Zakład Karny w Bydgoszczy - Fordonie ogłasza przetarg
- Adres: 85-790 Bydgoszcz, Rynek 8
- Województwo: kujawsko-pomorskie
- Telefon/fax: tel. 052 3467090 , fax. 052 3472098
- Data zamieszczenia: 2010-01-20
- Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Zakład Karny w Bydgoszczy - Fordonie
Rynek 8 8
85-790 Bydgoszcz, woj. kujawsko-pomorskie
tel. 052 3467090, fax. 052 3472098
REGON: 00031961200000 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.sw.gov.pl
- I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Państwowa jednostka budżetowa
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Dostawy nabiału i margaryny roślinnej do smarowania pieczywa (znak sprawy PN - 02/2010). - II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
Część nr 1 1.Twaróg chudy: PN 91/A-86300, CPV 15542100 - 1: 5 000kg 2.Śmietana 12% słodka [l]: PN-90/A-86050, CPV 15512000 - 0: 2 300kg 3.Ser topiony: PN 91/A-86233, CPV 15542200 - 1: 2 000kg 4.Ser twardy: PN 68/A-86230, CPV 15544000 - 3: 100kg 5.Serek smakowy do smarowania 150g o smakach innych niż owocowe i waniliowe PN 91/A-86233, CPV 15545000 - 0: 900kg 6. Serek homogenizowany o smaku owocowym, naturalnym i waniliowym (w zależności od potrzeb): PN 91/A-86233, CPV 15545000 - 0: 2 400kg Część nr 2 1. Margaryna roślinna do smarowania pieczywa o zawartości tłuszczu poniżej 60%: PN-92/A-86907, CPV 15431100 - 9, 12 000kg Wszystkie podane powyżej ilości są szacunkowe, które mogą ulec zmianie w trakcie trwania umowy. Ostateczne ilości zamawianych artykułów, będą wynikać z faktycznych potrzeb zamawiającego w okresie obowiązywania umowy. Miejsce, sposób, terminy dostaw oraz forma i termin płatności: - Dostawy w/w artykułów do magazynu Zamawiającego zlokalizowanego w Zakładzie Karnym w Bydgoszczy - Fordonie. - Wykonawca dostarczać będzie w/w artykuły własnym transportem, na swój koszt, zgodnie z wymogami sanitarnymi i HACCP, w sposób zapobiegający utracie walorów smakowych i odżywczych. - Realizacja dostaw do magazynu w uzgodnionych terminach, w godz. 7:00-11:00. - Termin płatności: 30 dni, forma płatności: przelew. - W/w artykuły nie mogą wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia. Mają być świeże, o dobrym smaku, z długim okresem przydatności do spożycia dla danego artykułu, w zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach, które posiadają nadrukowaną informację o nazwie środka spożywczego (skład), nazwie i adresie producenta, dacie przydatności do spożycia oraz gramaturze/litrażu. a) opakowania - twaróg chudy: kostka 0,25-1,0 kg. - śmietana 12%: 0,5 - 1litr - ser topiony: 100g - ser twardy: bloki - serek smakowy do smarowania: 150g - serek homogenizowany: 150g - margaryna: kostka 250g Dopuszcza się transport powyższych opakowań jednostkowych luzem w pojemnikach z tworzywa sztucznego bądź w tzw. zgrzewkach w sposób uniemożliwiający ich zniszczenie oraz zanieczyszczenie podczas przewozu . Pojemniki oraz opakowania muszą posiadać atest PZH odnośnie dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Pojemniki transportowe powinny być gładkie, czyste, bezwonne, łatwe do mycia i odkażania, zapewniające zachowanie właściwej jakości w czasie transportu. b) transport - Transport do siedziby zamawiającego powinien być realizowany środkami transportowymi dostosowanymi do przewozu żywności w warunkach zapewniających utrzymanie właściwej jakości. - wykonawca powinien posiadać przynajmniej jeden środek transportu spełniający warunki określone w ustawie z dnia 25.08.2006r. o Bezpieczeństwie żywności i żywienia. - osoby wykonujące zamówienia (kierowcy i pomocnicy) muszą posiadać aktualne zaświadczenia lekarskie: sanitarno - epidemiologiczne, zezwalające na pracę w kontakcie z żywnością. 15545000 - 0, 15431100 - 9. - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 155450000
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
- II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: nie dotyczy
- III.2. Warunki udziału
- Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, dotyczące: 1) posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania; 2) posiadania wiedzy i doświadczenia; 3) dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia; 4) sytuacji ekonomicznej i finansowej. 2. Opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków w niniejszym postępowaniu. 1) Ocena spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostanie dokonana na zasadzie: spełnia lub nie spełnia poszczególne warunki. 2) Zamawiający dokona oceny spełnienia poszczególnych warunków udziału w postępowaniu, na podstawie złożonego do oferty podpisanego oświadczenia, o którym mowa w siwz.
- Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. W celu wykazania spełniania przez wykonawców warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp (warunków określonych w niniejszej siwz), których opis sposobu oceny spełniania został dokonany w ogłoszeniu o zamówieniu oraz w siwz, wykonawca składa do oferty następujące dokumenty: 1) podpisane oświadczenie, o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu (załącznik nr 2 do siwz) 2. W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp, wykonawca składa do oferty następujące dokumenty: 1) podpisane oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia (załącznik nr 4 do siwz); 2) aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenia w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp (załącznik nr 5 do siwz);
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.2. Kryteria oceny ofert
- IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sw.gov.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną