Przetargi.pl
Dostawa poczęstunków na zajęcia programowe w ramach projektu pn.: Kompleksowa Edukacja Specjalna - Program Rozwoju Szkół Specjalnych Powiatu Mikołowskiego współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Zarząd Powiatu Mikołowskiego ogłasza przetarg

  • Adres: 43-190 Mikołów, ul. Żwirki i Wigury 4a
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. (032) 32-48-100, 32-48-125 , fax. (032) 32-48-147, 32-48-132
  • Data zamieszczenia: 2014-06-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zarząd Powiatu Mikołowskiego
    ul. Żwirki i Wigury 4a 4a
    43-190 Mikołów, woj. śląskie
    tel. (032) 32-48-100, 32-48-125, fax. (032) 32-48-147, 32-48-132
    REGON: 27628477900000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.mikolowski.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa poczęstunków na zajęcia programowe w ramach projektu pn.: Kompleksowa Edukacja Specjalna - Program Rozwoju Szkół Specjalnych Powiatu Mikołowskiego współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem i zakresem zamówienia jest: usługa w zakresie dostawy poczęstunków na zajęcia programowe w ramach projektu pn.: Kompleksowa Edukacja Specjalna - Program Rozwoju Szkół Specjalnych Powiatu Mikołowskiego współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.1 Wyrównywanie szans edukacyjnych i zapewnienie wysokiej jakości usług edukacyjnych świadczonych w systemie oświaty, Poddziałanie 9.1.2 Wyrównywanie szans edukacyjnych uczniów z grup o utrudnionym dostępie do edukacji oraz zmniejszanie różnic w jakości usług edukacyjnych. Do zadań Wykonawcy należy przygotowanie i dostarczenie w okresie trwania umowy maksymalnie 2730 sztuk gorącego posiłku (obiadu) dla uczestników projektu w formie drugiego dania w zamkniętych naczyniach jednorazowych wraz z plastikowymi sztućcami i serwetkami oraz z dodatkiem: napoju w formie soku, owocu lub batonika. Poczęstunki będą dostarczane dla uczestników następujących zajęć: Lp. Nazwa zajęć Ilość poczęstunków łącznie 1. Dogoterapia 7os.x120 zajęć = 840 poczęstunków 2. Gimnastyka korekcyjno -kompensacyjna 11os.x30 zajęć = 330 poczęstunków 3. Warsztaty muzyczne 17os.x30 zajęć = 510 poczęstunków 4. Warsztaty plastyczne 9os.x 60 zajęć = 540 poczęstunków 5. Warsztaty teatralno taneczne 17os.x30 zajęć = 510 poczęstunków 6. Łącznie 2730 poczęstunków Posiłki mają być dostarczane do Zespołu Szkół nr 2 Specjalnych w Mikołowie, ul Pokoju 4a w dniach od poniedziałku do soboty w godzinach i terminach podanych w harmonogramie przez Zamawiającego po podpisaniu umowy. Harmonogram dostaw może ulegać modyfikacji, o czym Zamawiający będzie informował Wykonawcę z odpowiednim wyprzedzeniem. Usługa będzie realizowana od dnia następnego po podpisaniu umowy do dnia 12 czerwca 2015 roku lub kwoty przeznaczonej na jej realizację. Ponadto Wykonawca jest zobowiązany do odbierania odpadów pokonsumpcyjnych. Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe i jakościowe: drugie danie:  gramatura nie mniej niż 450 gram posiłku przygotowanego do spożycia i kaloryczność nie mniej niż 700 kcal- w przypadku dania mięsnego lub rybnego; ziemniaki, kasza, ryż, makaron - nie mniej niż 150 g; mięso, ryba - nie mniej niż 150-200g; surówka nie mniej niż 150g; sok nie mniej niż 300 ml; batonik nie mniejszy niż 50 g Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe i ilościowe: jadłospis sporządzony na 10 kolejnych dni dostawy posiłku powinien być urozmaicony; rodzaj obiadu nie może powtarzać się w ciągu tych 10 dni-propozycja menu jako załącznik do oferty; obiady dostarczane naprzemienne: danie mięsne lub półmięsne (wołowina, drób, schab, wieprzowina, ryba) z daniem jarskim typu: naleśniki z serem na słodko, racuchy, pierogi. potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych; w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, rzadziej smażone; mięso powinno być miękkie; do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; ważna jest estetyka potraw i posiłków; obiady musza mieć odpowiednia temperaturę spożycia: II danie- 65°C , sałatki, surówki nie wyższa niż 15°C; obiady muszą być z surowców tzn. z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo w okresie zimowym dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno-owocowych).Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree). Usługa powyższa obejmuje ponadto następujące warunki: 1)Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być one urozmaicone, sporządzone z pełnowartościowych produktów o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. 2)Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania części posiłków zgodnie z potrzebami żywieniowymi uczestników o ile taka potrzeba będzie występować (np. dieta bezglutenowa). O ilości tego typów posiłków i czasookresu ich występowania Wykonawca zostanie uprzedzony w harmonogramie odpowiednio wcześnie. Zakłada się, iż ilość tego typu posiłków nie będzie większa niż 360 sztuk z całości przedmiotu zamówienia. 3)Posiłki będą przygotowywane przez Wykonawcę w obiektach lub obiekcie, dla którego Wykonawca posiada decyzję inspektora sanitarnego o dopuszczeniu obiektu do przygotowywania posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży. 4)Wykonawca odpowiada za transport przedmiotu zamówienia oraz podanie go zgodnie z wymaganiami sanitarnymi dotyczącymi żywności. 5)Do obowiązków Wykonawcy realizowanego za pomocą personelu własnego należy dostarczenie porcjowanych posiłków na określone miejsce, na godzinę wskazaną przez Zamawiającego, własnym transportem, w specjalistycznych termosach/pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 6) Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. 7)Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszenia zamawianych posiłków w trakcie trwania umowy z powodu nieobecności uczniów lub rezygnacji z uczęszczania na zajęcia. 8)Odbieranie odpadów pokonsumpcyjnych w przystosowanych do tego celu pojemnikach. 9)Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25.08.2006 r. (Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004/WE z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L139 z dnia 30.04.2004r.). 10)Wyklucza się posiłki sporządzane na bazie półproduktów. Zamawiający zastrzega możliwość okresowej kontroli w zakresie zgodności rodzaju posiłków z zamówionym jadłospisem i dietami, zgodności dostarczanych posiłków z wymogami wagowymi (gramówka) oraz odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Wynagrodzenie Wykonawcy będzie określane na podstawie ilościowego rozliczenia rzeczywiście dostarczonych i wydanych posiłków. Wykonawca jest odpowiedzialny za zgodność usługi z warunkami jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia. Wykonawca będzie wystawiał fakturę za dostarczone posiłki raz w miesiącu do 5-go dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni, za wyjątkiem miesiąca czerwca 2015 r., kiedy faktura powinna zostać dostarczona do dwóch dni roboczych od ostatniej dostawy posiłków. Należności z tytułu realizacji umowy, płatne będą przelewem na rachunek bankowy Wykonawcy w ciągu 14 dni od dnia dostarczenia faktury. Wykonawca musi posiadać aktualną decyzję właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład na prowadzenie działalności w zakresie żywienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.mikolowski.pl

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach