Przetargi.pl
„Dostawa produktów spożywczych niezbędnych do przygotowania posiłków dla dzieci uczęszczających w 2021 r. do Integracyjnego Radkowskiego Zespołu Żłobków”

Gmina Radków ogłasza przetarg

  • Adres: 57-420 Radków, ul. Rynek
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 748 735 000 , fax. 748 735 015
  • Data zamieszczenia: 2020-11-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Radków
    ul. Rynek 1
    57-420 Radków, woj. dolnośląskie
    tel. 748 735 000, fax. 748 735 015
    REGON: 89071859000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.radkowklodzki.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    „Dostawa produktów spożywczych niezbędnych do przygotowania posiłków dla dzieci uczęszczających w 2021 r. do Integracyjnego Radkowskiego Zespołu Żłobków”
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów spożywczych niezbędnych do przygotowania posiłków dla dzieci uczęszczających w 2021 r. do Integracyjnego Radkowskiego Zespołu Żłobków. 1.1. Przedmiot zamówienia został podzielony na 8 grup produktów dla części pierwszej i drugiej części postępowania. 1) produkty zwierzęce, mięso, wędliny; 2) różne produkty spożywcze; 3) produkty z ziarna i skrobi; 4) produkty mleczarskie; 5) ryby i przetwory rybne; 6) warzywa i owoce; 7) produkty głęboko mrożone; 8) jaja. 1.1.1. Zakres rzeczowy poszczególnych grup produktów został wyszczególniony w Formularzu Cenowym stanowiącym integralną część niniejszej SIWZ. Ilości podane w Formularzu Cenowym, są szacunkowe i mogą ulec zmianie. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego. 2. Ilekroć w opisie przedmiotu zamówienia wskazane zostały znaki towarowe, patenty, pochodzenie, normy, aprobaty, specyfikacje techniczne i systemy referencji technicznych Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne. Równoważność polega na możliwości zaoferowania przedmiotu zamówienia o nie gorszych parametrach technicznych, konfiguracjach, wymaganiach normatywnych itp. W szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia mogą być podane niektóre charakterystyczne dla producenta wymiary. Nazwy własne producentów materiałów i urządzeń podane w opisie przedmiotu zamówienia należy rozumieć jako preferowanego typu w zakresie określenia minimalnych wymagań jakościowych. Nie są one wiążące i można dostarczyć elementy równoważne, które posiadają co najmniej takie same lub lepsze normy, parametry techniczne, jakościowe, funkcjonalne, będą tożsame tematycznie i o takim samym przeznaczeniu oraz nie obniżą określonych w opisie przedmiotu zamówienia standardów. Wszelkie „produkty” pochodzące od konkretnych producentów określają minimalne parametry jakościowe i cechy użytkowe, jakim muszą odpowiadać towary, by spełnić wymagania stawiane przez Zamawiającego i stanowią wyłącznie wzorzec jakościowy przedmiotu zamówienia. Poprzez zapis minimalnych wymagań parametrów jakościowych Zamawiający rozumie wymagania towarów zawarte w ogólnie dostępnych źródłach, katalogach, stronach internetowych producentów. Operowanie przykładowymi nazwami producenta ma jedynie na celu doprecyzowanie poziomu oczekiwań zamawiającego w stosunku do określonego rozwiązania. Tak, więc posługiwanie się nazwami producentów/produktów/ ma wyłącznie charakter przykładowy. Zamawiający przy opisie przedmiotu zamówienia wskazując oznaczenie konkretnego producenta (dostawcy) lub konkretny produkt, dopuszcza jednocześnie produkty równoważne o parametrach jakościowych i cechach użytkowych, co najmniej na poziomie parametrów wskazanego produktu, uznając tym samym każdy produkt o wskazanych parametrach lub lepszych. W takiej sytuacji Zamawiający wymaga złożenia stosownych dokumentów, uwiarygodniających te materiały lub urządzenia. Będą one podlegały ocenie w trakcie badania oferty. Wykonawca zobowiązany jest w takim przypadku wykazać, że dostarczane przez niego artykuły spełniają wymagania określone przez Zamawiającego, w związku z czym musi złożyć z ofertą szczegółową specyfikację oferowanego asortymentu celem potwierdzenia zgodności z niniejszą specyfikacją, tak aby Zamawiający mógł stwierdzić czy przedmiot dostawy jest zgodny z opisem przedmiotu zamówienia i spełnia kategorie równoważności. Podane w opisach przedmiotu zamówienia nazwy nie mają na celu naruszenia art. 29 i 7 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych, a jedynie sprecyzowanie oczekiwań jakościowych Zamawiającego. 3. Zaoferowane produkty muszą spełnić wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154) oraz wymagania określone w Ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r poz. 2021.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004/WE z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny żywności i żywienia. 4. Artykuły żywnościowe winny być: 1) świeże i z ważnym terminem przydatności do spożycia; 2) wysokiej jakości – w pierwszym gatunku, bez wad fizycznych i jakościowych, tj. wygląd, tekstura, konsystencja, smak i zapach charakterystyczne dla rodzaju produktu; 3) zgodne z obowiązującymi przepisami i normami; 4) bez obcych zapachów, posmaków, bez zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, bez zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych 5) dostarczane w oryginalnych opakowaniach producenta, zawierających informacje dotyczące m. in. nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towary, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami; 6) posiadać niezbędne certyfikaty i atesty wymagane stosownymi przepisami i normami oraz dokumenty dotyczące badań i dopuszczenia do obrotu, w tym świadectwo jakości lub handlowy dokument identyfikacyjny oraz dokumentację pozwalającą na zidentyfikowanie źródła pochodzenia dostarczonej partii towaru (producent i kraj pochodzenia), które na prośbę Zamawiającego będą udostępniane; 7) opakowania winny być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, szczelne; 8) mrożonki powinny być opakowane z zewnątrz kartonem, wewnątrz folią, trwale i prawidłowo oznakowane w języku polskim zarówno na opakowaniu zewnętrznym jak i folii, czyste, nieuszkodzone, temperatura surowca w momencie przyjęcia nie powinna być wyższa niż - 18°C; 9) owoce lub warzywa powinny być jednolite, tej samej odmiany, w stanie dojrzałości konsumpcyjnej, czyste, sypkie. 5. Upływ okresu przydatności do spożycia nie może przekraczać ½ całego zadeklarowanego przez producenta okresu ważności. 6. Zamawiający nie dopuszcza opakowań zastępczych, niespełniających obowiązujących przepisów. 7. Nie dopuszcza się produktów, które przed dostawą przeszły proces mrożenia (dotyczy mięsa, wędlin, świeżych owoców i warzyw). 8. Całkowicie niedopuszczalne jest dostarczanie produktów, które przeszły proces podwójnego mrożenia (dot. mrożonek). 9. Zamówienia będą składane najpóźniej do godziny 1200 w dzień poprzedzający planowaną dostawę, a w przypadku dostaw mających odbyć się pierwszego dnia roboczego po dniach wolnych od pracy, zapotrzebowanie będzie składane najpóźniej w ostatnim dniu roboczym przed dniami wolnymi do godziny 1200. Zamówienia składane będą w formie pisemnej lub za pośrednictwem poczty elektronicznej lub w wyjątkowych sytuacjach telefonicznie. 10. Wszystkie dostawy realizowane będą codziennie od poniedziałku do piątku w następujących godzinach: 700 – 1000, przy czym produkty wskazane w zamówieniu jako niezbędnie do przygotowania śniadania powinny zostać dostarczone najpóźniej do godziny 730. 11. W wyjątkowych wypadkach zmiana godziny dostawy jest możliwa po uprzednim telefonicznym uzgodnieniu pomiędzy Wykonawcą i Zamawiającym. 12. Wykonawca będzie zobowiązany do wystawieniu faktury VAT raz w miesiącu. Towary ujęte na fakturze powinny wynikać z zamówień składanych przez Zamawiającego. Termin płatności - 21 dni od daty otrzymania prawidłowo wystawionej faktury VAT. 13. Do składania zamówień oraz odbioru towarów upoważnieni będą pracownicy Integracyjnego Radkowskiego Zespołu Żłobków. 14. W przypadku dostarczenia towaru niezgodnego z zamówieniem lub niewłaściwej jakości, Wykonawca zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany na towar właściwy. 15. Artykuły żywnościowe dostarczane będą przez Wykonawcę własnym transportem, przystosowanym do przewozu żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami, zatem koszty przewozu, zabezpieczenia towaru i ubezpieczenia na czas przewozu ponosi Wykonawca, a Zamawiający zapewni odbiór zamówionego towaru w siedzibie Odbiorcy. 16. Wykonawca użyczy nieodpłatnie ewentualne potrzebne pojemniki, przy każdorazowej dostawie towaru, na okres do następnej dostawy. 17. Odbioru ilościowo – jakościowego towaru w oddziale Integracyjnego Radkowskiego Zespołu Żłobków w Ścinawce Średniej dokonają upoważnieni pracownicy w obecności kierowcy lub pracownika Wykonawcy, w oparciu o złożone pisemne zamówienie i obowiązujące normy jakościowe, potwierdzając przyjęcie towaru swoim podpisem złożonym na protokole odbioru.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15800000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: -
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie stosuje wymagań w zakresie spełniania tego warunku.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Kompletna oferta musi zawierać następujące oświadczenia i dokumenty: 1.1. „Formularz Oferty", z wykorzystaniem wzoru stanowiącego Załącznik nr 1 do SIWZ – forma dokumentu oryginał, zawierający w szczególności: łączną cenę ofertową brutto, zobowiązanie dotyczące terminu realizacji zamówienia, warunków płatności, oświadczenie o okresie związania ofertą oraz o akceptacji wszystkich postanowień SIWZ i wzoru istotnych postanowień umowy bez zastrzeżeń, a także informację którą część zamówienia Wykonawca zamierza powierzyć podwykonawcom i podaniem firm podwykonawców (o ile są znane na dzień składania ofert); 1.2. Formularz Cenowy – Załącznik nr 2 do SIWZ . 1.3. oświadczenia i dokumenty wymienione w rozdziale VI niniejszej SIWZ. 1.4. Dokument, z którego wynika upoważnienie do reprezentowania Wykonawcy. Jeśli ofertę podpisuje pełnomocnik - dokument pełnomocnictwa oraz dokument, z którego wynika uprawnienie dla osoby udzielającej pełnomocnictwa, do dokonania takiej czynności. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia - pełnomocnictwo rodzajowe do reprezentowania ich w niniejszym postępowaniu albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach