Przetargi.pl
Adaptacja pomieszczeń na potrzeby stołówki szkolnej w budynku Szkoły Podstawowej w Chorzelach.

GMINA CHORZELE ogłasza przetarg

  • Adres: 06-330 Chorzele, Stanisława Komosińskiego 1
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 29 7516540 , fax. 29 7516530
  • Data zamieszczenia: 2022-08-02
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: GMINA CHORZELE
    Stanisława Komosińskiego 1
    06-330 Chorzele, woj. mazowieckie
    tel. 29 7516540, fax. 29 7516530
    REGON: 550667882
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.chorzele.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Adaptacja pomieszczeń na potrzeby stołówki szkolnej w budynku Szkoły Podstawowej w Chorzelach.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: roboty budowlane
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest „Adaptacja pomieszczeń na stołówkę w Szkole Podstawowej w Chorzelach” .Zadanie obejmuje: wykonanie stołówki (kuchni i jadalni wraz zapleczem magazynowym i socjalnym dla personelu kuchni na potrzeby SzkołyPodstawowej w Chorzelach. Celem budowy jest poprawa funkcjonalności i polepszenie warunków żywieniowych dla dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej.W aktualnie funkcjonujących pomieszczeniach zostaną zlikwidowane istniejące ścianki działowe, a na ich miejsce zostaną wykonane pomieszczenia zaplecza kuchennego, pomieszczenie kuchni oraz pomieszczenie stołówki. Ściany działowe należy wykonywać w technologii gips-karton wraz z izolacją akustyczną ścian przy użyciu wełny mineralnej. Konieczne będzie również wykonanie okładzin ceramicznych ściennych i podłogowych oraz malowanie pomieszczeń farbą emulsyjną.Do nowych urządzeń sanitarnych zostaną wykonane podejścia wodociągowe oraz kanalizacyjne. W pomieszczeniu łazienek i socjalnym zostaną zamontowane grzejniki, w pomieszczeniu stołówki - pozostaną istniejące. Budynek posiada piwnicę i na tym poziomie należy prowadzić poziomy wodne oraz kanalizacyjne. Wykonana zostanie także instalacja elektrycznazasilona z istniejących punktów, dokładne rozmieszczenie punktów poboru należy uzgodnić z inwestorem. W pomieszczeniu stołówki zostaną wykonane otwory w ścianach, w których zostanie wykonana stolarka okienna i drzwiowa (zgodnie z rysunkiem) celem pośredniego doświetlenia korytarza. Wentylację pomieszczeń należy włączyć do istniejących kominówwentylacyjnych. W dokumentacji projektowej wzięto pod uwagę rodzaje posiłków, ilość osób żywionych, stan zatrudnienia oraz praktykowany system wydawania posiłków. W szkole wydawany będzie obiad składający się z dwóch dań: zupy i drugiego dania w ilości 100 dań dziennie, w trzech turach, na przerwach pomiędzy zajęciami. Praktykowane są dwa sposoby podawania posiłków do stolików: przez personel lub pobieranie z miejsca ekspedycji przez dzieci (samoobsługa). Na zapleczu kuchni będzie znajdował się magazyn towarów oraz pomieszczenia dla personelu. Dostawa towarów będzie odbywała się z poziomu terenu do pomieszczeń zaplecza, dojście personelu do obiektu – z zewnątrz za pomocą wewnętrznej komunikacji prowadzącej do zaplecza kuchennego. Przewiduje się zatrudnienie 3 osób ( 2 kucharki i 1 pomoc kuchenna). Po konsumpcji tace i naczynia stołowe będą zwracane do zmywalni przez ladę, zlokalizowaną tuż obok kuchni.Stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi w pomieszczeniu kuchni spełnia warunek 1:8. Pomieszczenia kuchenne ma wysokość użytkową 3,30m. Działalność kuchni polegać będzie na usłudze związanej z organizacją konsumpcji na miejscu. Konsumpcja odbywać się będzie na stołówce. W szkole prowadzony będzie tradycyjny system produkcji potraw:magazynowanie półproduktów, obróbka wstępna warzyw i owoców, mycie i dezynfekcja jaj, obróbka czysta surowców w kuchni, termiczna w kuchni, ekspedycja – podawanie posiłków uczniom.Wymagania konstrukcyjne :-konstrukcja ścian i stropów powinna uniemożliwić wykraplanie się pary wodnej, ściany i stropy powinny być odporne na działanie pary wodnej; wszystkie pomieszczenia w poziomie przyziemia zostały zaprojektowane o wys.3,0- 3,30 m-wymagania dotyczące wykończenia wnętrz:-ściany i sufity pomieszczeń produkcyjnych (kuchnia z zapleczem oraz wszystkie sanitariaty) powinny być w jasnych kolorach, nienasiąkliwe, niepylące, powinny mieć gładkie i łatwo zmywalne powierzchnie;-dolna część ścian korytarz do wys. 1,5 m od podłogi powinna być zmywalna, narożniki ścian w ciągu komunikacyjnym i miejsca narażone na uszkodzenia należy zabezpieczyć przed uszkodzeniami mechanicznymi;-ściany w kuchni do pełnej wysokości wyłożyć glazurą, w pomieszczeniu obróbki wstępnej do wys. min 2,1 m powinny być wyłożone glazurą - mieć powierzchnie łatwe do czyszczenia i dezynfekcji;-w zmywalni naczyń należy wyłożyć ściany glazurą do sufitu;-należy wykonać wyokrąglenia połączeń ścian oraz ścian z podłogami;-podłogi muszą być łatwe do czyszczenia, a zapleczu kuchennym oraz w magazynach przeznaczonym do przechowywania żywności - również łatwe do dezynfekcji. Powinny być wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, nienasiąkalnych, nietoksycznych i zmywalnych. W pomieszczeniach z wpustami podłogowymi należy wykonać posadzki ze spadkiem 1,5 %w kierunku wpustów;-w kuchni i innych pomieszczeniach wskazanych na rys. technologicznym powinien zostać wykonany spływ wody z powierzchni podłóg.-przy instalowaniu urządzeń ściekowych w kuchni, należy wykonać je tak, aby były one kryte, a pokrywy wypustów podłogowych nie wystawały ponad poziom podłogi, lub nie tworzyły zagłębień.-drzwi i futryny zewnętrzne od zaplecza powinny być metalowe, szczelne; drzwi wewnętrzne należy wykonać z materiału łatwego do czyszczenia i dezynfekcji.-okna powinny być dokładnie dopasowane, otwierane do wewnątrz i być otwierane z poziomu podłogi. Okna otwierane powinny być zabezpieczone siatką przeciwko owadom.-wymagania dotyczące wyposażenia zaplecza kuchennego :-maszyny, urządzenia technologiczne, meble kuchenne stykające się ze środkami spożywczymi powinny mieć atest Państwowego Zakładu Higieny;-elementy robocze urządzeń, blaty stołów, lady powinny być w dobrym stanie technicznym, bez uszkodzeń, pęknięć i zarysowań;-sprzęt pomocniczy i naczynia kuchenne oraz deski, widelce, szczypce, noże, itp. powinny być wydzielone dla poszczególnych asortymentów artykułów spożywczych.UWAGA:1) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został przedstawiony w załącznikach do SWZ, które stanowią:a)Projekt Budowlane - załącznik nr 9 do SWZ;b)Szczegółowe Specyfikacje Techniczne Wykonania i Odbioru Robót - załącznik nr 10 do SWZ;
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 45000000-7
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1)Wykonawca przystępujący do postępowania jest zobowiązany, przed upływem terminu składania ofert wnieść wadium w kwocie 4 000,00 zł (słownie: cztery tysiące złotych).2)Wadium musi obejmować pełen okres związania ofertą tj. do dnia 16.09.2022 r.3)Wadium może być wniesione w jednej lub kilku formach wskazanych w art. 97 ust. 7 ustawy Pzp.4)Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacić przelewem na rachunek bankowy w banku Spółdzielczym w Przasnyszu, numer rachunku 87 8924 0007 0025 0216 2003 0002 tytuł przelewu: Wadium „Adaptacja pomieszczeń na stołówkę w Szkole Podstawowej w Chorzelach”. Wadium musi wpłynąć na wskazany rachunek bankowy zamawiającego najpóźniejprzed upływem terminu składania ofert (decyduje data wpływu na rachunek bankowy zamawiającego).5)Wadium wnoszone w poręczeniach lub gwarancjach należy załączyć do oferty w oryginale w postaci dokumentu elektronicznego podpisanego kwalifikowanym podpisem elektronicznym przez wystawcę dokumentu i powinno zawierać następujące elementy:-nazwę dającego zlecenie (wykonawcy), beneficjenta gwarancji (zamawiającego), gwaranta/poręczyciela oraz wskazanie ich siedzib. Beneficjentem wskazanym w gwarancji lub poręczeniu musi być Gmina Chorzele, ul. Stanisława Komosińskiego 1, 06-330 Chorzele-określenie wierzytelności, która ma być zabezpieczona gwarancją/poręczeniem,-kwotę gwarancji/poręczenia,-termin ważności gwarancji/poręczenia,-zobowiązanie gwaranta do zapłacenia kwoty gwarancji/poręczenia bezwarunkowo, na pierwsze pisemne żądanie zamawiającego, w sytuacjach określonych w art. 98 ust. 6 ustawy Pzp.6)W przypadku, gdy wykonawca nie wniósł wadium lub wniósł w sposób nieprawidłowy lub nie utrzymywał wadium nieprzerwanie do upływu terminu związania ofertą lub złożył wniosek o zwrot wadium, w przypadku o którym mowa w art. 98 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp, zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 14 ustawy Pzp.7)Zamawiający dokona zwrotu wadium na zasadach określonych w art. 98 ust. 1–5 ustawy Pzp.8)Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami na podstawie art. 98 ust. 6 ustawy Pzp.9)W przypadku wnoszenia wadium w formie poręczenia lub gwarancji:–składając Ofertę w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym oryginał dokumentu wadium (poręczenia lub gwarancji) opatrzonego kwalifikowanym podpisem elektronicznym osób upoważnionych do jego wystawienia, Wykonawca składa załączając na Platformie w zakładce „OFERTY” – poprzez wybranie polecenia „dodaj dokument".
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający określa warunek/warunki udziału w postępowaniu dotyczący/-e:1)zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Zamawiający nie wyznacza warunku w tym zakresie.2)uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:Zamawiający nie wyznacza warunku w tym zakresie.3)sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Zamawiający uzna, że wykonawca spełnia warunek w ww. zakresie, jeżeli:Wykonawca posiada ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę minimum 300 000,00 zł.• Podmiot, który zobowiązał się do udostępnienia zasobów, odpowiada solidarnie z wykonawcą, który polega na jego sytuacji finansowej lub ekonomicznej, za szkodę poniesioną przez zamawiającego powstałą wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba że za nieudostępnienie zasobów podmiot ten nie ponosi winy.4)zdolności technicznej lub zawodowej:Zamawiający uzna, że wykonawca spełnia warunek w ww. zakresie, jeżeli:a)wykonał nie wcześniej niż w okresie ostatnich 5 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, co najmniej jedną robotę budowlaną polegającą na wykonaniu adaptacji, budowy, przebudowy, rozbudowy, remontu, wykończenia wnętrz budynku lub zespołu budynków obejmującą roboty konstrukcyjneogólnobudowlane o wartości co najmniej 300 000,00 złotych brutto w ramach jednego zamówienia.b)dysponuje osobami, które skieruje do realizacji zamówienia, posiadającymi n/w uprawnienia i doświadczenie:Zamawiający nie wyznacza warunku w tym zakresie.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2022-08-18

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach