Mam taki problem: przetarg nieograniczony, najtańsza oferta to oferta firmy, której właściciel zmarł w październiku a spadkobiercami są dzieci, które powołują się na doświadczenie ojca czy mogą?
Dodam, że ofertę tą oglądała firma 2 w kolejności i nic nie zarzuciła w ofercie mam tez oświadczenie radcy prawnego tej firmy który stwierdza że przejmują wszystkie materialne i niematerialne składniki majątku wraz z pracownikami.
Mój radca prawny twierdzi,że mogą się powołać na doświadczenie ojca bo sami w tej firmie pracowali i przejęli wszystkie składniki, ale kolega z wyższego urzędu kontrolujący nasze przetargi twierdzi, że nie mogą ... I już nie wiem proszę o pomoc...
Jeśli chodzi w skrócie o kwestię spadkobierców, odnosimy się do art. 922 kc w zw. z art. 14 ustawy Pzp.
Mamy tu zapis: Nie należą do spadku prawa i obowiązki zmarłego ściśle związane z jego osobą...
Moim zdaniem doświadczenie nie wygasło z chwilą śmierci właściciela, gdyż doświadczenie opiera się na firmie i zapewne nie związanej z jednoosobową działalnością typu malarz itd...
Więc teraz niech osoba z kontroli przedstawi odpowiedni zapis negujący taki krok dopuszczający przedstawione doświadczenie
No niestety kolega stwierdził, iż istnieją orzecznictwa KIO, które mówią, że nie można się powołać na to doświadczenie (ale nie podał, które wyroki o tym mówią ), ja szukam ale nie mogę znaleźć
Jeśli ktoś nabywa przedsiębiorstwo, to, co do zasady, przejmuje wszystkie jego prawa i obowiązki. Wynika to z przepisów Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 55 - 2 kc czynność prawna mająca za przedmiot przedsiębiorstwo obejmuje wszystko, co wchodzi w skład tego przedsiębiorstwa, chyba że co innego wynika z treści czynności prawnej albo z przepisów szczególnych.
czy ma znaczenie fakt, iż spadkobiercy przejęli w drodze spadkobrania to przedsiębiorstwo (jako cały zespół składników materialnych i niematerialnych wraz z pracownikami) i zawiązali spółkę cywilną w celu dalszego jej prowadzenia.
Pani z UZP na info prawnej stwierdziła, że można się powołać na doświadczenie ale gdy poprosiłam, żeby podała podstawę prawną , żeby tamten się odczepił to niestety nie była w stanie ale mam takie 2 wyroki KIO 2642/10 oraz 99/08, które dotyczą przejęcia przedsiębiorstwa a tym samym jego doświadczenia ...