Przetargi.pl
Dostawa artykułów spożywczych do stołówki Zespołu Szkolno-Przedszkolnego Nr 1 w Gliwicach w roku szkolnym 2023/2024

ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY NR 1 W GLIWICACH ogłasza przetarg

  • Adres: 44-122 Gliwice, ul. Jana Kilińskiego 1
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 32 230 46 88
  • Data zamieszczenia: 2023-08-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: ZESPÓŁ SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY NR 1 W GLIWICACH
    ul. Jana Kilińskiego 1
    44-122 Gliwice, woj. śląskie
    tel. 32 230 46 88
    REGON: 243011283
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://zsp1gliwice.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa artykułów spożywczych do stołówki Zespołu Szkolno-Przedszkolnego Nr 1 w Gliwicach w roku szkolnym 2023/2024
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Zamówienie publiczne dotyczy „Dostawy artykułów spożywczych w podziale na części: Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskie Część 2. Artykuły mleczne, nabiał, jaja Część 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne. Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny. Część 5. Owoce i warzywa Część 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone. 2. Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia dla każdej części, przedstawiono w załącznikach do niniejszego opisu przedmiotu zamówienia. Wykonawca może złożyć ofertę na jedna, kilka lub na wszystkie części zamówienia.3. Oferowane produkty, a także sposób ich przewozu i przechowywania winny spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego produkcji i obrotu żywności, a w szczególności: ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz.2132);ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2021 r. poz. 630) oraz ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2020 r. poz.1753) wraz aktami wykonawczymi wydanymi na podstawie tych ustaw.4. Oferowane produkty winny spełniać wymagania wymienione w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz.1154).5. Oferowane produkty winny spełniać wymagania wymienione w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia spełniać wymagania wymienione w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16 z pózn.zm.).6. Ponadto Zamawiający w zakresie Części 5 zamówienia wymaga, aby dostarczane owoce i warzywa były produktami wysokiej jakości, I klasy, spełniające wymagania dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach oraz posiadające ważne terminy przydatności do spożycia, zapewniające bezpieczeństwo konsumenta, odpowiadające jakości handlowej określonej w obowiązujących przepisach o jakości handlowej i deklarowanej przez producenta w jego oznakowaniu Warzywa i owoce muszą spełniać wymagania minimalne, czyli muszą być: a) świeże b) całe c) zdrowe (bez oznak chorobowych, zepsucia oraz przemrożenia, bez śladów pleśni) d) czyste i jędrne e) wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki f) wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego g) wolne od jakichkolwiek obcych zapachów i smaków h) wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe i) w stanie umożliwiającym transport i dotarcie do miejsca przeznaczenia w stanie nieuszkodzonym j) oznakowane krajem pochodzenia. 7. Zamawiający określił przewidywane, szacunkowe zapotrzebowanie na artykuły spożywcze w okresie wykonywania zamówienia, które nie są wiążące dla Zamawiającego, a stanowią jedynie podstawę dla Wykonawców do sporządzenia oferty. Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia odszkodowawcze w stosunku do niewykorzystanej ilości przedmiotu zamówienia. 8. Cena oferty stanowi maksymalne wynagrodzenie należne Wykonawcy w związku z realizacją umowy w sprawie zamówienia publicznego. 9. Rzeczywiste ilości zamówienia wynikać będą z bieżącego zapotrzebowania składanego przez Zespół– zwanego dalej „Odbiorcą”. 10. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu. 11. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu. 12. Produkty spożywcze stanowiące przedmiot zamówienia winny być wolne od wad jakościowych z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 1/3 okresu określonego przez producenta. 13. Wykonawca gwarantuje wysoką jakość artykułów zgodną z normami oraz zobowiązuje się do udzielenia gwarancji jakościowej na dostarczane artykuły, gwarancja rozpoczyna swój bieg od dnia dostawy do Odbiorcy. 14. Artykuły spożywcze dostarczone będą środkiem transportowym spełniającym wymagania określone w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 1252 z póź.zm.) oraz aktualnych rozporządzeń wydanych w tym zakresie. 15. Dostawa przedmiotu zamówienia następować będzie do magazynu żywnościowego Odbiorcy - transportem Wykonawcy na jego koszt i ryzyko, w terminach wynikających z ustalonego z Odbiorcą harmonogramu dostaw zgodnymi z zapisami umowy. 16. Rodzaj i ilość towarów stanowiących przedmiot każdorazowej dostawy określona będzie w zamówieniach przekazanych Wykonawcy drogą telefoniczną oraz faksem lub mailem, określających wielkość i rodzaj dostawy stosownie do potrzeb Odbiorcy. 17. Dostawa artykułów spożywczych realizowana będzie: I. Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskie w godzinach 6:00 – 7:00, codziennie rozumie się dostawy w dni powszednie tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy placówek oświatowych. II. Część 2. Artykuły mleczne, nabiał, jaja. w godzinach 6:00 – 8:00 średnio około dwa razy w tygodniu III. Część 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne. w godzinach 6:00 – 12:00 średnio dwa razy w tygodniu IV. Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny. w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuV. Część 5. Owoce i warzywa w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniu VI. Część 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone. w godzinach 6:00 – 11:00 średnio raz w tygodniu 18. Jako termin realizacji dostawy rozumie się datę złożenia podpisu na dokumencie odbioru dostawy przez osobę dokonującą odbioru. 19. Dokładny harmonogram ustalony zostanie pomiędzy stronami po podpisaniu umowy zachowując opisane powyżej wytyczne. 20. Zamawiający informuje, iż u Odbiorcy obowiązuje system HACCP, w związku z tym należy przedstawić w momencie rozpoczęcia dostaw i na żądanie SANEPID-u n/w dokumenty: a) decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego dla środka transportu zezwalająca na przewóz produktów spożywczych. b) aktualne orzeczenie lekarskie z badania do celów sanitarno – epidemiologicznych osoby dostarczającej towar. 21. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: handlowy dokument identyfikacyjny, WZ lub fakturę. 22. Zamawiane artykuły powinny być dostarczane w opakowaniach (skrzynki, pojemniki itp.).Opakowanie powinno być dostosowane do właściwości danego artykułu i odpowiednie z punktu widzenia higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. 23. Środki transportu powinny być czyste i bez obcych zapachów. Niedopuszczalne jest stosowanie opakowań zastępczych do produktów spożywczych. Produkty powinny być zapakowane w materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością.24. Opakowania jednostkowe oraz transportowemusza być czytelnie oznakowane, zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności. Opakowania jednostkowe oraz transportowe muszą być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności, na opakowaniach jednostkowych muszą być umieszczone czytelne napisy, w języku polskim, zawierające co najmniej: nazwę produktu, nazwę i adres producenta, masę netto, datę produkcji, datę przydatności do spożycia, klasę jakości, warunki przechowywania. 25. Wykonawca zobowiązuje się do umożliwienia Odbiorcy kontroli środka transportu i pojemników (opakowań) do przewozu towaru pod kątem czystości. 26. Odbioru jakościowego artykułów dokonuje Odbiorca w chwili ich dostawy. 27. W przypadku dostarczenia artykułów z wadami lub brakami Wykonawca dokona wymiany lub ich uzupełnienia na artykuły wolne od wad na swój koszt w terminie 24 godzin od dostawy artykułów. Wszystkie koszty związane z ponownym dostarczeniem towaru ponosi Wykonawca. 28. Wykonawca poda imię i nazwisko osoby oraz określi numery telefonów kontaktowych i numery faksów niezbędne dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia. 29. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany artykułu wskazanego w ofercie Wykonawcy na artykuł o takiej samej lub wyższej jakości w przypadku, gdy na skutek okoliczności nie leżących po stronie Wykonawcy oferowany artykuł nie będzie dostępny na rynku w chwili realizacji przedmiotu umowy, czego nie można było przewidzieć na etapie realizacji zamówienia, przy zachowaniu należytej staranności.. Zmiana może nastąpić jedynie po takiej samej lub niższej cenie niż określona w załączniku do umowy. Zmiana wprowadzona będzie w formie aneksu do umowy. 30. Wykonawca zobowiązuje się odbioru pustych opakowań zbiorczych, w których dostarczył towary (np. kartony, skrzynki, folie opakowaniowe)1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki ZespołuSzkolno-Przedszkolnego Nr 1 w Gliwicach w roku szkolnym 2023/2024 - na zasadachokreślonych w umowie.2. Sprzedawca oferuje Kupującemu sprzedaż artykułów spożywczych o parametrach i po cenach jednostkowych określonych w załączniku nr 5 - formularz cenowy. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia1. Zamówienie publiczne dotyczy „Dostawy artykułów spożywczych w podziale na części:Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskieCzęść 2. Artykuły mleczne, nabiał, jajaCzęść 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne.Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny.Część 5. Owoce i warzywaCzęść 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone.2. Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia dla każdej części, przedstawiono w załącznikach do niniejszego opisu przedmiotu zamówienia. Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka lub na wszystkie części zamówienia.3. Ponadto Zamawiający w zakresie Części 5 zamówienia wymaga, aby dostarczane owoce i warzywa były produktami wysokiej jakości, I klasy, spełniające wymagania dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach oraz posiadające ważne terminy przydatności do spożycia, zapewniające bezpieczeństwo konsumenta, odpowiadające jakości handlowej określonej w obowiązujących przepisach o jakości handlowej i deklarowanej przez producenta w jego oznakowaniuWarzywa i owoce muszą spełniać wymagania minimalne, czyli muszą być:a) świeżeb) całec) zdrowe (bez oznak chorobowych, zepsucia oraz przemrożenia, bez śladów pleśni) d) czyste i jędrnee) wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodnikif) wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowegog) wolne od jakichkolwiek obcych zapachów i smakówh) wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałei) w stanie umożliwiającym transport i dotarcie do miejsca przeznaczenia w stanie nieuszkodzonymj) oznakowane krajem pochodzenia.4. Zamawiający określił przewidywane, szacunkowe zapotrzebowanie na artykuły spożywcze w okresie wykonywania zamówienia, które nie są wiążące dla Zamawiającego, a stanowią jedynie podstawę dla Wykonawców do sporządzenia oferty. Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia odszkodowawcze w stosunku do niewykorzystanej ilości przedmiotu zamówienia.5. Cena oferty stanowi maksymalne wynagrodzenie należne Wykonawcy w związku z realizacją umowy w sprawie zamówienia publicznego.6. Rzeczywiste ilości zamówienia wynikać będą z bieżącego zapotrzebowania składanego przez Zespół– zwanego dalej „Odbiorcą”.7. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu. 8. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu.9. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu.10. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu.11. Produkty spożywcze stanowiące przedmiot zamówienia winny być wolne od wad jakościowych z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 1/3 okresu określonego przez producenta.12. Wykonawca gwarantuje wysoką jakość artykułów zgodną z normami oraz zobowiązuje się do udzielenia gwarancji jakościowej na dostarczane artykuły, gwarancja rozpoczyna swój bieg od dnia dostawy do Odbiorcy.13. Artykuły spożywcze dostarczone będą środkiem transportowym spełniającym wymagania określone w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.z 2019 r. poz. 1252 z póź.zm.) oraz aktualnych rozporządzeń wydanych w tym zakresie.14. Dostawa przedmiotu zamówienia następować będzie do magazynu żywnościowego Odbiorcy - transportem Wykonawcy na jego koszt i ryzyko, w terminach wynikających z ustalonego z Odbiorcą harmonogramu dostaw zgodnymi z zapisami umowy.15. Rodzaj i ilość towarów stanowiących przedmiot każdorazowej dostawy określona będzie w zamówieniach przekazanych Wykonawcy drogą telefoniczną oraz faksem lub mailem, określających wielkość i rodzaj dostawy stosownie do potrzeb Odbiorcy.16. Dostawa artykułów spożywczych realizowana będzie:I. Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskie w godzinach 6:00 – 7:00, codziennierozumie się dostawy w dni powszednie tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy placówek oświatowych.II. Część 2. Artykuły mleczne, nabiał, jaja. w godzinach 6:00 – 8:00 średnio około dwa razy w tygodniuIII. Część 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne. w godzinach 6:00 – 12:00 średnio dwa razy w tygodniuIV. Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny. w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuV. Część 5. Owoce i warzywa w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuVI. Część 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone. w godzinach 6:00 – 11:00 średnio raz w tygodniu17. Jako termin realizacji dostawy rozumie się datę złożenia podpisu na dokumencie odbioru dostawy przez osobę dokonującą odbioru.18. Dokładny harmonogram ustalony zostanie pomiędzy stronami po podpisaniu umowy zachowując opisane powyżej wytyczne.19. Zamawiający informuje, iż u Odbiorcy obowiązuje system HACCP, w związku z tym należy przedstawić w momencie rozpoczęcia dostaw i na żądanie SANEPID-u n/w dokumenty:a) decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego dla środka transportu zezwalająca na przewóz produktów spożywczych.b) aktualne orzeczenie lekarskie z badania do celów sanitarno – epidemiologicznych osoby dostarczającej towar.20. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: handlowy dokument identyfikacyjny, WZ lub fakturę.Zamawiane artykuły powinny być dostarczane w opakowaniach (skrzynki, pojemniki itp.). Opakowanie powinno być dostosowane do właściwości danego artykułu i odpowiednie z punktu widzenia higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Środki transportu powinny być czyste i bez obcych zapachów.Niedopuszczalne jest stosowanie opakowań zastępczych do produktów spożywczych. Opakowania jednostkowe oraz transportowe muszą być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności, na opakowaniach jednostkowych muszą być umieszczone czytelne napisy, w języku polskim, zawierające co najmniej: nazwę produktu, nazwę i adres producenta, masę netto, datę produkcji, datę przydatności do spożycia, klasę jakości, warunki przechowywania.21. Wykonawca zobowiązuje się do umożliwienia Odbiorcy kontroli środka transportu i pojemników (opakowań) do przewozu towaru pod kątem czystości.22. Odbioru jakościowego artykułów dokonuje Odbiorca w chwili ich dostawy.23. W przypadku dostarczenia artykułów z wadami lub brakami Wykonawca dokona wymiany lub ich uzupełnienia na artykuły wolne od wad na swój koszt w terminie 24 godzin od dostawy artykułów. Wszystkie koszty związane z ponownym dostarczeniem towaru ponosi Wykonawca.24. Wykonawca poda imię i nazwisko osoby oraz określi numery telefonów kontaktowych i numery faksów niezbędne dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia.25. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany artykułu wskazanego w ofercie Wykonawcy na artykuł o takiej samej lub wyższej jakości w przypadku, gdy na skutek okoliczności nie leżących po stronie Wykonawcy oferowany artykuł nie będzie dostępny na rynku w chwili realizacji przedmiotu umowy, czego nie można było przewidzieć na etapie realizacji zamówienia, przy zachowaniu należytej staranności.. Zmiana może nastąpić jedynie po takiej samej lub niższej cenie niż określona w załączniku do umowy. Zmiana wprowadzona będzie w formie aneksu do umowy.26. Wykonawca zobowiązuje się odbioru pustych opakowań zbiorczych, w których dostarczył towary (np. kartony, skrzynki, folie opakowaniowe)1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki ZespołuSzkolno-Przedszkolnego Nr 1 w Gliwicach w roku szkolnym 2023/2024 - na zasadachokreślonych w umowie.2. Sprzedawca oferuje Kupującemu sprzedaż artykułów spożywczych o parametrach i po cenach jednostkowych określonych w załączniku nr 5 - formularz cenowy. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia1. Zamówienie publiczne dotyczy „Dostawy artykułów spożywczych w podziale na części:Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskieCzęść 2. Artykuły mleczne, nabiał, jajaCzęść 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne.Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny.Część 5. Owoce i warzywaCzęść 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone.2. Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia dla każdej części, przedstawiono w załącznikach do niniejszego opisu przedmiotu zamówienia. Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka lub na wszystkie części zamówienia.3. Ponadto Zamawiający w zakresie Części 5 zamówienia wymaga, aby dostarczane owoce i warzywa były produktami wysokiej jakości, I klasy, spełniające wymagania dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach oraz posiadające ważne terminy przydatności do spożycia, zapewniające bezpieczeństwo konsumenta, odpowiadające jakości handlowej określonej w obowiązujących przepisach o jakości handlowej i deklarowanej przez producenta w jego oznakowaniuWarzywa i owoce muszą spełniać wymagania minimalne, czyli muszą być:a) świeżeb) całec) zdrowe (bez oznak chorobowych, zepsucia oraz przemrożenia, bez śladów pleśni) d) czyste i jędrnee) wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodnikif) wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowegog) wolne od jakichkolwiek obcych zapachów i smakówh) wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałei) w stanie umożliwiającym transport i dotarcie do miejsca przeznaczenia w stanie nieuszkodzonymj) oznakowane krajem pochodzenia.4. Zamawiający określił przewidywane, szacunkowe zapotrzebowanie na artykuły spożywcze w okresie wykonywania zamówienia, które nie są wiążące dla Zamawiającego, a stanowią jedynie podstawę dla Wykonawców do sporządzenia oferty. Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia odszkodowawcze w stosunku do niewykorzystanej ilości przedmiotu zamówienia.5. Cena oferty stanowi maksymalne wynagrodzenie należne Wykonawcy w związku z realizacją umowy w sprawie zamówienia publicznego.6. Rzeczywiste ilości zamówienia wynikać będą z bieżącego zapotrzebowania składanego przez Zespół– zwanego dalej „Odbiorcą”.7. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu. 8. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu.9. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu.10. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu.11. Produkty spożywcze stanowiące przedmiot zamówienia winny być wolne od wad jakościowych z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 1/3 okresu określonego przez producenta.12. Wykonawca gwarantuje wysoką jakość artykułów zgodną z normami oraz zobowiązuje się do udzielenia gwarancji jakościowej na dostarczane artykuły, gwarancja rozpoczyna swój bieg od dnia dostawy do Odbiorcy.13. Artykuły spożywcze dostarczone będą środkiem transportowym spełniającym wymagania określone w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.z 2019 r. poz. 1252 z póź.zm.) oraz aktualnych rozporządzeń wydanych w tym zakresie.14. Dostawa przedmiotu zamówienia następować będzie do magazynu żywnościowego Odbiorcy - transportem Wykonawcy na jego koszt i ryzyko, w terminach wynikających z ustalonego z Odbiorcą harmonogramu dostaw zgodnymi z zapisami umowy.15. Rodzaj i ilość towarów stanowiących przedmiot każdorazowej dostawy określona będzie w zamówieniach przekazanych Wykonawcy drogą telefoniczną oraz faksem lub mailem, określających wielkość i rodzaj dostawy stosownie do potrzeb Odbiorcy.16. Dostawa artykułów spożywczych realizowana będzie:I. Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskie w godzinach 6:00 – 7:00, codziennierozumie się dostawy w dni powszednie tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy placówek oświatowych.II. Część 2. Artykuły mleczne, nabiał, jaja. w godzinach 6:00 – 8:00 średnio około dwa razy w tygodniuIII. Część 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne. w godzinach 6:00 – 12:00 średnio dwa razy w tygodniuIV. Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny. w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuV. Część 5. Owoce i warzywa w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuVI. Część 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone. w godzinach 6:00 – 11:00 średnio raz w tygodniu17. Jako termin realizacji dostawy rozumie się datę złożenia podpisu na dokumencie odbioru dostawy przez osobę dokonującą odbioru.18. Dokładny harmonogram ustalony zostanie pomiędzy stronami po podpisaniu umowy zachowując opisane powyżej wytyczne.19. Zamawiający informuje, iż u Odbiorcy obowiązuje system HACCP, w związku z tym należy przedstawić w momencie rozpoczęcia dostaw i na żądanie SANEPID-u n/w dokumenty:a) decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego dla środka transportu zezwalająca na przewóz produktów spożywczych.b) aktualne orzeczenie lekarskie z badania do celów sanitarno – epidemiologicznych osoby dostarczającej towar.20. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: handlowy dokument identyfikacyjny, WZ lub fakturę.Zamawiane artykuły powinny być dostarczane w opakowaniach (skrzynki, pojemniki itp.). Opakowanie powinno być dostosowane do właściwości danego artykułu i odpowiednie z punktu widzenia higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Środki transportu powinny być czyste i bez obcych zapachów.Niedopuszczalne jest stosowanie opakowań zastępczych do produktów spożywczych. Opakowania jednostkowe oraz transportowe muszą być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności, na opakowaniach jednostkowych muszą być umieszczone czytelne napisy, w języku polskim, zawierające co najmniej: nazwę produktu, nazwę i adres producenta, masę netto, datę produkcji, datę przydatności do spożycia, klasę jakości, warunki przechowywania.21. Wykonawca zobowiązuje się do umożliwienia Odbiorcy kontroli środka transportu i pojemników (opakowań) do przewozu towaru pod kątem czystości.22. Odbioru jakościowego artykułów dokonuje Odbiorca w chwili ich dostawy.23. W przypadku dostarczenia artykułów z wadami lub brakami Wykonawca dokona wymiany lub ich uzupełnienia na artykuły wolne od wad na swój koszt w terminie 24 godzin od dostawy artykułów. Wszystkie koszty związane z ponownym dostarczeniem towaru ponosi Wykonawca.24. Wykonawca poda imię i nazwisko osoby oraz określi numery telefonów kontaktowych i numery faksów niezbędne dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia.25. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany artykułu wskazanego w ofercie Wykonawcy na artykuł o takiej samej lub wyższej jakości w przypadku, gdy na skutek okoliczności nie leżących po stronie Wykonawcy oferowany artykuł nie będzie dostępny na rynku w chwili realizacji przedmiotu umowy, czego nie można było przewidzieć na etapie realizacji zamówienia, przy zachowaniu należytej staranności.. Zmiana może nastąpić jedynie po takiej samej lub niższej cenie niż określona w załączniku do umowy. Zmiana wprowadzona będzie w formie aneksu do umowy.26. Wykonawca zobowiązuje się odbioru pustych opakowań zbiorczych, w których dostarczył towary (np. kartony, skrzynki, folie opakowaniowe)1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki ZespołuSzkolno-Przedszkolnego Nr 1 w Gliwicach w roku szkolnym 2023/2024 - na zasadachokreślonych w umowie.2. Sprzedawca oferuje Kupującemu sprzedaż artykułów spożywczych o parametrach i po cenach jednostkowych określonych w załączniku nr 5 - formularz cenowy. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia1. Zamówienie publiczne dotyczy „Dostawy artykułów spożywczych w podziale na części:Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskieCzęść 2. Artykuły mleczne, nabiał, jajaCzęść 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne.Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny.Część 5. Owoce i warzywaCzęść 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone.2. Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia dla każdej części, przedstawiono w załącznikach do niniejszego opisu przedmiotu zamówienia. Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka lub na wszystkie części zamówienia.3. Ponadto Zamawiający w zakresie Części 5 zamówienia wymaga, aby dostarczane owoce i warzywa były produktami wysokiej jakości, I klasy, spełniające wymagania dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach oraz posiadające ważne terminy przydatności do spożycia, zapewniające bezpieczeństwo konsumenta, odpowiadające jakości handlowej określonej w obowiązujących przepisach o jakości handlowej i deklarowanej przez producenta w jego oznakowaniuWarzywa i owoce muszą spełniać wymagania minimalne, czyli muszą być:a) świeżeb) całec) zdrowe (bez oznak chorobowych, zepsucia oraz przemrożenia, bez śladów pleśni) d) czyste i jędrnee) wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodnikif) wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowegog) wolne od jakichkolwiek obcych zapachów i smakówh) wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałei) w stanie umożliwiającym transport i dotarcie do miejsca przeznaczenia w stanie nieuszkodzonymj) oznakowane krajem pochodzenia.4. Zamawiający określił przewidywane, szacunkowe zapotrzebowanie na artykuły spożywcze w okresie wykonywania zamówienia, które nie są wiążące dla Zamawiającego, a stanowią jedynie podstawę dla Wykonawców do sporządzenia oferty. Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia odszkodowawcze w stosunku do niewykorzystanej ilości przedmiotu zamówienia.5. Cena oferty stanowi maksymalne wynagrodzenie należne Wykonawcy w związku z realizacją umowy w sprawie zamówienia publicznego.6. Rzeczywiste ilości zamówienia wynikać będą z bieżącego zapotrzebowania składanego przez Zespół– zwanego dalej „Odbiorcą”.7. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu. 8. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu.9. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu.10. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu.11. Produkty spożywcze stanowiące przedmiot zamówienia winny być wolne od wad jakościowych z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 1/3 okresu określonego przez producenta.12. Wykonawca gwarantuje wysoką jakość artykułów zgodną z normami oraz zobowiązuje się do udzielenia gwarancji jakościowej na dostarczane artykuły, gwarancja rozpoczyna swój bieg od dnia dostawy do Odbiorcy.13. Artykuły spożywcze dostarczone będą środkiem transportowym spełniającym wymagania określone w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.z 2019 r. poz. 1252 z póź.zm.) oraz aktualnych rozporządzeń wydanych w tym zakresie.14. Dostawa przedmiotu zamówienia następować będzie do magazynu żywnościowego Odbiorcy - transportem Wykonawcy na jego koszt i ryzyko, w terminach wynikających z ustalonego z Odbiorcą harmonogramu dostaw zgodnymi z zapisami umowy.15. Rodzaj i ilość towarów stanowiących przedmiot każdorazowej dostawy określona będzie w zamówieniach przekazanych Wykonawcy drogą telefoniczną oraz faksem lub mailem, określających wielkość i rodzaj dostawy stosownie do potrzeb Odbiorcy.16. Dostawa artykułów spożywczych realizowana będzie:I. Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskie w godzinach 6:00 – 7:00, codziennierozumie się dostawy w dni powszednie tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy placówek oświatowych.II. Część 2. Artykuły mleczne, nabiał, jaja. w godzinach 6:00 – 8:00 średnio około dwa razy w tygodniuIII. Część 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne. w godzinach 6:00 – 12:00 średnio dwa razy w tygodniuIV. Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny. w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuV. Część 5. Owoce i warzywa w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuVI. Część 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone. w godzinach 6:00 – 11:00 średnio raz w tygodniu17. Jako termin realizacji dostawy rozumie się datę złożenia podpisu na dokumencie odbioru dostawy przez osobę dokonującą odbioru.18. Dokładny harmonogram ustalony zostanie pomiędzy stronami po podpisaniu umowy zachowując opisane powyżej wytyczne.19. Zamawiający informuje, iż u Odbiorcy obowiązuje system HACCP, w związku z tym należy przedstawić w momencie rozpoczęcia dostaw i na żądanie SANEPID-u n/w dokumenty:a) decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego dla środka transportu zezwalająca na przewóz produktów spożywczych.b) aktualne orzeczenie lekarskie z badania do celów sanitarno – epidemiologicznych osoby dostarczającej towar.20. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: handlowy dokument identyfikacyjny, WZ lub fakturę.Zamawiane artykuły powinny być dostarczane w opakowaniach (skrzynki, pojemniki itp.). Opakowanie powinno być dostosowane do właściwości danego artykułu i odpowiednie z punktu widzenia higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Środki transportu powinny być czyste i bez obcych zapachów.Niedopuszczalne jest stosowanie opakowań zastępczych do produktów spożywczych. Opakowania jednostkowe oraz transportowe muszą być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności, na opakowaniach jednostkowych muszą być umieszczone czytelne napisy, w języku polskim, zawierające co najmniej: nazwę produktu, nazwę i adres producenta, masę netto, datę produkcji, datę przydatności do spożycia, klasę jakości, warunki przechowywania.21. Wykonawca zobowiązuje się do umożliwienia Odbiorcy kontroli środka transportu i pojemników (opakowań) do przewozu towaru pod kątem czystości.22. Odbioru jakościowego artykułów dokonuje Odbiorca w chwili ich dostawy.23. W przypadku dostarczenia artykułów z wadami lub brakami Wykonawca dokona wymiany lub ich uzupełnienia na artykuły wolne od wad na swój koszt w terminie 24 godzin od dostawy artykułów. Wszystkie koszty związane z ponownym dostarczeniem towaru ponosi Wykonawca.24. Wykonawca poda imię i nazwisko osoby oraz określi numery telefonów kontaktowych i numery faksów niezbędne dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia.25. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany artykułu wskazanego w ofercie Wykonawcy na artykuł o takiej samej lub wyższej jakości w przypadku, gdy na skutek okoliczności nie leżących po stronie Wykonawcy oferowany artykuł nie będzie dostępny na rynku w chwili realizacji przedmiotu umowy, czego nie można było przewidzieć na etapie realizacji zamówienia, przy zachowaniu należytej staranności.. Zmiana może nastąpić jedynie po takiej samej lub niższej cenie niż określona w załączniku do umowy. Zmiana wprowadzona będzie w formie aneksu do umowy.26. Wykonawca zobowiązuje się odbioru pustych opakowań zbiorczych, w których dostarczył towary (np. kartony, skrzynki, folie opakowaniowe)1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki ZespołuSzkolno-Przedszkolnego Nr 1 w Gliwicach w roku szkolnym 2023/2024 - na zasadachokreślonych w umowie.2. Sprzedawca oferuje Kupującemu sprzedaż artykułów spożywczych o parametrach i po cenach jednostkowych określonych w załączniku nr 5 - formularz cenowy. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia1. Zamówienie publiczne dotyczy „Dostawy artykułów spożywczych w podziale na części:Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskieCzęść 2. Artykuły mleczne, nabiał, jajaCzęść 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne.Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny.Część 5. Owoce i warzywaCzęść 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone.2. Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia dla każdej części, przedstawiono w załącznikach do niniejszego opisu przedmiotu zamówienia. Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka lub na wszystkie części zamówienia.3. Ponadto Zamawiający w zakresie Części 5 zamówienia wymaga, aby dostarczane owoce i warzywa były produktami wysokiej jakości, I klasy, spełniające wymagania dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach oraz posiadające ważne terminy przydatności do spożycia, zapewniające bezpieczeństwo konsumenta, odpowiadające jakości handlowej określonej w obowiązujących przepisach o jakości handlowej i deklarowanej przez producenta w jego oznakowaniuWarzywa i owoce muszą spełniać wymagania minimalne, czyli muszą być:a) świeżeb) całec) zdrowe (bez oznak chorobowych, zepsucia oraz przemrożenia, bez śladów pleśni) d) czyste i jędrnee) wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodnikif) wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowegog) wolne od jakichkolwiek obcych zapachów i smakówh) wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałei) w stanie umożliwiającym transport i dotarcie do miejsca przeznaczenia w stanie nieuszkodzonymj) oznakowane krajem pochodzenia.4. Zamawiający określił przewidywane, szacunkowe zapotrzebowanie na artykuły spożywcze w okresie wykonywania zamówienia, które nie są wiążące dla Zamawiającego, a stanowią jedynie podstawę dla Wykonawców do sporządzenia oferty. Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia odszkodowawcze w stosunku do niewykorzystanej ilości przedmiotu zamówienia.5. Cena oferty stanowi maksymalne wynagrodzenie należne Wykonawcy w związku z realizacją umowy w sprawie zamówienia publicznego.6. Rzeczywiste ilości zamówienia wynikać będą z bieżącego zapotrzebowania składanego przez Zespół– zwanego dalej „Odbiorcą”.7. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu. 8. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu.9. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu.10. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu.11. Produkty spożywcze stanowiące przedmiot zamówienia winny być wolne od wad jakościowych z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 1/3 okresu określonego przez producenta.12. Wykonawca gwarantuje wysoką jakość artykułów zgodną z normami oraz zobowiązuje się do udzielenia gwarancji jakościowej na dostarczane artykuły, gwarancja rozpoczyna swój bieg od dnia dostawy do Odbiorcy.13. Artykuły spożywcze dostarczone będą środkiem transportowym spełniającym wymagania określone w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.z 2019 r. poz. 1252 z póź.zm.) oraz aktualnych rozporządzeń wydanych w tym zakresie.14. Dostawa przedmiotu zamówienia następować będzie do magazynu żywnościowego Odbiorcy - transportem Wykonawcy na jego koszt i ryzyko, w terminach wynikających z ustalonego z Odbiorcą harmonogramu dostaw zgodnymi z zapisami umowy.15. Rodzaj i ilość towarów stanowiących przedmiot każdorazowej dostawy określona będzie w zamówieniach przekazanych Wykonawcy drogą telefoniczną oraz faksem lub mailem, określających wielkość i rodzaj dostawy stosownie do potrzeb Odbiorcy.16. Dostawa artykułów spożywczych realizowana będzie:I. Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskie w godzinach 6:00 – 7:00, codziennierozumie się dostawy w dni powszednie tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy placówek oświatowych.II. Część 2. Artykuły mleczne, nabiał, jaja. w godzinach 6:00 – 8:00 średnio około dwa razy w tygodniuIII. Część 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne. w godzinach 6:00 – 12:00 średnio dwa razy w tygodniuIV. Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny. w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuV. Część 5. Owoce i warzywa w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuVI. Część 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone. w godzinach 6:00 – 11:00 średnio raz w tygodniu17. Jako termin realizacji dostawy rozumie się datę złożenia podpisu na dokumencie odbioru dostawy przez osobę dokonującą odbioru.18. Dokładny harmonogram ustalony zostanie pomiędzy stronami po podpisaniu umowy zachowując opisane powyżej wytyczne.19. Zamawiający informuje, iż u Odbiorcy obowiązuje system HACCP, w związku z tym należy przedstawić w momencie rozpoczęcia dostaw i na żądanie SANEPID-u n/w dokumenty:a) decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego dla środka transportu zezwalająca na przewóz produktów spożywczych.b) aktualne orzeczenie lekarskie z badania do celów sanitarno – epidemiologicznych osoby dostarczającej towar.20. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: handlowy dokument identyfikacyjny, WZ lub fakturę.Zamawiane artykuły powinny być dostarczane w opakowaniach (skrzynki, pojemniki itp.). Opakowanie powinno być dostosowane do właściwości danego artykułu i odpowiednie z punktu widzenia higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Środki transportu powinny być czyste i bez obcych zapachów.Niedopuszczalne jest stosowanie opakowań zastępczych do produktów spożywczych. Opakowania jednostkowe oraz transportowe muszą być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności, na opakowaniach jednostkowych muszą być umieszczone czytelne napisy, w języku polskim, zawierające co najmniej: nazwę produktu, nazwę i adres producenta, masę netto, datę produkcji, datę przydatności do spożycia, klasę jakości, warunki przechowywania.21. Wykonawca zobowiązuje się do umożliwienia Odbiorcy kontroli środka transportu i pojemników (opakowań) do przewozu towaru pod kątem czystości.22. Odbioru jakościowego artykułów dokonuje Odbiorca w chwili ich dostawy.23. W przypadku dostarczenia artykułów z wadami lub brakami Wykonawca dokona wymiany lub ich uzupełnienia na artykuły wolne od wad na swój koszt w terminie 24 godzin od dostawy artykułów. Wszystkie koszty związane z ponownym dostarczeniem towaru ponosi Wykonawca.24. Wykonawca poda imię i nazwisko osoby oraz określi numery telefonów kontaktowych i numery faksów niezbędne dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia.25. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany artykułu wskazanego w ofercie Wykonawcy na artykuł o takiej samej lub wyższej jakości w przypadku, gdy na skutek okoliczności nie leżących po stronie Wykonawcy oferowany artykuł nie będzie dostępny na rynku w chwili realizacji przedmiotu umowy, czego nie można było przewidzieć na etapie realizacji zamówienia, przy zachowaniu należytej staranności.. Zmiana może nastąpić jedynie po takiej samej lub niższej cenie niż określona w załączniku do umowy. Zmiana wprowadzona będzie w formie aneksu do umowy.26. Wykonawca zobowiązuje się odbioru pustych opakowań zbiorczych, w których dostarczył towary (np. kartony, skrzynki, folie opakowaniowe)1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki ZespołuSzkolno-Przedszkolnego Nr 1 w Gliwicach w roku szkolnym 2023/2024 - na zasadachokreślonych w umowie.2. Sprzedawca oferuje Kupującemu sprzedaż artykułów spożywczych o parametrach i po cenach jednostkowych określonych w załączniku nr 5 - formularz cenowy. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia1. Zamówienie publiczne dotyczy „Dostawy artykułów spożywczych w podziale na części:Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskieCzęść 2. Artykuły mleczne, nabiał, jajaCzęść 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne.Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny.Część 5. Owoce i warzywaCzęść 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone.2. Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia dla każdej części, przedstawiono w załącznikach do niniejszego opisu przedmiotu zamówienia. Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka lub na wszystkie części zamówienia.3. Ponadto Zamawiający w zakresie Części 5 zamówienia wymaga, aby dostarczane owoce i warzywa były produktami wysokiej jakości, I klasy, spełniające wymagania dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach oraz posiadające ważne terminy przydatności do spożycia, zapewniające bezpieczeństwo konsumenta, odpowiadające jakości handlowej określonej w obowiązujących przepisach o jakości handlowej i deklarowanej przez producenta w jego oznakowaniuWarzywa i owoce muszą spełniać wymagania minimalne, czyli muszą być:a) świeżeb) całec) zdrowe (bez oznak chorobowych, zepsucia oraz przemrożenia, bez śladów pleśni) d) czyste i jędrnee) wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodnikif) wolne od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowegog) wolne od jakichkolwiek obcych zapachów i smakówh) wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałei) w stanie umożliwiającym transport i dotarcie do miejsca przeznaczenia w stanie nieuszkodzonymj) oznakowane krajem pochodzenia.4. Zamawiający określił przewidywane, szacunkowe zapotrzebowanie na artykuły spożywcze w okresie wykonywania zamówienia, które nie są wiążące dla Zamawiającego, a stanowią jedynie podstawę dla Wykonawców do sporządzenia oferty. Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia odszkodowawcze w stosunku do niewykorzystanej ilości przedmiotu zamówienia.5. Cena oferty stanowi maksymalne wynagrodzenie należne Wykonawcy w związku z realizacją umowy w sprawie zamówienia publicznego.6. Rzeczywiste ilości zamówienia wynikać będą z bieżącego zapotrzebowania składanego przez Zespół– zwanego dalej „Odbiorcą”.7. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu. 8. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu.9. W przypadku oferowania innej gramatury opakowań należy cenę za opakowanie przeliczyć na gramaturę wymaganą w formularzu cenowym oraz w kolumnie Uwagi wpisać gramaturę proponowanego produktu.10. Wykonawca może zaproponować produkty innego producenta niż wskazane w formularzu cenowym pod warunkiem, że ich jakość oraz walory smakowe będą takiej samej jakości lub lepsze. W takim przypadku w kolumnie Uwagi wpisać nazwę producenta proponowanego produktu.11. Produkty spożywcze stanowiące przedmiot zamówienia winny być wolne od wad jakościowych z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 1/3 okresu określonego przez producenta.12. Wykonawca gwarantuje wysoką jakość artykułów zgodną z normami oraz zobowiązuje się do udzielenia gwarancji jakościowej na dostarczane artykuły, gwarancja rozpoczyna swój bieg od dnia dostawy do Odbiorcy.13. Artykuły spożywcze dostarczone będą środkiem transportowym spełniającym wymagania określone w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U.z 2019 r. poz. 1252 z póź.zm.) oraz aktualnych rozporządzeń wydanych w tym zakresie.14. Dostawa przedmiotu zamówienia następować będzie do magazynu żywnościowego Odbiorcy - transportem Wykonawcy na jego koszt i ryzyko, w terminach wynikających z ustalonego z Odbiorcą harmonogramu dostaw zgodnymi z zapisami umowy.15. Rodzaj i ilość towarów stanowiących przedmiot każdorazowej dostawy określona będzie w zamówieniach przekazanych Wykonawcy drogą telefoniczną oraz faksem lub mailem, określających wielkość i rodzaj dostawy stosownie do potrzeb Odbiorcy.16. Dostawa artykułów spożywczych realizowana będzie:I. Część 1. Pieczywo, świeże wyroby piekarskie w godzinach 6:00 – 7:00, codziennierozumie się dostawy w dni powszednie tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy placówek oświatowych.II. Część 2. Artykuły mleczne, nabiał, jaja. w godzinach 6:00 – 8:00 średnio około dwa razy w tygodniuIII. Część 3. Pozostałe artykuły żywnościowe, przyprawy, herbata, tłuszcze roślinne. w godzinach 6:00 – 12:00 średnio dwa razy w tygodniuIV. Część 4. Produkty zwierzęce, świeże mięso i wędliny. w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuV. Część 5. Owoce i warzywa w godzinach 6:00 – 7:00 średnio około trzy razy w tygodniuVI. Część 6. Ryby mrożone, i warzywa mrożone. w godzinach 6:00 – 11:00 średnio raz w tygodniu17. Jako termin realizacji dostawy rozumie się datę złożenia podpisu na dokumencie odbioru dostawy przez osobę dokonującą odbioru.18. Dokładny harmonogram ustalony zostanie pomiędzy stronami po podpisaniu umowy zachowując opisane powyżej wytyczne.19. Zamawiający informuje, iż u Odbiorcy obowiązuje system HACCP, w związku z tym należy przedstawić w momencie rozpoczęcia dostaw i na żądanie SANEPID-u n/w dokumenty:a) decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego dla środka transportu zezwalająca na przewóz produktów spożywczych.b) aktualne orzeczenie lekarskie z badania do celów sanitarno – epidemiologicznych osoby dostarczającej towar.20. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: handlowy dokument identyfikacyjny, WZ lub fakturę.Zamawiane artykuły powinny być dostarczane w opakowaniach (skrzynki, pojemniki itp.). Opakowanie powinno być dostosowane do właściwości danego artykułu i odpowiednie z punktu widzenia higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Środki transportu powinny być czyste i bez obcych zapachów.Niedopuszczalne jest stosowanie opakowań zastępczych do produktów spożywczych. Opakowania jednostkowe oraz transportowe muszą być czytelnie oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi znakowania żywności, na opakowaniach jednostkowych muszą być umieszczone czytelne napisy, w języku polskim, zawierające co najmniej: nazwę produktu, nazwę i adres producenta, masę netto, datę produkcji, datę przydatności do spożycia, klasę jakości, warunki przechowywania.21. Wykonawca zobowiązuje się do umożliwienia Odbiorcy kontroli środka transportu i pojemników (opakowań) do przewozu towaru pod kątem czystości.22. Odbioru jakościowego artykułów dokonuje Odbiorca w chwili ich dostawy.23. W przypadku dostarczenia artykułów z wadami lub brakami Wykonawca dokona wymiany lub ich uzupełnienia na artykuły wolne od wad na swój koszt w terminie 24 godzin od dostawy artykułów. Wszystkie koszty związane z ponownym dostarczeniem towaru ponosi Wykonawca.24. Wykonawca poda imię i nazwisko osoby oraz określi numery telefonów kontaktowych i numery faksów niezbędne dla sprawnego i terminowego wykonania zamówienia.25. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany artykułu wskazanego w ofercie Wykonawcy na artykuł o takiej samej lub wyższej jakości w przypadku, gdy na skutek okoliczności nie leżących po stronie Wykonawcy oferowany artykuł nie będzie dostępny na rynku w chwili realizacji przedmiotu umowy, czego nie można było przewidzieć na etapie realizacji zamówienia, przy zachowaniu należytej staranności.. Zmiana może nastąpić jedynie po takiej samej lub niższej cenie niż określona w załączniku do umowy. Zmiana wprowadzona będzie w formie aneksu do umowy.26. Wykonawca zobowiązuje się odbioru pustych opakowań zbiorczych, w których dostarczył towary (np. kartony, skrzynki, folie opakowaniowe)
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15800000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. Zdolność do występowania w obrocie gospodarczymOkreślenie warunku:Zamawiający nie określa szczegółowego warunku w tym zakresie.2. Uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to zodrębnych przepisówOkreślenie warunku:Zamawiający nie określa szczegółowego warunku w tym zakresie.3. Sytuacja finansowa lub ekonomicznaOkreślenie warunku:Zamawiający nie określa szczegółowego warunku w tym zakresie.4. Zdolność techniczna lub zawodowaOkreślenie warunku:Zamawiający nie określa szczegółowego warunku w tym zakresie.5. W przypadku podania kwot w walucie obcej, zamawiający dokona przeliczenia tej wartości na wartość w złotych według średniego kursu NBP dla danej waluty z dnia zamieszczenia ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych. Jeżeli w dniu ukazania się ogłoszenia o zamówieniu, NBP nie opublikuje informacji o średnim kursie walut, Zamawiający dokona odpowiednich przeliczeń wg średniego kursu z pierwszego, kolejnego dnia, w którym NBP opublikuje ww. informacje.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-08-17

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach