Przetargi.pl
„Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do ZSCKR w Kamieniu Małym"

  • Adres: 66-460 Kamień Mały, 89
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. (095) 751 58 26, fax. (095) 751 58 26
  • Data zamieszczenia: 2024-09-26
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

Nazwa zamawiającego: ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO W KAMIENIU MAŁYM

Adres: 66-460 Kamień Mały, 89

Adres email: sekretariat@zsrkm.pl

Telefon: (095) 751 58 26

Sekcja II - Przedmiot zamówienia

Nazwa zamówienia: „Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do ZSCKR w Kamieniu Małym"

Opis zamówienia: 1) Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków dla wychowanków internatu ZSCKR w Kamieniu Małym od dnia podpisania umowy z zastrzeżeniem, że rozpoczęcie realizacji umowy nie może nastąpić wcześniej niż od 02.09.2024r. do 27.06.2025 r. Z wyłączeniem wybranych miesięcy okresu wakacji letnich i ferii zimowych, ustawowych świąt, dni oznaczonych przerw (m.in. dni wolnych od zajęć dydaktyczno-opiekuńczych), praktyk oraz dni o których Zamawiający poinformuje Wykonawcę zgodnie z kalendarzem roku szkolnego. Od poniedziałku do czwartku całodzienne wyżywienie, natomiast w piątki lub dni poprzedzające dzień wolny bez obiadu i kolacji. Szacowana liczba posiłków: Śniadania – 15 752 szt, obiady dwudaniowe – 12 496 szt., kolacja – 12 496 szt. Wiek uczniów 13 – 20 lat.W przypadku wystąpienia zagrożenia epidemiologicznego i wprowadzenia częściowego lub całkowitego zawieszenia stacjonarnej pracy szkoły usługa przygotowywania i dostarczania posiłków dla wychowanków internatu zostanie również zawieszona lub zmniejszona. W takiej sytuacji Wykonawca nie będzie wnosił żadnych roszczeń z tego tytułu, w szczególności o zapłatę za ilość stanowiącą różnicę między ilością usług wskazanych w Zamówieniu, a ilością rzeczywiście zrealizowaną.2) Posiłki obejmują: śniadania I i II, obiad dwudaniowy z kompotem (z owocami), kolacje.3) Posiłek, sposób jego przygotowywania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem warunków higieniczno-sanitarnych, przewidzianych odpowiednimi normami i przepisami dotyczącymi warunków przygotowywania i jakości posiłków dla tej grupy wiekowej oraz warunków zdrowotnych żywności i żywienia obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego, Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154), a także spełniać warunki określone w przepisach Ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn.: Dz.U. z 2023 r., poz. 1449). Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.4) Wykonawca zobowiązuje się przygotowywać posiłki posiadające wymaganą przepisami kaloryczność i sporządzać je zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej. Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności z wykluczeniem półproduktów.5) Posiłki objęte przedmiotem zamówienia muszą być urozmaicone, wysokiej jakości co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki, wykonane z produktów świeżych. Produkty świeże, pierwszej jakości, nabyte w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi.6) Posiłki muszą być przygotowywanie z surowców tzn. nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo, w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywno-owocowych. Nie dopuszcza się produktów instant, gotowych sosów i ziemniaków z proszku typu puree). Zakazuje się stosowania konserw, produktów z glutaminianem sodu, produktów masłopodobnych, soków zagęszczonych, mięsa odkostnionego mechanicznie.7) Transport posiłków powinien być prowadzony samochodami dostosowanymi do przewożenia środków spożywczych. Środek transportu winien być dopuszczony przez SANEPID do przewozu posiłków.8) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania i dostarczania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.9) Wykonawca będzie dostarczał posiłki w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych potraw.Minimalna temperatura podawanych posiłków winna wynosić dla:Zup – 75oC,II danie – 65oC Surówki, sałatki - 15oCNapoje - 80oC10) Wykonawca powinien przygotowywać posiłki zgodnie z zaleceniami wydawanymi przez Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie, normami na składniki pokarmowe i półprodukty spożywcze dla dzieci i młodzieży. Posiłki mają być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży, smaczne i atrakcyjne pod względem organoleptycznym.11) Wykonawca zobowiązuje się do terminowego dostarczania posiłków zgodnie z harmonogramem dostarczania posiłków: Śniadania – 6.00, Obiady – 12.00, Kolacje – 16.30.

Kod CPV: 55524000-9

Sekcja III - Warunki udziału

Opis warunków udziału:

Sekcja IV - Procedura

Tryb udzielenia zamówienia:

Termin składania ofert:

Podobne przetargi

Powrót na stronę główną