Przetargi.pl
„Usługa cateringu dla oddziałów przedszkolnych w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Specjalnymi im. Twórców Polskiej Miedzi w Jędrzychowie”

  • Adres: 59-101 Jędrzychów, 24A
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 768459852
  • Data zamieszczenia: 2024-11-29
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

Nazwa zamawiającego: SZKOŁA PODSTAWOWA Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI I SPECJALNYMI IM. TWÓRCÓW POLSKIEJ MIEDZI W JĘDRZYCHOWIE

Adres: 59-101 Jędrzychów, 24A

Adres email: sekretariat@sp.jedrzychow.pl

Telefon: 768459852

Strona internetowa: www.sp.jedrzychow.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia

Nazwa zamówienia: „Usługa cateringu dla oddziałów przedszkolnych w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Specjalnymi im. Twórców Polskiej Miedzi w Jędrzychowie”

Opis zamówienia: OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA1. Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringu- przygotowanie i dostawa wyżywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym 3-6 lat w liczbie do 50, które będą uczęszczać do oddziałów przedszkolnych z wydłużonym czasem pracy (10 h). Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie dla dzieci 4 posiłków dziennie tj. śniadanie, dwudaniowy obiad i podwieczorek z napojami, jak również dostarczanie pełnej zastawy kuchennej tj. talerzy, kubków i sztućców oraz ich odbiór w okresie od 02.01.2025-31.12.2025r w dni robocze, tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od zajęć w oddziałach przedszkolnych.2. Produkty w dziennym jadłospisie muszą być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r., poz. 1154) oraz tabelami kalorycznymi dostosowanymi do wieku dzieci .3. Proces przygotowywania oraz dostarczania posiłków odbywać się musi zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza wymogami dobrej praktyki higienicznej.4. Posiłki muszą być przygotowywane przez osoby posiadające zaświadczenie lekarskie z badań przeprowadzonych do celów sanitarno-epidemiologicznych w zakładzie spełniającym wymagania higieniczno-sanitarne dla zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu posiłki, środki spożywcze.5. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego (np.: posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej, bezglutenowej, uwzględnienie indywidualnych potrzeb alergików). Posiłki muszą być urozmaicone oraz wysokiej jakości, zarówno pod względem wartości odżywczych, gramatury jak i estetyki, a także winny uwzględniać głównie polską tradycję kulinarną. W sytuacji nieprzewidzianej, gdy ilość osób ze wskazaniami do określonej diety przekroczy 50 % Zamawiający dopuszcza wszczęcie nowego postepowania zgodnie z Ustawą pzp.6. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres 10 dni roboczych i okazywany Zamawiającemu przed rozpoczęciem każdej kolejnej dekady świadczenia usług. Zamawiający ma prawo do dokonania zmian w jadłospisie.7. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać posiłki w godzinach ustalonych pomiędzy zamawiającyma wykonawcą. Posiłki powinny być dostarczane w termosach i pojemnikach, na które Wykonawca posiada odpowiednie atesty i certyfikaty.8. Transport posiłków powinien odbywać się samochodem przystosowanym do przewozu żywności, na który Wykonawca posiada odpowiednie dokumenty potwierdzające dostosowanie pojazdu.9. Do obowiązku Wykonawcy należeć będzie codzienny odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Pojemniki zabierane będą w następnym dniu dostawy posiłków. Wykonawca zapewnia mycie i dezynfekcje we własnych pomieszczeniach termosów, opakowań, naczyń i sztućców, w których będą dostarczane posiłki, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP.10. Wykonawca winien być gotowy do zrealizowania przedmiotu zamówienia w przypadku zakłócenia procesu technologicznego (z przyczyn niezależnych, braku energii elektrycznej, braku wody itp.) wytwarzanych posiłków, powinien zapewnić posiłki o tej samej jakości na swój koszt z innych źródeł.11. Ilość wydawanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci w oddziałach przedszkolnych. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dzieci i ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Rozliczenia finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto jednodniowego posiłku dla jednego dziecka. W przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności dzieci, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia o takim fakcie Wykonawcy.12. O liczbie posiłków na dany dzień Wykonawca będzie informowany do godziny 15.00 w dniu poprzedzającym wykonanie usługi.13. Posiłki powinny być dostarczane do oddziałów przedszkolnych w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Specjalnymi im. Twórców Polskiej Miedzi w Jędrzychowie w godzinach ustalonych między Zamawiającym a Wykonawcą podczas zawierania szczegółowej umowy. W sytuacjach szczególnych istnieje możliwość zmiany godzin dostarczenia posiłków z jednodniowym wyprzedzeniem zarówno przez Zamawiającego, jak i przez Wykonawcę. W przypadku wysokiej absencji dzieci spowodowanej np. chorobą, minimalna ilość dla których Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć posiłki wynosi 7 osób. W sytuacji, gdy dzieci z oddziałów przedszkolnych będą wyjeżdżały na całodniową wycieczkę, (zamawiający o tym fakcie poinformuje z uprzedzeniem) w ramach wyżywienia Dostawca zobowiązany jest do dostarczenia tzw. suchego prowiantu, w ramach którego zabezpieczy posiłki w danym dniu wraz z napojami bez zmiany ceny. 14. Cena jednostkowa posiłku powinna zawierać koszt przygotowania i dostarczania. W cenie oferty należy uwzględnić koszt posiłków standardowych , dietetycznych jak również koszt niezbędnej zastawy kuchennej oraz jej mycie, jak również usuwanie i utylizację odpadów pokonsumpcyjnych.

Kod CPV: 55520000-1

Sekcja III - Warunki udziału

Opis warunków udziału: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w Części XVII SWZ oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunkii zabezpieczają przedmiotowe środki dowodowe:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.2) Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów: tj. posiadają uprawnienia stwierdzone aktualną decyzją terenowo podległego Państwowego Inspektora Sanitarnego dot. zakładu przygotowującego posiłki,o której mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r., poz. 1448) potwierdzające, że:a) obiekt spełnia wymagania higieniczno - zdrowotne do żywienia zbiorowego;b) Wykonawca może produkować i obracać żywnością, czyli wykonywać i dostarczać posiłki na zewnątrz. Decyzja musi dotyczyć prowadzenia żywienia zbiorowego i realizacji usługi w systemie cateringowym: Zamawiający wymaga3) Sytuacji ekonomicznej lub finansowej: Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.4) Zdolności technicznej lub zawodowej: Zamawiający wymagaa) tj. wykaz usług wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, daty wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów- oświadcza;b) tj. dysponują niezbędnym do wykonania zamówienia potencjałem technicznym tj. minimum 1 środkiem transportu (samochodem) przeznaczonym do przewozu przygotowanych posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdu do przewozu żywności przez Państwowego Inspektora Sanitarnego- zamawiający wymaga;3. Informacja z Krajowego Rejestru Sądowego (wymagana do podpisania umowy)4. Wypis z CEiDG ( wymagane wskazanie-oferta, dokument- wymagany przy podpisaniu umowy) lub wskazanie i wyrażenie zgody na pobranie dokumentu z ogólnodostępnych platform.

Sekcja IV - Procedura

Tryb udzielenia zamówienia:

Termin składania ofert:

Podobne przetargi

Powrót na stronę główną