Przetargi.pl
DOSTAWA PRODUKTÓW GARMAŻERYJNYCH CHŁODZONYCH

Jednostka Wojskowa 5701 Wędrzyn ogłasza przetarg

  • Adres: 69-211 Wędrzyn,
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 95 7556236 , fax. 95 7556222
  • Data zamieszczenia: 2012-11-13
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Jednostka Wojskowa 5701 Wędrzyn
    69-211 Wędrzyn, woj. lubuskie
    tel. 95 7556236, fax. 95 7556222
    REGON: 08052101800000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Jednostka Organizacyjna Skarbu Państwa podległa MON

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    DOSTAWA PRODUKTÓW GARMAŻERYJNYCH CHŁODZONYCH
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów garmażeryjnych chłodzonych Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został określony w załączniku nr 1 SIWZ Zamówienie zostało podzielone na 2 części: część I- dostawa produktów garmażeryjnych chłodzonych dla garnizonu Wędrzyn część II- dostawa produktów garmażeryjnych chłodzonych dla garnizonu Międzyrzecz Dostawca może przystąpić do jednej lub dwóch części. Pełna oferta musi zawierać wszystkie pozycje asortymentowe w obrębie danej części. Przedmiot zamówienia zawiera ilości w opcjach, które będą realizowane po całkowitym wykorzystaniu ilości podstawowych określonych poniżej Odbiorca gwarantuje złożenie zamówień na dostawę towaru na poziomie nie mniejszym niż 75% ilości podstawowej. Realizacja umowy w pozostałym zakresie uzależniona będzie od faktycznych potrzeb. 2. Dostawca zobowiązuje się do dostarczenia towaru do magazynu w garnizonie Wędrzyn lub Międzyrzecz oraz rozładunku dostarczonego towaru na własny koszt w asortymencie i ilościach określonych na podstawie zamówienia składanego przez odbiorcę wg poniższego harmonogramu (tabela siwz). 3. Zamawiający może odstąpić od realizacji umowy w zakresie zamówienia towarów (środków spożywczych) określonych w opcji (kolumna ilość opcji ) w przypadku gdy nie uzyska środków finansowych na ich zabezpieczenie. 4. W sytuacjach wyjątkowych, uzasadnionych potrzebami Sił Zbrojnych Dostawca zobowiązuje się do: 1) Zwiększenia, w stosunku do wcześniej złożonych zamówień, ilości i częstotliwości dostaw własnym transportem i na swój koszt do miejsca stacjonowania jednostek wojskowych lub miejsca szkoleń poligonowych, a nawet innych wskazanych przez Odbiorcę miejsc na terenie kraju; 2) Zmniejszenia, w stosunku do wcześniej złożonych, ilości i częstotliwości dostaw w przypadkach, których nie można było przewidzieć w dacie zawarcia umowy (np. restrukturyzacja Sił Zbrojnych). 5. Na okoliczność wskazaną w ust. 4 sporządza się notatkę, w której określa się: asortyment i ilość wyrobów podlegających dodatkowym dostawom, okres zwiększenia dostaw, miejsce dostawy oraz sposób zamawiania i przekazania towaru. 6. Dostawcy nie przysługują jakiekolwiek roszczenia odszkodowawcze z tytułu: - nie złożenia przez Odbiorcę zamówień na poziomie wyższym niż 75 % wartości umowy brutto. - odstąpienia od realizacji umowy w zakresie zamówienia z wykorzystaniem prawa opcji - realizacji umowy w zakresie przekraczającym uzasadnione potrzeby Odbiorcy 7. Na pisemny wniosek Odbiorcy dopuszcza się zmiany w ilościach poszczególnych towarów (środków spożywczych) określonych w umowie przy zachowaniu następujących warunków: - zmiana wynika z potrzeb, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy; - zmiana nie powoduje przekroczenia maksymalnej wartości umowy brutto. 8. Wytworzenie towaru, sposób opakowania i transportu muszą spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności: - ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późniejszymi zmianami) i aktów wykonawczych do tej ustawy oraz rozporządzenia (WE) Nr 178-2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. UE L 31 z 1 lutego 2002 r.); - ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 roku Nr 17, poz. 127 z późniejszymi zmianami) oraz rozporządzenia (WE) Nr 853-2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. UE L 139 z 30 kwietnia 2004 r.) i rozporządzenia (WE) Nr 854-2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. UE L 139 z 30 kwietnia 2004 r.) oraz przepisach Unii Europejskiej wydanych na podstawie tych rozporządzeń; - rozporządzenia (WE) Nr 1935-2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80-590-EWG i 89-109-EWG (Dz. U. UE L 338 z 13 listopada 2004 r.); - rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007 roku Nr 137, poz. 966; z późniejszymi zmianami.); - ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tj. Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577; z późniejszymi zmianami); - rozporządzenia (WE) Nr 852-2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L 139 z 30 kwietnia 2004 r.). 9. Obowiązujące Dostawcę szczegółowe wymagania jakościowe dla poszczególnych środków spożywczych, w tym wymagania w zakresie terminów przydatności do spożycia, znakowania i opakowań, zawiera załącznik nr 1 do SIWZ Opis przedmiotu zamówienia. 10. Dostarczone towary muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne, umieszczone w widocznym miejscu, a także nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte lub przesłonięte innymi nadrukami lub obrazkami. 11.Odbiorca jest uprawniony do kontroli Dostawcy za pośrednictwem inspektora właściwego miejscowo WOMP lub przedstawiciela wojskowego w zakresie procesów technologicznych, jakości surowców użytych do produkcji, stanu sanitarno-higienicznego pomieszczeń, urządzeń i maszyn produkcyjnych, higieny osobistej zatrudnionego personelu, warunków socjalnych, warunków magazynowania surowców i gotowego towaru, sposobu transportu towaru. Przeprowadzający kontrolę jest uprawniony do bezpłatnego korzystania z urządzeń laboratoryjnych, sprawdzianów laboratoryjnych oraz zużycia na próbę surowców i gotowego towaru, będących w posiadaniu Dostawcy. 12. W czasie trwania umowy Odbiorca zastrzega sobie prawo dwukrotnego wykonania na koszt Dostawcy badań kontrolnych, potwierdzających zgodność produktów z opisem przedmiotu zamówienia. Laboratorium, kierunek i zakres badań kontrolnych określa Odbiorca. Odbiorca zleci osobom uprawnionym (próbobiorca -rzeczoznawca) pobranie prób i wykonanie badań w laboratorium akredytowanym w zleconym kierunku i zakresie badań, a w przypadku braku takiej możliwości w laboratorium spełniającym wymagania normy PN- EN ISO-IEC 17025. W przypadku braku możliwości wykonywania badań według metod przywołanych w opisie przedmiotu zamówienia, określenia metod równoważnych dokona Odbiorca. Stwierdzenie niezgodności wyrobu z opisem przedmiotu zamówienia będzie podstawą do wszczęcia postępowania reklamacyjnego. 13. Dostawca zobowiązany jest do realizacji dostaw na swój koszt i na własne ryzyko, do magazynów Odbiorcy lub innych miejsc wskazanych. 14. Realizacja dostaw odbywa się na podstawie składanych przez Odbiorcę w formie pisemnej lub za pośrednictwem faksu zamówień, zawierających ilości i terminy dostawy. Wyjątkowo dopuszcza się składanie zamówień w formie telefonicznej. 15. Częstotliwość składania zamówień oraz termin dostawy dla każdego magazynu są określone w harmonogramie. Wyjątkowo dopuszcza się zmianę godzin dostawy po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym z Odbiorcą. 16. Dostawca zobowiązany jest do znakowania i opakowania towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami, z uwzględnieniem wymagań Odbiorcy określonych w załączniku nr 1 Opis przedmiotu zamówienia. 17. Przy każdej dostawie Dostawca zobowiązany jest do zapewnienia: 1) specjalistycznego środka transportu odpowiedniego dla przewożonej żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami, pod rygorem nieprzyjęcia dostawy przez Odbiorcę; 2) odpowiedniego zabezpieczenia towaru na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu; 3) możliwości realizacji procedur bezpieczeństwa przez służby dyżurne jednostek wojskowych w stosunku do osób i pojazdów wykonujących dostawę; 4) uczestnictwa kierowcy lub innej osoby wykonującej dostawę w odbiorze towaru, w tym pobraniu prób dostarczonego towaru w ramach reklamacji lub kontroli prewencyjnej, pod rygorem dokonania tych czynności bez udziału Dostawcy na jego ryzyko. 18.Odbioru ilościowo-jakościowego towaru dokonuje przyjmujący pracownik w magazynie Odbiorcy, w przypadku, o którym mowa w pkt. 4 w innym wskazanym na terenie Polski miejscu, na podstawie złożonego zamówienia, faktury z uwzględnieniem obowiązujących wymagań jakościowych. 19.Dostawca zobowiązany jest dołączyć do każdej dostawy następujące dokumenty: - oryginał faktury; - trzy kopie faktury; 20.Przejście odpowiedzialności za towar następuje z chwilą jego odbioru bez zastrzeżeń w magazynie Odbiorcy, jednakże nie uchyla to odpowiedzialności Dostawcy za ukryte wady jakościowe towaru.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 158943004
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.przetargi.army.mil.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach