W artykule 167 ust 2 jest mowa o kwotach i zawsze byłą (tyle, że kiedyś chodziło o niższe kwoty). Co do 10000 euro to oczywiście pomyłka, miało być 10 milionów euro.
Aby uniknąć prawniczego wykładu co do obowiązywania aktów prawnych powiem najprościej jak można. Obecnie obowiązujący tekst ustawy PZP został opublikowany w Dzienniku Ustaw z 2007 roku, Nr 223, pozycja 1655. Jeśli będą jakieś zmiany najlepiej odnosić je do tego tekstu z Dziennika Ustaw. Najprawdopodobniej jeśli zmiany wejdą w życie po wszczęciu jakiegoś postępowania to będzie się ono toczyć do końca według stanu prawnego obowiązującego w dniu wszczęcia postępowania.
ale ta ustawa z dzinnika ustaw nie ma uwzględnionych zian z marca 2008 wiec jak to??
zawsze jak byly zminy to sie ujednalicalo ustawe i wpisywalo sie nowy jednolity tekst
najlepiej by tak bylo i wtedy by wiadomo do czego odnosic zmiany
Po wprowadzeniu zmian postępowania będzie się prowadzić według całego, jednolitego tekstu ustawy o którym wspomniałem wyżej plus te zmiany, które wejdą w życie. W marcu 2008 nie było żadnych zmian do ustawy. To na razie są plany zmian, ale nie przybrały one jeszcze formy ostatecznej i nie zostały one jeszcze skierowane jako oficjalny projekt do Sejmu. Kiedy zajmie się tym Sejm i uchwali zmiany, ustawa przejdzie do Senatu. Jeśli ten ją też uchwali to przejdzie do podpisu Prezydenta RP. Jeśli ten ją podpisze to zmiany zostaną opublikowane w Dzienniku Ustaw i dopiero wtedy wejdą w Zycie. Jak widać potrwa to jeszcze co najmniej kilka miesięcy. Teraz trzymaj się ustawy z Dziennika Ustaw 223, poz. 1655.
Aga, możesz mi ufać. Jestem prawnikiem i ja ci zaręczam, że nowelizacja jeszcze nie weszła w życie i nie obowiązuje. Sejm jeszcze jej nie uchwalił a Prezydent Kaczyński nie podpisał. Jeszcze nie opublikowano jej w Dzienniku Ustaw. Jeszcze jej nie ma. To tylko projekt. Naprawdę tak jest. Daje za to głowę.
Sprawdzać w Dzienniku Ustaw. Być prenumerujecie go, a jeśli nie to jest on dostępny na stronie www.lex.pl Na ten temat będzie tez pisać prasa, szczególnie Rzeczpospolita na żółtych stronach.