- Adres: 39-432 Gorzyce, Żwirki i Wigury 2
- Województwo: podkarpackie
- Telefon/fax: tel. 158362087, fax. 158362087
- Data zamieszczenia: 2024-08-08
- Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
Nazwa zamawiającego: Zespół Szkół im. por. J. Sarny w Gorzycach
Adres: 39-432 Gorzyce, Żwirki i Wigury 2
Adres email: zsgorzyce@wp.pl
Telefon: +48 158362087
Strona internetowa: zsgorzyce.pl
Sekcja II - Przedmiot zamówienia
Nazwa zamówienia: Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla uczniów - mieszkańców internatu Zespołu Szkół im.por.J.Sarny w Gorzycach
Opis zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringowa polegająca na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków dla uczniów - mieszkańców internatu Zespołu Szkół im.por.J.Sarny w Gorzycach. 1. Catering obejmuje całodzienne wyżywienie dla wychowanków internatu Zespołu Szkół w Gorzycach. W realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawcę obowiązuje „System HACCP” regulowany: Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.) oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 poz. 1154) a także przepisami Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywności. 2. Posiłki muszą być urozmaicone, odpowiadające normom zarówno pod względem ilości, jak i jakości oraz wartości odżywczych, bogate w witaminy, dużą ilość warzyw i owoców. Wykonawca musi gwarantować przygotowanie różnego rodzaju diet zgodnie z zaleceniem lekarza. Posiłki powinny spełniać Zasady Racjonalnego Żywienia3. Posiłki muszą spełniać zalecane normy żywności i żywienia dla młodzieży w przedziale wiekowym od 14 do 20 lat.Wykonawca zobowiązany jest:a) zapewnić ciągłość usługi żywienia,b) do dostarczania posiłków płynnych (zupy, sosy, napoje) w szczelnie zamkniętych pojemnikach (termosach), które są zabezpieczone przed otwarciem i uniemożliwiają wylanie zawartości oraz zapewniają utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku;c) do dostarczania posiłków stałych w zamykanych zbiorczych pojemnikach (termosach), zabezpieczonych przed otwarciem i uniemożliwiające wysypanie się zawartości oraz zapewniają utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku;d) zapewnić odpowiednią ilość termosów i opakowań zbiorczych niezbędnych do przewozu posiłków gwarantujących właściwą temperaturę i ochronę oraz jakość przewożonych potraw wraz z ich myciem, wyparzaniem oraz ich odbiór; posiłki serwowane na gorąco powinny być transportowane w pojemnikach, które utrzymują temperaturę wewnątrz + 60oC, a ich czas przewozu nie przekroczy 0,5 godziny;e) do przygotowania obiadów składających się z dwóch dań: zupa i drugie danie (posiłki mają być gorące) oraz kompotu; temperatura dostarczonych gorących posiłków nie może być niższa niż + 60ºC;f) wydawania posiłków oraz odbioru i mycia (wyparzania) naczyń po posiłkach g) wykonywania przedmiotu zamówienia przy wykorzystaniu wykwalifikowanego personelu, tym osób przygotowujących i dostarczających posiłki, posiadających aktualne orzeczenie lekarskie potwierdzone wpisem w książeczce sanitarno-epidemiologicznej oraz przeszkolenie w zakresie przepisów BHP i p.poż.;Zamawiający nie dopuszcza wykonywania posiłków z półproduktów; przygotowanie i podanie posiłku z półproduktu będzie stanowiło rażące naruszenie postanowień niniejszego ogłoszenia o zamówieniu i warunków umowy oraz będzie uprawniało Zamawiającego do natychmiastowego rozwiązania umowy z naliczeniem kary umownej.Zamawiający zastrzega że również nieprzestrzeganie terminowości dostarczania posiłków jak również odpowiedniej gramatury i jakości posiłków skutkować będzie możliwością rozwiązania umowy po wcześniejszym pisemnym zawiadomieniu o możliwości rozwiązania umowy Produkty wykorzystywane do przygotowywania posiłków muszą spełniać Normy Żywienia opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia, być świeże tj. posiadać ważny termin przydatności do spożycia i nie mogą być genetycznie modyfikowane; Wykonawca jako zakład prowadzący działalność w zakresie produkcji posiłków musi posiadać Decyzję wydaną przez właściwego miejscowo Państwowego Inspektora Sanitarnego na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2020 r. poz. 2021); Uwaga: Decyzja powinna być wydana na produkcję żywności oraz dystrybucję żywności w ramach cateringu (m.in. ze względu na potrzebę uwzględnienia przepisów w zakresie warunków transportu żywności, dezynfekcji pojemników do przewożenia żywności). 4. Zestaw dzienny przypadający na 1 osobę to co najmniej cztery posiłki każdego dnia:- I śniadanie- II śniadanie- obiad (I danie, II danie i co najmniej kompot)- kolacjaDopuszcza się jednoczesne wydanie I i II śniadania5. Łączna wartość energetyczna posiłku o którym mowa w punkcie 1 nie może być niższa niż 3200 kcal.6. Wykonawca dostarczy gotowe posiłki do dwóch wyznaczonych pomieszczeń w siedzibie internatu mieszczącego się pod adresem: ul. 11 Listopada 12 w Gorzycach zgodnie z następującym harmonogramem:Dni robocze (poniedziałek – piątek)Śniadanie (I i II) – 6:30 – 7:00Obiad – 15:00 – 15:30Kolacja – 18:30 – 19:00Sobota, niedziela lub świętaŚniadanie (I i II) – 7:30 – 8:00Obiad – 14:30 – 15:00Kolacja – 18:30 – 19:007. Zamawiający dopuszcza inne godziny wydawania posiłków w sytuacjach szczególnych. 8. Wykonawca przedkłada Zamawiającemu projekt jadłospisu dekadowy z zaznaczeniem rodzajowo - wagowych wartości porcji na kolejny okres dekady, jadłospis jest przedstawiany do wglądu na trzy dni przed końcem trwającej dekady, jednak w przypadku, gdy Zamawiający zgłosi uwagi w jadłospisie, Wykonawca zobowiązany jest dostosować się do tych uwag i naniesienia właściwych zmian.9. Zamawiający będzie wymagał od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewnił posiłki dla wychowanków specjalnej diety (bezglutenowej, ze skazą białkową, z alergią pokarmową lub innymi schorzeniami pokarmowymi).10. Wykonawca będzie wydawał posiłki w swoich naczyniach i zadba o ich czystość we własnym zakresie. Dopuszcza się stosowanie naczyń jednorazowych.11. W celu zapewnienia właściwej higieny i jakości wydawanych i przechowywanych posiłków Wykonawca w ramach realizowanego zamówienia wstawi do pomieszczeń jadalnych internatu na swój koszt zamykanych pojemników na resztki, dwie zmywarki do mycia naczyń i sztućców (nie dotyczy w przypadku stosowania naczyń jednorazowych), dwie lodówki do przechowywania posiłków, komplet sztućców (nóż, widelec, łyżka, mała łyżeczka) oraz komplet naczyń (talerz głęboki, talerz płaski, mały talerzyk) lub na każdy posiłek sztućce i naczynia jednorazowe dla każdego z wychowanków. Wstawione urządzenia, naczynia i sztućce pozostają własnością Wykonawcy i podlegają zwrotowi po zakończeniu świadczenia usługi. Wykonawca ponosi całkowite koszty związane z użytkowaniem wstawionych urządzeń.12. Wykonawca na bieżąco wymieni uszkodzone w wyniku eksploatacji sprzęty, talerze i sztućce na swój koszt. Będzie dostarczał także w ramach usługi środki chemiczne służące do mycia naczyń w zmywarkach.13. Łączna szacunkowa liczba dni, w których będą wydawane posiłki wynosi 266.14. Łączna szacunkowa liczba wychowanków spożywających posiłek każdego dnia wynosi 13015. Zamawiający zastrzega możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych posiłków danego dnia według potrzeb Zamawiającego, w zależności od frekwencji wychowanków.16. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 20:00 dnia poprzedniego. O liczbie posiłków w danym dniu Wykonawca będzie informowany telefonicznie.17. Zamawiający zastrzega możliwość ograniczenia ilości dostarczanych posiłków, czasowego wstrzymania ich dostawy lub wcześniejszego zakończenia realizowanej usługi w związku ze zmianą ilości wychowanków w internacie, ich wyjazdami do domu realizowanymi zgodnie z kalendarzem organizacji roku szkolnego oraz rezygnacją czasową lub stałą z pobytu w internacie a także w związku z zawieszeniem zajęć spowodowanym działaniem siły wyższej takim jak np.: klęski żywiołowe lub stany epidemiologiczne.18. W związku ze wzrostem ilości wychowanków Zamawiający zastrzega także możliwość wzrostu ilości zamawianych posiłków. 19. Ceny zaoferowane przez Wykonawcę nie ulegną podwyższeniu przez cały okres obowiązywania umowy.20. Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić w zaoferowanej cenie wszelkie koszty związane z przedmiotem zamówienia: koszty osprzętu (termosy, pojemniki itd.), koszty transportu i wniesienia, koszty przygotowania posiłków we własnym lokalu przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje i przeszkolone w przyrządzaniu posiłków21. Wynagrodzenie Wykonawcy będzie określane na podstawie ilościowego rozliczenia rzeczywiście wydanych posiłków w oparciu o cenę jednostkową zadeklarowaną w ofercie Wykonawcy.22. Wykonawca zobowiązany jest prowadzić Ewidencję dostarczanych posiłków według ustalonego z Zamawiającym wzoru i przekładać ją do podpisu kierownikowi internatu lub osoby upoważnionej w każdym dniu dostawy. Ewidencja stanowi potwierdzenie daty, godziny oraz ilości dostarczonych posiłków.23. W zakresie realizacji dostawy posiłków współpracą z Wykonawcą będzie się zajmował kierownik internatu lub osoba upoważniona. 24. Wykonawca zobowiązany jest do wyznaczenia stałego przedstawiciela odpowiedzialnego za kontakt z Zamawiającym.25. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek żywnościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami.26. Wykonawca zobowiązany jest do zabrania resztek pokonsumpcyjnych.27. Rozliczenie usługi będzie rozliczane w trybie miesięcznym. Wykonawca dostarczy Zamawiającemu fakturę sporządzoną na podstawie Ewidencji dostarczonych posiłków w terminie nie dłuższym niż do piątego dnia miesiące następnego z datą płatności nie krótszą niż 10 dni. Ewidencja dostarczonych posiłków stanowi konieczny załącznik do faktury. Z faktury powinno wynikać w sposób jednoznaczny, celem określenia prawidłowości rozliczenia, za ile wydanych posiłków w ciągu miesiąca wystawiono fakturę.
Kod CPV: 55524000-9
Sekcja III - Warunki udziału
Opis warunków udziału: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy:a) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym (art. 113):Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.b) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynikato z odrębnych przepisów (art. 114):Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że posiada uprawnienia do wykonywania określonejdziałalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania tj. posiadaaktualne zezwolenia Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej stwierdzające spełnienie wymagańhigieniczno-zdrowotnych do żywienia zbiorowego oraz możliwości prowadzenia cateringu.c) sytuacji ekonomicznej lub finansowej (art. 115):Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.d) zdolności technicznej lub zawodowej (art. 116):Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że: wykonał, a w przypadku świadczeńpowtarzających lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okresprowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, minimum 1 usługę żywienia dzieci lubmłodzieży, w zakresie przygotowywania posiłków w ramach żywienia zbiorowego dzieci imłodzieży o łącznej wartości tych usług minimum 550.000,00 zł brutto, w przedszkolach, innychformach wychowania przedszkolnego, szkołach, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, a także wplacówkach systemu oświaty, o których mowa w art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r.Prawo oświatowe (t. j. Dz.U. z 2020 poz. 910 ze zm.). Usługi przygotowywania posiłkówwykonywane w ramach jednej umowy traktuje się jak jedną usługę.e) Zamawiający, w stosunku do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzieleniezamówienia, w odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej –dopuszcza łączne spełnianie warunków przez Wykonawców.f) Oceniając zdolność techniczną lub zawodową, Zamawiający może, na każdym etapiepostępowania, uznać, że Wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanieprzez Wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobówtechnicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcymoże mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.g) Spełnia warunki w związku z art 7 ust 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r o szczególnych rozwiązaniach w zakresieprzeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz U z 2022 r poz 835)
Sekcja IV - Procedura
Tryb udzielenia zamówienia:
Termin składania ofert: