Przetargi.pl
Dożywianie uczniów szkół podstawowych, uczniów oddziałów przedszkolnych oraz osób starszych, chorych, samotnych i niepełnosprawnych z terenu gminy Wiązownica w okresie II półrocza 2022 r.

CENTRUM USŁUG WSPÓLNYCH GMINY WIĄZOWNICA ogłasza przetarg

  • Adres: 37-522 Wiązownica, ul. Warszawska 15
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2022-08-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: CENTRUM USŁUG WSPÓLNYCH GMINY WIĄZOWNICA
    ul. Warszawska 15
    37-522 Wiązownica, woj. podkarpackie
    REGON: 366230191
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.wiazownica.com
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Jednostka organizacyjna samorządu terytorialnego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie uczniów szkół podstawowych, uczniów oddziałów przedszkolnych oraz osób starszych, chorych, samotnych i niepełnosprawnych z terenu gminy Wiązownica w okresie II półrocza 2022 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    4.1 Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług dożywiania, w zakresie przygotowania i dostawy posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych, uczniów oddziałów przedszkolnych oraz dla osób starszych, chorych, samotnych i niepełnosprawnych z terenu gminy Wiązownica, w formie gorących posiłków, wydawanych w dni nauki szkolnej przez okres 77 dni, tj. w okresie od dnia 01.09.2022 r. do dnia 31.12.2022 r.4.2 Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki we własnej, spełniającej wymogi norm sanitarnych kuchni, a następnie dostarczyć i wydać posiłki wszystkim uczniom korzystającym z dożywiania.4.3 Zamawiający dopuszcza możliwość wykorzystania przez Wykonawcę z pomieszczeń kuchni i urządzeń za odpłatnością, po wcześniejszym spisaniu umowy dzierżawy. 4.4. Pomieszczenie do wydawania posiłków dzieciom w szkołach udostępni dyrektor każdej placówki szkolnej, natomiast posiłki dostarczane osobom starszym, chorym, samotnym i niepełnosprawnym będą wydawane w miejscu zamieszkania tych osób.4.5 Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania, wydawania i dostarczania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa.4.6 Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia tj. posiłki winny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. 4.7 Wykonawca gwarantuje wysoką jakość dostarczanego produktu, terminowość dostaw oraz zgodność z obowiązującymi normami i wymogami sanitarnymi.4.8 Wykonawca jest zobowiązany do sprzedaży posiłków uczniom nie objętym niniejszym zamówieniem w cenie równej jaką podał w ofercie (samodzielnie wykupującym posiłki).4.9 Posiłki powinny odpowiadać następującym kryteriom:- zawartość energii – 850 kcal;- udział energii z białka – nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku;- udział białka zwierzęcego – średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku;- udział energii z tłuszczu – do 30%. 4.10 Sposób przygotowania posiłków:4.10.1 Pod pojęciem obiadów jednodaniowych należy rozumieć (trzy razy w tygodniu drugie danie - poniedziałek, środka, piątek; dwa razy w tygodniu pożywna zupa- wtorek, czwartek). Pod pojęciem pożywna zupa należy rozumieć zupę z tzw. mięsną wkładką podaną ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego. 4.10.2 Pod pojęciem obiadu 2-daniowego należy rozumieć pełny obiad składający się z zupy oraz drugiego dania i napoju. 4.10.3 Pod pojęciem obiadu jednodaniowego ½ - należy rozumieć (trzy razy w tygodniu ½ drugiego dania - poniedziałek, środka, piątek; dwa razy w tygodniu pożywna ½ zupa- wtorek, czwartek). Pod pojęciem pożywna zupa należy rozumieć zupę z tzw. mięsną wkładką podaną ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego. 4.10.4 Zupy należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach.4.10.5 Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażka. Przeciętna waga 1 porcji zupy – 400 g. / ½ porcji zupy – 200 g.4.10.6 Drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, ryż, makaron, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).4.10.7 Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez: - stosowanie tłuszczów roślinnych; - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych; - umiarkowane stosowanie mięsa „czerwonego”; - stosowanie mięsa drobiowego; - stosowanie ryb; - umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; - duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych.4.10.8 Napój – w ilości 200 ml (kompot, herbata).4.10.9 Obiady dowożone jednodaniowe, zamiennie w takiej samej ilości zupa o zwiększonej kaloryczności z pieczywem i drugie danie bez napoju.4.10.10 Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości, posiadających aktualne terminy ważności.4.10.11 Wykonawca przedstawi Zamawiającemu do akceptacji projekt menu na każdy miesiąc z przynajmniej 5-dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający w terminie 1 dnia dokona akceptacji menu lub zgłosi uwagi, które Wykonawca ma obowiązek uwzględnić. 4.10.12 Zamawiający nie dopuszcza, żeby ciągu 1 tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku.4.10.13 Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania posiłków na bazie „Fastwood”.4.10.14 Zamawiający zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia badań sprawdzających jakość przygotowywanych posiłków pod względem kaloryczności, gramatur itp. 4.10.15 Wykonawca zabezpieczy jednorazowe naczynia i sztućce dla potrzeb wydawania posiłków oraz termosy i środek transportu przystosowany do przewozu żywności, spełniający przy tym wszelkie wymogi sanitarno – higieniczne.4.12 Warunki przygotowania posiłków:4.12.1 Posiłki będą kupowane przez uczniów szkół podstawowych, oddziałów przedszkolnych dofinansowane z budżetu gminy.4.12.2 Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany liczby posiłków w zależności od zaistniałych potrzeb. W przypadku zmniejszenia zapotrzebowania wykonawcy nie będzie przysługiwać wynagrodzenie za nie zrealizowaną usługę.4.12.3 Wykonawca zobowiązany jest do zawarcia umowy na odbiór i unieszkodliwianie odpadów pokonsumpcyjnych.4.12.4 Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno – higieniczne w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej ochrony, temperatury oraz jakości przewożonych posiłków. Część Nr I Przygotowanie, dostawa i wydanie posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych oraz posiłków jednodaniowych ½ porcji dla dzieci oddziałów przedszkolnych w m. Wiązownica, Szówsko, Manasterz, Zapałów, Ryszkowa Wola i Cetula.Przewidywana dzienna ilość posiłków do wydania wynosi: dla części I - 135 porcji - obiad jednodaniowy 35 porcji - obiad jednodaniowy (½ porcji) – przedszkola4.1 Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług dożywiania, w zakresie przygotowania i dostawy posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych, uczniów oddziałów przedszkolnych oraz dla osób starszych, chorych, samotnych i niepełnosprawnych z terenu gminy Wiązownica, w formie gorących posiłków, wydawanych w dni nauki szkolnej przez okres 77 dni, tj. w okresie od dnia 01.09.2022 r. do dnia 31.12.2022 r.4.2 Wykonawca zobowiązany jest przygotowywać posiłki we własnej, spełniającej wymogi norm sanitarnych kuchni, a następnie dostarczyć i wydać posiłki wszystkim uczniom korzystającym z dożywiania.4.3 Zamawiający dopuszcza możliwość wykorzystania przez Wykonawcę z pomieszczeń kuchni i urządzeń za odpłatnością, po wcześniejszym spisaniu umowy dzierżawy. 4.4. Pomieszczenie do wydawania posiłków dzieciom w szkołach udostępni dyrektor każdej placówki szkolnej, natomiast posiłki dostarczane osobom starszym, chorym, samotnym i niepełnosprawnym będą wydawane w miejscu zamieszkania tych osób.4.5 Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania, wydawania i dostarczania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa.4.6 Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia tj. posiłki winny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. 4.7 Wykonawca gwarantuje wysoką jakość dostarczanego produktu, terminowość dostaw oraz zgodność z obowiązującymi normami i wymogami sanitarnymi.4.8 Wykonawca jest zobowiązany do sprzedaży posiłków uczniom nie objętym niniejszym zamówieniem w cenie równej jaką podał w ofercie (samodzielnie wykupującym posiłki).4.9 Posiłki powinny odpowiadać następującym kryteriom:- zawartość energii – 850 kcal;- udział energii z białka – nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku;- udział białka zwierzęcego – średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku;- udział energii z tłuszczu – do 30%. 4.10 Sposób przygotowania posiłków:4.10.1 Pod pojęciem obiadów jednodaniowych należy rozumieć (trzy razy w tygodniu drugie danie - poniedziałek, środka, piątek; dwa razy w tygodniu pożywna zupa- wtorek, czwartek). Pod pojęciem pożywna zupa należy rozumieć zupę z tzw. mięsną wkładką podaną ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego. 4.10.2 Pod pojęciem obiadu 2-daniowego należy rozumieć pełny obiad składający się z zupy oraz drugiego dania i napoju. 4.10.3 Pod pojęciem obiadu jednodaniowego ½ - należy rozumieć (trzy razy w tygodniu ½ drugiego dania - poniedziałek, środka, piątek; dwa razy w tygodniu pożywna ½ zupa- wtorek, czwartek). Pod pojęciem pożywna zupa należy rozumieć zupę z tzw. mięsną wkładką podaną ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego. 4.10.4 Zupy należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach.4.10.5 Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem, albo masłem czy mąką, sporadycznie zasmażka. Przeciętna waga 1 porcji zupy – 400 g. / ½ porcji zupy – 200 g.4.10.6 Drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, ryż, makaron, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).4.10.7 Zamawiający oczekuje, iż Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez: - stosowanie tłuszczów roślinnych; - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych; - umiarkowane stosowanie mięsa „czerwonego”; - stosowanie mięsa drobiowego; - stosowanie ryb; - umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; - duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych.4.10.8 Napój – w ilości 200 ml (kompot, herbata).4.10.9 Obiady dowożone jednodaniowe, zamiennie w takiej samej ilości zupa o zwiększonej kaloryczności z pieczywem i drugie danie bez napoju.4.10.10 Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości, posiadających aktualne terminy ważności.4.10.11 Wykonawca przedstawi Zamawiającemu do akceptacji projekt menu na każdy miesiąc z przynajmniej 5-dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający w terminie 1 dnia dokona akceptacji menu lub zgłosi uwagi, które Wykonawca ma obowiązek uwzględnić. 4.10.12 Zamawiający nie dopuszcza, żeby ciągu 1 tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku.4.10.13 Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania posiłków na bazie „Fastwood”.4.10.14 Zamawiający zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia badań sprawdzających jakość przygotowywanych posiłków pod względem kaloryczności, gramatur itp. 4.10.15 Wykonawca zabezpieczy jednorazowe naczynia i sztućce dla potrzeb wydawania posiłków oraz termosy i środek transportu przystosowany do przewozu żywności, spełniający przy tym wszelkie wymogi sanitarno – higieniczne.4.12 Warunki przygotowania posiłków:4.12.1 Posiłki będą kupowane przez uczniów szkół podstawowych, oddziałów przedszkolnych dofinansowane z budżetu gminy.4.12.2 Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany liczby posiłków w zależności od zaistniałych potrzeb. W przypadku zmniejszenia zapotrzebowania wykonawcy nie będzie przysługiwać wynagrodzenie za nie zrealizowaną usługę.4.12.3 Wykonawca zobowiązany jest do zawarcia umowy na odbiór i unieszkodliwianie odpadów pokonsumpcyjnych.4.12.4 Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno – higieniczne w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej ochrony, temperatury oraz jakości przewożonych posiłków.Część nr IIPrzygotowanie, dostawa i wydanie posiłków dwudaniowych (zupa + drugie danie) dla osób, starszych, chorych, samotnych i niepełnosprawnych z terenu gminy Wiązownica.Przewidywana dzienna ilość posiłków do wydania wynosi:dla części II 10 porcji - pełen obiad dla osób starszych
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Uprawnień do prowadzenia działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisówWarunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca przedłoży decyzję o zatwierdzeniu zakładu wydaną przez właściwy terenowo organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej na prowadzenie działalności w zakresie przygotowania i wydawania posiłków, przewozu posiłków w ramach cateringu samochodem.UWAGA: Warunek dotyczy wszystkich części zamówienia.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2022-08-18

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach