Przetargi.pl
Dostawa nabiału i produktów mleczarskich do Zespołów Oświatowych na terenie gminy Siedlce

Gmina Siedlce ogłasza przetarg

  • Adres: 08-110 Siedlce, ul. Asłanowicza 10
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 25 633 25 40 wew. 56 , fax. 25 6323630
  • Data zamieszczenia: 2016-03-30
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Siedlce
    ul. Asłanowicza 10 10
    08-110 Siedlce, woj. mazowieckie
    tel. 25 633 25 40 wew. 56, fax. 25 6323630
    REGON: 71158255200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.gminasiedlce.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa nabiału i produktów mleczarskich do Zespołów Oświatowych na terenie gminy Siedlce
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dostawa nabiału i produktów mleczarskich zgodnie z załącznikiem nr 1 do SWIZ do Zespołów Oświatowych w : Białkach, Nowych Iganiach, Stoku Lackim, Strzale i Żelkowie-Kolonii 3.2. Wymagania przy każdej dostawie: 1. Do każdej partii wysyłkowej Handlowy dokument identyfikacyjny, zgodnie z: Ustawą z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2014 poz.1577) 2. Dostarczane produkty powinny być zgodne z zapisami Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225 z późn. zm. oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 poz. 1256 oraz Rozporządzeniem(W.E) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych. 3. Trwałe etykiety zgodne z Rozporządzeniem (UE) nr 1169/2001 z dnia 25.10.2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Czytelne, zawierające nazwę handlową, producenta, nazwy i skład proponowanych produktów w języku polskim. 4. Warunki transportowe i higiena dostawy: - muszą być zgodne z zasadami GMP/GHP i systemu HACCP - dokumenty do wglądu: dopuszczenie środka transportu przez PPIS do przewozu żywności, aktualna karta zdrowia kierowcy, potwierdzenie wykonywania mycia i dezynfekcji pojazdu, którym przewożona jest żywność, potwierdzenie zachowania łańcucha chłodniczego - zapisy temperatur z komory transportowej. - wymagana czysta odzież ochronna kierowcy oraz schludny, estetyczny, nie budzący zastrzeżeń co do higieny wygląd. - realizacja zamówienia zgodnie z faktycznymi potrzebami w godz. 7.00 - 7.20 w dniu następującym po dniu złożenia zamówienia, bezpośrednio do magazynu żywnościowego do osoby upoważnionej - intendenta - dostawy we wszystkie dni robocze tygodnia, od poniedziałku do piątku. 5. W przypadku nie spełnienia w/w kryteriów, kryteriów jakościowych oraz wątpliwości co do zachowania łańcucha chłodniczego nastąpi odmowa przyjęcia żywności i spisany protokół reklamacji zgodnie z załącznikiem nr 2 do umowy. 6. Wykonawca musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego lub Państwowego Inspektora Weterynaryjnego zatwierdzającą działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością, uwzględniającą zakres i wielkość prowadzonej działalności (produkcji, obrotu itd.) oraz nadany nr weterynaryjny (świadectwo nadzoru weterynaryjnego) 7. Zamawiający zastrzega sobie możliwość przeprowadzenia badań mikrobiologicznych przywożonego towaru na koszt Wykonawcy w przypadku wystąpienia istotnych wątpliwości Zamawiającego co do jakości artykułów. 8. Zamawiający dokonuje kontroli jakości dostarczanych produktów pod kątem zgodności oferowanego produktu z opisem produktu załączonym do oferty przy każdej dostawie. 9. Zamawiający zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia audytów u Wykonawcy pod kątem stosowania zasad GMP/GHP oraz systemu HACCP. 10. Wspólny słownik zamówień (CPV): Kod CPV: 15500000-3 produkty mleczarskie UWAGA! Termin dostawa jest równoznaczny z dostarczeniem odpowiedniego produktu pod wskazany adres oraz rozładunek we wskazanym miejscu. Przedmiotem zamówienia jest dostawa: 1. Ser biały (Świeży, półtłusty pakowany po 200g, pakowany w kostce, termin ważności co najmniej 14 dni) - 213 kg, 2. Ser biały (Świeży, twaróg półtłusty mielony, termin ważności co najmniej 14 dni) - 515 kg, 3. Serek biały kanapkowy (Świeży, max.10 % tłuszczu w 100g, zawiera czyste kultury mleczarskie, naturalny, pakowany po 200 g, termin ważności co najmniej 14 dni) - 312 szt. 4. Serek waniliowy (Świeży, pakowany po 125 g, termin ważności co najmniej 14 dni) - 2654 szt. 5. Serek owocowy (Świeży, pakowany po 125 g, termin ważności co najmniej 14 dni) - 4104 szt. 6. Ser żółty (Gouda, pakowany po 0,5 kg hermetycznie, w kawałku termin ważności co najmniej 30 dni) - 102 kg. 7. Ser żółty plastry (Gouda, pakowany po 150 g hermetycznie, termin ważności co najmniej 30 dni) - 91 kg. 8. Śmietana do zup, sosów i sałatek 12% tłuszczu pakowana po 400g, zawiera: dodatek skrobi modyfikowanej, kukurydzianej, zagęszczona pektyną oraz mączką chleba świętojańskiego, termin ważności co najmniej 14 dni - 4722 szt. 9. Śmietana jogurtowa Pakowana po 350g, 10 % tłuszczu, termin ważności co najmniej 14 dni - 1290 szt. 10. Jogurt naturalny Typ grecki, pakowany po 400 g, bardzo gęsty termin ważności co najmniej 14 dni - 2250 szt. 11. Jogurt naturalny (Pakowany po 150 g, gęsty termin ważności co najmniej 14 dni) - 143 szt. 12. Jogurt naturalny (Pakowany po 400 g, termin ważności co najmniej 14 dni) - 1100 szt. 13. Jogurt naturalny (Pakowany po 5 kg, termin ważności co najmniej 14 dni - 400 kg 14. Jogurt owocowy (Pakowany po od 130g do 150g, termin ważności co najmniej 14 dni) - 2717 szt. 15. Jogurt deser, dwukomorowy owocowy, pakowany po 125 g. termin ważności co najmniej 14 dni. - 2737 szt. 16. Masło extra w kostce. Zawiera min. 82 % tłuszczu, waga 0,200g, termin ważności co najmniej 14 dni. - 1768 szt. 17. Mleko Zawiera 2 % tłuszczu, 1 l karton, UHT. - 5580 szt. 18. Maślanka naturalna W butelce 1 litrowej, świeża , termin ważności co najmniej 14 dni - 21 szt.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 155000003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Oferta musi być zabezpieczona wadium w wysokości 1.000,00 zł (słownie: tysiąc złotych). Wadium może być wnoszone w formach wymienionych w art. 45 ust. 6 ustawy Prawo zamówień publicznych. Wadium musi obejmować okres związania ofertą, tj. 30 dni. Termin wniesienia wadium upływa dnia 13.04.2016 r. o godz. 9:30 Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacić przelewem na rachunek bankowy zamawiającego Bank Polska Kasa Opieki S.A. Podlaskie Centrum Korporacyjne Centrum Korporacyjne w Siedlcach, ul. Wojskowa 24, 08-110 Siedlce 77 1240 2685 1111 0010 6061 3364 Urząd Gminy Siedlce z dopiskiem: Dostawa nabiału i produktów mleczarskich do Zespołów Oświatowych na terenie gminy Siedlce Wadium wnoszone w pieniądzu zamawiający przechowuje na rachunku bankowym. Wniesienie wadium w pieniądzu będzie skuteczne jeżeli w podanym terminie znajdzie się na rachunku bankowym Zamawiającego. Wadium wnoszone w innej formie jak pieniądze Wykonawca składa w oryginale wraz z ofertą w oddzielnej kopercie. Nie należy oryginału dokumentu wadialnego trwale łączyć z ofertą. Gwarancje ubezpieczeniowe lub gwarancje bankowe oraz poręczenia złożone jako zabezpieczenie wadium muszą posiadać okres ważności nie krótszy niż okres związania ofertą, (pod rygorem wykluczenia Wykonawcy z postępowania) oraz umożliwiać Zamawiającemu otrzymanie określonej kwoty wadium bez jakichkolwiek warunków wstępnych i na jego pierwsze wezwanie.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Termin płatności faktury
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.gminasiedlce.pl oraz na stronie http://e-bip.pl/Start/26
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach