Przetargi.pl
Dostawa mleka i przetworów mleczarskich

Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie Wlkp. Spółka z o.o. ogłasza przetarg

  • Adres: 66400 Gorzów Wielkopolski, ul. Dekerta
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 95 7331222, 7331173 , fax. 95 7331222, 7331173
  • Data zamieszczenia: 2018-02-05
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie Wlkp. Spółka z o.o.
    ul. Dekerta 1
    66400 Gorzów Wielkopolski, woj. lubuskie
    tel. 95 7331222, 7331173, fax. 95 7331222, 7331173
    REGON: 21122838100000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.szpita.gorzow.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa mleka i przetworów mleczarskich
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1) Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa mleka i przetworów mleczarskich dla Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie Wlkp. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, tj.: Jogurt naturalny, Jogurt owocowy, Masło, Mleko, Ser żółty, Serek typu grani lub wiejski, Deser mleczny - kaszka manna z owocami, Deser mleczny - ryż z owocami, i Śmietana, Twaróg tłusty (sernikowy), Masło roślinne, Deser mleczny- serek homogenizowany smakowy (waniliowy, owocowy), Deser mleczny- serek homogenizowany naturalny, Deser mleczny- pudding smakowy (np. czekoladowy, waniliowy), Twaróg chudy, Ser topiony kremowy/śmietankowy, Kefir naturalny, Twaróg tłusty typu krajanka, Twaróg tłusty. 2) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia oraz szacunkowa ilość zawarta jest w dodatku nr 2 do siwz (załącznik cenowy do oferty), będącym integralną częścią Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15530000-2
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający żąda wniesienia wadium w wysokości: 6.000,00 zł – słownie: sześć tysięcy złotych 00/100 - przed upływem terminu składania ofert.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie szczególnych wymagań.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Szczegółowy załącznik cenowy oferowanego przedmiotu. 2. Jeżeli ofertę podpisuje osoba niefigurująca w dokumencie rejestrowym, do oferty należy dołączyć oryginał pełnomocnictwa do podpisania oferty lub kopię potwierdzoną notarialnie za zgodność z oryginałem. Pełnomocnictwo winno być złożone wraz z ofertą. 3. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie złożą wraz z ofertą dokument o ustanowieniu przez nich pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania ich w postępowaniu i do zawarcia umowy o udzielenie przedmiotowego zamówienia. 4. Oświadczenie Wykonawcy o przynależności albo braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt. 23 ustawy. Oświadczenie Wykonawca składa w terminie 3 dni od zamieszczenia na stronie internetowej informacji z otwarcia ofert, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy. WYMOGI DOTYCZĄCE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA: Oświadczenie o zaoferowaniu przedmiotu zamówienia zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tj.: 1. Wszystkie czynności związane z realizacją przedmiotu zamówienia będą wykonywane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149) oraz aktami wykonawczymi do niej, w szczególności z zachowaniem przez podmioty zobowiązane zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) oraz, że oferowany przedmiot zamówienia objęty jest stałym nadzorem właściwej miejscowo Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 2. Transport przedmiotu zamówienia odbywać się będzie zgodnie z wszystkimi wymaganiami sanitarnymi (w tym czynności związane z załadunkiem i rozładunkiem) określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Na potwierdzenie powyższego Wykonawca składa stosowne oświadczenie (wzór oświadczenia stanowi dodatek nr 3 do siwz).

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną