Dz. U. z 2014r. poz. 667) tj. zawierać: • nazwę i zakres szkolenia, • czas trwania i sposób organizacji szkolenia, • wymagania wstępne dla uczestników szkolenia, • cele szkolenia, • plan nauczania określający tematy zajęć edukacyjnych oraz ich wymiar czasowy z uwzględnieniem w miarę potrzeby części teoretycznej i części praktycznej, • opis treści szkolenia w zakresie poszczególnych zajęć edukacyjnych, • wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych, • przewidziane sprawdziany i egzaminy. 5. Każdy z uczestników na zajęciach praktycznych musi być wyposażony w równej ilości w odpowiedni sprzęt, materiały i produkty (jeżeli to konieczne w ilości większej), niezbędne w celu zdobycia wymaganych umiejętności. W przypadku podziału uczestników szkolenia na grupy, każda grupa musi mieć zapewniony nadzór wykładowcy/instruktora, jak również powinna zostać wyposażona w materiały, sprzęt i urządzenia niezbędne do prawidłowej realizacji szkolenia. 6. Program szkolenia musi obejmować minimum takie zagadnienia jak: I. Wiadomości wstępne 1. BHP i ppoż. w pracy: a) podstawowe przepisy bhp b) podstawowe zasady ochrony ppoż. oraz postępowanie w razie pożaru c) zagrożenia wypadkowe d) minimum sanitarne 2. Prawa i obowiązki pracownika a) podstawowe akty wykonawcze Kodeksu Pracy b) odpowiedzialność materialna pracowników. II. Wizerunek zawodowy 1. Organizacja pracy na stanowisku kelner, barman, barista 2. Kultura osobista i etyka zawodowa kelnera, barmana, baristy 3. Prezentacja swojej osoby na sali konsumpcyjnej 4. Ubiór i wyposażenie zawodowe kelnera, barmana, baristy 5. Elementy marketingu firmy 6. Pracownicy wizytówką firmy III. Kelner, barman, barista podczas obsługi gości 1. Powitanie gości 2. Standardy obsługi klienta 3. Przyjmowanie zamówień 4. Sposób obsługi gości o różnych cechach 5. Zachowanie się personelu w sytuacjach trudnych i konfliktowych (zwroty, skargi, reklamacje) 6. Zachowanie się w momentach natężonego ruchu 7. Obsługa imprez okolicznościowych IV. Przygotowanie sali konsumpcyjnej 1. Nakrycie stołu obrusem (rodzaje, dobór i zmiana) 2. Serwetki (rodzaje i sposoby ich formatowania) 3. Zastawa stołowa V. Serwowanie posiłków oraz napojów, w szczególności dań głównych, przekąsek, deserów, win, drinków VI. Wybieranie, parzenie oraz podawanie kawy i herbaty 1. Wiedza podstawowa na temat pochodzenia, rodzaju kaw 2. Zasady parzenia kawy różnego rodzaju (espresso, macchiato, latte, mocca, cappuccino) 3. Obsługa ekspresu do kawy 4. Zasady parzenia herbaty 5. Sposoby podania herbaty Podczas szkolenia każdy uczestnik musi samodzielnie przygotować co najmniej pięć rodzajów kawy, tj. espresso, latte, macchiato, mocca oraz cztery rodzaje herbat, tj. czarna, zielona, biała, owocowa. VII. Serwowanie wina i sporządzanie drinków: 1. Serwowanie wina 2. Obsługa sprzętu barmańskiego 3. Sporządzanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych Podczas szkolenia, każdy uczestnik musi samodzielnie przygotować co najmniej pięć rodzajów różnych drinków. VIII. Obsługa kasy fiskalnej oraz innych urządzeń 1. Podstawowe pojęcia fiskalne 2. Obsługa profesjonalnego systemu obsługi punktów gastronomicznych 3. Wymiana rolki papieru i taśmy barwiącej 4. Wystawianie paragonów fiskalnych 5. Obsługa terminali kart płatniczych 6. Rozpoznawanie i kontrola znaków pieniężnych 7. Miejsce realizacji szkolenia: miasto Złotów Część praktyczna szkolenia musi odbywać się w minimum 2 restauracjach na terenie miasta Złotów, przy czym uczestnicy szkolenia muszą zostać podzieleni na co najmniej 2 grupy. 8. Czas trwania szkolenia: 90 godzin zegarowych tj. 12 dni roboczych, w tym: • 1 godzina zegarowa zajęć integracyjnych – w pierwszym dniu szkolenia • 29 godzin zegarowych zajęć teoretycznych, • 60 godzin zegarowych zajęć praktycznych, 9. Podczas realizacji szkolenia musi być prowadzona dokumentacja szkolenia tj.: a) dziennik zajęć edukacyjnych zawierający tematy i wymiar godzin edukacyjnych oraz listę obecności zawierającą: imię, nazwisko i czytelny podpis uczestnika szkolenia oraz wykładowcy b) protokół i karty ocen z okresowych sprawdzianów efektów kształcenia oraz egzaminu końcowego. 10. Kurs musi zakończyć się egzaminem potwierdzającym zdobycie umiejętności, kompetencji i kwalifikacji do wykonywania czynności zawodowych na stanowisku kelner, barman, barista. Za uczestnika, który pozytywnie ukończył szkolenie uznaje się osobę, która przystąpiła do egzaminu mającego na celu weryfikację umiejętności, kompetencji i kwalifikacji zawodowych nabytych podczas szkolenia, zaliczyła pozytywnie egzamin i otrzymała zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia. 11. Uprawnieni uczestnicy szkolenia, nie później niż w dniu ukończenia szkolenia, muszą otrzymać zaświadczenie lub inny dokument o nabytych kwalifikacjach, potwierdzający ukończenie przedmiotowego szkolenia i uzyskanie kwalifikacji zawierające dane uczestnika szkolenia oraz dokumentów potwierdzających uzyskanie stosownych uprawnień określonych odrębnymi przepisami. Zaświadczenia o ukończeniu szkolenia wydawane uczestnikom szkolenia muszą być zgodne z § 71 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy (Dz. U. z 2014r., poz. 667) i powinny zawierać: a) numer z rejestru, b) imię i nazwisko oraz numer PESEL uczestnika szkolenia, a w przypadku cudzoziemca numer dokumentu stwierdzającego tożsamość, c) nazwę instytucji szkoleniowej przeprowadzającej szkolenie, d) formę i nazwę szkolenia, e) okres trwania szkolenia, f) miejsce i datę wydania zaświadczenia lub innego dokumentu potwierdzającego ukończenie szkolenia i uzyskanie umiejętności lub kwalifikacji, g) tematy i wymiar godzin zajęć edukacyjnych, h) podpis osoby upoważnionej przez instytucję szkoleniową przeprowadzającą szkolenie. Jeżeli instytucja szkoleniowa wydaje zaświadczenia zgodnie z innymi przepisami prawa i nie zawierają one którejkolwiek informacji zawartej w pkt 11) a – h, musi dołączyć do wydanych zaświadczeń suplement zawierający brakujące informacje i gdy Wykonawca jest do tego uprawniony: zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodnie z Rozporządzeniem MEN z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 622). Zaświadczenia lub inne dokumenty potwierdzające nabycie umiejętności muszą zawierać informację o współfinansowaniu szkolenia ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, logotypy: Logo Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014 – 2020 oraz logotyp Unii Europejskiej z odwołaniem słownym do Unii Europejskiej i Europejskiego Funduszu Społecznego oraz informację o realizowaniu szkolenia współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego zgodnie z wytycznymi dotyczącymi oznaczenia projektów w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014 – 2020. Jeżeli nie ma możliwości zamieszczenia odpowiedniej informacji na certyfikatach, świadectwach czy dyplomach, logotypy oraz informacja o współfinansowaniu powinny znaleźć się w formie dodatkowych zaświadczeń z informacją, że szkolenie było współfinansowane przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Fundusz Społecznego. 12. Zakończenie szkolenia musi być poprzedzone przeprowadzeniem wśród uczestników ankiety oceny szkolenia. 13. Organizacja zajęć: 1) warunki ogólne: a) w pierwszym dniu szkolenia nie więcej niż 5 godzin zegarowych, w tym 1 godzina zegarowa zajęć integracyjnych, b) zajęcia będą trwały nie mniej niż 5 godzin zegarowych dziennie i nie więcej niż 8 godzin w każdym dniu szkolenia, c) zajęcia odbywać się będą według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu, d) zajęcia nie mogą trwać dłużej niż do godziny 18:00, e) każdy uczestnik szkolenia musi być wyposażony w materiały szkoleniowe niezbędne do realizacji szkolenia, f) każdy uczestnik szkolenia musi zostać wyposażony w pierwszym dniu szkolenia praktycznego w odzież ochronną, przekazaną na własność, za pisemnym potwierdzeniem odbioru, z zachowaniem przepisów bhp w tym zakresie, g) pomieszczenia, w których odbywać się będzie szkolenie powinny być oznaczone poprzez wywieszenie plakatu, tablicy, naklejki lub innego rodzaju materiału zawierającego dwa podstawowe logotypy: Logo Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014 – 2020 oraz logotyp Unii Europejskiej z odwołaniem słownym do Unii Europejskiej i Europejskiego Funduszu Społecznego oraz informację o realizowaniu szkolenia współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego zgodnie z wytycznymi dotyczącymi oznaczenia projektów w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014 – 2020, h) każdy z uczestników na zajęciach praktycznych musi być wyposażony w równej ilości w odpowiedni sprzęt, materiały (jeżeli to konieczne w ilości większej), niezbędne w celu zdobycia kwalifikacji, i) uczestnicy szkolenia, którym nie przysługuje stypendium oraz, którym przysługuje stypendium, o którym mowa w art. 41 ust. 3b ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (t.j. Dz. U. 2016r., poz. 645 z późń. zm.) muszą zostać ubezpieczeni od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku ze szkoleniem oraz w drodze do miejsca szkolenia i z powrotem. j) Zamawiający zastrzega, że uczestnikami szkolenia mogą być wyłącznie osoby skierowane przez Zamawiającego w ramach niniejszego Zamówienia. W szkoleniu nie mogą uczestniczyć osoby z innego naboru. W miejscu realizacji szkolenia nie może być realizowane inne szkolenie z tego samego zakresu. IV. Termin realizacji zamówienia: Termin realizacji zamówienia – listopad – grudzień 2016r. (szkolenie nie może trwać dłużej niż do dnia 07 grudnia 2016r.)
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80530000-8

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach