Przetargi.pl
DOSTAWA SOSÓW, ZUP I PRZYPRAW PRZETWORZONYCH W ROKU 2020 (magazyny: Grudziądz, Grupa, Chełmno, Brodnica)- sprawa 71/2019

13 Wojskowy Oddział Gospodarczy ogłasza przetarg

  • Adres: 86-300 Grudziądz, ul. Czwartaków
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 261 48 32 90, 261 48 32 00 , fax. 261 48 32 22
  • Data zamieszczenia: 2019-07-30
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: 13 Wojskowy Oddział Gospodarczy
    ul. Czwartaków 3
    86-300 Grudziądz, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 261 48 32 90, 261 48 32 00, fax. 261 48 32 22
    REGON: 34090727700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.13wog.wp.mil.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    DOSTAWA SOSÓW, ZUP I PRZYPRAW PRZETWORZONYCH W ROKU 2020 (magazyny: Grudziądz, Grupa, Chełmno, Brodnica)- sprawa 71/2019
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest zrealizowanie przez Wykonawcę dostaw sosów, zup i przypraw przetworzonych w roku 2020 (magazyny: Grudziądz, Grupa, Chełmno, Brodnica). 2. Zakres, wielkość i opis przedmiotu zamówienia: 1) Sos grzybowy zakres podstawowy 30,00 kg, Zakres opcji 29,00 kg; 2) Sos myśliwski zakres podstawowy 30,00 kg, Zakres opcji 29,00 kg; 3) Sos do sałatek zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 4) Barszcz czerwony - instant zakres podstawowy 40,00 kg, Zakres opcji 39,00 kg; 5) Żurek zakres podstawowy 140,00 kg, Zakres opcji 139,00 kg; 6) Bulion drobiowy zakres podstawowy 50,00 kg, Zakres opcji 49,00 kg; 7) Rosół wołowy zakres podstawowy 5,00 kg, Zakres opcji 4,00 kg; 8) Majonez jednoporcjowy zakres podstawowy 500,00 kg, Zakres opcji 400,00 kg; 9) Majonez zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 10) Musztarda jednoporcjowa zakres podstawowy 500,00 kg, Zakres opcji 499,00 kg; 11) Musztarda zakres podstawowy 15,00 kg, Zakres opcji 14,00 kg; 12) Ketchup jednoporcjowy zakres podstawowy 400,00 kg, Zakres opcji 300,00 kg; 13) Ketchup zakres podstawowy 10,00 kg, Zakres opcji 9,00 kg; 14) Przyprawa do zup w płynie zakres podstawowy 500,00 kg, Zakres opcji 499,00 kg; 15) Przyprawa do mięsa zakres podstawowy 100,00 kg, Zakres opcji 99,00 kg; 16) Przyprawa do ryb zakres podstawowy 25,00 kg, Zakres opcji 24,00 kg; 17) Przyprawa do drobiu zakres podstawowy 100,00 kg, Zakres opcji 99,00 kg; 18) Przyprawa uniwersalna zakres podstawowy 120,00 kg, Zakres opcji 119,00 kg; 19) Przyprawa gyros zakres podstawowy 5,00 kg, Zakres opcji 4,00 kg; 20) Ocet zakres podstawowy 550,00 l, Zakres opcji 549,00 l; 21) Koncentrat pomidorowy zakres podstawowy 1 000,00 kg, Zakres opcji 999,00 kg; 22) Kwasek cytrynowy spożywczy zakres podstawowy 10,00 kg, Zakres opcji 9,00 kg; 23) Żelatyna spożywcza zakres podstawowy 5,00 kg, Zakres opcji 4,00 kg; 24) Liść laurowy zakres podstawowy 20,00 kg, Zakres opcji 19,00 kg; 25) Majeranek zakres podstawowy 25,00 kg, Zakres opcji 24,00 kg; 26) Tymianek zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 27) Kminek zakres podstawowy 1,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 28) Ziele angielskie zakres podstawowy 20,00 kg, Zakres opcji 19,00 kg; 29) Grzyby suszone zakres podstawowy 20,00 kg, Zakres opcji 19,00 kg; 30) Rozmaryn zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 31) Czosnek zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 32) Papryka chili zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 33) Papryka słodka zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 34) Bazylia zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 35) Oregano zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 36) Przyprawa curry zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 37) Szałwia zakres podstawowy 1,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 38) Natka pietruszki suszona zakres podstawowy 1,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 39) Kolendra zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 40) Cynamon zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg; 41) Zioła prowansalskie zakres podstawowy 2,00 kg, Zakres opcji 1,00 kg. 3. Zamawiający przewiduje możliwość skorzystania z prawa opcji (art. 34 ust. 5 ustawy PZP) polegającego na możliwości zwiększenia podstawowego zakresu ilościowego przedmiotu zamówienia określonego co do asortymentu i ilości w tabeli kolumna „ZAKRES PODSTAWOWY” – gwarantowanego Wykonawcy, maksymalnie o ilości wykazane w tabeli kolumna „ZAKRES PRAWA OPCJI”. Skorzystanie przez Zamawiającego z prawa opcji będzie miało zastosowanie w ramach zawartej umowy według cen jednostkowych określonych w umowie w wypadkach konieczności zapewnienia ciągłości zaopatrywania zwiększonych osób żywionych. Wykonawca zostanie poinformowany o powyższym na piśmie z co najmniej 14-dniowym wyprzedzeniem (skorzystanie z opcji nie wymaga aneksu). 4. Przedmiot zamówienia winien spełniać wymagania zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, a w szczególności m.in.: 1) ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 z późn.zm.); 2) ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2164 z późn.zm.); 3) rozporządzeniem WE nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE. L. 139, poz. 1 z 30.04.2004 r. z późn.zm.); 4) rozporządzeniem WE nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE. L. 31, poz. 1 z dnia 1 lutego 2002 r. z późn.zm.). 5. Przedmiot zamówienia dostarczony będzie w opakowaniach oznakowanych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r., poz. 29 z późn.zm.) oraz Rozporządzeniem WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz.U.UE.L.2004.338.4 z późn.zm.), a także ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 z późn.zm.). Opakowanie winno zawierać co najmniej informacje wskazane w treści Załącznika nr 1 umowy. 6. Zamawiający, w związku z opisem przedmiotu zamówienia za pomocą norm - dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym w Załączniku Nr 1 do SIWZ (podstawa prawna: art. 30 ust 4 ustawy). Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego dostawy przedmiotu zamówienia spełniają wymagania określone przez Zamawiającego (podstawa prawna art. 30 ust. 5 ustawy) przedkładając wraz z ofertą: - opis każdego produktu równoważnego np. szczegółowa karta produktu, deklaracja zgodności, protokół z badań laboratoryjnych, potwierdzający zgodność właściwości fizyko-chemicznych, jakościowych danego produktu w stosunku do opisanych przez Zamawiającego. Opis każdego produktu równoważnego załącza wraz z ofertą tylko ten Wykonawca, który oferuje produkty równoważne. Nie załączenie opisów, o których mowa, nie wskazanie zastosowania równoważności powoduje uznanie, iż Wykonawca oferuje produkty zgodnie z wymaganiami Zamawiającego bez zastosowania równoważności. Powyższe dokumenty wymagane są na potwierdzenie że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego (Podstawa: § 13 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od Wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia - Dz.U. 2016 r., poz.1126, Dz.U. z 2018 r., poz. 1993). 7. Wykonawcy składający ofertę w postępowaniu, winni być podmiotami, wobec których nie została wydana aktualnie obowiązująca decyzja Wojskowego Inspektora Weterynaryjnego nakazująca dowódcom jednostek i instytucjom wojskowym zaprzestania zaopatrywania się u danego Wykonawcy. 8. Szczegółowa realizacja zamówień odbywać się będzie na zasadach określonych w treści umowy (dokumentacja przetargowa-www.13wog.wp.mil.pl).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15331425-2
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Zamawiający żąda od Wykonawców składających ofertę wniesienia wadium przed upływem terminu składania ofert w wysokości 1.000,00 zł. 2. Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium na cały okres związania ofertą. 3. Oferta Wykonawcy, który nie wniesie wadium lub wniesie wadium w sposób nieprawidłowy zostanie odrzucona na podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 7b Ustawy. Oferta Wykonawcy, który odmówi wyrażenia zgody na przedłużenie terminu związania ofertą podlega odrzuceniu z postępowania na podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 7a Ustawy. 4. Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach: 1) pieniądzu; 2) poręczeniach bankowych, lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym; 3) gwarancjach bankowych; 4) gwarancjach ubezpieczeniowych; 5) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz.U. z 2019 r., poz. 310 j.t.). 5. W przypadku wniesienia wadium w formie określonej w Rozdziale VIII ust. 4 pkt. 2-5 SIWZ, z jej treści powinno wynikać bezwarunkowe, nieodwołalne i na pierwsze pisemne żądanie zgłoszone przez Zamawiającego (w terminie związania ofertą) zobowiązanie Gwaranta do wypłaty Zamawiającemu pełnej kwoty wadium w okolicznościach określonych w art. 46 ust. 4a i ust. 5 Ustawy. 6. Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacić przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego: NBP ODDZIAŁ OKRĘGOWY W BYDGOSZCZY 54 1010 1078 0105 5913 9120 2000 W przypadku, gdy Wykonawca załącza do składanej oferty dowód wpłaty wadium wówczas Zamawiający zaleca złożenie go w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę lub inną/e osobę/y upoważnioną/e do reprezentowania Wykonawcy. Skuteczne wniesienie wadium w pieniądzu następuje z chwilą uznania środków pieniężnych na rachunku bankowym Zamawiającego, o którym mowa, przed upływem terminu składania ofert (tj. przed upływem dnia i godziny wyznaczonej jako ostateczny termin składania ofert). 7. Wadium wnoszone w poręczeniach bankowych, poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo – kredytowej, gwarancjach bankowych, gwarancjach ubezpieczeniowych, poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w ust. 4 pkt 2-5 , należy: zdeponować w formie oryginału w kasie Zamawiającego – budynek nr 20 pokój nr 1 przed upływem terminu do składania ofert (Zamawiający dopuszcza przesłanie oryginału dokumentu za pośrednictwem poczty, dokument należy przesłać na adres Zamawiającego z dopiskiem „KASA” – numer sprawy), natomiast kopię dokumentu poświadczoną za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę lub inną/e osobę/y upoważnioną/e do reprezentowania Wykonawcy zaleca się załączyć do składanej oferty (Kasa czynna jest: od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 –13.00). lub dołączyć oryginał dokumentu do oferty. 8. Przy wnoszeniu wadium Wykonawca winien podać: nazwę przedmiotu zamówienia, numer sprawy, oraz numer rachunku (dotyczy formy pieniężnej), na który należy zwrócić wadium. 9. Zamawiający zwraca wadium wszystkim Wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, z zastrzeżeniem art. 46 ust. 4a Ustawy. 10. Zamawiający zażąda ponownego wniesienia wadium przez Wykonawcę, któremu zwrócono wadium na podstawie art. 46 ust. 1 Ustawy, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca wnosi wadium w terminie określonym przez Zamawiającego. 11. Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, Zamawiający zwraca wadium niezwłocznie po zawarciu umowy w sprawie zamówienia publicznego oraz wniesieniu zabezpieczenia należytego wykonania umowy (ZNWU). 12. Zamawiający zwraca niezwłocznie wadium, na pisemny wniosek Wykonawcy (osoby upoważnionej do występowania w imieniu Wykonawcy), który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert. 13. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 i 3a Ustawy, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1, oświadczenia, o którym mowa w art. 25a ust. 1, pełnomocnictw lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 Ustawy, co spowodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez Wykonawcę jako najkorzystniejszej. 14. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli Wykonawca, którego oferta została wybrana: 1) odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie; 2) nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy; 3) zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy. 15. Okoliczności i zasady zwrotu wadium, jego przepadku oraz zasady jego zaliczenia na poczet zabezpieczenia należytego wykonania umowy określa ustawa PZP (art. 46 oraz art. 148 Ustawy).
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. Wykonawcy są zobowiązani do spełnienia warunku, o którym mowa w art. 22 ust. 1b ustawy p.z.p. w zakresie posiadania kompetencji i uprawnień do prowadzenia działalności zawodowej (decyzje administracyjne lub zaświadczenia) wprowadzając produkty żywnościowe do obrotu gospodarczego zgodnie z wymaganiami: art. 62 ust.1 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. z 2018, poz. 1541 z późn. zm. i/lub art. 62 ust. 1 pkt. 4 w zw. z art. 67 ust. 3 pkt. 6 i rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W przypadku podmiotów zagranicznych – kompetencji i uprawnień zgodnie z przepisami obowiązującymi w państwie Wykonawcy.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Dokumenty składane przez wszystkich Wykonawców do upływu terminu składania ofert: 1) Formularz ofertowy – według wzoru określonego Załącznikiem nr 2 do SIWZ; 2) Oświadczenie, o którym mowa w art. 25a ust. 1 p.z.p. o braku podstaw do wykluczenia oraz o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu. Wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu zamieszcza w oświadczeniu, o którym mowa, informacje o podwykonawcach. Informacje zawarte w oświadczeniu będą stanowić wstępne potwierdzenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu. W przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie zamówienia publicznego oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia i spełnieniu warunków udziału w postępowaniu składa każdy z Wykonawców ubiegających się o zamówienie. 3) Pełnomocnictwo do działania innych/ej osób/y w imieniu Wykonawcy w oryginale lub notarialnie poświadczonej kopii pełnomocnictwa – o ile dotyczy. 2. Celem wykazania, że nie występują podstawy do wykluczenia Wykonawców z postępowania na mocy art. 24 ust. 1 pkt. 23 Ustawy, każdy Wykonawca, który złożył ofertę przekazuje Zamawiającemu w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej Zamawiającego – 13wog.wp.mil.pl, informacji z otwarcia ofert, o której mowa w art. 86 ust. 5 Ustawy, oryginał oświadczenia o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej z Wykonawcami, którzy złożyli oferty. Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może (o ile dotyczy) przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Dokument składa każdy Wykonawca.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną