Ogłosiłem przetarg na usługę transportową dowozu dzieci do szkoł na 2011r. Oferenci w ofertach policzyli VAT w wysokości 8% ponieważ taki będzie obowiązywał w 2011r. Czy jest to prawidłowe gdyż w chwili otwarcia ofert, które nastąpiło w miesiącu grudniu 2010 VAT na tą uslugę wynosi 7% ?
Nieprawidłowo naliczone osobiście na dzień dzisiejszy bym poprawił w ofercie wszystkim na 7%, chociaż na początku roku odrzucałem takie oferty, kwestia ostatnich wyroków..
pojawiła się inna linia orzecznicza, tak jak w życiu skoro przepisy są takie jakie są to musimy opierać się na decyzji (wyroków) innych, osobiście jestem za odrzucaniem ofert, jednak w tym przypadku zasada (nieznajomość prawa szkodzi) jeśli chodzi o zmianę podatku VAT, która z góry jest nagłośniona przez media, przechodzi w absurd i w związku z powyższym proponowałbym poprawiać takie oferty. Niestety łatwiej jest odrzucić...
Ja bym nic nie poprawiał, wybrał ofertę najkorzystniejszą, po ostatnich seminariach i szkoleniach dużo mówiło się o złej stawce VAt, faktycznie taka oferta powinna być odrzucona, jednak są i opinie że VAT nie powinien interesować zamawiającego, a najlepiej nie utrudniać sobie życia i do formularz ofertowego wpisywać tylko kwotę brutto.
Hmm interesujące podejście bo niby dlaczego Vat nas interesuje, Wykonawca jest płatnikiem więc to już jego zmartwienie co do tłumaczeń przed skarbówką.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, 12:47 przez lex, łącznie zmieniany 1 raz.