Przetargi.pl
Część I „Świadczenie usług przygotowania i dostarczania gorących posiłków jednodaniowych (gorąca zupa z wkładką mięsną i pieczywem) do stołówki MOPS Ełk, znajdującej się przy ul. Wojska Polskiego 24 w Ełku”. Część II „Świadczenie usług przygotowania i dostarczania gorących posiłków w postaci pierwszego i drugiego dania w pojemnikach jednorazowych, dla osób uczestniczących w zajęciach i warsztatach w Środowiskowym Domu Samopomocy Lawendowy Zakątek znajdującego się przy ul. Kościuszki 28B, 19-300 Ełk oraz Klubu Seniora „SENIOR+” znajdującego się przy ul. Piłsudskiego 10 w Ełku”.

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 19-300 Ełk, Piłsudskiego
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 87 732 67 18 , fax. 87 732 67 18
  • Data zamieszczenia: 2019-11-20
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    Piłsudskiego 8
    19-300 Ełk, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 87 732 67 18, fax. 87 732 67 18
    REGON: 79015414500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://elk-mops.bip-wm.pl/public/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Część I „Świadczenie usług przygotowania i dostarczania gorących posiłków jednodaniowych (gorąca zupa z wkładką mięsną i pieczywem) do stołówki MOPS Ełk, znajdującej się przy ul. Wojska Polskiego 24 w Ełku”. Część II „Świadczenie usług przygotowania i dostarczania gorących posiłków w postaci pierwszego i drugiego dania w pojemnikach jednorazowych, dla osób uczestniczących w zajęciach i warsztatach w Środowiskowym Domu Samopomocy Lawendowy Zakątek znajdującego się przy ul. Kościuszki 28B, 19-300 Ełk oraz Klubu Seniora „SENIOR+” znajdującego się przy ul. Piłsudskiego 10 w Ełku”.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Część I Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług przygotowania i dostarczania własnym transportem, gorących posiłków jednodaniowych (gorąca zupa z wkładką mięsną i pieczywem) do stołówki MOPS Ełk, znajdującej się przy ul. Wojska Polskiego 24 w Ełku. Zakres usługi obejmuje: a) przygotowanie i dostarczenie w termosach Wykonawcy (spełniających wymagania dot. przechowywania i transportu żywności), własnym transportem, gorących posiłków jednodaniowych (gorąca zupa z wkładką mięsną lub inną oraz pieczywem), dla około 61 osób, do stołówki MOPS, znajdującej się przy ul. Wojska Polskiego 24 w Ełku, b) szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa (Załącznik Nr 6) do specyfikacji istotnych warunków, c) wymienione w SIWZ ilości posiłków należy traktować, jako szacunkowe. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia liczby żywionych osób, d) zamówienie przez Zamawiającego mniejszej lub większej ilości posiłków niż wymieniona w SIWZ nie może być podstawą żadnych roszczeń, e) w przypadku wystąpienia u Zamawiającego braku środków w budżecie związanych z dożywianiem beneficjentów w trakcie realizacji zamówienia, Zamawiający zastrzega sobie możliwość rozwiązania umowy z Wykonawcą, f) Wykonawca określi cenę netto i brutto 1 posiłku, i cena ta będzie niezmienna w czasie trwania umowy, g) świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2019 r., poz. 1252 z późn. zm) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnych żywności. Ponadto w zakresie jakości usług zadanie powinno być wykonane w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając ich różnorodność. Posiłki powinny być również przygotowywane zgodnie z obowiązującymi zasadami GHP/GMP oraz normami HACCP w zakresie personelu, warunków produkcji oraz aktualnymi przepisami prawa. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za ich przestrzeganie, h) kuchnia główna, w której będą przygotowywane posiłki, musi posiadać stosowne zezwolenia na wywóz posiłków na zewnątrz wydaną przez właściwy terenowy organ inspekcji sanitarnej, i) Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym dostosowanym do przewozu żywności transportem w pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury. Przewożenie żywności musi odbywać się zgodnie z systemem HACCP - w trakcie transportu potraw należy przestrzegać następujących zasad: „potrawy serwowane na gorąco winny utrzymywać temperaturę 60 stopni C i czas ich przewozu nie może przekraczać dwóch godzin od czasu ich wytworzenia do wydania”, j) bezpośrednio po dostarczeniu posiłków do Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest do wykonywania pomiarów temperatury posiłków - pomiar będzie się odbywał w systemie bemarowym - w pojemniku zbiorczym. k) Wykonawca zobowiązany jest w obecności pracownika odpowiedzialnego za wydawanie posiłków, do wprowadzenia do książki ewidencyjnej, wraz z datą i podpisem temperatury dostarczonych posiłków. l) W przypadku niezachowania odpowiedniej temperatury posiłku, zostanie on zwrócony Wykonawcy do uzyskania odpowiednich parametrów i ponownie dostarczony do Zamawiającego. m) Wykonawca odpowiedzialny będzie za odbiór brudnych naczyń i pojemników po wydanych posiłkach z wyznaczonego przez Zamawiającego miejsca, w tym samym dniu w którym posiłki zostały wydane, n) Wykonawca posiada zezwolenie na produkcję posiłków wydane przez odpowiednie organy kontrolne oraz wdrożoną lub rozpoczętą procedurę wdrażania systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany jest okazać posiadaną dokumentację HACCP-u. W trakcie realizacji umowy Wykonawca również jest zobowiązany okazywać dokumentację HACCP-u na każde żądanie Zamawiającego, o) przygotowanie i dowiezienie posiłków odbywać się będzie na koszt i odpowiedzialność Wykonawcy, w związku z tym przy kalkulacji kosztów należy brać pod uwagę wsad do kotła, transport, koszt naczyń, i.t.p., p) Zamawiający zastrzega sobie prawo dostępu do kopii protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce i sprzęt wykorzystany w procesie produkcji kuchennej oraz transportu, q) Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za jakość dostarczanych posiłków, tj. odpowiednią gramaturę, wartość energetyczną i odżywczą, właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość mikrobiologiczną, dobór właściwych surowców oraz właściwych procesów technologicznych, r) Wykonawca zobowiązany jest do odkładania prób pokarmowych zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie. s) Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji. Część II Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania i dostarczania posiłków w postaci pierwszego i drugiego dania, w pojemnikach jednorazowych lub w termosach (spełniających wymagania dot. przechowywania i transportu żywności) Wykonawcy, dla osób uczestniczących w zajęciach i warsztatach w Środowiskowym Domu Samopomocy Lawendowy Zakątek znajdującego się przy ul. Kościuszki 28B w Ełku”, zwany w dalszej treści SIWZ - ŚDS oraz do Klubu Seniora „SENIOR+” znajdującego się przy ul. Piłsudskiego 10, zwany w dalszej treści SIWZ - SENIOR+. Zakres usługi obejmuje: a) przygotowywanie i dowóz w pojemnikach jednorazowych lub w termosach Wykonawcy (obiadów w postaci pierwszego i drugiego dania) przez pięć dni w tygodniu, dla około 52 uczestników ŚDS i SENIOR+, b) szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa (Załącznik Nr 7), c) wymienione w SIWZ ilości posiłków należy traktować, jako szacunkowe, d) Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia liczby żywionych osób, zamówienie przez Zamawiającego mniejszej lub większej ilości posiłków niż wymieniona w SIWZ nie może być podstawą żadnych roszczeń, e) w przypadku wystąpienia u Zamawiającego braku środków w budżecie związanych z dożywianiem beneficjentów w trakcie realizacji zamówienia, Zamawiający zastrzega sobie możliwość rozwiązania umowy z Wykonawcą, f) Wykonawca określi cenę netto i brutto 1 posiłku, i cena ta będzie niezmienna w czasie trwania umowy, g) Zamawiający zastrzega sobie prawo nie zamawiania posiłku w określonym dniu w związku z np. wyjazdem na wycieczkę, obchodami świąt i uroczystości w ŚDS oraz w SENIOR+, o czym zawiadomi Wykonawcę w formie pisemnej, h) Wykonawca będzie odpowiedzialny za przygotowanie posiłków i dostarczenie ich w odpowiednich do tego celu pojemnikach, we wskazane przez Zamawiającego miejsce, w ŚDS w godzinach 1330 - 1345 i „SENIOR+” w godzinach 1430 - 1445 (godziny dostaw mogą ulec zmianie w czasie trwania umowy), i) Wykonawca ma obowiązek sporządzania odpowiednich posiłków uwzględniających zalecenia dietetyczne, np. dieta cukrzycowa, dieta wysokobiałkowa, i.t.p., po wcześniejszym uzgodnieniu z Zamawiającym, j) rodzaje i ilość diet zlecanych przez Zamawiającego wynikać będzie z liczby przebywających osób oraz ze wskazań medyczno – dietetycznych, k) Wymagany jest niepowtarzalny jadłospis układany przez Wykonawcę na okres 5 kolejnych dni żywieniowych i dostarczany do zatwierdzenia do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ełku z 5-dniowym wyprzedzeniem, l) Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2019r., poz. 1252 z późn. zm.) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnych żywności. Ponadto w zakresie jakości usług zadanie powinno być wykonane w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając ich różnorodność. Posiłki powinny być również przygotowywane zgodnie z obowiązującymi zasadami GHP/GMP oraz normami HACCP w zakresie personelu, warunków produkcji oraz aktualnymi przepisami prawa. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za ich przestrzeganie, m) kuchnia główna, w której będą przygotowywane posiłki, musi posiadać stosowne zezwolenia na wywóz posiłków na zewnątrz wydaną przez właściwy terenowy organ inspekcji sanitarnej, n) Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym dostosowanym do przewozu żywności transportem w pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury. Przewożenie żywności musi odbywać się zgodnie z systemem HACCP - w trakcie transportu potraw należy przestrzegać następujących zasad: „potrawy serwowane na gorąco winny utrzymywać temperaturę 60 stopni C i czas ich przewozu nie może przekraczać dwóch godzin od czasu ich wytworzenia do wydania”, o) Bezpośrednio po dostarczeniu posiłków do Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest do wykonywania pomiarów temperatury posiłków - pomiar będzie się odbywał w systemie bemarowym - w pojemniku zbiorczym. p) Wykonawca zobowiązany jest w obecności pracownika odpowiedzialnego za wydawanie posiłków, do wprowadzenia do książki ewidencyjnej, wraz z datą i podpisem temperatury dostarczonych posiłków. q) W przypadku niezachowania odpowiedniej temperatury posiłku, zostanie on zwrócony Wykonawcy do uzyskania odpowiednich parametrów i ponownie dostarczony do Zamawiającego. r) Wykonawca odpowiedzialny będzie za odbiór brudnych naczyń i pojemników po wydanych posiłkach z wyznaczonego przez Zamawiającego miejsca, w tym samym dniu w którym posiłki zostały wydane, s) Wykonawca posiada zezwolenie na produkcję posiłków wydane przez odpowiednie organy kontrolne oraz wdrożoną lub rozpoczętą procedurę wdrażania systemu HACCP. Wykonawca zobowiązany jest okazać posiadaną dokumentację HACCP-u. W trakcie realizacji umowy Wykonawca również jest zobowiązany okazywać dokumentację HACCP-u na każde żądanie Zamawiającego, t) Przygotowanie i dowiezienie posiłków odbywać się będzie na koszt i odpowiedzialność Wykonawcy, w związku z tym przy kalkulacji kosztów należy brać pod uwagę wsad do kotła, transport, koszt naczyń i.t.p., u) Zamawiający zastrzega sobie prawo dostępu do kopii protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce i sprzęt wykorzystany w procesie produkcji kuchennej oraz transportu, v) Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za jakość dostarczanych posiłków, tj odpowiednią gramaturę, wartość energetyczną i odżywczą, właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość mikrobiologiczną, dobór właściwych surowców oraz właściwych procesów technologicznych, w) Wykonawca zobowiązany jest do odkładania prób pokarmowych zgodnie z obowiązującymi wymogami, x) Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55300000-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: zamawiający nie określa żadnego warunku
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: a) Formularz ofertowy (załącznik nr 1 do SIWZ) b) Dokumenty potwierdzające uprawnienia osób podpisujących ofertę, o ile nie wynikają z przepisów prawa lub innych dokumentów rejestrowych.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach