PN w procedurze krajowej, 3 oferty, czy należy badać ofertę i wzywać ewentualnie wykonawcę do uzupełnienia dokumentów, w sytuacji gdy nie wniósł wadium w wymaganym terminie i tak podlega wykluczeniu z postępowania zgodnie z art. 24 ust. 2 pkt 2
Ok, tak właśnie myślałam, ale pojawiła się nowa okoliczność. A mianowicie: wynikła konieczność przedłużenia terminu związania ofertą. Czy wysyłając takie żądanie do wykonawców wysyłam je również do tego który nie wnióśł wadium na czas?
Ja też podepnę się pod temat. Jeśli zamawiający wymaga aby wadium (inne niż w pieniądzu) w oryginale było składane w osobnej kopercie a ksero do oferty i zamawiający przed otwarciem ofert sprawdza że wykonawca nie wpłacił wadium na konto oraz nie ma osobnej koperty z samym wadium w oryginale to czy na otwarciu ofert otwierać taką ofertę i czytać jej cenę a potem zamieszczać ją w protokole z otwarcia???
Sam wymóg zamawiającego i niezastosowanie się do niego nie może stanowić podstawę wykluczenia, wadium może być np. w kasie urzędu złożone przed TSO, a więc niekoniecznie musi być w ofercie.
Rozumiem, ale wobec tego jeśli w momencie otwarcia nie wiem czy oferta jest zabezpieczona wadium to powinnam ją otworzyć i przeczytać jej cenę, bo słyszałam opinię, że przed otwarciem ofert powinnam wiedzieć czy wadium jest np. na koncie lub w kasie czy też w osobnej kopercie a jeśli nie ma wadium to czytam na otwarciu tylko od kogo wpłynęła i nie czytam ceny a w protokole z otwarcia też nie wpisuje ceny.... Dziwi mnie ten pogląd, bo wydawało mi się, że na otwarciu czytam wszystkie oferty które wpłynęły w terminie a dopiero później po zbadaniu ofert wykluczam jak nie ma wadium....