Kiedy firma ma prawo uzupełnić dokumenty
A może ktoś jednak spróbuje kiedyś ukarać? Czytałem w pewnym komentarzu do ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych, że naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest nie zamieszczenie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia (pomimo, że jest to czynność po zakończeniu postępowania). Może ktoś już próbował ukarać jakiegoś zamawiającego za to?
Zapewne chodzi Ci o ten przepis
Art. 17. 1. Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest udzielenie zamówienia publicznego:
2) z naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych dotyczących:
b) obowiązku przekazania lub zamieszczenia ogłoszenia w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego
Tylko, że np w ogłoszeniu o udzielniu zamówienia nie ma terminu. Zamawiający wysyłając ogłoszenie w ROK po podpisaniu umowy robi źle, ale ukarać go będzie trudno
Art. 17. 1. Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest udzielenie zamówienia publicznego:
2) z naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych dotyczących:
b) obowiązku przekazania lub zamieszczenia ogłoszenia w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego
Tylko, że np w ogłoszeniu o udzielniu zamówienia nie ma terminu. Zamawiający wysyłając ogłoszenie w ROK po podpisaniu umowy robi źle, ale ukarać go będzie trudno
Nie ma terminu, więc teoretycznie wystarczy przed planowaną kontrolą zamieścić zapomniane ogłoszenia z ostatnich lat. Być może wtedy tylko przyczepią się do niezachowania niezwłoczności. Nie wiem jak to by było, bo ja zamieszczam od razu i nikt mi tego nie wytykał, nawet kontrola Komisji Europejskiej.
Jeszcze co do tego ogłoszenia, to zauważyliście, że jeśli ogłoszenie o zamówieniu jest publikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, to p kilku miesiącach automat przypomina sam o zamieszczeniu ogłoszenia o udzieleniu zamówienia, gdyby się zapomniało. Problem tylko w tym, że jeśli postępowanie jest unieważnione to automat nie przyjmie do wiadomości, że żadnego ogłoszenia nie będzie tylko może mu się ta wiadomość odbijać czkawką jeszcze długo.
Jeszcze co do tego ogłoszenia, to zauważyliście, że jeśli ogłoszenie o zamówieniu jest publikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, to p kilku miesiącach automat przypomina sam o zamieszczeniu ogłoszenia o udzieleniu zamówienia, gdyby się zapomniało. Problem tylko w tym, że jeśli postępowanie jest unieważnione to automat nie przyjmie do wiadomości, że żadnego ogłoszenia nie będzie tylko może mu się ta wiadomość odbijać czkawką jeszcze długo.