Przetargi.pl
„Dostawa warzyw i owoców”

21 Baza Lotnictwa Taktycznego w Świdwinie ogłasza przetarg

  • Adres: 78-301 Świdwin, ul. Połczyńska
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 261 533 509 , fax. 261 533 509
  • Data zamieszczenia: 2018-10-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: 21 Baza Lotnictwa Taktycznego w Świdwinie
    ul. Połczyńska 32
    78-301 Świdwin, woj. zachodniopomorskie
    tel. 261 533 509, fax. 261 533 509
    REGON: 33102935500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.21blot.wp.mil.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Jednostka Wojskowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Dostawa warzyw i owoców”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa warzyw i owoców. Przedmiot zamówienia podzielono na 9 zadań:a)Zadanie nr 1 – dostawa warzyw do 21 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Świdwinie – w asortymencie i ilościach określonych w formularzu cenowym – załącznik nr 3a do SIWZ;b)Zadanie nr 2 - dostawa warzyw do JW. 1872 w Trzebiatowie – w asortymencie i ilościach określonych w formularzu cenowym – załącznik nr 3b do SIWZ;c)Zadanie nr 3 – dostawa warzyw do JW. 4338 w Mirosławcu – w asortymencie i ilościach określonych w formularzu cenowym – załącznik nr 3c do SIWZ; d)Zadanie nr 4 – dostawa owoców tropikalnych do 21 Bazy Lotnictwa Taktycznegow Świdwinie – w asortymencie i ilościach określonych w formularzu cenowym – załącznik nr 3d do SIWZ;e)Zadanie nr 5 - dostawa owoców tropikalnych do JW. 1872 w Trzebiatowie – w asortymencie i ilościach określonych w formularzu cenowym – załącznik nr 3e do SIWZ;f)Zadanie nr 6 – dostawa owoców tropikalnych do JW. 4338 w Mirosławcu – w asortymencie i ilościach określonych w formularzu cenowym – załącznik nr 3f do SIWZ; g)Zadanie nr 7 – dostawa owoców do jednostki 21 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Świdwinie w asortymencie i ilościach określonych w formularzu cenowym – załącznik nr 3g do SIWZ;h)Zadanie nr 8 - dostawa owoców do JW. 1872 w Trzebiatowie – w asortymencie i ilościach określonych w formularzu cenowym – załącznik nr 3h do SIWZ;i)Zadanie nr 9 – dostawa owoców do JW. 4338 w Mirosławcu – w asortymencie i ilościach określonych w formularzu cenowym – załącznik nr 3i do SIWZ.Standardy jakościowe, szczegółowy opis i zakres przedmiotu zamówienia, dla poszczególnych zadań, zawiera:a)załącznik nr 5a do SIWZ – Opis przedmiotu zamówienia dla Zadania nr 1, Zadania nr 2 oraz Zadania nr 3;b)załącznik nr 5b do SIWZ – Opis przedmiotu zamówienia dla Zadania nr 4, Zadania nr 5 oraz Zadania nr 6;c)załącznik nr 5c do SIWZ – Opis przedmiotu zamówienia dla Zadania nr 7, Zadania nr 8 oraz Zadania nr 9; Wskazanie asortymentu oraz ilości przedmiotu zamówienia, dla poszczególnych zadań zawiera, załącznik nr 3a-i do SIWZ – Formularze cenowe – który jest jej integralną częścią.Szczegółowe warunki realizacji zamówienia określa dokument pn. „Projekt umowy” stanowiący załącznik nr 4 do SIWZ.Szczegółowe warunki realizacji zamówienia:Miejsce dostaw:a)Dla Zadania 1, Zadania nr 4 oraz Zadania nr 7 –Magazyn Żywnościowy 21 BLT: ul. Połczyńska 32, 78-301 Świdwin;b)Dla Zadania 2, Zadania nr 5 oraz Zadania nr 8 – Magazyn Żywnościowy JW. 1872: ul. Zagórska 21, 72-320 Trzebiatów;c)Dla Zadania nr 3, Zadania nr 6 oraz Zadania nr 9 – Magazyn Żywnościowy JW. 4338 w Mirosławcu, 78-651 Mirosławiec.Częstotliwość i godziny dostaw: Dostawy sukcesywne, 2 razy w tygodniu w godzinach od 07.30 do 13.00. W przypadku zmiany godzin pracy jednostek wojskowych, godziny dostaw mogą ulec zmianie. Zamawiający zawiadomi pisemnie Wykonawcę o tym fakcie, na co najmniej 2 dni przed wprowadzeniem zmiany.Ilość towaru i ich wartości dostaw określonych w formularzu cenowym – załącznik nr 3 a-i do SIWZ – są ilościami i wartościami planowanymi. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia w formie pisemnej przyjętych w umowie ilości, wartości i częstotliwości dostaw w sytuacjach, których Zamawiający nie mógł przewidzieć w chwili jej zawarcia (np. restrukturyzacja sił zbrojnych, zmiany ilości żywionych). Wartością umowy będzie wówczas końcowa wartość faktycznie zrealizowanych dostaw.W szczególnie uzasadnionych przypadkach (np. osiągania wyższych stanów gotowości bojowej, szkolenia rezerw osobowych, likwidacji klęsk żywiołowych, restrukturyzacji sil zbrojnych, kryzysu, zagrożenia lub wojny lub innych zadań postawionych Zamawiającemu przez organa władzy państwowej), Wykonawca zagwarantuje bezpłatny dowóz towaru oraz zwiększenie częstotliwości dostaw (przy niezmienności wartości umowy) do miejsc stacjonowania jednostek wojskowych oraz innych miejsc wskazanych przez Zamawiającego, przy zachowaniu cen jednostkowych. Wykonawca zobowiązuje się, że każda osoba realizująca przedmiot umowy na terenie jednostki wojskowej musi posiadać obywatelstwo polskie. Wykonawca lub pracownicy Wykonawcy, biorący udział w dostawie, a nieposiadające obywatelstwa polskiego, mogą wejść na teren jednostki wojskowej (chronionego obiektu) celem realizacji przedmiotu umowy, wyłącznie po uzyskaniu Pozwolenia Jednorazowego wydanego przez szefa właściwej Instytucji Koordynującej lub Dowódcy Jednostki, po uprzednim uzyskaniu pozytywnej opinii Dyrektora Zarządu Operacyjnego służby Kontrwywiadu Wojskowego. Podstawa prawna: Decyzja Nr 19/MON z 24.01.2017 r. w sprawie organizowania współpracy międzynarodowej w resorcie Obrony Narodowej.Przedmiot umowy musi posiadać wymóg: I klasy jakości. Wykonawca zobowiązuje się do posiadania przez okres realizowania umowy, aktualnych dokumentów:a)potwierdzenia wdrożonego systemu HACCP w formie certyfikatu systemu HACCP wydanego przez firmy posiadające akredytacje i uprawnienia Polskiego Centrum Akredytacji z siedzibą w Warszawie lub krajowej organizacji akredytacyjnej dla danego kraju albo zaświadczenia właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem wdrożonego systemu HACCP,b)aktualnej decyzji administracyjnej właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzania zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia nie zwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z art. 62 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia tj. Dz. U. z 2010r., Nr 136, poz. 914 ze zm., lub zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów zgodne z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007r. Nr 106, poz. 730). Wykonawca zobowiązuje się do przedstawienia dokumentów określonych powyżej na każde żądanie Zamawiającego.Termin przydatności do spożycia w chwili dostawy do Odbiorcy, nie może być krótszy niż określony w załączniku nr 5a-c do SIWZ. Dla określenia jakości odbieranego towaru Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli przez: inspektora PIS (IW), WOMP, laboratorium Zamawiającego (także w obecności uprawnionego przedstawiciela Zamawiającego) w zakresie: procesów technologicznych, jakości surowców użytych do produkcji, stanu sanitarno-higienicznego pomieszczeń, urządzeń i maszyn produkcyjnych, higieny osobistej zatrudnionego personelu, warunków socjalnych, warunków magazynowania surowców i gotowych przetworów, sposobu transportu towarów oraz pobierania prób żywności.Wykonawca wyraża zgodę na pobieranie prób żywności i jej przebadanie we właściwym miejscowo (dla Zamawiającego) laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, laboratorium WOMP lub w akredytowanym laboratorium lub laboratorium spełniającym wymagania i normy PN-EN ISO/IEC 17025 (w tym trzykrotnie na koszt Wykonawcy) celem określenia jakości zdrowotnej i handlowej dostarczanych, w ramach niniejszej umowy towarów potwierdzających zgodność produktów z opisem przedmiotu zamówienia. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia na własny koszt wskazanych przez Zamawiającego próbek do badań oraz pokrycie kosztów przeprowadzenia badań. W tym celu Wykonawca: a)wyraża zgodę, żeby faktura za wykonane badania była wystawiona bezpośrednio na wykonawcę i zobowiązuje się do jej niezwłocznego uregulowania,b)dokona korekty faktury na ilość i wartość pobranych próbek do badań. Zamawiający zleci osobom uprawnionym (próbobiorca-rzeczoznawca) pobranie prób i wykonanie badań w laboratorium akredytowanym w zleconym kierunku i zakresie badań, a w przypadku braku takiej możliwości w laboratorium spełniającym wymagania normy PN –EN ISO/IEC 17025. W przypadku braku możliwości wykonania badań według metod przywołanych w opisie przedmiotu zamówienia, określenia metod równoważnych dokona Zamawiający. Stwierdzenie niezgodności wyrobu z opisem przedmiotu zamówienia będzie podstawą do wszczęcia postępowania reklamacyjnego.W przypadku dwukrotnego naruszenia norm jakościowych określonych umową, potwierdzonego przez PIS (IW), WOMP, a także przez akredytowane laboratorium lub laboratorium spełniające wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025, bądź dwukrotnego potwierdzenia przez te instytucje innych nieprawidłowości, Zamawiający zastrzega sobie prawo odstąpienia od umowy.Wykonawca przez okres trwania umowy poddaje się stałemu nadzorowi właściwego miejscowo Państwowego Inspektora Sanitarnego lub Inspektora Weterynaryjnego, Inspektora WOMP (działającego w obecności przedstawiciela PIS lub IW) w zakresie: procesów technologicznych, jakości surowców użytych do produkcji, stanu sanitarno-higienicznego pomieszczeń, urządzeń i maszyn produkcyjnych, higieny osobistej zatrudnionego personelu, warunków socjalnych, warunków magazynowania surowców i gotowych przetworów, sposobu transportu towarów, oraz w zakresie stosowania i funkcjonowania wdrożonego systemu HACCP. 6.13. Ilościowy i jakościowy odbiór towaru będzie dokonywany przez Zamawiającego lub osobę upoważnioną, w jego magazynie w oparciu o podpisaną umowę, obowiązujące normy jakościowe oraz zgodnie z procedurami systemu HACCP dla danego Odbiorcy.W przypadku stwierdzenia w czasie odbioru dostawy, nieprawidłowości w zakresie ilości, asortymentu lub jakości (np. rozerwane opakowanie hermetyczne, widoczne odbarwienia, pleśń itp.), Zamawiający odmówi przyjęcia tych produktów. Wykonawca zobowiązuje się do ich wymiany w ciągu tego samego dnia, do ustalonej prze Zamawiającego godziny.W przypadku wystąpienia zatruć spowodowanych złą jakością dostarczonych wyrobów, Wykonawca zobowiązany jest pokryć wszelkie koszty leczenia i przeprowadzenia wszelkich zabiegów sanitarnych (w tym m.in. dezynfekcji i dezaktywacji) oraz do wypłaty wszelkich roszczeń odszkodowawczych będących wynikiem zatrucia.Dla dostarczanych produktów żywnościowych obowiązuje bezwzględny zakaz stosowania opakowań zastępczych.Wystawiona przez Wykonawcę faktura winna zawierać wyłącznie asortymenty wynikające z umowy, której dotyczy dostawa. Jeżeli dostawa dotyczy towaru z dwóch różnych umów Wykonawca zobowiązany jest do wystawiania dwóch oddzielnych faktur.Wykonawca zobowiązuje się, pod rygorem niepłacenia faktury przez Zamawiającego ,do dostarczania wyłącznie produktów będących przedmiotem umowy oraz w ilościach i wartości przewidzianych umowa.W przypadku przekroczenia ilości i wartości dostaw oraz zmiany asortymentu wymienionego w umowie, Zamawiający odmówi dokonania z tego tytułu zapłaty. W przypadku dostarczania przez Wykonawcę towaru w opakowaniach zwrotnych Odbiorca dokonuje zwrotu niniejszych opakowań przy następnej dostawie. Rozliczenie zbiorczych opakowań zwrotnych polega na wpisie dostarczanych /zwracanych ilości przez Odbiorcę. Wpis powyższy dokonuje się w dowodach dostaw (Wz).Na fakturze wysłanej do Zamawiającego musi być zaznaczone miejsce dostawy asortymentu. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych.Zamawiający dopuszcza możliwości składania ofert częściowych, z zastrzeżeniem, że oferta musi obejmować cały przedmiot zamówienia w ramach wybranego zadania. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych obejmujących część przedmiotu zamówienia w ramach zadania.Każdy Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę.Zamawiający nie ogranicza liczby części, na które Wykonawcy mogą składać swoje oferty.Oferty nie zawierające pełnego zakresu przedmiotu zamówienia określonego w poszczególnych zadaniach zostaną odrzucone.Zamawiający, korzystając z prawa opcji, gwarantuje realizację zamówienia, polegającego na dostawach warzyw, owoców oraz owoców tropikalnych, w ramach 30% wartości wyrażonej ilościowo w formularzu cenowym i ofercie Wykonawcy. Pozostałe 70% stanowi opcje, które zostaną zrealizowane zgodnie z potrzebami i możliwościami finansowymi Zamawiającego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 03220000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Warunek ten spełniają Wykonawcy, którzy posiadają aktualną decyzję administracyjną, właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzania zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia nie zwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z art. 62 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia tj. Dz. U. z 2010r., Nr 136, poz. 914 ze zm., lub zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów zgodne z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007r. Nr 106, poz. 730). W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, każdy z Wykonawców musi spełniać warunek dotyczący posiadanych uprawnień do prowadzenia określonych działalności zawodowych, o których mowa w pkt. 1.1, w pełni samodzielnie. Wyjątek stanowią sytuacje, w których Wykonawca uczestniczy jedynie w transporcie przedmiotu zamówienia lub nie uczestniczy w dystrybucji przedmiotu zamówienia w ogóle.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach