Jak myślicie- czy żądanie złożenia wraz z ofertą "wypełnionego przedmiaru robót" przy rozliczeniu ryczałtowym może naruszać art. 25 ustawy Pzp i stanowić podstawę do naliczenia korekty finansowej?.
Żądaliśmy powyższego- i straszą nas korektą.
Czy spotkaliście jakiś wyrok/ opinię w podobnej sprawie.
Pozdrawiam Beata
Ehh, nic kontrola nie powinna zarzucić, to dość powszechne, żądanie kosztorysu ofertowego przy ryczałcie, w sumie to że nazywa się przedmiar nie ma żadnego znaczenia.
Dziękuję. Zobaczymy bo kontrola się czepia, że naruszono art. 25 ustawy poprzez właśnie żądanie dołączenia kosztorysów ofertowych do ofert przetargowych. Pozdrawiam Beata
No i jest korekta 5%- naruszenia art. 25 ust. 1 . Chętnie bym im coś napisała ale po przeszukaniu net-u nie natrafiłam na żaden konkretny wyrok, czy też argument:(
Tak - uznali że żądanie kosztorysu na etapie składania ofert stanowi naruszenie ustawy Pzp- powołali się na stanowisko prezesa UZP z 02.12.2013 UZP/DP/O/026/1526/13/16.
Dodam także że do jednej z ofert nie załączono kosztorysu a Zamawiający jej nie odrzucił; nie wywinął żadnych numerów w związku ze złożonymi kosztorysami.
Wystąpiłam pisemnie do departamentu prawnego UZP z prośbą o wyjaśnienie- jednakże nie otrzymałam żadnej.
Pozdrawiam Beata
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2015, 15:06 przez annaduda, łącznie zmieniany 1 raz.